A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Egy teljes napon át remegett egy autó alatt Elza, a szilveszteri petárdáktól megijedt kutya

Szilveszter után: 700-nál több bejelentés, rettegő állatok – tényleg megéri?


2023. január 11., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




A Szilveszteri Állatmentő Ügyeletet kilencedik alkalommal szervezték meg lelkes önkéntesek, és elkeserítő a statisztikájuk. Csak hozzájuk 700-nál is több elveszett vagy talált kutyát vagy macskát jelentettek be, és a 300 önkéntesük közül sokan egész hétvégén, éjjel is mentették a rémült állatokat. Pintér Attila, az Ügyelet főszervezője szerint azonban „valójában jóval több állat kerül bajba ilyenkor, hiszen sok állat a chipnek köszönhetően hamar hazajut, másokat pedig nem jelentenek be. Ezért a valós szám feltehetően több ezer állatot jelent, akik rettegve menekülnek ilyenkor. Nem ritka, hogy elütik őket, vagy ahogy Elzánál is, hiába keresik, nem találják meg, mert elbújnak, és félnek előjönni. De Elzának szerencséje volt.



 

Pintér Attila így folytatja: „Az elmúlt napokban nagyon sok drámát láttunk, és sajnos van, hogy ezeknek az eseteknek a vége nem happy end. Ezeket nem is szívesen mutatjuk meg, most inkább Elza történetét szeretném elmesélni, amiből talán megértik páran, mit okoz egy ártatlan életnek a senkire se tekintettel lévő emberek féktelen őrjöngése, amit szilveszteri mulatságnak csúfolnak. Elza ugyanis közel egy napon át rettegett egy autó alatt, és semmire se reagált, annyira félt!”

 

Kékszemű Elza (ez a becsületes neve) miatt január elsején késő délután 5 óra felé hívták az Ügyelet bejelentő telefonszámát, amit Pintér Attila kezelt. Elza egy autó alatt remegett a 18. kerületben, és hiába próbálták kicsalni, nem reagált semmire. Tehát közel 17 órával szilveszter éjfél után találták meg, és még mindig rettegett! Egy helyi önkéntest, Trixit riasztotta Attila, aki kiment, és sikerült az autó alól kiszednie a kutyát, de csak befogóbottal, mert morgott, harapott és minden erejével ellenkezett. Elza ezek után viszont továbbra is pánikban volt, ezért Lexi elvitte sokktalanítani a Supervet Állatorvosi rendelőbe. Ott a kezelésnek köszönhetően megnyugodott, és mivel volt chip, a gazdi is hamarosan érte ment, és jól zárult a történet.

 

 

Elza - már a Supervet rendelőben a gazdival, megnyugodva.
Elza - már a Supervet rendelőben a gazdival, megnyugodva.

 

 

Közben az is kiderült, hogy Elza 31-én 18 óra után szökött meg nem sokkal, mielőtt a gazdi be akarta vinni a házba, hogy biztonságban legyen. Egész éjjel és másnap kereste a gazdi és helyi önkéntesek is a Bundás Barát Egyesületből, szó szerint erdőn-mezőn át keresték, átnéztek rengeteg utcát egészen a megtalálása pillanatáig, de sehol sem találták. Pintér Attila azt is elmesélte, hogy mivel a kocsi alatt láthatóan maga alá is piszkított (vizelet és széklet is volt alatta),  feltehetően végig –  tehát közel egy napig! - ott volt, annyira félt, hogy nem mert kimenni onnan, hiába hívták, inkább a kis- és nagy dolgokat is ott intézte el. „Ekkora rettegést okozott neki az, ahogy mi emberek ünnepeltük az év végét!” - mondta szomorúsággal vegyes felháborodással Attila.

 

Pintér Attila köszöni mindenkinek, a - szintén gazdinak, aki sétáltatás közben vette észre Elzát -, és jelentette nekik a kutyust, Trixinek és a Supervetnek, a Bundás Barát Egyesület önkénteseinek, hogy keresték, és persze a gazdinak is, hogy sietett Elzáért!

 

De Attila szerint „akkor is felmerül a kérdés, hogy megéri vajon az a pár óra durrogtatás, ha ezzel másokat félelembe taszítunk annyira, hogy 1 nap múlva is egy autó alatt remegnek? Gondolkozzon el ezen mindenki, és aki szerint igen, az akkor azon is, hogy ő szeretne ennyire rettegni?”

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Tizedszer mentettek állatokat szilveszterkor, lesújtó tapasztalataik vannak Tizedszer mentettek állatokat szilveszterkor, lesújtó tapasztalataik vannak
Tizedik alkalommal került megszervezésre a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet, sok állatmentő és állatbarát több száz kutyát és macskát juttatott haza, de nem mindenkit sikerült. Háromszáz önkéntesük volt idén az egész országban, és nyolcszáznál is több eltűnt vagy talált állatról kaptak eddig bejelentést a szilveszter miatt. A kezdeményezés megálmodója arra is mutat egy konkrét, hazai példát, hogyan tudná a hatóság szilveszterkor és előtte biztosítani a lakosság nyugalmát és az állatok biztonságát.

Szilveszter: Ha nem pánikol a kedvencünk, még nem jelenti, hogy nem fél Szilveszter: Ha nem pánikol a kedvencünk, még nem jelenti, hogy nem fél
A szilveszter a házi kedvencek életében nem a féktelen jókedvről szól: rengeteg állat rohan el ilyenkor otthonról félelmében, de a lakásban tartott jószágokat is megviseli a petárdázás. A felkészültség mellett az is fontos, hogy figyeljünk a jelekre, ugyanis ha nem rohangál félelmében a kutyusunk fel-alá, még nem jelenti azt, hogy nem retteg.

Ingyenes chipleolvasás, hogy minden elveszett kiskedvenc hazataláljon – a MOL szilveszterkor is segít az elveszett kutyákon Ingyenes chipleolvasás, hogy minden elveszett kiskedvenc hazataláljon – a MOL szilveszterkor is segít az elveszett kutyákon
Míg nekünk sokszor az év legvidámabb estéje, addig az érzékeny fülű és idegrendszerű kutyák számára félelmetes megpróbáltatás: minden évben sok ezer négylábú válik átmenetileg vagy tartósan gazdátlanná a petárdák és a tűzijátékok kiváltotta menekülési ösztönreakciók következtében. Ám a segítség az ország több száz pontján most is rendelkezésre áll: az ünnepnapokon is nyitva tartó MOL töltőállomások ingyenes chipleolvasással teszik könnyebbé az elkóborolt ebek hazatalálását. A vállalat számára kiemelten fontos a hazai kutyások sokmilliós közösségével való partnerség – ezt szolgálja, hogy a MOL valamennyi töltőállomása kutyabarát, és már 204 kúton van chipleolvasó is.

Így készüljetek időben a tűzijátékra! Így készüljetek időben a tűzijátékra!
Nem titok: bizony idén is eljön a szilveszteri durrogtatások ideje. Hasznos, ha nem aznap este döbbentek rá ijedten kutyusoddal, már megint lekéstétek a felkészülést. Felkészülés? Olyat lehet? Mi az, hogy! Erről írtam nektek e cikkem.

Keserédes jubileum - Tizedik éve segít a bajbajutott állatokon a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet Keserédes jubileum - Tizedik éve segít a bajbajutott állatokon a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet
Évről évre összeáll egy csapat – készek rá, hogy feláldozzák szabadidejüket, az ünneplést, a bulit, csak hogy segíthessenek a bajba jutott állatokon az év utolsó-, és az új év legelső napjaiban. Több száz állatot juttattak már haza, vagy helyeztek biztonságba. Önfeláldozó munkájukat immár tizedik alkalommal kezdik meg – ők a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Ebugatta MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Belógott a sípályára a kutya, és majdnem megnyerte az Alpesi Sí Világkupát Hírek - Címlapon
Belógott a sípályára a kutya, és majdnem megnyerte az Alpesi Sí Világkupát
Miért pont a szőnyegre szeretnek hányni a kutyák? Hírek - Címlapon
Miért pont a szőnyegre szeretnek hányni a kutyák?