A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Négy tappancs a forgatagban?

2016. augusztus 27., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Jó tudni!




Vásárok, fesztiválok, felvonulások. A nyár vége és az ősz sok izgalmas programot tartogat! De jó-e az, ha kutyánk is velünk tart a nyüzsgésbe, és mire kell odafigyelnünk, hogy mindenki jól érezze magát? A hétvégi Savaria Történelmi Karnevál apropóján vesszük végig ezeket a kérdéseket.



Szombathely városában négy napra a feje tetejére áll az élet, a Savaria Történelmi Karnevál programjai egészen az ókorig repítik vissza az érdeklődőket. A tereken standok, vásárosok várják a portékákra ácsingózó vevőket, miközben koncertek, előadások váltják egymást a több helyszínen felállított színpadokon. 96 órára, azonban nem állhat meg az élet, sétáltatni, játszani, mozgatni ugyanúgy kell kutyáinkat, sőt. De vajon van helye a négy tappancsnak a nyüzsgő forgatagban?

 

Ilyen tömeggel kell megbirkózni nekünk is és kutyánknak is a Savaria Karneválon
Ilyen tömeggel kell megbirkózni nekünk is és kutyánknak is a Savaria Karneválon
Kép: mavnosztalgia.hu

 

A fesztiválok zajosak, tömeggel, zaj, illat, látvány ingerekkel járnak, ez tény. Az, hogy a négylábúak erre miként reagálnak abszolút egyedfüggő. Ismernünk kell kutyánkat, ez az elsődleges szabály. Amennyiben kedvencünk fél a tömegtől, a furcsa, megváltozott helyzetektől, akkor érdemes kora reggelre időzíteni a nagyobb sétákat. Az estéket azért sem ajánlatos megkockáztatni, mert a karneválozók bizonyos része hajnalig ropja a táncot, némi járulékos anyag (pl. alkohol) társaságában. A korai órákra azért a legkitartóbbak is elfáradnak, így viszonylagos csendben vihetjük ki ebünket a reggeli sétájára.

 

Az üvegszilánkokra, szemétkupacokra, ételmaradékokra jó, ha figyelünk. Ha kópénk hajlamos a zabálásra, akkor ebben az időszakban maradjunk a pórázon sétáltatásnál a könnyebb kontroll érdekében. Napközben nem kell folyamatosan nyugtatgatni kutyánkat, hiszen ezzel is csak azt erősítjük benne, hogy valami nagyon nem a megszokottak szerint alakul.

 

Nyugodt, jól nevelt kutyával a nyüzsgésben sem lehet baj
Nyugodt, jól nevelt kutyával a nyüzsgésben sem lehet baj
Kép: awwpix.com

 

Szerencsésebb helyzetben vagyunk akkor, ha kedvencünk szereti az ilyen „felfordulásokat”, esetleg érdeklődik minden után, ami új. Ilyenkor a legnagyobb nyüzsiben is kimehetünk sétálni, de azért jobb, ha figyelünk kutyánk testi épségére, mert sajnos a tömeg a legkevésbé sem néz a saját lába elé és alá. A póráz ebben az esetben is elengedhetetlen, pláne, hogy bármikor érheti kedvencünket olyan váratlan inger, amely megrémítheti, megijesztheti. Fontos, hogy ezeket a szituációkat higgadtsággal, azonnal le tudjuk kezelni, így megakadályozva azt, hogy az eset mély nyomokat hagyjon maga után. A tűzijáték, a muskétások sortüze pontosan ilyen váratlan presszió lehet, de a kutya elriasztó spray hatásáról sem szabad elfeledkeznünk.

 

Ezek a készítmények képesek a teljesen nyugodt, megbízható kutyákat is összezavarni, megijeszteni: erős szaguk olyan reakciót váltanak ki, amely menekülésre készteti az ebeket. Sajnos, hogy sok árus – portékájuk védelmében – ilyen eszközhöz fordul, kérdés, hogy ez mennyire humánus megoldás? (Leginkább a virágárusok standjainál tapasztaltuk ezt a módszert, ezekre figyeljetek oda legjobban!) Sajnos az ilyen módszerek létjogosultságát a figyelmetlen gazdák azzal is erősítik az árusokban, hogy hagyják, hogy kutyájuk megjelölje a stand szélét, a kipakolt virágokat, vagy árukat. Figyeljetek oda, gazdik!

 

A legfontosabb mégis az, hogy amennyire lehet, élvezzük ki a fesztivál ízeit, színeit úgy, hogy közben alkalmazkodunk négylábúnk természetéhez. Így a karneváli forgatag is kutyajó programmá avanzsálhat.

 

 

 


Indexkép forrás: nyugat.hu
Cikk első megjelenése: 2015. augusztus 27.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után? Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után?
Mintha balettmozdulatokat gyakorolna... Mókás látvány, ahogy kedvencünk mindent beleadva próbálja elfedni végtermékét. Tényleg erről van szó? Normális viselkedés, vagy aggódnunk kellene miatta? És egyáltalán: miért csinálja?

Miért szeretne mindig hozzám érni a kutyám? Miért szeretne mindig hozzám érni a kutyám?
A Te kedvenced is igényli az érintést? Bökdös az orrával vagy rád teszi a mancsát? Miért csinálja?

Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát? Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát?
Mentális gondokat is okozhat a hosszabb időn át tartó bezártság, nem beszélve arról, milyen problémákat vet fel a kutyák általános jóléte, egészsége szempontjából.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI MOL Nyrt. Rehabportál Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Olasz földrengés - Flash, a hűséges kutya, aki még gazdája koporsója mellől sem mozdult Hírek - Címlapon
Olasz földrengés - Flash, a hűséges kutya, aki még gazdája koporsója mellől sem mozdult
NÉBIH jelenti: Nő a szívférges esetek száma Magyarországon Hírek - Címlapon
NÉBIH jelenti: Nő a szívférges esetek száma Magyarországon