Miért jó a nyers étrend a kutyának?
Nyers hús vagy tápos táplálás?
2019. május 23., 06:30
Szerző: kiberov
Kategória: Egészség
Néhány éve már nálunk is egyre többen térnek át a nyers étrendre kutyájuk táplálásában. Miért hasznos ez a kutyának és ezzel együtt a gazdájának is? Mire kell odafigyelni, ha úgy döntünk, hogy a nyers étrendet választjuk?
"Megvadul a kutyám tőle, mindenféle betegséget kaphat a nyers hústól, kiszúrja a belét a csont". Ilyen és ehhez hasonló félelmeket fogalmaztak meg a kutyatulajdonosok, amikor a nyers étrendről kérdeztem őket.
Szerencsére a több évtizedes tápos étrenden szocializálódott kutyás társadalomból egyre többen kezdik felismerni, hogy itt valami nagyon nem "stimmel".
A mesterséges és előre gyártott táplálék legfeltűnöbb eredménye, hogy most már a kutyusok is egyre inkább olyan betegségekben szenvednek, amelyek az embernél is a modern életmóddal és táplálkozással vannak összefüggésben. Egyre több az allergiás, a degenerativ betegségben szenvedő vagy köszvényes kutya.
A XX. század fast food irányzata háziállataink táplálásában is egyeduralkodóvá vált. A jelszó itt is ugyanaz: gyorsaság, egyszerűség és a látszat olcsóság. Hiszen sokkal egyszerűbb előregyártott táppal etetni kutyánkat, mint egy tudatosan és megfelelő odafigyeléssel összeállított étrendre átállítani.
Legalábbis nekünk embereknek egyszerűbb és könnyebb!
Csak a kutyákat felejtettük el ebben a történetben! Ezzel szinte tökéletesen befejeződött a kutya domesztifikálása.
Szerencsére, ahogy az emberek a saját étkezésükben is kezdenek áttérni a természetes és tudatos táplálkozásra ( megszólalt a vészcsengő) úgy a házikedvenceik táplálásában is újra felfedezték az „ősi” módszert!
Megkezdődött az emberiség és a "kutyavilág" dedomesztifikálása!
Miért jó a kutyáknak a nyers koszt?
A kutya alapvetően egy húsevő ragadozó. Fogazata, valamint a bélcsatorna hossza, felépítése és az abban található baktériumflóra is ezt támasztják alá.
Közismert tény, hogy a jelenleg kereskedelemben kapható állateledelek túlnyomó része mesterséges aromákat, színezékeket, adalékanyagokat, tartósítószereket és különféle vegyi anyagokat tartalmaznak, melyeket az állatok szervezete nem tud kellőképpen feldolgozni, és komoly hatással vannak az immunrendszerükre is.
Ezzel szemben a nyers koszttal táplálásnál biztosan tudjuk, hogy a kutyánk mit eszik és ezzel együtt rengeteg betegség és allergia is megelőzhető.
Természetesen egy kicsivel több időt és odafigyelést igényel a nyers étrend, de már rövid távon is látványos eredményt produkál és nem utolsó sorban a kutyánk is jobban fogja magát érezni!
Jelenleg kétféle a nyers koszton alapuló étrend a legismertebb. Az egyik a B.A.R.F. (Biologically Appropriate Raw Food vagy Bones And Raw Food, vagy Bones and Raw Flesh rövidítése) a másik a Prey Modell.
B.A.R.F.
A B.AR.F.étrend egyfajta tiltakozásként, a száraztápok elleni fellépésként indult el Ausztráliában és az USA-ban. Egyre több kutyatulajdonos szembesült azzal, hogy kedvencének emésztési problémája, gyulladásos bélbetegsége, állandósult hasmenése, van, melyek hátterében sokszor egyértelműen azonosítható a gabona allergia, és a rágás hiánya.
Az étrend Dr. Ian Billinghurst nevéhez köthető, aki Juliette de Bairacli Levy, ausztrál „füvesasszony” 1930-ban, a kisállatok holisztikus táplálásáról írt könyveit alapul véve 1993-ban publikált ebben a témában először.
A módszer a táplálék nyers és természetes formájában való etetést jelenti.
A napi adag mennyiségét tekintve a kutya ideális testsúlyának 2-3%-a megfelelő kiindulási alap, amit a napi aktivitás, időjárás, vemhesség-szoptatás, életkor felfelé és lefelé is módosíthat. Természetesen, ha a kutyus kövérebb, nem az aktuális súly 2-3%-át kell alapul venni, hanem az ideális testsúllyal számoljunk.
Kölyköknél kiindulásképpen az aktuális testsúly 10%-a a napi adag, amíg el nem éri felnőttkori testsúlyának 3%-át, ekkor fokozatosan le kell csökkenteni az adagot a 2-3%-ra.
A napi adagot kettéosztva adjuk !
A nyers táplálék aránya:
- 40% csontos hús
- 30% zöldség-gyümölcs
- 30% nyers hús
B.A.R.F étrend:
- 40 % nyers húsos-csont : csirke, kacsa, pulyka farhát, lábat, nyakat, combot, szárnyat, mellcsontot, fejet, marha szegy és oldalas, nyúl gerincet, szarvast .A teherhordó csontokat a nagytestű állatoktól ne adjuk mert azok túl kemények!
- 30 % nyers zöldség-gyümölcs : répa, saláta, cukkini, alma, dinnye. Szőlőt,mazsolát, banánt ne adjunk!A zöldségeket vágjuk apróra vagy pedig turmixoljuk össze az könnyebb emészthetőség miatt, mivel ezeket nem természetes formában találják meg a vadonban, hanem már úgymond előemésztve a prédájuk által.
- 30 % nyers hús :csirke, pulyka, kacsa, nyúl, szarvas, birka, marha
- Az egyedüli hús amit nem adhatunk kutyánknak nyersen az a disznó/vaddisznó húsa az Aujeszky-féle betegség miatt. Ezeket a húsokat főzéssel kezeljük elő.
- A húsmennyiséget hetente egyszer nyers hallal is kiválthatjuk
- A legjobb étrendkiegésszítő a zöldkagyló por
- A burgonyát csak is kis mennyiségben és főzött állapotban szabad az ételbe keverni
- Belsőséget ( máj, szív, vese ) csak hetente egyszer adjunk, mert mennyiségben hasmenést okozhat.
- 1 - 2 teáskanál joghurt, sovány túró, oliva olaj változatossá teheti az étrendet
- ajánlott a bogáncsvirág olaj, oliva olaj, lenmagolaj, ligetszépe olaj használata
- 1 - 2 főtt vagy nyers tojás, a héjjával együtt összetörve, hetente kerülhet a táplálékba, mert ez kiváló fehérje, vitamin, ásványi anyag és kálcium hordozó
- paradicsom, hagyma, avokadó ne szerepeljen az étrendben, mert ezek mind tartalmazzák a 'solatin' nevű méreganyagot, amely káros a kutya emésztőrendszerének
- pitypang, zsályalevél, citromfű, mentalevél, szederlevél, málnalevél, csalán, kapor, petrezselyem és kamilla tölthetik be a fűszerek és ízesítők szerepét
Prey Modell
A Prey Modell esetében csak nyers hússal tápláljuk őket:
- 80 % hús,
- 10 % csontos hús
- 10 % belsőség.
Itt kiegészítésként csakis lazacolajat és zöldkagyló kivonatot ajánlanak. Az adag itt is a felnőtt testsúly 2-3% kell hogy legyen.
Ennél a módszernél is a húst hetente egyszer ki lehet váltani nyers hallal, viszont a Prey szerint minden nap adjunk kis mennyiségben belsőséget.
Hasznos tanácsok
- Gyermekek és az érzékeny immunrendszerrel rendelkező egyének kerüljék a nyers hús kezelését.
- Az etetésre válasszunk egy kijelölt területet, hogy az könnyen feltisztítható legyen.
- Olvasszunk ki 1 vagy 2 étkezésre való húst. A többi húst inkább tartsuk a fagyasztóban!
- Mossuk meg jól és sokszor kezünket! Használjunk antibakteriális szappant és meleg vizet!
- Mossuk el jól az összes eszközt, amit felhasználtunk a kutyaétel előkészítésében!
- Adjunk a kutyának időt, hogy megegye az ételt, majd öntsünk ki minden maradékot! Ne tartsuk meg neki későbbre!
- A kutyatálat mossuk el szappannal és meleg vízzel! Győződünkj meg arról, hogy jól kimostuk a vizes tálat is!
Átszoktatás
A tápos etetésről a nyers étrendre való átállás egyszerre radikális és következetes legyen. Tartsunk egy koplaló napot, utána rögtön térjünk át a nyersre és a tápot ettől kezdve ne adjuk. Át kell állnia a szervezetnek a nyers táplálék emésztésére, regenerálódnia kell, és ez a folyamat táppal együtt csak kárt okozhat, hiszen teljesen más lebontást igényel. Fontos, hogy első alkalommal ne etessük túl a kutyát nyers húsból, érdemes kisebb adagokkal kezdeni, és minden nap növelni az adagot, így gyorsan és mégis fokozatosan hozzászokik. Ha finnyás, nem tetszik neki, ne nyúljunk semmiképpen se vissza a táphoz. Inkább próbálgassunk többféle nyerset, hátha valamihez kedvet kap. Ne aggódjunk, az éhség úgyis egy idő után rávezeti, egy kis koplalás pedig nem árt.
A nyers etetés előnyei
- Rugalmas bőr
- Puhább, fényesebb, dúsabb szőrzet
- A kutyának nincs „kutyaszaga”.
- Ritkábban jelentkező daganatos kórképek
- Több energia illetve kevesebb hiperaktivitás
- Kevesebb, keményebb széklet, kevesebb salak
- Erősebb immunrendszer
- Megszűnnek az allergiás tünetek.
- A kutya jól tartja a normál súlyát.
- Hosszabb életkor
- Táplálékkiegészítőket nem igényel, mert a nyers koszt tele van természetes enzimekkel, fehérjékkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és értékes zsírsavakkal.
- A csontos, porcos, nagyobb húsdarabok rágása, tépése természetes fogkefeként is funkcionál, erősíti az állkapocs, a nyak és a váll izmait.
- A fogazat sokkal tisztább és egészségessebb
- A rágással eltöltött idő alatt a gyomor felkészül a táplálék megemésztésére, az emésztőnedvek termelődésére.
- Csökkenő állatorvosi költségek
- A nyers étrend olcsóbb, mint a konzerv, vagy táp.
- A kölykök fejlődése kiegyensúlyozottabb, egyenletesebb, a nyers étrend mellett nem jelentkezik a csontokat, izületeket megterhelő gyors növekedés.
- A nyers koszttal megakadályozhatjuk, hogy a kutya habzsolja az ételt, vagy fuldokoljon tőle. Ha rágnia kell, lassabban fog enni.
- Jelentősen csökkennek, vagy megszűnnek az izületi gyulladások, fájdalmak.
- A szukák jobban viselik a vemhességet.
Ellenvélemények és azok cáfolata
A cikk végén következzenek az ellenvélemények, amit a nyers étrend alkalmazása elllen szoktak felhozni:
Székrekedés, hasmenés vagy a szilárd csont okozta sérülések:
A hasmenést és a székrekedést is el lehet kerülni a megfelelően összeállított étrenddel. A csont okozta sérülések pedig csak főtt csontnál veszélyesek, mivel abban az esetben a hő hatására megváltozik a csont szerkezete és keménnyé változik. A nyers csont puha és rugalmas.
Egyoldalú etetésből fakadó ásványi anyag hiány:
Ennek előjeleit könnyen észre lehet venni. Ebben az esetben változtatni kell a táplálék összetételén. Ahogy a cikk elején írtam, ez az étrend egy kicsivel több odafigyelést és tudatosságot igényel
A nyers húsban fellelhető bélféreg lárvák veszélye:
A megbízható helyről beszerzett húsokkal és rendszeres féregtelenítéssel ez a veszély minimálisra csökkenthető.
Szalmonella, Coli baktérium:
A kutyák gyomorsava erősebb, mint a miénk és az emésztésük rövidebb időtartamú. Ez nem hagy elegendő időt arra, hogy pl. olyan baktériumok, mint a szalmonella, elszaporodjanak a kutya szervezetében.
Forrás: patadoki.hu, kutyakonyha.blogspot.hu
Cikk első megjelenése: 2014. november 19.
Diómérgezés kutyánál: a fekete dió átka
A közönséges diót nagyon sokan szeretik, nyáron kellemes árnyékot biztosít, ősszel pedig hamar kezdenek sárgulni a levelei, ezzel biztosítva az oly sokak által kedvelt őszi tájképet.
Csonthéjas gyümölcse azonban nem kevés veszéllyel tud járni: diómérgezést okozhat kutyusunknál.
Ízlelés kutyáknál – Hogyan érzik kedvenceink az ízeket?
Bár a kutyák elsősorban orrukat használják a világ felfedezéséhez, a többi érzékszervüket is segítségül hívják, így az ízlelésnek is nagyon fontos szerepe van. De milyen ízeket éreznek?
Ehetnek a kutyák paradicsomot?
Kedvenceink szívesen megkóstolnának mindent, amit mi eszünk, de ez még nem jelenti azt, hogy kapniuk is kell belőle. Mi a helyzet a paradicsommal?
Honnan tudom, hogy túlsúlyos a kutyám és mit tehetek ellene?
Az elhízás veszélyei kedvenceinket sem kímélik - jól tudjuk, de vajon képesek vagyunk felismerni a túlsúlyra utaló jeleket? Hogyan szabadulhatunk meg a feleslegtől?
Miért nem eszik a kutyám? Az étvágytalanság lehetséges okai 10 pontban
A napi rutinban bekövetkező változásoktól kezdve az egészségi problémákig terjedhet azon okok széles köre, melyek miatt a kutya elutasítja az ételt. Mit szeretne velünk közölni és hogyan segíthetünk neki?