A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Négy tappancs a forgatagban?

2016. augusztus 27., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Jó tudni!
Vásárok, fesztiválok, felvonulások. A nyár vége és az ősz sok izgalmas programot tartogat! De jó-e az, ha kutyánk is velünk tart a nyüzsgésbe, és mire kell odafigyelnünk, hogy mindenki jól érezze magát? A hétvégi Savaria Történelmi Karnevál apropóján vesszük végig ezeket a kérdéseket.Szombathely városában négy napra a feje tetejére áll az élet, a Savaria Történelmi Karnevál programjai egészen az ókorig repítik vissza az érdeklődőket. A tereken standok, vásárosok várják a portékákra ácsingózó vevőket, miközben koncertek, előadások váltják egymást a több helyszínen felállított színpadokon. 96 órára, azonban nem állhat meg az élet, sétáltatni, játszani, mozgatni ugyanúgy kell kutyáinkat, sőt. De vajon van helye a négy tappancsnak a nyüzsgő forgatagban?

 

Ilyen tömeggel kell megbirkózni nekünk is és kutyánknak is a Savaria Karneválon
Ilyen tömeggel kell megbirkózni nekünk is és kutyánknak is a Savaria Karneválon
Kép: mavnosztalgia.hu

 

A fesztiválok zajosak, tömeggel, zaj, illat, látvány ingerekkel járnak, ez tény. Az, hogy a négylábúak erre miként reagálnak abszolút egyedfüggő. Ismernünk kell kutyánkat, ez az elsődleges szabály. Amennyiben kedvencünk fél a tömegtől, a furcsa, megváltozott helyzetektől, akkor érdemes kora reggelre időzíteni a nagyobb sétákat. Az estéket azért sem ajánlatos megkockáztatni, mert a karneválozók bizonyos része hajnalig ropja a táncot, némi járulékos anyag (pl. alkohol) társaságában. A korai órákra azért a legkitartóbbak is elfáradnak, így viszonylagos csendben vihetjük ki ebünket a reggeli sétájára.

 

Az üvegszilánkokra, szemétkupacokra, ételmaradékokra jó, ha figyelünk. Ha kópénk hajlamos a zabálásra, akkor ebben az időszakban maradjunk a pórázon sétáltatásnál a könnyebb kontroll érdekében. Napközben nem kell folyamatosan nyugtatgatni kutyánkat, hiszen ezzel is csak azt erősítjük benne, hogy valami nagyon nem a megszokottak szerint alakul.

 

Nyugodt, jól nevelt kutyával a nyüzsgésben sem lehet baj
Nyugodt, jól nevelt kutyával a nyüzsgésben sem lehet baj
Kép: awwpix.com

 

Szerencsésebb helyzetben vagyunk akkor, ha kedvencünk szereti az ilyen „felfordulásokat”, esetleg érdeklődik minden után, ami új. Ilyenkor a legnagyobb nyüzsiben is kimehetünk sétálni, de azért jobb, ha figyelünk kutyánk testi épségére, mert sajnos a tömeg a legkevésbé sem néz a saját lába elé és alá. A póráz ebben az esetben is elengedhetetlen, pláne, hogy bármikor érheti kedvencünket olyan váratlan inger, amely megrémítheti, megijesztheti. Fontos, hogy ezeket a szituációkat higgadtsággal, azonnal le tudjuk kezelni, így megakadályozva azt, hogy az eset mély nyomokat hagyjon maga után. A tűzijáték, a muskétások sortüze pontosan ilyen váratlan presszió lehet, de a kutya elriasztó spray hatásáról sem szabad elfeledkeznünk.

 

Ezek a készítmények képesek a teljesen nyugodt, megbízható kutyákat is összezavarni, megijeszteni: erős szaguk olyan reakciót váltanak ki, amely menekülésre készteti az ebeket. Sajnos, hogy sok árus – portékájuk védelmében – ilyen eszközhöz fordul, kérdés, hogy ez mennyire humánus megoldás? (Leginkább a virágárusok standjainál tapasztaltuk ezt a módszert, ezekre figyeljetek oda legjobban!) Sajnos az ilyen módszerek létjogosultságát a figyelmetlen gazdák azzal is erősítik az árusokban, hogy hagyják, hogy kutyájuk megjelölje a stand szélét, a kipakolt virágokat, vagy árukat. Figyeljetek oda, gazdik!

 

A legfontosabb mégis az, hogy amennyire lehet, élvezzük ki a fesztivál ízeit, színeit úgy, hogy közben alkalmazkodunk négylábúnk természetéhez. Így a karneváli forgatag is kutyajó programmá avanzsálhat.

 

 

 


Indexkép forrás: nyugat.hu
Cikk első megjelenése: 2015. augusztus 27.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. MTI Irodakutya.com AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Olasz földrengés - Flash, a hűséges kutya, aki még gazdája koporsója mellől sem mozdult Hírek - Címlapon
Olasz földrengés - Flash, a hűséges kutya, aki még gazdája koporsója mellől sem mozdult
NÉBIH jelenti: Nő a szívférges esetek száma Magyarországon Hírek - Címlapon
NÉBIH jelenti: Nő a szívférges esetek száma Magyarországon