A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nem szólhat bele a társasház, tarthatsz-e kutyát a lakásodban!

2016. szeptember 02., 16:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Irányadó döntés született ma a Fővárosi Törvényszéken! Ezzel megszűnt a társasházak visszaélésének lehetősége.



A döntést megelőző per egy gyakori problémából fakad, mellyel a kutyások nap mint nap találkoznak: egy társasház úgy döntött, a Szervezeti Működési Szabályzatukat módosítják úgy, hogy abban meg legyen szabva, hány kutyát lehet egy lakásban tartani a társasházban. (Sok olyan eset is előfordul, melyben a társasház nem csupán az ebek számát korlátozza: néhol egyenesen tiltják a kutyatartást.)

 

Első fokon a társasház javára ítéltek, ám a fellebbezés után másodfokon már jogerős döntés született a kutyások javára - mondta el kérdésünkre Dr. Pozsonyi Anikó ügyvédnő. - Mivel az ítélet ma született, így annak írásos formáját 30 nap múlva kapják kézhez az érintettek.

 

Kutyával is élhetsz társasházban!
Kutyával is élhetsz társasházban!
Fotó: realtor.com

 

Tehát a társasházak a Szervezeti Működési Szabályzatukban nem korlátozhatják a kutyatartást!

 

Az alábbiakban Dr. Pozsonyi Anikó tájékoztatása olvasható:

 

Örömmel tájékoztatom a társasházban lakó ebtartókat, hogy a mai napon iránymutató döntés született a Fővárosi Törvényszéken.
Egyes társasházak, az utóbbi időben több esetben módosították úgy a Szervezeti Működési Szabályzatukat, illetve házirendjüket, hogy megtiltották, illetve korlátozták a magánlakásban tartható ebek számát, noha a 41/2010(II.26.) Kormányrendelet és az azt értelmező alkotmánybírósági, illetve kúriai döntések már elvi éllel mondták ki, hogy ebtartás darabszámra nem korlátozható.
Az AB az önkormányzati rendeletek vonatkozásában már egyértelművé tette, hogy a jogszabály országos hatáskörű, azzal ellenkező tartalmú önkormányzati rendelet nem születhet, arra azonban még nem volt precedens, hogy bárki a társasházi SZMSZ-t elfogadó közgyűlési határozatot támadta volna meg hasonló okból.
Ma JOGERŐS ítélet született a Társasházi törvény 17.§ (1) a )helyes értelmezéséről aminek lényege, hogy a társasházi SZMSZ csak azt tilthatja meg, hogy a lakó magánlakását , nem lakás, hanem pl. irodai célra használja, vagy hasznosítsa. Még ebben az esetben is az SZMSZ-ben pontosan meg kell határozni, mely célra nem hasznosítható, de ezt is csak a jövőre nézve. Ilyen lehet pl., hogy magánlakásban nem működhet nagy forgalmú iroda, üzlet, vagy más nyilvánvalóan nem lakáscélú tevékenység. Az, hogy ki, mit tart a lakásába magánügy, ha valaki azt állítja, hogy a tevékenység zavaró, birtokháborítási pert indíthat, amiben azt bizonyíthatja, hogy a tevékenység szükségtelen mértékben zavaró.
Dr.Pozsonyi Anikó ügyvéd

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: realtor.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyák és a fűtés - Mennyire legyen meleg otthonunkban? Kutyák és a fűtés - Mennyire legyen meleg otthonunkban?
Az évszakok változásaihoz és az időjárási körülményekhez kénytelenek vagyunk alkalmazkodni, ám otthonunk hőmérsékletét ideális esetben mi magunk is szabályozhatjuk. Kedvencünk testhőmérséklete is igazodhat ehhez, de ahogy nekünk, úgy nekik is megvannak a maguk határai. Mi számít hidegnek, melegnek és mire figyeljünk a fűtés beállításánál?

Kutyakennel – isteni találmány vagy ördögi eszköz? Kutyakennel – isteni találmány vagy ördögi eszköz?
Az alapvető probléma szerintem ott van, hogy mi humanoidok emberként gondolkozunk. Nekünk persze gondot jelentene, ha egy relatív picike helyre bezárva kellene órákat eltöltenünk. Bár ezt is inkább úgy gondolom, hogy a hozzáállásunkon múlik az egész.

Így biztosítsd a főbérlődet arról, hogy ne aggódjon a kutyád miatt Így biztosítsd a főbérlődet arról, hogy ne aggódjon a kutyád miatt
Nincs könnyű dolguk azoknak, akik leendő otthonukat keresik a szőrös kis családtagjaikkal. Már önmagában is kihívást jelent megtalálni a tökéletes lakást, pláne, ha kutyával keres albérletet az ember. Sok főbérlő ugyanis tart a kutyás bérlőktől. Az alábbiakban olvashatsz néhány tippet arra, hogy ha megtaláltad álmaid lakását, hogyan állítsd pártodra a kutyaellenes tulajdonost.

Kúria: A társasház nem tilthatja meg az állattartást, de szabályozhatja a házikedvencek számát Kúria: A társasház nem tilthatja meg az állattartást, de szabályozhatja a házikedvencek számát
Egészen a Kúriáig jutott el annak a gazdinak az ügye, aki a társasház közösségével került összetűzésbe az új Szervezeti és Működési Szabályzatának (SzMSz) állattartásra vonatkozó pontja miatt.

Kutyával az ismeretlenbe - hogyan kezeld az új szituációt? Kutyával az ismeretlenbe - hogyan kezeld az új szituációt?
Költözés. Vendégség. Nyaralás. Mind kihívást jelenthet a kutya és a gazdi számára is, hiszen egy új környezetbe, új szituációba - vagyis az ismeretlenbe kerülnek. De mit tehetünk, hogy megkönnyítsük kedvencünk, és a saját helyzetünket is?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI Egyedi kutyás ajándéktárgyak Ebugatta JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kilenc nap után mentettek ki egy kutyát a földrengés okozta romok alól! Hírek - Címlapon
Kilenc nap után mentettek ki egy kutyát a földrengés okozta romok alól!
Ezeken a területeken lesz erdőlátogatási tilalom 2016 őszén Hírek - Címlapon
Ezeken a területeken lesz erdőlátogatási tilalom 2016 őszén