A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tizedszer mentettek állatokat szilveszterkor, lesújtó tapasztalataik vannak

2024. január 05., 11:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Tizedik alkalommal került megszervezésre a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet, sok állatmentő és állatbarát több száz kutyát és macskát juttatott haza, de nem mindenkit sikerült. Háromszáz önkéntesük volt idén az egész országban, és nyolcszáznál is több eltűnt vagy talált állatról kaptak eddig bejelentést a szilveszter miatt. A kezdeményezés megálmodója arra is mutat egy konkrét, hazai példát, hogyan tudná a hatóság szilveszterkor és előtte biztosítani a lakosság nyugalmát és az állatok biztonságát.



A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet főszervezője, Pintér Attila elmondta, hogy csak hozzájuk, telefonon és Facebookon több, mint 800, szilveszterkor eltűnt kutyát és macskát jelentettek be idén, ebből összesen 300 esetet koordináltak az önkénteseik telefonon, de még így is, ezeknek az állatoknak csak a fele jutott eddig haza. A szervező szerint az elmúlt 10 évben történtek változások az állattartási kultúrában, de nagyon lassúak ezek a változások, és nem elengedőek, emellett kiemelte, hogy azt is nagy problémának tartja, hogy az emberek nincsenek tekintettel másokra, de még a törvényeket se tartják be: az állattartók és a tűzijátékozók között egyaránt sokan.

 

 

A „chiphelyzet” problémái

 

Első példának a „chiphelyzetet” mondta. Ugyanis 11 éve kötelező minden 4 hónaposnál idősebb kutyába chipet tenni, de ez sokszor hiányzik. Az a tapasztalatuk, hogy Budapesten és a nagyobb városokban tízből kilenc kutya chipes, de minél kisebb településen él a kutya, annál rosszabb ez az arány, kisebb falvakban a fenti arány megfordul. Pedig a chip beültetése egyszeri, pár ezer forintos költség a gazdának, viszont sokat jelent akkor, ha haza kell juttatni a kutyát. A chipek hiánya mellett a másik nagy probléma, ha van ugyan chip a kutyában, de nem megfelelőek az adatok: nincs regisztrálva, vagy nem jó adatokkal, pl. hiányzik a telefonszám, vagy az nem helyes. De az is jellemző, hogy a kutyát elajándékozzák, és nem tudja a volt gazdi, hogy kinek adta, az új tulajdonos pedig nem módosítja az adatokat. A regisztráció hiánya az állatorvos felelőssége, de az összes többi a gazda hanyagsága. Pintér Attila nagyon szomorúnak tartja, hogy több mint egy évtizede harsogja minden állatmentő szervezet velük együtt, hogy szilveszter előtt tegyenek chipet a kutyába, és ellenőrizzék a regisztrációt, mégis rengetegen ezzel nem törődnek.

Arról nem is beszélve, hogy egy chip nélküli kutya nagy eséllyel a szintén kötelező veszettség oltást sem kapta meg soha, ami közegészségügyi kockázat is.

 

 

A gazdák felelőtlensége is óriási probléma - például hiába kötelező a chip, rengeteg kutya nem rendelkezik vele
A gazdák felelőtlensége is óriási probléma - például hiába kötelező a chip, rengeteg kutya nem rendelkezik vele
Fotó: Unsplash - Kristijan Arsov

 

 

Szabálytalankodó tűzijátékozók

 

Az állatmentő a tűzijátékozók és a petárdázók felelősségére is rámutat, mert hasonlóan nem tartják be ők sem a szabályokat. Egyrészt, mert a petárdának már a birtoklása is lassan 20 éve tilos, mégis minden szilveszterkor használják. A 3. kategóriájú tűzijátékot pedig csak szilveszterkor lehetne a törvény szerint használni egy 12 órás időszakban, mégis minden évben karácsonytól a szilveszter utáni első hétvégéig bármikor fellövik, akár fényes nappal is. Hozzájuk is érkeztek bejelentések eltűnt kutyákról és tűzijátékról már napokkal szilveszter előtt, például harmincadikán este Egerből és Balmazújvárosból is. Azt pedig senki sem várhatja el, hogy bő egy hétig „lakat alatt” tartsa mindenki minden állatát, mert ez kivitelezhetetlen.

 

 

A jó példa, amit másolni kéne

 

A tűzijátékokat fellövők nem csak a háziállatokat veszélyeztetik, hanem az epilepsziásokat, az autista gyerekeket és a vadállatokat is. Tatán ezt már régen belátták, és az ott telelő vadludak miatt 2018 óta tilos tűzijátékozni. A 2022/23-as szilveszter alatt azonban a helyiek ezzel nem törődtek, és több órás tűzijátékozás volt a városban, emiatt pedig 30 ezer vadlúd menekült el akkor a tóról. Idén ezt meg akarták akadályozni, ezért szilveszter este a rendőrség polgárőrökkel és civil önkéntesekkel együtt járta a várost, és hamar odaértek minden szabályszegőhöz. Ennek meg is lett az eredménye: a madarak 80 százaléka a tavon maradt, sőt, a környező tavakról is menekültek az Öreg-tóra madarak. Pedig az esetek többségében a járőrök csupán elijesztették a szabálytalankodókat, vagy csak az állandó jelenlétük miatt felhagytak a tűzijátékozással, de így is 5 embert állítottak elő az este folyamán Tatán, és ezzel is elérték a fenti eredményt. Csak összehasonlításképpen, a rendőrség közleménye szerint az egész országban összesen 15 emberrel szemben jártak el a rendőrök, vagyis ennek harmada Tatán volt, a többi pedig az egész országban!

Világosan látszik tehát, hogyha az egész országban lenne valódi hatósági jelenlét az év utolsó napjaiban, legalább 29-30-án este, és 30-án 18 óra előtt és utána is, akkor azzal nagyban hozzá tudna járulni a hatóság az emberek nyugalmához és az állatok biztonságának megteremtéséhez, valamint a törvények betartásához is. Ezért az állatvédő reméli, hogy a többi város is tanul a tatai példából, és jövőre több helyen lesz jelentősebb hatósági járőrözés a szilveszter előtti napokban és aznap este.

 

 

Idén is közel ezer állat került bajba szilveszterkor a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet adatai alapján
Idén is közel ezer állat került bajba szilveszterkor a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet adatai alapján
Fotó: Unsplash - Bacila Vlad

 

 

Sokan segítettek az állatokon

 

De Pintér Attila jó hírrel is tudott szolgálni: több száz ember segített most is az utcára menekülő állatoknak, nekik pedig meg szeretné köszönni a segítségüket. Hogy nem mentek el mellettük, hanem segítséget kértek, és sokszor akár több órán vagy napon át vigyáztak a kutyára, ameddig érte nem ment a gazdi, vagy lett megoldás az elhelyezésére. Rájuk ugyanis ugyanúgy szükség volt a kutya hazajuttatásához, mint az Ügyelet önkénteseire, akik a posztolt segítségkérést továbbították egy telefonos ügyeletes önkénteshez, aki küldött chipolvasót, és az állatvédőre, aki chipet nézett, de végül a gazdi is kellett hozzá, aki ment a kutyáért. Olyan ez, mint egy kártyavár: ha egyetlen lapot is kihúzunk, akkor az egész összedől, és a kutya nem jut haza. Így köszönet és megbecsülés illet mindenkit, aki bármilyen formában részt vett akár csak egyetlen kutya hazajuttatásában!

 

 

Ha még nem lett meg a kutya

 

Azonban még mindig sok kutya nem jutott haza, ezért az állatvédő azt kéri, hogy akinek elveszett a kutyája szilveszterkor és még nincs meg, mozgasson meg minden követ. Ha még nem tette meg, posztolja fel a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet Facebook-csoportjába, és nézze meg az oldalon a talált állatokat, hátha ráismer a kutyára. Emellett helyi csoportokban is ossza meg a keresést, plakátoljon a környéken, menjen el helyi állatorvosokhoz és keressen meg közeli menhelyeket is, hátha oda vitték a kutyát. És az oltási könyvel menjen el állatorvoshoz, és nézesse meg, helyesek-e az adatai. Ha ezeket megteszi, nagyobb esélye lesz arra, hogy hazakerüljön a kutyája.

 

 

 


Indexkép forrás: Unsplash - Bacila Vlad

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz 5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz
Az év első napjaiban hirtelen megnő a kóbor állatok száma: a szilveszteri tűzijátéktól pánikba eső és otthonról elszökő állatok nagy része soha nem tér már haza. Változtassunk ezen: ne menjünk el a kóborkák mellett, segítsünk nekik hazatalálni!

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Az év legnehezebb éjszakája - így készülj fel időben kutyásként a szilveszterre! Az év legnehezebb éjszakája - így készülj fel időben kutyásként a szilveszterre!
Évente ezernél több kutya is bajba kerül szilveszterkor a petárdák és tűzijátékok miatt. A legtöbb kutyás okkal kiált kígyót, békát a tűzijátékozókra - ám mivel egyelőre betiltásra még nem került a durrogtatás, nekünk, gazdáknak kell felkészültnek és okosnak lennünk. Lássuk be, ez legalább annyira a mi felelősségünk, mint a tűzijáték(ozók) hibája.

Szilveszter: Ha nem pánikol a kedvencünk, még nem jelenti, hogy nem fél Szilveszter: Ha nem pánikol a kedvencünk, még nem jelenti, hogy nem fél
A szilveszter a házi kedvencek életében nem a féktelen jókedvről szól: rengeteg állat rohan el ilyenkor otthonról félelmében, de a lakásban tartott jószágokat is megviseli a petárdázás. A felkészültség mellett az is fontos, hogy figyeljünk a jelekre, ugyanis ha nem rohangál félelmében a kutyusunk fel-alá, még nem jelenti azt, hogy nem retteg.

Ingyenes chipleolvasás, hogy minden elveszett kiskedvenc hazataláljon – a MOL szilveszterkor is segít az elveszett kutyákon Ingyenes chipleolvasás, hogy minden elveszett kiskedvenc hazataláljon – a MOL szilveszterkor is segít az elveszett kutyákon
Míg nekünk sokszor az év legvidámabb estéje, addig az érzékeny fülű és idegrendszerű kutyák számára félelmetes megpróbáltatás: minden évben sok ezer négylábú válik átmenetileg vagy tartósan gazdátlanná a petárdák és a tűzijátékok kiváltotta menekülési ösztönreakciók következtében. Ám a segítség az ország több száz pontján most is rendelkezésre áll: az ünnepnapokon is nyitva tartó MOL töltőállomások ingyenes chipleolvasással teszik könnyebbé az elkóborolt ebek hazatalálását. A vállalat számára kiemelten fontos a hazai kutyások sokmilliós közösségével való partnerség – ezt szolgálja, hogy a MOL valamennyi töltőállomása kutyabarát, és már 204 kúton van chipleolvasó is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com Rehabportál EB OVO Közhasznú Egyesület Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért jön utánam a kutyám a fürdőszobába? Hírek - Címlapon
Miért jön utánam a kutyám a fürdőszobába?
Egy bolt ajtaja előtt könyörgött segítségért az éhező mamakutya Hírek - Címlapon
Egy bolt ajtaja előtt könyörgött segítségért az éhező mamakutya