A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hamarosan bevetésen a kiterjesztett valóság (AR) szemüveg szolgálati kutyáknak

Az Egyesült Államok hadserege évek óta finanszíroz olyan kutatásokat, amelyek kutyáknak tervezett speciális bevetési szemüvegek fejlesztésére irányulnak.


2023. január 31., 14:30


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Könnyű
Egyszerűbb védőszemüvegeket már korábban is használtak munka közben a kutyákon, hogy óvják a szemüket. Most azonban belátható közelségbe került olyan szemüveg használata, ami az úgynevezett kiterjesztett valóság (AR) technológián alapul. Ennek segítségével vezetőik távolról is tudnák irányítani magasan képzett négylábú kollégáikat.A Command Sight nevű cég által gyártott technológia fejlesztését az amerikai hadsereg kutató laboratóriuma felügyeli.
A kutyák számára készült AR szemüveg segíthet a katonai kutyavezetőknek abban, hogy jobban irányítsák szőrös segítőiket olyan bonyolult, veszélyes helyzetekben, amikor nem tudnak a közelükben lenni.

 

Korábban a hadsereg kutyás felvezetőinek kézjelekkel vagy lézerekkel kellett irányítaniuk a kutyákat az érdeklődésre számot tartó helyekre. Ez azonban az ellenséges tűznek tehetné ki a felvezetőket. Más rendszerek, például a walkie-talkie-k, zavart okozhatnak. A kiterjesztett valóság lehetővé teszi a kutyavezető számára, hogy digitálisan kiemelje a tárgyakat, ráirányítva ezzel a kutya figyelmét, kiküszöbölve így az esetleges zavaró tényezőket.

 

 

Kutyák bevetés közben kétlábú bajtársaikkal
Kutyák bevetés közben kétlábú bajtársaikkal
Forrás: www.popularmechanics.com

 

 

Dr. Stephen Lee, az ARO vezető tudósa először éveket dolgozott katonai kutató személyzete segítségével, hogy megpróbáljon kifejleszteni egy mesterséges orrot –a kutyákéhoz hasonlót –, amely a bomba összetevőinek észlelésére szolgál. De hamarosan rájött, hogy így elveszítenék azokat a dolgokat, amik a kutyákat nagyszerű harci társakká teszik.

 

"A kiterjesztett valóság másként működik a kutyáknál, mint az embereknél" - mondta Lee. „Az AR arra szolgál ebben az esetben, hogy a kutyákat parancsokkal és jelzésekkel lássák el; a kutyának nem feladata, hogy úgy kommunikáljon vele, mint egy ember. Ez az új technológia kulcsfontosságú eszközt kínál számunkra, hogy jobban kommunikáljunk a szolgálatot teljesítő kutyákkal.”

 

 

Matter
Matter, a Rotweiler a kutyáknak készített AR szemüveg első tesztelője
Forrás: www.armytimes.com

 

 

Az elmúlt két évtizedben többféle védőeszközt, például páncélt, hallásvédőt és védőszemüveget fejlesztettek ki és építenek be a kiképzésbe. Időközben a trénerek elkezdték használni a lézermutatókat is, hogy odairányítsák a kutyákat egy adott tárgyhoz vagy egy nagyobb tárgy meghatározott részéhez, például a poggyász egy bizonyos zsebéhez.

 

Napjainkban a kiképzők könnyű kamerákkal és kis hangszórókkal is felszerelik a kutyákat, hogy távolról is parancsokat adhassanak, és a kutya szemszögéből lássák a dolgokat. Ezek a fejlesztések segítettek a kutyavezetőknek túllépni a kézjeleken és a hangutasításokon, vagy legalábbis kiterjeszteni ezek hatósugarát a látótávolságon kívülre.

 

 

A katonakutyáknak is jár a kikapcsolódás
Első a biztonság: fülvédőben és védőszemüvegben
Forrás: https://media.defense.gov/ 

 

 

Ezek a technológiai újdonságok azonban nem tudták áthidalni a lézerfény alapvető fizikai tulajdonságát nevezetesen, hogy nem tud kanyarodni. Itt jön képbe az új szemüveg, ami teljesen új távlatokat nyithat meg.

 

A Dr. AJ Peper által kifejlesztett technológia lehetővé teszi a trénerek számára, hogy ne csak a kutya szemszögéből lássanak, hanem virtuális lézermutatót is kivetíthetnek a kutya látószögébe. "Még a kutatás kezdeti szakaszában járunk ennek a technológiának a kutyáknál történő alkalmazásában, de az eddigi eredmények rendkívül ígéretesek" - mondta Peper.

 

A védőszemüveg ráadásul segít stabilizálni a videó képét, mivel a jelet eredetileg a kutya hátára helyezett kameráról nyerték.
Az első prototípust, ami még vezetékes változat, többnyire Dr. Peper Matter nevű Rottweiler kutyáján tesztelték: „Elképesztő, ahogy más tréningeken tanultakat hasznosít, ahogy az AR szemüvegben dolgozik” – mondta Pepper.

 

 

Nagy a felelősség rajtuk
Hatalmas a felelősség a szolgálati kutyákon, de ők boldogan segítik az embereket
Forrás: insider.com

 

 

Nagy út vár még azonban a kutatókra és a fejlesztőkre, hogy a tudományos perspektívát átültessék bevetési gyakorlatban foglaltakra mielőtt élesben is tesztelhetik az eszközt a katonakutyákon.
Dr. Peper szerint a következő lépés a vezeték nélküli használat megoldása és további tesztek elvégzése más munkakutyák bevonásával. A fejlesztő úgy gondolja, hogy ez utóbbi feladat nem okozhat túl sok bonyodalmat, tekintettel arra, hogy a speciálisan kiképzett kutyák ismerik a lézermutató használatát.

 

Elképzelhető, hogy a teljes virtuális valóság megoldására még várni kell, de mindenképpen hatalmas lehetőségeket rejt magában ez a technológia. Mindenképpen fejlesztésre szorulnak még a kamerák és a rádiós egységek, valamint egyszerűsíteni és méretét tekintve minimalizálni kell a kutyának szállítandó felszerelést, továbbá a kutya látásának megfelelő hullámhossz meghatározása és technikai eszközökre való adaptálása is várat még magára jelenleg.

Forrás: www.armytimes.com
Indexkép forrás: www.armytimes.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája
Több mint tíz évet szolgált a Salgótarjáni Rendőrkapitányságnál Tina, 13 évesen szerelik le. Ő az országban az első olyan eb, akinek ilyen sokáig tartott aktív rendőri pályafutása.

Királyi előtagot kap a Kennel Club megalakulásának 150 évfordulója alkalmából Királyi előtagot kap a Kennel Club megalakulásának 150 évfordulója alkalmából
A Kennel Club örömmel jelentette be, hogy fennállásának 150. évfordulója alkalmából megkapja a királyi előtagot. Ettől kezdve a szervezet neve Királyi Kennel Club.

Így tanulnak és gyakorolnak a rendőrkutyák Így tanulnak és gyakorolnak a rendőrkutyák
Erő, ügyesség, gyorsaság, és rettenthetetlen bátorság. Ez mind jellemzi a rendőrkutyákat, akik fáradhatatlanul és óriási lelkesedéssel teszik a dolgukat minden nap. De hogy tartják formában magukat?

A második világháborúban kitüntetett kutya emlékérmeit árverezték el Angliában A második világháborúban kitüntetett kutya emlékérmeit árverezték el Angliában
A második világháborúban húsz ejtőernyős bevetésen részt vevő kutya bátorságért elnyert kitüntetései 140 ezer fontért (69 millió forintért) keltek el egy londoni árverésen - számolt be róla a The Guardian brit napilap.

Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti múzeumban a Múzeumok éjszakáján Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti múzeumban a Múzeumok éjszakáján
Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szombatra, a Múzeumok éjszakájára meghirdetett Állati éjszaka - lovak és kutyák a haderő szolgálatában című programsorozatában.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart Egyedi kutyás ajándéktárgyak MOL Nyrt. EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A plüssöm nélkül sehova! - Mindenhova magával cipeli kedvenc játékait a mentett kutyus Hírek - Címlapon
A plüssöm nélkül sehova! - Mindenhova magával cipeli kedvenc játékait a mentett kutyus
Kutyakennel – isteni találmány vagy ördögi eszköz? Hírek - Címlapon
Kutyakennel – isteni találmány vagy ördögi eszköz?