A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nehéz helyzetben az állatvédelem: több száz állat várja fedél nélkül a telet

2017. december 12., 10:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Több mint 100 000 kutya kóborol ma Magyarországon, és körülbelül 15 000 él állatvédők gondozásában, ráadásul több száz kutyának nincs háza a menhelyeken.A Cofidis Magyarország és a Hangya Közösség összefogott és egy közös jótékonysági akció keretében a lakossággal együtt összesen 3 200 000 forinttal támogatta a menhelyeket, ami 85 kutyaházat jelent fedél nélkül, menhelyen élő kutyáknak.

 

A hétvégén rendezte meg a Hangya Közösség és a Cofidis Magyarország Fáztál Te már igazán? vidéki menhelyeket támogató jótékonysági programját, ahol egy kerekasztal-beszélgetés keretében az itthoni szakértők és képviselők vitatták meg a magyarországi állatvédelem helyzetét.   A beszélgetésen részt vett a Hangya Közösség vezetője, Wieden Kriszta, az Országos Állatvédőrség képviselője Tóbiás Zsófia, és az Etyeki Állatvédő Egyesület elnöke, Botka Zsolt.

 

Az adomány átadása
Az adomány átadása

 

A szakértők egyöntetűen egyetértettek abban, hogy ma Magyarországon nem létezik az állatvédelem fogalma, egy hivatalos megoldás van az kóbor kutyák számának csökkenésére, az pedig az altatás. Állatvédelmi törvények nem léteznek és a kapcsolódó rendelkezések elavultak: a gyepmesteri telepek szabályait az 1900-as évek elején határozták meg és 1967-ben módosították utoljára, a kóbor kutya mind a mai napig államkincstári vagyon, tehát voltaképpen az állam tulajdona.

 

Kerekasztal beszélgetés
Kerekasztal beszélgetés

 

„További problémát okoz, hogy Budapesten és vidéken nagyon más a kutyatartás fogalma, Magyarországon még mindig tradíció, hogy a nem kívánt szaporulatot „házilag” teszik el láb alól. Pedig az emberek ellen elkövetett bántalmazás számos esetben állatok bántalmazásával kezdődik, a családon belüli erőszak előszobája az állatbántalmazás. Ami a legijesztőbb, hogy a bíróság elé kerülő egyértelműen állatbántalmazási ügyek esetében alkalmanként még az állatkínzás tényét is vitatják.” – mondta el Tóbiás Zsófia az Országos Állatvédőrség Alapítvány képviselője.

 

Az állatbarátok a kutyaházak kicsinosításában is segítettek
Az állatbarátok a kutyaházak kicsinosításában is segítettek

 

A hazai helyzetet tovább nehezíti, hogy több mint 100 000 kutya kóborol ma Magyarországon, és körülbelül 15 000 él állatvédők gondozásában. A menhelyek tele vannak, és ha túltelítetté válik, az állatokat elviszik a gyepmesteri telepre altatásra. „A ’felesleges’ kutyák viteldíja a gyepmesteri telepre körülbelül 25 000 Ft, holott ebből az összegből már az ivartalanítás költsége is fedezhető, ezáltal megállítva a további szaporulatot és a megelőzésre fektetni a hangsúlyt. A menhelyek semmilyen állami támogatásban nem részesülnek, így a fenntartás és megfelelő eszközök biztosítása is komoly nehézségeket jelent, több száz kutyának nincs háza a menhelyeken és megfelelő védelem nélkül vészeli át a telet.” – mondta el Wieden Kriszta, a Hangya Közösség vezetője.

 

A segítők által vidámra festett házakat kapják meg a kutyusok
A segítők által vidámra festett házakat kapják meg a kutyusok

 

A Cofidis Magyarország felismerte a problémát és összefogott a Hangya Közösséggel, hogy felhívja a figyelmet a nehézségekre és segítséget nyújtson. A Fáztál Te már igazán?  december 9-én megtartott hétvégi rendezvényt megelőzte egy adománygyűjtési kampány, aminek a keretében a lakossággal összesen 1 200 000 forint támogatást gyűjtött össze, ami 35 kutyaházat jelent fedél nélkül, menhelyen élő kutyáknak, ehhez pedig a Cofidis Magyarország még további 50 speciálisan, menhelyes körülményekre tervezett rágásbiztos, hőszigetelt kutyaházat adományozott, így összesen 85 kutyaház kerül vidéki menhelyekre.

 

 

Témába vág

Bátortalanul nyújtotta mancsát, így kért segítséget a kóbor kutya, aki a menhely előtt várt Bátortalanul nyújtotta mancsát, így kért segítséget a kóbor kutya, aki a menhely előtt várt
Ahogy odaért az állatmentőhöz, kezébe tette a mancsát, mintha azt mondaná: „Kérlek szépen, segíts rajtam!”

Közeleg a hideg: Készítsd fel a kutyaházat! Közeleg a hideg: Készítsd fel a kutyaházat!
A gyönyörű vénasszonyok nyara és az enyhe őszi idő alatt nagy valószínűséggel nem az jár a fejünkben, vajon mikor érnek ide a mínuszok. Nincs is ezzel semmi baj, ám az ősz végéhez közeledve már nem szabad sokáig halogatni a télre való felkészülést - kutyáink érdekében!

Idős kutyát fogadnál örökbe? Van 5 remek érvünk mellette! Idős kutyát fogadnál örökbe? Van 5 remek érvünk mellette!
Egy mentett őszpofi hálája egy életen át elkísér. Szívmelengető érzés tudni, hogy annyi nehézség után hátralévő éveit nyugalomban és szeretetben élheti le melletted. Annyi mindennel gazdagodhat életünk, ha egy kisöreget választunk!

15 kölyöknek adott életet a német dog mamakutya, miután bekerült a menhelyre 15 kölyöknek adott életet a német dog mamakutya, miután bekerült a menhelyre
Az állatmentők sem jutottak szóhoz, annyira meglepődtek a rekordszámú alom láttán.

Otthont a háziállatoknak! - Az állatok világnapján és minden más nap is segíthetünk nekik Otthont a háziállatoknak! - Az állatok világnapján és minden más nap is segíthetünk nekik
Az évben több nap is négylábú kedvenceinkről szól, ezek közül pedig az egyik legfontosabb október 4-e. A kisállatok világnapja Assisi Szent Ferenchez, az állatok és a természet védőszentjéhez kötődik, és a 20. század eleje óta ünnepeljük. A háziállatok rendkívül pozitív hatással vannak mind a mentális, mind a fizikai egészségünkre, amit az ilyen alkalmakon igyekszünk némi plusz törődéssel meghálálni. A gondoskodás azonban a kevésbé szerencsés, utcára került háziállatoknak is jár. A Mars éppen ezért hat olyan módszert javasol, amelyekkel mindannyian részt vállalhatunk az elhagyott háziállatok helyzetének javításában és csökkenthetjük az otthontalan kiskedvencek számát.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Brimo partysátor Egyedi kutyás ajándéktárgyak Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Négylábú Szeretetfutár Hírek - Címlapon
Négylábú Szeretetfutár
Árva Állatok Karácsonyfája - óriási szüksége van a segítségre az állatvédő egyesületnek Hírek - Címlapon
Árva Állatok Karácsonyfája - óriási szüksége van a segítségre az állatvédő egyesületnek