A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kemény fagyok jönnek, vigyázzunk kutyáinkra!

2022. január 11., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség
Bekeményít a tél a következő napokban: az előrejelzés szerint egyes területeken akár a -20 fokot is megközelítheti a hideg. Tegyünk meg mindent kedvenceink biztonsága érdekében is! 

 

Megmutatja a héten az igazi arcát a tél: a keleti országrészben akár -20 fokos hideg is lehet éjszaka, máshol is -5  -  -10 fokos hidegek várhatóak éjszaka. 

A nagy hidegben kutyáink is több odafigyelést igényelnek!

 

 

Lakásban tartott kutyák

 

A lakásban tartott kutyák esetében a nagy hőmérséklet-különbségre kell odafigyelnünk. A jó kondiban lévő kutyák is megérezhetik a hideget, amint a lakás kellemes melegéből kilépnek - fokozottan igaz ez az idős, és a beteg kutyákra, valamint a kistestűekre. Egy pulóverrel, vagy kabáttal segíthetünk kutyánknak, és nagyon fontos figyelni a mancsokra is: a járdákat, utakat sok helyen sózzák, és mint a felelős gazdik jól tudják, a só veszélyes ellenség! A mancsok védelméről itt írtunk részletesen.

 

 

Megérkezik az igazi tél - vigyázzunk kutyáinkra is!
Megérkezik az igazi tél - vigyázzunk kutyáinkra is!
Fotó: Unsplash Marek Szturc

 

 

Kinti, udvari kutyák

 

Nagyon fontos, hogy a kutyaház megfelelő állapotú legyen, hisz a kinti kutyák elsődleges menedéke a kutyaház! 

Ellenőrizzük rendszeresen az állapotát, és ha szükséges, javítsuk meg. Rongyok helyett friss szalmát, vagy forgácsot tegyünk bele: utóbbiak sokkal hatékonyabban tartják a meleget és száraz menedéket biztosítanak. 

Ha eddig nem volt, szereljünk ajtót a kutyaházra: ez lehet egy szőnyegdarab, esetleg egy hajlékony plexi, amit a bejárat elé szögeljünk fel. Ha lehetőség van rá, tegyük a kutyaházat féltető alá, szélvédett helyre! Nagy segítség a hő megtartásában az is, ha a kutyaházat lábakra (például pár téglára, vagy egy raklapra) tesszük, elemelve ezzel a házat a talajtól. Figyeljünk azonban rá, hogy a ház stabilan álljon, ne billegjen!

Azokon az éjszakákon, amikor a legkeményebb fagy várható, engedjük be legalább éjjelre a kutyát melegebb, védettebb helyiségbe: garázsba, előszobába stb. 

 

A benti kutyák esetében is, de különösen a kinti kutyáknál fontos a kemény hideg idején az energiadús táplálék: a hidegre való tekintettel minimálisan emelhetünk is az adagon. Ha van rá lehetőség, az élelmet osszuk kisebb adagokra és napi több alkalommal tegyük a kutya elé. Így biztosítva lesz neki a folyamatos energiabevitel, és nem is fagy meg a táljában az étel. 

 

Naponta többször kerüljön elé langyos víz, így lassabban hűl ki, és fagy meg a folyadék.

 

 

A kinti kutyák elsődleges menedéke a kutyaház
A kinti kutyák elsődleges menedéke a kutyaház
Fotó: Unsplash - Jana Shnipelson

 

 

 

Ne menjünk el a kóbor kutyák mellett!

 

Ne nézzünk félre, ha kóbor, vagy rossz állapotban tartott kutyát látunk: lehet, hogy mi vagyunk az utolsó esélye, segítség nélkül nem biztos, hogy megérnék a reggelt. Tegyünk ki nekik is egy tál langyos vizet: kutyáknak, macskáknak, de akár más állatoknak is segítséget jelenthet!

Kérjünk segítséget az illetékesektől, ha kóbor állatot, vagy rossz körülmények között tartott kutyát látunk - ezeknek az állatoknak az életét menthetjük meg vele!

 

 

 


Indexkép forrás: Unsplash - Marek Szturc

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Téli finomság - Így készíts kedvencednek gyógynövényes teát! Téli finomság - Így készíts kedvencednek gyógynövényes teát!
Hűvös időben különösen jólesik egy lélekmelengető tea, amibe talán kutyusunk is belekóstolna. Kamilla, gyömbér, borsmenta... jótékony hatásuk közismert. Akár többféle gyógynövényből ia összeállíthatjuk kedvencünk italát.

Kutyák és a fűtés - Mennyire legyen meleg otthonunkban? Kutyák és a fűtés - Mennyire legyen meleg otthonunkban?
Az évszakok változásaihoz és az időjárási körülményekhez kénytelenek vagyunk alkalmazkodni, ám otthonunk hőmérsékletét ideális esetben mi magunk is szabályozhatjuk. Kedvencünk testhőmérséklete is igazodhat ehhez, de ahogy nekünk, úgy nekik is megvannak a maguk határai. Mi számít hidegnek, melegnek és mire figyeljünk a fűtés beállításánál?

Kutyatartás télen - Mi számít túl hidegnek a sétához és a kintléthez? Kutyatartás télen - Mi számít túl hidegnek a sétához és a kintléthez?
Egyre csípősebbek a hajnalok, és nappal is jól esik a vastagabb öltözet, mely megvéd a hidegben, ha kimegyünk. De hogyan hat kutyáinkra a téli időjárás? Mennyire fáznak, és hol van az a pont, amikor már túl hideg van ahhoz, hogy kint tartózkodjanak?

Miért csikorgatja a kutya a fogait? Miért csikorgatja a kutya a fogait?
Szokatlan és meglepő, de kedvenceinknél is előfordulhat: a fogcsikorgatás. Mi okozza, mire utalhat, és mit tegyünk, ha észleljük kutyánknál?

Séta a hóban? Kösz, de nem! - Takarója alá bújt a tacskó, miután hozzáért mancsához a hó Séta a hóban? Kösz, de nem! - Takarója alá bújt a tacskó, miután hozzáért mancsához a hó
"Jujj, ez nagyon hideg! Én aztán bele nem teszem a tappancsom még egyszer!" És ezzel sarkon fordult a kicsi kutya, majd szaladt vissza a jó meleg szobába, a puha takaró menedékébe.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker AEGON Magyarország Zrt. Irodakutya.com EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Többféle névre is hallgathat a kutya? Hírek - Címlapon
Többféle névre is hallgathat a kutya?
Testével melegítette sérült gazdáját a kutya, miután hegymászás közben 150 métert zuhantak Hírek - Címlapon
Testével melegítette sérült gazdáját a kutya, miután hegymászás közben 150 métert zuhantak