A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Egy teljes napon át remegett egy autó alatt Elza, a szilveszteri petárdáktól megijedt kutya

Szilveszter után: 700-nál több bejelentés, rettegő állatok – tényleg megéri?


2023. január 11., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
A Szilveszteri Állatmentő Ügyeletet kilencedik alkalommal szervezték meg lelkes önkéntesek, és elkeserítő a statisztikájuk. Csak hozzájuk 700-nál is több elveszett vagy talált kutyát vagy macskát jelentettek be, és a 300 önkéntesük közül sokan egész hétvégén, éjjel is mentették a rémült állatokat. Pintér Attila, az Ügyelet főszervezője szerint azonban „valójában jóval több állat kerül bajba ilyenkor, hiszen sok állat a chipnek köszönhetően hamar hazajut, másokat pedig nem jelentenek be. Ezért a valós szám feltehetően több ezer állatot jelent, akik rettegve menekülnek ilyenkor. Nem ritka, hogy elütik őket, vagy ahogy Elzánál is, hiába keresik, nem találják meg, mert elbújnak, és félnek előjönni. De Elzának szerencséje volt. 

Pintér Attila így folytatja: „Az elmúlt napokban nagyon sok drámát láttunk, és sajnos van, hogy ezeknek az eseteknek a vége nem happy end. Ezeket nem is szívesen mutatjuk meg, most inkább Elza történetét szeretném elmesélni, amiből talán megértik páran, mit okoz egy ártatlan életnek a senkire se tekintettel lévő emberek féktelen őrjöngése, amit szilveszteri mulatságnak csúfolnak. Elza ugyanis közel egy napon át rettegett egy autó alatt, és semmire se reagált, annyira félt!”

 

Kékszemű Elza (ez a becsületes neve) miatt január elsején késő délután 5 óra felé hívták az Ügyelet bejelentő telefonszámát, amit Pintér Attila kezelt. Elza egy autó alatt remegett a 18. kerületben, és hiába próbálták kicsalni, nem reagált semmire. Tehát közel 17 órával szilveszter éjfél után találták meg, és még mindig rettegett! Egy helyi önkéntest, Trixit riasztotta Attila, aki kiment, és sikerült az autó alól kiszednie a kutyát, de csak befogóbottal, mert morgott, harapott és minden erejével ellenkezett. Elza ezek után viszont továbbra is pánikban volt, ezért Lexi elvitte sokktalanítani a Supervet Állatorvosi rendelőbe. Ott a kezelésnek köszönhetően megnyugodott, és mivel volt chip, a gazdi is hamarosan érte ment, és jól zárult a történet.

 

 

Elza - már a Supervet rendelőben a gazdival, megnyugodva.
Elza - már a Supervet rendelőben a gazdival, megnyugodva.

 

 

Közben az is kiderült, hogy Elza 31-én 18 óra után szökött meg nem sokkal, mielőtt a gazdi be akarta vinni a házba, hogy biztonságban legyen. Egész éjjel és másnap kereste a gazdi és helyi önkéntesek is a Bundás Barát Egyesületből, szó szerint erdőn-mezőn át keresték, átnéztek rengeteg utcát egészen a megtalálása pillanatáig, de sehol sem találták. Pintér Attila azt is elmesélte, hogy mivel a kocsi alatt láthatóan maga alá is piszkított (vizelet és széklet is volt alatta),  feltehetően végig –  tehát közel egy napig! - ott volt, annyira félt, hogy nem mert kimenni onnan, hiába hívták, inkább a kis- és nagy dolgokat is ott intézte el. „Ekkora rettegést okozott neki az, ahogy mi emberek ünnepeltük az év végét!” - mondta szomorúsággal vegyes felháborodással Attila.

 

Pintér Attila köszöni mindenkinek, a - szintén gazdinak, aki sétáltatás közben vette észre Elzát -, és jelentette nekik a kutyust, Trixinek és a Supervetnek, a Bundás Barát Egyesület önkénteseinek, hogy keresték, és persze a gazdinak is, hogy sietett Elzáért!

 

De Attila szerint „akkor is felmerül a kérdés, hogy megéri vajon az a pár óra durrogtatás, ha ezzel másokat félelembe taszítunk annyira, hogy 1 nap múlva is egy autó alatt remegnek? Gondolkozzon el ezen mindenki, és aki szerint igen, az akkor azon is, hogy ő szeretne ennyire rettegni?”

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ingyenes chipleolvasás: a MOL idén is segít az elkóborolt kedvenceknek hazatalálni Ingyenes chipleolvasás: a MOL idén is segít az elkóborolt kedvenceknek hazatalálni
Immár több mint másfélszáz MOL kúton van lehetőség a kutyák azonosító chipjeinek leolvasására, ami hatalmas segítséget jelent, hogy a szilveszteri petárdaszezonban elkóborolt négylábúak sikeresen hazatalálhassanak szerető gazdáikhoz. Az állatvédő szervezetek szerint az év utolsó napjaiban rendre ezres nagyságrendű kutya szökik el a számukra extrém zajterhelést jelentő robbanások miatt – közülük szerencsére több százat sikerül biztonságba helyezni az ingyenes chipleolvasásnak köszönhetően.

Jön a szilveszter – Készenlétben az állatmentők Jön a szilveszter – Készenlétben az állatmentők
Közel 1000 bejelentés érkezik a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet önkéntesek által fenntartott Facebook-oldalra és telefonos bejelentő számra talált, vagy elveszett állatok miatt a szilveszter utáni néhány napban. Ilyen esetben mind a gazdák, mind az állatmentők munkáját megkönnyítené, ha minden megtalált kutyában chip lenne, amit megfelelően regisztráltak. 2023. január 1-jén lesz 10 éve, hogy kötelező a chip használata, de még mindig sok az ezzel kapcsolatos tévhit, és sok kutyában nincs chip. Itt az állatmentők 10 pontos listája a tévhitek eloszlatására.

Így készüljetek időben a tűzijátékra! Így készüljetek időben a tűzijátékra!
Nem titok: bizony idén is eljön a szilveszteri durrogtatások ideje. Hasznos, ha nem aznap este döbbentek rá ijedten kutyusoddal, már megint lekéstétek a felkészülést. Felkészülés? Olyat lehet? Mi az, hogy! Erről írtam nektek e cikkem.

Idén is segít a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet – jelentkezz önkéntesnek! Idén is segít a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet – jelentkezz önkéntesnek!
Idén kilencedik alkalommal szerveződik a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet, hogy segíthessenek a szilveszteri tűzijáték miatt rémült és elkóborolt állatoknak hazatalálni. Várják az önkéntesek jelentkezését, hisz ők jelentik az Ügyelet szívét.

Elveszett kutya: 5 tipp, mit tegyél, ha még nem lett meg! Elveszett kutya: 5 tipp, mit tegyél, ha még nem lett meg!
Szilveszterkor sajnos ugrásszerűen megnő a kóbor kutyák száma, sokuk menekülni próbál a tűzijátékok, petárdák hangja elől. Sok állat nem kerül meg az elkövetkező pár napban: feladni azonban nem szabad, többször is előfordult, hogy akár hónapok, vagy évek elteltével került meg az elcsatangolt kutya!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Hírstart Brimo partysátor Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Belógott a sípályára a kutya, és majdnem megnyerte az Alpesi Sí Világkupát Hírek - Címlapon
Belógott a sípályára a kutya, és majdnem megnyerte az Alpesi Sí Világkupát
Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Hírek - Címlapon
Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa