A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kemény fagyok jönnek, vigyázzunk kutyáinkra!

2022. január 24., 13:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség
Bekeményít a tél a következő napokban: az előrejelzés szerint egyes területeken akár a -20 fokot is megközelítheti a hideg. Tegyünk meg mindent kedvenceink biztonsága érdekében is! 

 

Bár a telek egyre enyhébbek, alkalmanként azért kapunk ízelítőt az igazi fogcsikorgató hidegből. Nem ritkák a -5, -6 fokok, de olykor helyenként a -20 fokot is megközelítheti a hőmérséklet éjszaka. 

 

A nagy hidegben kutyáink is több odafigyelést igényelnek!

 

 

Lakásban tartott kutyák

 

A lakásban tartott kutyák esetében a nagy hőmérséklet-különbségre kell odafigyelnünk. A jó kondiban lévő kutyák is megérezhetik a hideget, amint a lakás kellemes melegéből kilépnek - fokozottan igaz ez az idős, és a beteg kutyákra, valamint a kistestűekre. Egy pulóverrel, vagy kabáttal segíthetünk kutyánknak, és nagyon fontos figyelni a mancsokra is: a járdákat, utakat sok helyen sózzák, és mint a felelős gazdik jól tudják, a só veszélyes ellenség! A mancsok védelméről itt írtunk részletesen.

 

 

Megérkezik az igazi tél - vigyázzunk kutyáinkra is!
Megérkezik az igazi tél - vigyázzunk kutyáinkra is!
Fotó: Unsplash Marek Szturc

 

 

Kinti, udvari kutyák

 

Nagyon fontos, hogy a kutyaház megfelelő állapotú legyen, hisz a kinti kutyák elsődleges menedéke a kutyaház! 

Ellenőrizzük rendszeresen az állapotát, és ha szükséges, javítsuk meg. Rongyok helyett friss szalmát, vagy forgácsot tegyünk bele: utóbbiak sokkal hatékonyabban tartják a meleget és száraz menedéket biztosítanak. 

Ha eddig nem volt, szereljünk ajtót a kutyaházra: ez lehet egy szőnyegdarab, esetleg egy hajlékony plexi, amit a bejárat elé szögeljünk fel. Ha lehetőség van rá, tegyük a kutyaházat féltető alá, szélvédett helyre! Nagy segítség a hő megtartásában az is, ha a kutyaházat lábakra (például pár téglára, vagy egy raklapra) tesszük, elemelve ezzel a házat a talajtól. Figyeljünk azonban rá, hogy a ház stabilan álljon, ne billegjen!

Azokon az éjszakákon, amikor a legkeményebb fagy várható, engedjük be legalább éjjelre a kutyát melegebb, védettebb helyiségbe: garázsba, előszobába stb. 

 

A benti kutyák esetében is, de különösen a kinti kutyáknál fontos a kemény hideg idején az energiadús táplálék: a hidegre való tekintettel minimálisan emelhetünk is az adagon. Ha van rá lehetőség, az élelmet osszuk kisebb adagokra és napi több alkalommal tegyük a kutya elé. Így biztosítva lesz neki a folyamatos energiabevitel, és nem is fagy meg a táljában az étel. 

 

Naponta többször kerüljön elé langyos víz, így lassabban hűl ki, és fagy meg a folyadék.

 

 

A kinti kutyák elsődleges menedéke a kutyaház
A kinti kutyák elsődleges menedéke a kutyaház
Fotó: Unsplash - Jana Shnipelson

 

 

 

Ne menjünk el a kóbor kutyák mellett!

 

Ne nézzünk félre, ha kóbor, vagy rossz állapotban tartott kutyát látunk: lehet, hogy mi vagyunk az utolsó esélye, segítség nélkül nem biztos, hogy megérnék a reggelt. Tegyünk ki nekik is egy tál langyos vizet: kutyáknak, macskáknak, de akár más állatoknak is segítséget jelenthet!

Kérjünk segítséget az illetékesektől, ha kóbor állatot, vagy rossz körülmények között tartott kutyát látunk - ezeknek az állatoknak az életét menthetjük meg vele!

 

 

 


Indexkép forrás: Unsplash - Marek Szturc
Cikk első megjelenése: 2022. január 11.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra? Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra?
Tikkasztó hőség, az elviselhetőség határát súroló hőmérsékletek… Mi sem könnyebb, mint bekapcsolni a klímát. Mire kell figyelnünk, hogy kedvencünk is jól érezze magát?

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Miért csikorgatja a kutya a fogait? Miért csikorgatja a kutya a fogait?
Szokatlan és meglepő, de kedvenceinknél is előfordulhat: a fogcsikorgatás. Mi okozza, mire utalhat, és mit tegyünk, ha észleljük kutyánknál?

Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is! Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is!
A hideg idő beálltával jónéhány olyan dologra érdemes komolyabb figyelmet fordítanunk, melyek kutyusunk mindennapjait is könnyebbé tehetik.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. JULIUS-K9 AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Drónra akasztott kolbásszal mentettek ki egy kutyát a mocsárból Hírek - Címlapon
Drónra akasztott kolbásszal mentettek ki egy kutyát a mocsárból
Sós utak: a kutyák téli nagy ellensége Hírek - Címlapon
Sós utak: a kutyák téli nagy ellensége