A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Sós utak: a kutyák téli nagy ellensége

2022. január 22., 08:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




A hóesés gyönyörű, a legtöbb gazdi szereti, a kutyák pedig egyenesen imádják! A hóval azonban megérkezik a kutyások bosszankodásának fő oka is: az útszóró só. Komoly sérülést is okozhat, ha nem figyelünk oda!



 

Kikezdi, tönkreteszi a bőr cipőket, de nagy veszélyt jelent a tappancsokra nézve is a télen használatos útszóró só. Főleg a városi kutyák veszélyeztetettek általa, hiszen szinte minden járdát, utat felsóznak a fagyos napokon, a havazások alkalmával. A baleset megelőzésben nagy szerepe van a sónak, hiszen megszünteti a jegesedés, így a csúszásveszélyt. A mancsoknak azonban nem barátja a só, de még a só helyett kiszórt durva homok sem.

 

A só, a nagyobb kavics- vagy homokszemek, jégdarabok könnyen bejuthatnak kedvencünk lábujjai közé, ahol felhorzsolhatják, felkarcolhatják a bőrt. Ez már önmagában is fájdalmas lehet a kutya számára, folytonos nyalogatással pedig az apró karcolásokból nagyobb sebek is keletkezhetnek. A sebek könnyen elfertőződhetnek, a sérült bőrt a só is jobban marni fogja - ami még több nyalogatást rágcsálást okoz.

 

 

A városi kutyásoknak nincs könnyű dolga: már a házból kilépve is erősen sózott járdák fogadhatják őket
A városi kutyásoknak nincs könnyű dolga: már a házból kilépve is erősen sózott járdák fogadhatják őket
Fotó: Kutyabarathelyek.hu

 

 

Előzd meg!

 

Ez esetben is legfontosabb a megelőzés! Sajnos sok helyen nem csak egyszerűen felsózzák az utat, de túlzásba is viszik azt: néhol akár egy centi vastagon is állhat a só a járdán. Az ilyen helyeket igyekezzünk kikerülni! A hó nem ellensége a tappancsnak: vezessük inkább a havon kedvencünket!

 

Megoldás lehet a mancsvédő krém használata is: a zsíros krém védőréteget képez a mancs felületén, lezárja az apró karcolásokat, így nem tud bejutni a só és a szennyeződések.

Használhatunk kutyacipőt is a mancs védelme érdekében, bár nem minden kutya szereti ezt a megoldást.

 

 

Ha tehetjük, válasszunk inkább sómentes útvonalat a kutyasétára!
Ha tehetjük, válasszunk inkább sómentes útvonalat a kutyasétára!
Fotó: Kutyabarathelyek.hu

 

 

A sétából hazaérve langyos vízzel mossuk le a mancsokat, így alaposabban el tudjuk távolítani a sót és a homokszemeket, mint egy sima letörléssel. A lemosott mancsokat bekenhetjük ismét krémmel, ápolva a bőrt.

 

Ha kedvencünk mancsán hosszúra megnő a szőr, érdemes azt kivágni. Ezzel az egyszerű trükkel megakadályozhatjuk, hogy abba beleragadjanak a jégdarabok vagy a sókristályok.

 

Ha apró sérüléseket fedezünk fel kutyánk tappancsán, fertőtlenítsük le, így megelőzhetjük az esetleges fertőzéseket! Krémmel bekenve megakadályozható, hogy séta alatt szennyeződés jusson a sebbe. Ha kutyánk folyamatosan nyalogatja, rágja a mancsát, a seb növekszik, esetleg csúnyábbá válik, mindenképpen forduljunk állatorvoshoz!

 

 

 

 


Indexkép forrás: Kutyabarathelyek.hu
Cikk első megjelenése: 2019. január 10.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás
Az országban másodikként - Veszprém után - Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás.

Hat lábbal született spániel kölyök: sikeres műtéten van túl Ariel Hat lábbal született spániel kölyök: sikeres műtéten van túl Ariel
Emlékeztek még Arielre, a hat lábbal született kis spánielre? A kiskutya élete küzdelmesen indult, de szerencsére jó kezekbe került, így ma a boldog kölykök életét élheti.

Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is! Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is!
A hideg idő beálltával jónéhány olyan dologra érdemes komolyabb figyelmet fordítanunk, melyek kutyusunk mindennapjait is könnyebbé tehetik.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta AEGON Magyarország Zrt. MOL Nyrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kemény fagyok jönnek, vigyázzunk kutyáinkra! Hírek - Címlapon
Kemény fagyok jönnek, vigyázzunk kutyáinkra!
Kutyacsempészeket fogott a NAV Hírek - Címlapon
Kutyacsempészeket fogott a NAV