A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyakennel – isteni találmány vagy ördögi eszköz?

A szobakennel, boksz vagy ketrec - ki hogy hívja – az egyik legvitatottabb eszköz a kutyások körében. Van, aki áldja és olyan is, aki átkozza. De mi lehet az oka ennek a nagy ellentétnek?


2023. január 30., 11:30


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Nevelés
Az alapvető probléma szerintem ott van, hogy mi humanoidok emberként gondolkozunk. Nekünk persze gondot jelentene, ha egy relatív picike helyre bezárva kellene órákat eltöltenünk. Bár ezt is inkább úgy gondolom, hogy a hozzáállásunkon múlik az egész. 

Nos, a tapasztalatok szerint a kutyák máskép vannak ezzel. Elég csak arra gondolnunk, hogy mit csinál a kutyák 90%-a, ha megijed vagy fájdalma van? Bizony, jellemzően ilyenkor elbújnak valahova. Méghozzá, ha tehetik, akkor egy viszonylag picike helyre, ami fénytől védett. Ennek okát szimplán a fajta múltjában kell keresnünk. Hiszen, amikor még vadon éltek – és még ma is, ha kóbor életmódra kárhoztatnak – a túlélésük múlhatott rajta, hogy milyen vackon húzzák meg magukat. A fénytől védett (félhomályos, sötét) helyen kevésbé észrevehetőek az ellenségeik számára. És egy kicsi helyet, ahova esetleg még a bejárat is szűk, könnyebb megvédeni a betolakodóktól. Ezek az ősi ösztönök a mai napig nem vesztek ki belőlük teljesen. És bizony ezért szeret a legtöbb kutyus a mai napig is kicsi, sötét helyen pihenni.

 

 

Bella pihen a boxban
Bella kutya önként választja a boxot pihenésre
Forrás: Kris Baumann

 

 

Az persze jogos, hogy az ismeretlen az a legtöbbük számára félelmetes lehet. Így természetes, hogy ha mindenféle szoktatás nélkül csak felnyaláboljuk és berakjuk a kennelbe, esetleg még az ajtót is rázárjuk, akkor minden igyekezetével azon lesz, hogy kikerüljön onnan. Hiszen a bezárt térből támadás esetén nem tud elmenekülni – ez a reakció is az ősi ösztön hagyatéka.

 

Ha tehát azt szeretnénk, hogy kedvencünk komfortosan érezze magát a boxban, akkor a megfelelő módon kell erre tréningezni.
Akár kölyök, akár felnőtt kutyust szeretnénk beszoktatni fontos, hogy mindig csak kellemes élmények társuljanak a ketrechez. A szobakenneleknek jellemzően két ajtaja is van. Ezért jó megoldás lehet, ha először úgy tesszük le, hogy mind a két ajtó nyitva tudjon lenni, és engedjük, hogy az eb szabadon fedezze fel. Kétféle alsó tálcával lehet kapni ezeket az eszközöket: fém illetve műanyag tálcával. Mind a kettőnek lehet egy jellegzetes hangja, ha a kutyus rálép – bár a fém hangosabb – ezért célszerű valamilyen puha fekhelyet vagy rongyot (Lehetőleg olyat, ami nem tud elcsúszni.) tenni az aljára, nehogy kedvencünk megijedjen.


A beszoktatást pedig a legegyszerűbb úgy kezdeni, hogy játék közben bedobálunk finom falatokat és hagyjuk, hogy a kutyus bemenjen érte magától (Ez leginkább éhes kutyussal fog jól működni. Akár a napi eleségét is megkaphatja így.) majd – ha szeretne, ki is jöjjön. De bedobhatjuk a kedvenc játékát is, hogy bemenjen érte. A lényeg, hogy mindig pozitív élményei legyenek a kennellel.
Ha pedig azt látjuk, hogy már fáradt, navigáljuk úgy, hogy lehetőleg a boxban aludjon el. Kölyökkutyát akár be is tehetjük, nem valószínű, hogy felébred rá. És az elején sose zárjuk rá az ajtót! Az már egy következő fokozat. Ha látjuk, hogy a ki- bejárkálás már komfortos neki, akkor elkezdhetjük, hogy behajtjuk az ajtót. Ilyenkor még nem kell a zárat bereteszelni. Pár pillanat után, - közben kapjon bent falatokat - amikor még nyugodt és kiegyensúlyozott a kutyus, nyissuk is ki az ajtót. És aztán ezt az időtartamot növelhetjük fokozatosan.


Illetve jó, ha éjszaka benne alszik. De persze úgy, hogy biztosítunk neki lehetőséget, hogy kijöjjön a dolgát elvégezni a kölyök vagy fiatal kutya, akár éjszaka is. Én Bellával és Marcipánnal is azt csináltam, hogy pár éjszakát a kennel előtt a földön aludtam úgy, hogy a kezem hozzáért a rácshoz. Így éjszaka, amikor felébredtek egyből meggyőződhettek róla, hogy nincsenek egyedül, ott vagyok nekik. Illetve azt is tudták jelezni, ha üríteniük kellett.
Bella kb. 3 nap alatt szokta meg, hogy az a helye. Mondjuk ő nagyon alkalmazkodó és hatalmas a megfelelni vágyása. Marcipán esetében azért bőven több idő volt ez. És jobban is lázadt ellene.

 

 

Marcipán az otthoni boxban pihen
Marcipán a boxban alszik vacsora után
Forrás: Kris Baumann

 

 

Sose voltak bezárva hosszú ideig, felügyelet nélkül. A box nem is erre való igazán. Bár vannak, akik úgy mennek el dolgozni, hogy benne hagyják a kutyust. Én ezt nem igazán pártolom. Azért 8-10 órát bezárva lenni az valóban nem a legideálisabb megoldás. Viszont, talán még mindig biztonságosabb, mintha a fiatal kutya egyedül van a lakás valamely helységében. Rizling Vizsla barátunk az előszoba linóleum padlóját szedte fel ifjú és bohó kölyökként. Marcipán pedig alig 30 perc leforgása alatt a bőrkanapét bontotta le és ette meg. (Ennek a mutatványnak mondjuk endoszkópos beavatkozás lett a vége, mert a kezelt bőr anyag nem tudott csak úgy távozni belőle.)
Viszont tudok több olyan fenegyerekről is, akik pedig a kennelt bontották szét, amíg a gazdi dolgozni volt. És – talán mondanom sem kell – azzal is elég durva sérüléseket tudnak maguknak okozni.

 

Személy szerint azért én mégiscsak a box mellett teszem le a voksom. Ha megfelelően van beszoktatva a kutyus – és ezt nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos – akkor praktikus, ha mondjuk javítanak valamit a lakásban és veszélyes lehet az ebnek, ha közben lábatlankodik. De olyankor is jól jöhet, ha valamiért nyugalomra van kárhoztatva a négylábú, mondjuk egy sérülés miatti lábadozás okán. Vagy munka- és kiállítási kutyáknál, akik a megmérettetések között nyugodtan tudnak pihenni benne.
Ha megszokja, hogy az éjszakát benne tölti, akkor nem fog téged felzavarni. Nekem a kennelben minimális helyzetváltoztatással alusszák át az éjszakát. Ha viszont nem zárom rájuk az ajtót, akkor többször is új helyet keresnek az alváshoz, amire én mindig felébredek.

 

 

Marcipán az autós box előtt
Marcipán indulás előtt az autós boxnál
Forrás: Kris Baumann

 

 

Utazáshoz is vinni szoktuk a boxokat így, ha szükséges, akkor nyugodtan ott tudom őket hagyni a szálláson. Éppen ezért például snowboard-ozni is jöhettek velem. Persze előtte mindig hatalmas séta, játék, szaladgálás van. Így azt a 3-4 órát, amíg magukra hagyom őket, vígan átalusszák.

Arról nem is beszélve, hogy autóban mennyivel biztonságosabb így utaztatni őket. A megfelelő méretű autós-boxban ugyanis automatikusan kitámasztanak a kutyusok nagyobb fékezéskor vagy baleset esetén. És az utazáshoz tervezett darabok olyan masszívak, hogy meg is védhetik őket egy esetleges sérüléstől.

 

 

Törött autóban az ép box
Karambolos autóban a majdnem teljesen ép box
Forrás: Internet

 

 

És van egy plusz érvem mellette. Marcipán Vizslámról lassan 2 éve kiderült, hogy epilepsziás. Sajnos volt már rohama a kocsiban is, menet közben. El tudjátok képzelni, hogy mekkora baj lehetett volna, ha nincs épp bezárva és még neki is megyünk valaminek?
És otthon is volt, amikor pont a kennelben volt a roham alatt. Eleinte azért féltem, hogy a rángógörcs miatt összeveri magát illetve, hogy az utána lévő zavarodott állapotban esetleg megpróbál kitörni onnan. De egyik sem következett be. Sőt, mivel a kennel megszokott dolog számára, gyorsabban nyugodott meg benne az epizód lezajlása után.

 

Ha szeretnétek további tippeket, hogy hogyan tehetitek kényelmesebbé kutyusotok számára a kennelt, akkor olvassátok el cikkünket ide kattintva.

 

 

 


Indexkép forrás: Kris Baumann

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Menhelyről vagy tenyésztőtől válasszak kutyust? Menhelyről vagy tenyésztőtől válasszak kutyust?
Ez bizony fogas kérdés. Mindkét opció mellett kismillió érvet és ellenérvet lehetséges felsorakoztatni. Egy biztos: ha majd leteszed a voksod valamelyik mellé, akkor nem érdemes azon gondolkodnod mondjuk pár hónap után, miért is nem más módon döntöttél.

Csernobil kutyái ma: megváltozott a sugárzó területen élő ebek genetikája Csernobil kutyái ma: megváltozott a sugárzó területen élő ebek genetikája
Egy új kutatás több száz, a csernobili atomerőmű romjain kóborló kutyát tanulmányozott, és megállapította, hogy a sugárzásnak való kitettség genetikailag átalakította őket.

10 dolog, amit a kutyák nem szeretnek – mi emberek mégis csináljuk 10 dolog, amit a kutyák nem szeretnek – mi emberek mégis csináljuk
Vannak azonban a szeretetnek olyan kifejezési módjai, ami emberek között rendben van, a kutyák viszont nem szeretik, de a gazdájuk iránti odaadásból mégis eltűrik. Aztán olykor, ha túlmegyünk egy ponton, akkor bizony odakapnak. Sok ember pedig ilyenkor meglepődik és nem is érti, hogy miért történt a baleset. Rosszabb esetben pedig a kutyát hibáztatják. Nézzünk meg néhány ilyet.

Puszta kézzel feszítette szét a hattyúnyak-csapdát a gazda, hogy vizsláját megmentse Puszta kézzel feszítette szét a hattyúnyak-csapdát a gazda, hogy vizsláját megmentse
B. Richárd és kutyája Szálem pár nappal ezelőtt az ikrényi vasútállomás közelében egy sűrűn látogatott, népszerű sétálóhelyen estek áldozatául a helyi vadásztársaság által kihelyezett hattyúnyak csapdának.

Amerika kedvence lett a mexikói bűnözők által megkínzott kutya Amerika kedvence lett a mexikói bűnözők által megkínzott kutya
A bűnözők kegyetlenül megkínozták, amikor rajta gyakorolták az emberrablás áldozatain elkövetni tervezett csonkítást, majd magára hagyták meghalni. Végül a Milagros Caninos menhelyen talált menedékre az eb. Új mancs-protézisein pedig végre boldogan szaladgálhat és élheti a kutyák álmát.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Hírstart MOL Nyrt. Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A cuki turcsi orr átka, avagy a brachycephal légúti obstrukciós szindróma kutyáknál Hírek - Címlapon
A cuki turcsi orr átka, avagy a brachycephal légúti obstrukciós szindróma kutyáknál
Kutyák és a fűtés - Mennyire legyen meleg otthonunkban? Hírek - Címlapon
Kutyák és a fűtés - Mennyire legyen meleg otthonunkban?