A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Belefér az életembe egy kutyus?

2021. július 29., 11:30


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés




Az első és az egyik legfontosabb kérdés, mielőtt gazdivá válnánk!



 

 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita kutyaviselkedés terapeuta segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

A témát nem lehet elégszer fókuszba helyezni. Hiszen évről évre kerülnek be kölykök és felnőtt kutyusok is a menhelyekre, gyepmesteri telepekre. Az ottani gondozók túl vannak terhelve, a létszám-stop kegyetlen dolog. Sokszor ez is az oka, hogy kezdő és informálatlan gazdikhoz kerülnek bull típusú, ugatós, hiperaktív kutyák, gyermekes családokhoz harapós és ideggyenge kutyák. Kell a hely. A folyamat többnyire (újabb) balesetet és környezettel való konfliktust eredményez. Rengeteg kutyát adnak vissza, riadalmat és kudarcot írva ezzel az emberekbe, súlyos törést okozva pedig a kutyák lelkében. A következő gazdi dolga ilyenkor ezerszer nehezebb, hiszen bizalmatlanabb, morcosabb kutyához kell megtalálnia az utat.

 

 

Ha úgy döntesz, gazdi leszel, azzal 10-15 évre vállalsz felelősséget, kötelezettségeket
Ha úgy döntesz, gazdi leszel, azzal 10-15 évre vállalsz felelősséget, kötelezettségeket
Fotó: Unsplash

 

 

Miért történik mindez? Mert az emberek java része hirtelen ötlettől vezérelve, egy kutya küllemébe beleszeretve hoz döntést. Esetleg egy divatirányzatot követve… Mert ő „akar” és nem érdeklik a körülmények. Milyen körülmények? Hogy illik-e a családjához, életviteléhez, időbeosztásához egy kutyus? Több olyan esetbe belefutottam sajnos, hogy a korlátozó intézkedések idején azért hoztak ki menhelyről kutyát, hogy ki tudjanak járni este 10 óra után is. Jobb, ha ezt nem is kommentálom…

 

 

Nem csak szép időben kell sétálni a kutyával - hidegben, szélben, esőben is!
Nem csak szép időben kell sétálni a kutyával - hidegben, szélben, esőben is!
Fotó: Unsplash - Laula Co

 

 

Összeírtam pár kérdést, amit végiggondolva hatékonyabban, azaz a későbbiekben problémamentesebben, a kutya ide-oda ráncigálása és a számára fájdalmas, tárgyként való kezelése nélkül lehetséges eldönteni, illik-e valakihez kutya vagy nem:

 

  • Van-e a családban ember, aki retteg a kutyáktól?
     
  • Van-e allergiás, asztmás személy, aki tüsszög és befullad a kutyaszőrtől?
     
  • Van-e kedv legalább tíz éven keresztül reggel, nap közben és este kutyagolni a mancsossal? Esőben, hóban, gyerek mellett és munkától agyonterhelve is? Plusz utána mancsokat törölgetni, kimosni a sáros kutyaruhát, szárítgatni, napi kismilliószor felmosni a mancsnyomokat?
     
  • Státuszszimbólum, kerti dísz vagy egy érző társ kiválasztása a cél?
     
  • Trendből vagy kötődési igényből történik a választás?
     
  • Van-e kedv hónapokon át kutyapisit és talán nagydolgot is takarítani? Értelemszerűen rászánni az időt minderre, szembesülve a szaggal, kényelmetlenséggel akár ismétlődő jelleggel? Beszerezni a kutyapelust, helyhez szoktató cseppeket vagy spray-t? Mindez hanyagolása estén bűzben, ürülékben és fertőzésveszélyben élni?
     
  • Van-e elkülönített tartalék a kutyussal járó költségek fedezésére? Mert az, hogy oltások, chip, a kutyus vételára vagy örökbefogadási díja, az egy dolog. Erre jön a szobatisztaság kialakításához szükséges dolgok, a fekhely, tálkák, játékok, pórázok, hámok, nyakörvek, a kutyakozmetika, samponok, törülközők, szőr-, fül- és mancsápoló termékek/felszerelések, a kutyatréner, a kutyaútlevél, a havi élősködőellenes szerek (igen, a szívféreg emberben is okozhat férgességet, nem beszélve a bélben lakó cukikákról), az állatorvos díja, ha feleszik valamit az utcán és bélgyulladást kap, hánytatni és röntgenezni kell, allergiás, belemegy egy kullancs, kiderül, hogy diszpláziás, leesik a kanapéról és meghúzza a lábát, megharapja egy másik kutya az utcán… és a többi… Upsz! Ki ne hagyjam a panzió díját vagy kutyás nyaralás esetén a kutyabarát szállodák esetleges felárát!
     
  • Van-e kifogás a hosszúszálú fehér szőnyeg, a kanapé, a kárpitozott bútorok és a ruhák szőrössége, koszolódása, zsírozódása ellen? Végtére az a nagyon keménynek és menőnek kinéző netán überédibédi, dülledtszemű kis szőrmike nem tollas és nem repülve közlekedik a lakásban. Ha el lesz hanyagolva, tuti felugrik, mászik, kapaszkodik mindenhová, a nagyobbak pedig simán megtanulják nyitni a kilincses ajtót, a hűtő és a komódok fogóinál fogva az objektumokat. Hát nem csodás a kreativitásuk és leleményességük?!
     
  • Van-e idő a sétákon túl trénerhez járni, gyakorolni az engedelmes-, az önkontroll- és a játékos feladatokat? Van-e idő kimozgatni egy energiadúsabb kutyust? Jelesül futni vele, biciklizni, húzatni, túrázni és kirándulni járni, apportozni, úszni menni? Ellenkező esetben a bútorboltba állandó belépőt váltani vagy a kárpitoshoz, a kertészhez, a lakberendezőhöz, mert elszórakoztatta magát a kiskedvenc, szétkapta a japán kertet, a vadiúj, hatszemélyes, bőrrel bevont sarokgarnitúrát.

 

 

Ha még mindig itt vagy és nem háborodtál fel a kérdések stílusán, hanem inkább mosolyogsz, azt jelenti, felelős gazdi leszel. Mert alig várod, hogy benne legyél már kutyatársaddal a helyzetekben – kivéve persze a betegségeket.

 

 

Albérletkeresés, költözés - nem lehetetlen kutyával sem.
Albérletkeresés, költözés - nem lehetetlen kutyával sem. 
Fotó: Unsplash - Troy Bridges

 

 

Ez esetben érdemes átgondolni a kutyás albérletek c. opus tartalmát. Igaz, hogy a pandémia után a kiadó bérletek közel hatvan százaléka kutyabarát, mégis időt, fáradságot és utánajárást igényel, hogy kedvenceddel egy tiszta, barátságos és lehetőleg zöld területekben gazdag kis birodalmat találj magatoknak. Ha pedig a tulajra valami miatt rájön a szeszély és meggondolná magát, a te felelősséged a bérleti szerződésbe beleírni, hogy hány kutyával költözöl és ő bizony a bérleti jogviszony lejártáig maradhat is veled.

 

 

A kutya olykor sáros, koszos lesz - ápolásuk ugyanúgy a kutyatartással járó feladat, mint például a sétáltatás
A kutya olykor sáros, koszos lesz - ápolásuk ugyanúgy a kutyatartással járó feladat, mint például a sétáltatás
Fotó: Unsplash - Autri Taheri

 

 

Jobb az előrelátás minden téren, hidd el! Kérlek, soha ne legyél az, aki egy sokat megélt és kiszolgáltatott kutyának okoz csalódást! Tudom, hogy közbejöhet betegség, üzleti mélypont, eleged van az emberekből és leszívják az összes energiád, de nem lehet minderre megoldás, hogy elhajítod magadtól kutyatársad! Ő semmiről nem tehet. Akár illik hozzád, akár nem. Veled van. Tőled függ az egész élete.

 

Őszinte leszek: tudom mit jelent fent és lent. És egészen biztos vagyok benne, ha úgy hozná a sors, hogy egyedül nem tudok mindent megoldani és biztosítani, akkor inkább gyűjtést szerveznék a közösségi média segítségével Felhőnek, de sosem válnék meg tőle!

 

 

 

 

Forrás: panyizita.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők húsvétra NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők húsvétra
Sajnos már 150 forinttól vásárolható élő kiscsibe, pár ezerért pedig dísznyúl, melyet sokan arra használnak, hogy elkápráztassák húsvétkor gyermekeiket. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjének tapasztalata az, hogy az összevásárolt élő állatok ünnepek után legtöbbször unott terhek maradnak. Az állati jövevényektől sokan durva módon próbálnak megszabadulni.

Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata
Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata; év végéig 150 intézményben háromszáz érzékenyítő foglalkozást terveznek kutyák, macskák, hüllők és rovarok "közreműködésével" - mondta el az alapítvány kuratóriumi elnöke kedden Budapesten.

Légy felelős: ne ajándékozz élő állatot húsvétra! Légy felelős: ne ajándékozz élő állatot húsvétra!
Élő állat helyett jobb ötlet a csokinyuszi! Döntsünk felelősen: biztos, hogy hosszú évekre, akár évtizedekre is felelősséget tudunk vállalni az állatkáért?

Indul a 2024-es állatvédelmi oktatási pályázat Indul a 2024-es állatvédelmi oktatási pályázat
Már hat kategóriában pályázhatnak oktatási intézmények az állatvédő és állatbarát címek elnyerésére.

Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket
A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány a Thália Színházban Művészek az állatvédelemért címmel indított programot szombaton.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI Irodakutya.com AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Schwarzenegger és kiskutyája is a helyes kézmosásra és az otthonmaradásra buzdít! Hírek - Címlapon
Schwarzenegger és kiskutyája is a helyes kézmosásra és az otthonmaradásra buzdít!
Koronavírus - Tanácsok kutyatartóknak Hírek - Címlapon
Koronavírus - Tanácsok kutyatartóknak