A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hamarosan bevetésen a kiterjesztett valóság (AR) szemüveg szolgálati kutyáknak

Az Egyesült Államok hadserege évek óta finanszíroz olyan kutatásokat, amelyek kutyáknak tervezett speciális bevetési szemüvegek fejlesztésére irányulnak.


2023. január 31., 14:30


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Könnyű




Egyszerűbb védőszemüvegeket már korábban is használtak munka közben a kutyákon, hogy óvják a szemüket. Most azonban belátható közelségbe került olyan szemüveg használata, ami az úgynevezett kiterjesztett valóság (AR) technológián alapul. Ennek segítségével vezetőik távolról is tudnák irányítani magasan képzett négylábú kollégáikat.



A Command Sight nevű cég által gyártott technológia fejlesztését az amerikai hadsereg kutató laboratóriuma felügyeli.
A kutyák számára készült AR szemüveg segíthet a katonai kutyavezetőknek abban, hogy jobban irányítsák szőrös segítőiket olyan bonyolult, veszélyes helyzetekben, amikor nem tudnak a közelükben lenni.

 

Korábban a hadsereg kutyás felvezetőinek kézjelekkel vagy lézerekkel kellett irányítaniuk a kutyákat az érdeklődésre számot tartó helyekre. Ez azonban az ellenséges tűznek tehetné ki a felvezetőket. Más rendszerek, például a walkie-talkie-k, zavart okozhatnak. A kiterjesztett valóság lehetővé teszi a kutyavezető számára, hogy digitálisan kiemelje a tárgyakat, ráirányítva ezzel a kutya figyelmét, kiküszöbölve így az esetleges zavaró tényezőket.

 

 

Kutyák bevetés közben kétlábú bajtársaikkal
Kutyák bevetés közben kétlábú bajtársaikkal
Forrás: www.popularmechanics.com

 

 

Dr. Stephen Lee, az ARO vezető tudósa először éveket dolgozott katonai kutató személyzete segítségével, hogy megpróbáljon kifejleszteni egy mesterséges orrot –a kutyákéhoz hasonlót –, amely a bomba összetevőinek észlelésére szolgál. De hamarosan rájött, hogy így elveszítenék azokat a dolgokat, amik a kutyákat nagyszerű harci társakká teszik.

 

"A kiterjesztett valóság másként működik a kutyáknál, mint az embereknél" - mondta Lee. „Az AR arra szolgál ebben az esetben, hogy a kutyákat parancsokkal és jelzésekkel lássák el; a kutyának nem feladata, hogy úgy kommunikáljon vele, mint egy ember. Ez az új technológia kulcsfontosságú eszközt kínál számunkra, hogy jobban kommunikáljunk a szolgálatot teljesítő kutyákkal.”

 

 

Matter
Matter, a Rotweiler a kutyáknak készített AR szemüveg első tesztelője
Forrás: www.armytimes.com

 

 

Az elmúlt két évtizedben többféle védőeszközt, például páncélt, hallásvédőt és védőszemüveget fejlesztettek ki és építenek be a kiképzésbe. Időközben a trénerek elkezdték használni a lézermutatókat is, hogy odairányítsák a kutyákat egy adott tárgyhoz vagy egy nagyobb tárgy meghatározott részéhez, például a poggyász egy bizonyos zsebéhez.

 

Napjainkban a kiképzők könnyű kamerákkal és kis hangszórókkal is felszerelik a kutyákat, hogy távolról is parancsokat adhassanak, és a kutya szemszögéből lássák a dolgokat. Ezek a fejlesztések segítettek a kutyavezetőknek túllépni a kézjeleken és a hangutasításokon, vagy legalábbis kiterjeszteni ezek hatósugarát a látótávolságon kívülre.

 

 

A katonakutyáknak is jár a kikapcsolódás
Első a biztonság: fülvédőben és védőszemüvegben
Forrás: https://media.defense.gov/ 

 

 

Ezek a technológiai újdonságok azonban nem tudták áthidalni a lézerfény alapvető fizikai tulajdonságát nevezetesen, hogy nem tud kanyarodni. Itt jön képbe az új szemüveg, ami teljesen új távlatokat nyithat meg.

 

A Dr. AJ Peper által kifejlesztett technológia lehetővé teszi a trénerek számára, hogy ne csak a kutya szemszögéből lássanak, hanem virtuális lézermutatót is kivetíthetnek a kutya látószögébe. "Még a kutatás kezdeti szakaszában járunk ennek a technológiának a kutyáknál történő alkalmazásában, de az eddigi eredmények rendkívül ígéretesek" - mondta Peper.

 

A védőszemüveg ráadásul segít stabilizálni a videó képét, mivel a jelet eredetileg a kutya hátára helyezett kameráról nyerték.
Az első prototípust, ami még vezetékes változat, többnyire Dr. Peper Matter nevű Rottweiler kutyáján tesztelték: „Elképesztő, ahogy más tréningeken tanultakat hasznosít, ahogy az AR szemüvegben dolgozik” – mondta Pepper.

 

 

Nagy a felelősség rajtuk
Hatalmas a felelősség a szolgálati kutyákon, de ők boldogan segítik az embereket
Forrás: insider.com

 

 

Nagy út vár még azonban a kutatókra és a fejlesztőkre, hogy a tudományos perspektívát átültessék bevetési gyakorlatban foglaltakra mielőtt élesben is tesztelhetik az eszközt a katonakutyákon.
Dr. Peper szerint a következő lépés a vezeték nélküli használat megoldása és további tesztek elvégzése más munkakutyák bevonásával. A fejlesztő úgy gondolja, hogy ez utóbbi feladat nem okozhat túl sok bonyodalmat, tekintettel arra, hogy a speciálisan kiképzett kutyák ismerik a lézermutató használatát.

 

Elképzelhető, hogy a teljes virtuális valóság megoldására még várni kell, de mindenképpen hatalmas lehetőségeket rejt magában ez a technológia. Mindenképpen fejlesztésre szorulnak még a kamerák és a rádiós egységek, valamint egyszerűsíteni és méretét tekintve minimalizálni kell a kutyának szállítandó felszerelést, továbbá a kutya látásának megfelelő hullámhossz meghatározása és technikai eszközökre való adaptálása is várat még magára jelenleg.

Forrás: www.armytimes.com
Indexkép forrás: www.armytimes.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája
Több mint tíz évet szolgált a Salgótarjáni Rendőrkapitányságnál Tina, 13 évesen szerelik le. Ő az országban az első olyan eb, akinek ilyen sokáig tartott aktív rendőri pályafutása.

Királyi előtagot kap a Kennel Club megalakulásának 150 évfordulója alkalmából Királyi előtagot kap a Kennel Club megalakulásának 150 évfordulója alkalmából
A Kennel Club örömmel jelentette be, hogy fennállásának 150. évfordulója alkalmából megkapja a királyi előtagot. Ettől kezdve a szervezet neve Királyi Kennel Club.

Így tanulnak és gyakorolnak a rendőrkutyák Így tanulnak és gyakorolnak a rendőrkutyák
Erő, ügyesség, gyorsaság, és rettenthetetlen bátorság. Ez mind jellemzi a rendőrkutyákat, akik fáradhatatlanul és óriási lelkesedéssel teszik a dolgukat minden nap. De hogy tartják formában magukat?

A második világháborúban kitüntetett kutya emlékérmeit árverezték el Angliában A második világháborúban kitüntetett kutya emlékérmeit árverezték el Angliában
A második világháborúban húsz ejtőernyős bevetésen részt vevő kutya bátorságért elnyert kitüntetései 140 ezer fontért (69 millió forintért) keltek el egy londoni árverésen - számolt be róla a The Guardian brit napilap.

Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti múzeumban a Múzeumok éjszakáján Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti múzeumban a Múzeumok éjszakáján
Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szombatra, a Múzeumok éjszakájára meghirdetett Állati éjszaka - lovak és kutyák a haderő szolgálatában című programsorozatában.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Mondial Assistance GesmbH Irodakutya.com Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A plüssöm nélkül sehova! - Mindenhova magával cipeli kedvenc játékait a mentett kutyus Hírek - Címlapon
A plüssöm nélkül sehova! - Mindenhova magával cipeli kedvenc játékait a mentett kutyus
Kutyakennel – isteni találmány vagy ördögi eszköz? Hírek - Címlapon
Kutyakennel – isteni találmány vagy ördögi eszköz?