A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért támasztja a fejét a falnak? - “Head pressing”

Májbetegség, ami a fej lenyomását, támasztását okozza


2020. június 29., 06:30


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség




Érdemes utánajárni a betegség kezdeti tüneteinek, ugyanis a fej lógatásáig jutott kórt már igen nehéz kezelni. Ha bármikor látjuk, hogy kutyánk a falat támasztja azonnal forduljunk állatorvoshoz!



A tünetet mutató kutya közel áll a falhoz, vagy más kemény felülethez, és nekitámasztja a feje búbját. Ez szinte mindig egy komoly betegség jelenlétére utal.

 

Több probléma is okozhatja a fejtámasztást, de ezek közül a leggyakoribb a máj enkefalopátia, egy olyan feltétel, amit májbetegséget idéz elő. A máj funkciója, hogy kivonja a méreganyagokat a vérből. Ha ez nem működik tökéletesen, az ammónia és egyéb toxinok felhalmozódása miatt idegrendszeri rendellenességek alakulnak ki.

Több fajta hajlamos a betegség egy olyan típusára, ahol a vér elkerüli a májat. A kölyköknél születés után feltűnő, gyakori jelenség lehet.

 

betegség
Idegrendszeri problémás állatok
Forrás: /iheartdogs.com/

 

A fejtámasztás májtól független, egyéb okozói:

  • Túlzott vízmennyiség az agyban
  • Daganatok az agyban
  • Vérrögök, agyvérzés
  • Feji sérülés
  • Agyhártya-, és agyvelőgyulladás egy típusa
  • Bármilyen agyi sérülés

 

Az okok közül a májelégtelenség, és az agyvíz túlzott mennyiségű jelenléte örökletes betegségek. Az erre hajlamos kutyákat tilos továbbtenyészteni, szaporításuk állatkínzásnak minősül.

 

Az idegrendszeri problémának más tünetei is ismertek. Ilyen például a sárgaság, a súlycsökkenés, a megnövekedett vizelet, és vízbeviteli mennyiség, a letörtség és a fáradékonyság. Speciális megelőzési lehetőség nincsen. Azzal ha a kutya megkapja az összes oltását, külső és belső parazitáktól mentes, és megfelelő táplálékon nevelkedett a betegség néhány típusa elkerülhető.

 

betegség
A fal támasztása
Forrás: viralpawz.com

 

A kezelés nagyban függ a mögöttes tünetektől, a betegség okozóitól. A legtöbb tünetre, ami a fej támasztásához vezet van kezelési lehetőség, és a négylábúak általában teljesen felépülnek.


Ne ijedjünk meg, ha kutyánk nekük támasztja a fejét, vagy a fal mellett fekszik bágyadtan a melegben. Ezek valószínűleg nem utalnak semmi olyan problémára, amitől tartanunk kellene. Ellenben ha nyomós okunk van azt hinni, hogy az eb beteg haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

 

Forrás: iheartdogs.com
Cikk első megjelenése: 2015. április 29.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Segítség! Kakit eszik a kutyám! Segítség! Kakit eszik a kutyám!
Undort vagy meglepetést válhat ki a gazdiból, amikor észreveszi, hogy kedvence ürüléket fogyaszt. Lássuk a lehetséges okokat és megoldási tippeket!

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. Rehabportál Hírstart AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Közel 20 kölyökkutyát mentettek csempészektől az állatvédők és a rendőrök Hírek - Címlapon
Közel 20 kölyökkutyát mentettek csempészektől az állatvédők és a rendőrök
Hogyan legyél kutya? Hírek - Címlapon
Hogyan legyél kutya?