A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Patkányméreg mérgezés kutyáknál – tények és tévhitek

Tény: a patkányméreggel történt mérgezések száma meghaladja az összes többi mérgezés számát együttesen


2023. január 09., 11:30


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Egészség




Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a rágcsálóknak szánt mérgeket azok keserű íze és jellegzetes szaga miatt házi kedvenceink nem találják ínycsiklandónak. Sajnos bármikor előfordulhat, hogy a kutyus vagy a macsek (inkább az előbbi) szemünk láttára vagy esetleg tudtunk nélkül belekóstol a veszélyes szerbe. Sőt! Az is elég a bajhoz, ha csak valahol beletappancsol és utána lenyalja onnan. De akár a bőrről is képes a méreganyag felszívódni. Vagy, ami cicák esetében talán sűrűbben fordul elő, hogy a méregtől elhullott rágcsálót megeszik.



 

Fentiek magyarázzák a statisztikát, mi szerint a patkányméreggel történt mérgezések száma meghaladja az összes többi mérgezés számát együttesen.

 

Két fajtája van használatban: a háztartási (bolti) és az ipari patkányméreg. Minkét fajta élénk színű és csábító illatú. Leggyakrabban apró golyócska formában, esetleg tömbben vagy szemcsés változatban kaphatók, de előfordulnak manapság már folyékony patkánymérgek is.
Ugyanúgy hatnak, csak eltérő mértékben. Késleltetett hatásúak, mivel a patkányok rendkívül óvatosak és azonnal ott hagyják az ételt, ha fajuk egy tagja közvetlenül étkezés után elpusztul.

 

 

Bevérzés az ínynél
Pontszerű bevérzés az ínynél
Forrás: Gömb Állatorvosi rendelő Facebook oldal

 

 

A rágcsálók írtására különféle kumarinok származékát, dikumarol, kumaklor tartalmú rodenticideket használnak.
A kumarinszármazékok alapvetően a vér alvadó képességének zavarát okozzák azáltal, hogy gátolják a K-vitamin felhasználását és ezzel a protrombin képződését. Így csökken a különböző véralvadási faktorok vérbeli mennyisége, a fibrinogén-, a prokonvertin-képzés és romlik a vérlemezkék összecsapódási képessége. A kumarinszármazékoknak közvetlen kapillárist károsító hatása is van. Mindezek következtében az erek már minimális mechanikai hatásra sérülnek. Így csakhamar a test legkülönbözőbb részeiben és gyakran a testnyílásokon keresztül a külvilág felé is vérzések keletkeznek. A testüregekben nagy mennyiségű vér halmozódik fel.

 

A késleltetett hatás miatt – ha nem láttuk közvetlenül, hogy bundás barátunk beleevett a méregbe – a tünetek jellemzően 2-3 nap elteltével kezdenek jelentkezni. Ez azonban függ az elfogyasztott méreg mennyiségétől, típusától, kedvencünk testsúlyától, korától, és általános kondíciójától is.

 

 

Sápadt nyálkahártya
Sápadt nyálkahártya
Forrás: Gömb Állatorvosi rendelő Facebook oldal

 

 

A klinikai tünetek a következők lehetnek:

  • Gyengeség, letargia, zavarodottság
  • Étvágytalanság
  • Sápadt nyálkahártyák
  • Sokat fekszik, majd fel sem bír kelni
  • Belső hőmérséklete általában normális, láza nincs, sőt legtöbbször alacsony a testhőmérséklet. Utóbbi nem sok jóval kecsegtet, mert azt jelzi, hogy a méreganyag felszívódása már előrehaladott 
  • Vérhányás, véres köpet
  • Orrvérzés
  • Ínyvérzés
  • Véres széklet, vizelet
  • Előzmény nélküli zúzódások, lila foltok a testen
  • Tüdővérzés által előidézett légzési nehézségek, ami mellüregi vérzésre utal
  • A vemhes állat szinte mindig elvétél

 

Ha fentiek közül bármelyiket tapasztaljuk kedvencünknél késlekedés nélkül induljunk az állatorvoshoz vele!

 

 

Bevérzés a testen
Bevérzések a testen
Forrás: Gömb Állatorvosi rendelő Facebook oldal

 

 

Sokat segíthet az orvosnak, ha tudjuk, hogy mibe evett bele a kutyus, akkor vigyünk magunkkal a papírját vagy jegyezzük fel a hatóanyag nevét!
Ha nem tudjuk, de láttuk az esetet, akkor vigyünk belőle mintát, hogy meg tudják vizsgálni.
Sokkal hatékonyabban tudnak segíteni, ha célzott kezelést adnak az adott szer ellen és nem vaktában próbálkoznak.

 

A másik makacsul keringő tévhit, hogy a tej itatása segíthet. Sajnos ezzel csak az értékes időt vesztegetjük. Nem tud ugyanis olyan mértékben és gyorsasággal felszívódni, ami segíthetne.

 

Ha szemtanúja voltunk a méreg elfogyasztásának, - és nincs állatorvos elérhető közelségben vagy nincs ügyelet – akkor az azonnali hánytatás is segíthet. Lehetőleg ez fél órán belül történjen meg. De 1-2 órával a felevés után is számíthat. Hánytatáshoz oldjunk fel 1 dl vízben 2 szem hyperol tablettát és fecskendővel juttassuk a kutya szájába. (Fontos! Nehogy összekeverjük a hipermangánnal!)
Hányás után vizsgáljuk meg, hogy a szer kijött-e. Általában élénk színű kemikáliákról van szó így könnyű lesz azonosítani.
Esélyes, hogy az eb többször is hányni fog, mire a gyomra megnyugszik. Próbáljuk meg ellenőrizni a mennyiséget, hogy az összes méreg kijött e. És vigyázzunk, nehogy visszaegye, amit már kihányt!
Ha már biztosan nem jön több, adjunk neki 20 szem széntablettát. Az aktív szén ugyanis megköti a méreganyagokat. Majd kb. 10 óra elteltével újabb 20 szemet.
 

Mivel a patkányméreg véralvadásgátló szer, a hánytatás után K1 vitamint is kell kapnia a kutyusnak. A humán (Konakion) verziója csak receptre kapható, amit szakorvos írhat fel. És olykor hiánycikk.
Állatpatikában azonban lehet kapni Hydrovit oldat néven. A kutya testsúlyától függően 1-5 ml-t kell kapnia naponta, 10 napon át.

 

 

Bevérzés a szemnél
Bevérzés a kötőhártyán
Forrás: Gömb Állatorvosi rendelő Facebook oldal

 

 

Ha azonban a fentebb felsorolt klinikai tüneteket tapasztaljuk kedvencünknél, akkor mindenképpen késedelem nélkül orvosi ellátásra szorul! Ha a méreganyag elkezdett felszívódni és ezért az állat tüneteket produkál (jellemzően 8-72 órán belül), akkor nincs más megoldás. Ilyenkor jellemzően vérátömlesztésre is szükség van. De sajnos még ez sem garantálja minden esetben a sikert és a gyógyulást.

 

Cikkünk tájékoztató jelleggel íródott. Az állat korától, általános kondíciójától, testsúlyától, valamint az elfogyasztott méreg mennyiségétől, típusától függően a gazdi tapasztalhat a leírtakhoz képest eltéréseket.

 

Éppen ezért minden esetben a szakszerű állatorvosi ellátást részesítse előnyben az otthoni próbálkozás helyett!

 

 

 

Forrás: agrohydro.hu
Indexkép forrás: https://www.facebook.com/mancsranchsuli

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak AEGON Magyarország Zrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért pont a szőnyegre szeretnek hányni a kutyák? Hírek - Címlapon
Miért pont a szőnyegre szeretnek hányni a kutyák?
Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez Hírek - Címlapon
Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez