A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Próbára bocsátotta a bíróság az állatkínzással vádolt férfit

2023. október 11., 15:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




A Tapolcai Járásbíróság – nem jogerősen – egy év hat hónapra próbára bocsátotta azt a 63 éves férfit, akivel szemben állatkínzás vétsége miatt folyik büntetőeljárás. Kötelezte továbbá a bíróság a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.



A bíróság által megállapított tényállás szerint a 63 éves, Veszprém vármegyei faluban élő vádlott tulajdonát képezte egy zsemle színű, 5 év körüli, keverék kutya, melyet a hátsó udvarán tartott úgy, hogy az ebet 2022. június 7-ét megelőzően kb. fél évvel, egy 2 méter hosszú, forgóval ellátott láncra kötötte ki - írja a bíróság közleménye. Az ebet a vádlott a fenti időpontot megelőző egy hónapban nem engedte szabadon. Az udvaron az eb részére kutyaház is rendelkezésre állt, attól kb. 70 cm-re került leszúrásra a kutya láncának rögzítésére szolgáló, kb. 25 cm magas, 1 cm átmérőjű vasrúd. A fém lánc ehhez fixen volt rögzítve, így az eb azt be tudta tekerni. 2022. június 7-én a hatósági állatorvos és a nyomozó hatóság által tartott szemlén a lánc háromszor tekeredett fel a vasrúdra, a lánc hossza ekkor kb. már csak 50 cm volt, és annak rövidsége miatt az eb a kutyaházba bemenni nem tudott. Mivel a lánc szorosan a kutya nyaka köré volt rögzítve, így az eb nyakán a lánc a szőrt kikoptatta, az eb bőre gyulladt, gennyes, szennyezett, roncsolt sebes, nedvedző állapotú volt. Az eb tartási helyén nagy mennyiségű kutyaürülék volt, eledele nem volt, vize koszos, meleg volt.

 

A vádlott azáltal, hogy az eb tartási körülményeit nem megfelelően alakította ki, az ebet nem átmenetileg kötötte ki, hanem folyamatosan így tartotta, a megkötéshez használt eszköz hossza a 7 métert nem érte el, indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmazott, amely alkalmas volt arra, hogy az ebnek maradandó egészségkárosodást okozzon.

 

Az ítélettel szemben az ügyész jelentett be fellebbezést – a vádtól részben eltérő tényállás megállapítása miatt és a büntetés súlyosítása (felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabása) céljából. Az ítélet így nem emelkedett jogerőre; másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el.

 

 

 

Forrás: birosag.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

107 macskát és egy kutyát tartott a lakásában: állatkínzás bűntettéért kell felelnie a budapesti nőnek 107 macskát és egy kutyát tartott a lakásában: állatkínzás bűntettéért kell felelnie a budapesti nőnek
Az állatkínzás bűntettével vádolt nő az előkészítő ülésen nem ismerte el bűnösségét.

Letöltendő fogházbüntetésre ítélte a bíróság a férfit, aki Pesterzsébeten megkéselt egy kutyát Letöltendő fogházbüntetésre ítélte a bíróság a férfit, aki Pesterzsébeten megkéselt egy kutyát
A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság 2023. október 4-én 6 hónap fogházbüntetésre ítélt egy férfit, akit állatkínzás vétségével vádolt az ügyészség.

Végrehajtandó börtönt kapott két huszonéves állatkínzó Végrehajtandó börtönt kapott két huszonéves állatkínzó
Még csak első fokon, de végrehajtandó börtönre ítélte a Jászberényi Járásbíróság, azt a két fiatal férfit, akik halálra verték haragosuk kiskutyáját.

Elzárással sújtott a bíróság egy állatkínzással vádolt férfit Elzárással sújtott a bíróság egy állatkínzással vádolt férfit
A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2023. június 7-én 50 nap elzárásra ítélte azt a férfit, aki lakásának teraszáról ledobta kisméretű kutyáját.

Nyolc kutyát tartott embertelen körülmények között egy kaposvári pár - enyhe büntetéssel megúszhatják Nyolc kutyát tartott embertelen körülmények között egy kaposvári pár - enyhe büntetéssel megúszhatják
A Kaposvári Járási Ügyészség állatkínzás vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival és nővel szemben, akik olyan körülmények között tartották kutyáikat, amely alkalmas volt arra, hogy az állatok maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker Beagle Club Online AEGON Magyarország Zrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Szokatlan kéréssel fordult a kisdiák a tanárához a kutyája kapcsán Hírek - Címlapon
Szokatlan kéréssel fordult a kisdiák a tanárához a kutyája kapcsán
Új gyógymód a láthatáron? Egy injekció jelentheti a parvovírusos bélgyulladásra a megoldást Hírek - Címlapon
Új gyógymód a láthatáron? Egy injekció jelentheti a parvovírusos bélgyulladásra a megoldást