A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Patkányméreg mérgezés kutyáknál – tények és tévhitek

Tény: a patkányméreggel történt mérgezések száma meghaladja az összes többi mérgezés számát együttesen


2023. január 09., 11:30


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Egészség
Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a rágcsálóknak szánt mérgeket azok keserű íze és jellegzetes szaga miatt házi kedvenceink nem találják ínycsiklandónak. Sajnos bármikor előfordulhat, hogy a kutyus vagy a macsek (inkább az előbbi) szemünk láttára vagy esetleg tudtunk nélkül belekóstol a veszélyes szerbe. Sőt! Az is elég a bajhoz, ha csak valahol beletappancsol és utána lenyalja onnan. De akár a bőrről is képes a méreganyag felszívódni. Vagy, ami cicák esetében talán sűrűbben fordul elő, hogy a méregtől elhullott rágcsálót megeszik. 

Fentiek magyarázzák a statisztikát, mi szerint a patkányméreggel történt mérgezések száma meghaladja az összes többi mérgezés számát együttesen.

 

Két fajtája van használatban: a háztartási (bolti) és az ipari patkányméreg. Minkét fajta élénk színű és csábító illatú. Leggyakrabban apró golyócska formában, esetleg tömbben vagy szemcsés változatban kaphatók, de előfordulnak manapság már folyékony patkánymérgek is.
Ugyanúgy hatnak, csak eltérő mértékben. Késleltetett hatásúak, mivel a patkányok rendkívül óvatosak és azonnal ott hagyják az ételt, ha fajuk egy tagja közvetlenül étkezés után elpusztul.

 

 

Bevérzés az ínynél
Pontszerű bevérzés az ínynél
Forrás: Gömb Állatorvosi rendelő Facebook oldal

 

 

A rágcsálók írtására különféle kumarinok származékát, dikumarol, kumaklor tartalmú rodenticideket használnak.
A kumarinszármazékok alapvetően a vér alvadó képességének zavarát okozzák azáltal, hogy gátolják a K-vitamin felhasználását és ezzel a protrombin képződését. Így csökken a különböző véralvadási faktorok vérbeli mennyisége, a fibrinogén-, a prokonvertin-képzés és romlik a vérlemezkék összecsapódási képessége. A kumarinszármazékoknak közvetlen kapillárist károsító hatása is van. Mindezek következtében az erek már minimális mechanikai hatásra sérülnek. Így csakhamar a test legkülönbözőbb részeiben és gyakran a testnyílásokon keresztül a külvilág felé is vérzések keletkeznek. A testüregekben nagy mennyiségű vér halmozódik fel.

 

A késleltetett hatás miatt – ha nem láttuk közvetlenül, hogy bundás barátunk beleevett a méregbe – a tünetek jellemzően 2-3 nap elteltével kezdenek jelentkezni. Ez azonban függ az elfogyasztott méreg mennyiségétől, típusától, kedvencünk testsúlyától, korától, és általános kondíciójától is.

 

 

Sápadt nyálkahártya
Sápadt nyálkahártya
Forrás: Gömb Állatorvosi rendelő Facebook oldal

 

 

A klinikai tünetek a következők lehetnek:

 • Gyengeség, letargia, zavarodottság
 • Étvágytalanság
 • Sápadt nyálkahártyák
 • Sokat fekszik, majd fel sem bír kelni
 • Belső hőmérséklete általában normális, láza nincs, sőt legtöbbször alacsony a testhőmérséklet. Utóbbi nem sok jóval kecsegtet, mert azt jelzi, hogy a méreganyag felszívódása már előrehaladott 
 • Vérhányás, véres köpet
 • Orrvérzés
 • Ínyvérzés
 • Véres széklet, vizelet
 • Előzmény nélküli zúzódások, lila foltok a testen
 • Tüdővérzés által előidézett légzési nehézségek, ami mellüregi vérzésre utal
 • A vemhes állat szinte mindig elvétél

 

Ha fentiek közül bármelyiket tapasztaljuk kedvencünknél késlekedés nélkül induljunk az állatorvoshoz vele!

 

 

Bevérzés a testen
Bevérzések a testen
Forrás: Gömb Állatorvosi rendelő Facebook oldal

 

 

Sokat segíthet az orvosnak, ha tudjuk, hogy mibe evett bele a kutyus, akkor vigyünk magunkkal a papírját vagy jegyezzük fel a hatóanyag nevét!
Ha nem tudjuk, de láttuk az esetet, akkor vigyünk belőle mintát, hogy meg tudják vizsgálni.
Sokkal hatékonyabban tudnak segíteni, ha célzott kezelést adnak az adott szer ellen és nem vaktában próbálkoznak.

 

A másik makacsul keringő tévhit, hogy a tej itatása segíthet. Sajnos ezzel csak az értékes időt vesztegetjük. Nem tud ugyanis olyan mértékben és gyorsasággal felszívódni, ami segíthetne.

 

Ha szemtanúja voltunk a méreg elfogyasztásának, - és nincs állatorvos elérhető közelségben vagy nincs ügyelet – akkor az azonnali hánytatás is segíthet. Lehetőleg ez fél órán belül történjen meg. De 1-2 órával a felevés után is számíthat. Hánytatáshoz oldjunk fel 1 dl vízben 2 szem hyperol tablettát és fecskendővel juttassuk a kutya szájába. (Fontos! Nehogy összekeverjük a hipermangánnal!)
Hányás után vizsgáljuk meg, hogy a szer kijött-e. Általában élénk színű kemikáliákról van szó így könnyű lesz azonosítani.
Esélyes, hogy az eb többször is hányni fog, mire a gyomra megnyugszik. Próbáljuk meg ellenőrizni a mennyiséget, hogy az összes méreg kijött e. És vigyázzunk, nehogy visszaegye, amit már kihányt!
Ha már biztosan nem jön több, adjunk neki 20 szem széntablettát. Az aktív szén ugyanis megköti a méreganyagokat. Majd kb. 10 óra elteltével újabb 20 szemet.
 

Mivel a patkányméreg véralvadásgátló szer, a hánytatás után K1 vitamint is kell kapnia a kutyusnak. A humán (Konakion) verziója csak receptre kapható, amit szakorvos írhat fel. És olykor hiánycikk.
Állatpatikában azonban lehet kapni Hydrovit oldat néven. A kutya testsúlyától függően 1-5 ml-t kell kapnia naponta, 10 napon át.

 

 

Bevérzés a szemnél
Bevérzés a kötőhártyán
Forrás: Gömb Állatorvosi rendelő Facebook oldal

 

 

Ha azonban a fentebb felsorolt klinikai tüneteket tapasztaljuk kedvencünknél, akkor mindenképpen késedelem nélkül orvosi ellátásra szorul! Ha a méreganyag elkezdett felszívódni és ezért az állat tüneteket produkál (jellemzően 8-72 órán belül), akkor nincs más megoldás. Ilyenkor jellemzően vérátömlesztésre is szükség van. De sajnos még ez sem garantálja minden esetben a sikert és a gyógyulást.

 

Cikkünk tájékoztató jelleggel íródott. Az állat korától, általános kondíciójától, testsúlyától, valamint az elfogyasztott méreg mennyiségétől, típusától függően a gazdi tapasztalhat a leírtakhoz képest eltéréseket.

 

Éppen ezért minden esetben a szakszerű állatorvosi ellátást részesítse előnyben az otthoni próbálkozás helyett!

 

 

 

Forrás: agrohydro.hu
Indexkép forrás: https://www.facebook.com/mancsranchsuli

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szív és Lélek - Az utolsó pillanatig barátja mellett maradt a hűséges kutya Szív és Lélek - Az utolsó pillanatig barátja mellett maradt a hűséges kutya
"Ráhajtotta buciját, mintha ölelésével búcsúzott volna tőle."

Honnan tudhatom, hogy itt az idő a búcsúra? Honnan tudhatom, hogy itt az idő a búcsúra?
Számtalan állattartótól hallani, hogy kedvencük halála rosszabb volt, mint saját szüleié. Ez egyesek számára istenkáromlónak hangzik, de sokak számára ez a hideg valóság. Úgy dönteni, hogy elaltatunk egy szeretett kicsi állatot, zsigerbe vágó, gyilkos és erkölcstelen érzés lehet. A családok úgy érezhetik, hogy cserbenhagyják kedvencüket, vagy a legjobb barátjuk halálát okozzák. Megfeledkeznek arról, hogy az eutanázia olyan ajándék, amely megfelelő időben történő alkalmazásával megakadályozható házi kedvence testi, valamint a család érzelmi szenvedése. Ennek a folyamatnak a legnehezebb része a tényleges döntés meghozatala, éppen ezért naponta hangzik el a kérdés: „Doki, honnan fogom tudni, mikor jön el az idő?”

Fagyálló mérgezés kutyáknál – Miről ismerhetjük fel? Fagyálló mérgezés kutyáknál – Miről ismerhetjük fel?
Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a jelekkel, mert a fagyálló mérgezés életveszélyes állapotot okoz!

Itt valami bűzlik… avagy mit árul el a kutya széklete? Itt valami bűzlik… avagy mit árul el a kutya széklete?
A kutya egészségi állapotának felméréséhez nemcsak azzal kell tisztában lennünk, mit fogyasztott el, hanem azzal is, mi távozik „hátul”.

Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál
Zsírcsomó, zsírdaganat, lipoma… Első olvasatra ijesztően hangozhatnak e kifejezések, ám legtöbb esetben jóindulatú daganatokról van szó. Mit kell tudni róluk és mi a teendőnk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Ebugatta Irodakutya.com Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hotel Hontalan Kutyáknak – Egy szuper hely, ahol a gazdikeresők otthon érezhetik magukat Hírek - Címlapon
Hotel Hontalan Kutyáknak – Egy szuper hely, ahol a gazdikeresők otthon érezhetik magukat
Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez Hírek - Címlapon
Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez