A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nehéz helyzetben az állatvédelem: több száz állat várja fedél nélkül a telet

2017. december 12., 10:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Több mint 100 000 kutya kóborol ma Magyarországon, és körülbelül 15 000 él állatvédők gondozásában, ráadásul több száz kutyának nincs háza a menhelyeken.



A Cofidis Magyarország és a Hangya Közösség összefogott és egy közös jótékonysági akció keretében a lakossággal együtt összesen 3 200 000 forinttal támogatta a menhelyeket, ami 85 kutyaházat jelent fedél nélkül, menhelyen élő kutyáknak.

 

A hétvégén rendezte meg a Hangya Közösség és a Cofidis Magyarország Fáztál Te már igazán? vidéki menhelyeket támogató jótékonysági programját, ahol egy kerekasztal-beszélgetés keretében az itthoni szakértők és képviselők vitatták meg a magyarországi állatvédelem helyzetét.   A beszélgetésen részt vett a Hangya Közösség vezetője, Wieden Kriszta, az Országos Állatvédőrség képviselője Tóbiás Zsófia, és az Etyeki Állatvédő Egyesület elnöke, Botka Zsolt.

 

Az adomány átadása
Az adomány átadása

 

A szakértők egyöntetűen egyetértettek abban, hogy ma Magyarországon nem létezik az állatvédelem fogalma, egy hivatalos megoldás van az kóbor kutyák számának csökkenésére, az pedig az altatás. Állatvédelmi törvények nem léteznek és a kapcsolódó rendelkezések elavultak: a gyepmesteri telepek szabályait az 1900-as évek elején határozták meg és 1967-ben módosították utoljára, a kóbor kutya mind a mai napig államkincstári vagyon, tehát voltaképpen az állam tulajdona.

 

Kerekasztal beszélgetés
Kerekasztal beszélgetés

 

„További problémát okoz, hogy Budapesten és vidéken nagyon más a kutyatartás fogalma, Magyarországon még mindig tradíció, hogy a nem kívánt szaporulatot „házilag” teszik el láb alól. Pedig az emberek ellen elkövetett bántalmazás számos esetben állatok bántalmazásával kezdődik, a családon belüli erőszak előszobája az állatbántalmazás. Ami a legijesztőbb, hogy a bíróság elé kerülő egyértelműen állatbántalmazási ügyek esetében alkalmanként még az állatkínzás tényét is vitatják.” – mondta el Tóbiás Zsófia az Országos Állatvédőrség Alapítvány képviselője.

 

Az állatbarátok a kutyaházak kicsinosításában is segítettek
Az állatbarátok a kutyaházak kicsinosításában is segítettek

 

A hazai helyzetet tovább nehezíti, hogy több mint 100 000 kutya kóborol ma Magyarországon, és körülbelül 15 000 él állatvédők gondozásában. A menhelyek tele vannak, és ha túltelítetté válik, az állatokat elviszik a gyepmesteri telepre altatásra. „A ’felesleges’ kutyák viteldíja a gyepmesteri telepre körülbelül 25 000 Ft, holott ebből az összegből már az ivartalanítás költsége is fedezhető, ezáltal megállítva a további szaporulatot és a megelőzésre fektetni a hangsúlyt. A menhelyek semmilyen állami támogatásban nem részesülnek, így a fenntartás és megfelelő eszközök biztosítása is komoly nehézségeket jelent, több száz kutyának nincs háza a menhelyeken és megfelelő védelem nélkül vészeli át a telet.” – mondta el Wieden Kriszta, a Hangya Közösség vezetője.

 

A segítők által vidámra festett házakat kapják meg a kutyusok
A segítők által vidámra festett házakat kapják meg a kutyusok

 

A Cofidis Magyarország felismerte a problémát és összefogott a Hangya Közösséggel, hogy felhívja a figyelmet a nehézségekre és segítséget nyújtson. A Fáztál Te már igazán?  december 9-én megtartott hétvégi rendezvényt megelőzte egy adománygyűjtési kampány, aminek a keretében a lakossággal összesen 1 200 000 forint támogatást gyűjtött össze, ami 35 kutyaházat jelent fedél nélkül, menhelyen élő kutyáknak, ehhez pedig a Cofidis Magyarország még további 50 speciálisan, menhelyes körülményekre tervezett rágásbiztos, hőszigetelt kutyaházat adományozott, így összesen 85 kutyaház kerül vidéki menhelyekre.

 

 

Témába vág

Egy kutyusért mentek a menhelyre – aztán kiderült, hogy a legjobb barátja is gazdira vár Egy kutyusért mentek a menhelyre – aztán kiderült, hogy a legjobb barátja is gazdira vár
Megható videón a kettős örökbefogadás!

Állatvédő szervezetek REpont QR kódjai – itt a lista! Állatvédő szervezetek REpont QR kódjai – itt a lista!
Minden apró segítség jól jön az állatvédő egyesületeknek, fajtamentőknek, menhelyeknek – akár 50 forint is! Összeszedtük, hogyan segítheted a REpont visszaváltó rendszerrel az árva állatokat!

Akik mellett nem lehet könnyek nélkül elmenni Akik mellett nem lehet könnyek nélkül elmenni
A kóborló gazdátlan állatok száma elképesztő mennyiséget öltött az országban. Ugyanakkor az örökbefogadási kedv és lehetőség lassan nullához közelít.

Rekordszámú pályázat érkezett az állatvédő civil szervezeteknek kiírt pályázatra Rekordszámú pályázat érkezett az állatvédő civil szervezeteknek kiírt pályázatra
Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy rekordszámú pályázat érkezett a május elején meghirdetett, állatvédelemmel, illetve mentő-, segítő- és vakvezető kutyás jellegű tevékenységgel foglalkozó civil szervezetek számára szóló pályázatra. A pályázati kiírás szerint a kérelmek benyújtására nyitva álló határidő kedden letelt, 284 szervezet élt a pályázat beadása adta lehetőséggel.

Több mint 9 ezer kg élelem gyűlt össze az árva állatok számára a hétvégén Több mint 9 ezer kg élelem gyűlt össze az árva állatok számára a hétvégén
Negyedik alkalommal szervezte meg az elmúlt hétvégén a Mancs a bajban! állateledel-gyűjtő akciót menhelyeken élő kutyák, macskák támogatására a SPAR Magyarország és az Országos Állatvédőrség Alapítvány. A kétnapos gyűjtés során összesen közel 12 ezer konzervet, 9500 kilogramm száraztápot, valamint nagy mennyiségű állatfelszerelést és tisztítószert ajánlottak fel az INTERSPAR hipermarketek vásárlói. A SPAR ezen felül további 1 millió forinttal segíti az állatvédelem ügyét.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Egyedi kutyás ajándéktárgyak Rehabportál Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kisgyerekek vs. kutyák 1. Hírek - Címlapon
Kisgyerekek vs. kutyák 1.
8 éves a Vizsla Túra Hírek - Címlapon
8 éves a Vizsla Túra