A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Súlyos szennyezés a Dunán - ne engedjük be kutyánkat a vízbe!

2021. július 29., 15:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű
A szlovákiai Zólyombúcs közelében 400 köbméternyi fermentációs hulladék ömlött a Garam folyóba, mely Esztergom közelében torkollik a Dunába. Az érintett területeken nem tanácsos a fürdőzés, kutyánkat se engedjük be a vízbe! 

 

Az erős vihar döntött rá egy fát a Zólyombúcs közelében működő biogáz üzem fermentációs hulladékot tároló zsákszerű tartályára. A tartály megsérült és az erős eső mintegy 400 köbméter hulladékot mosott a közeli patakba, ahonnan ez a Garamba távozott. A vállalat azonnal megkezdte a további hulladék kimosódásának megakadályozását, illetve a kármentést - írja a ma7.sk.

 

A szennyezés miatt a víz zavarossá és bűzössé vált, tömeges halpusztulást okozott. A horgászok ökológiai katasztrófáról beszélnek: több mint 600 kilogramm haltetemet szedtek ki Bezeréte környékén a folyóból. A Budapest halai Facebook oldal a hétfő esti információkra hivatkozva már közel kéttonnányi kiemelt haltetemről számol be. 

 

 

 

 

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság információi szerint a szennyezés Žarnovica (Zsarnóca) térségében található, mintegy 80 km-re a Dunától - írta kedden a hvg.hu-nak a Garam-torkolati Duna-szakaszt felügyelő igazgatóság, amely egyelőre nem kapott hivatalos tájékoztatást a szlovák féltől. Mindenesetre fokozottabb figyelőszolgálatot indítottak el a torkolat térségében, és "bármilyen rendkívüli tapasztalás esetén annak tükrében megtesszük a szükséges intézkedéseket" - közölte a lap e-mailes megkeresésére Sütheő László műszaki igazgatóhelyettes.

 

A Pecaverzum.hu információi szerint már vizsgálják, érintette-e a Dunát a Garam-folyón történt szennyezés. A Pecaverzum az illetékes Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztályától megtudta, jelenleg is zajlik a héten vett vízminták kiértékelése, eredmények pedig a jövő hétre várhatók. A mintákat a katasztrófavédelem vette le, az adatokat pedig majd továbbítják a kormányhivatal felé. 

 

 


Legyünk óvatosak: az eredmények megérkezéséig inkább ne fürdőzzünk a Duna érintett szakaszán, és ne úsztassuk benne kutyánkat se. A parti sétákra vigyünk magunkkal vizet és itató tálkát kutyánk számára, ne engedjük inni a folyó vizéből! A megelőzés mindig jobb módszer, vigyázzunk kedvenceinkre!


 

 

 


Indexkép forrás: wikipedia.org

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Kutyás SUP-ozás? Így lehet! Kutyás SUP-ozás? Így lehet!
Sokan vannak, akik szeretik házi kedvencük mindenhová magukkal vinni. A SUP-ozás viszont pontosan egy olyan sportág, ahol ez mostanára már-már teljesen megszokottnak látszik, hiszen a kutyás evezés egyre népszerűbbé vált. Ilyenkor azonban érdemes odafigyelnünk pár dologra, ha valóban azt szeretnénk, hogy számunkra és kedvencünk számára is egyaránt élmény legyen a SUP-ozás. Mik is ezek tehát?

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után? Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után?
Megrázza magát, majd heves dörgölőzésbe kezd, vagy körbe-körbe rohangál eszméletlen sebességgel… Mintha kivetkőzne magából azok után, hogy megfürdettük, vagy pancsolt egy hatalmasat a vízben. Vajon miért csinálja?

Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta? Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta?
Napsütés, lengedező szél, nyár… Mi is lehetne kellemesebb kikapcsolódás, mint kedvencünk társaságában ellátogatni a partra és megmártózni a vízben. És ha ő másként gondolja?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Ebugatta MTI EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Junior emlékére - Megható szavakkal búcsúzik Cesar Millan hű társától Hírek - Címlapon
Junior emlékére - Megható szavakkal búcsúzik Cesar Millan hű társától
Belefér az életembe egy kutyus? Hírek - Címlapon
Belefér az életembe egy kutyus?