A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Belefér az életembe egy kutyus?

2021. július 29., 11:30


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
Az első és az egyik legfontosabb kérdés, mielőtt gazdivá válnánk! 

 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita kutyaviselkedés terapeuta segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

A témát nem lehet elégszer fókuszba helyezni. Hiszen évről évre kerülnek be kölykök és felnőtt kutyusok is a menhelyekre, gyepmesteri telepekre. Az ottani gondozók túl vannak terhelve, a létszám-stop kegyetlen dolog. Sokszor ez is az oka, hogy kezdő és informálatlan gazdikhoz kerülnek bull típusú, ugatós, hiperaktív kutyák, gyermekes családokhoz harapós és ideggyenge kutyák. Kell a hely. A folyamat többnyire (újabb) balesetet és környezettel való konfliktust eredményez. Rengeteg kutyát adnak vissza, riadalmat és kudarcot írva ezzel az emberekbe, súlyos törést okozva pedig a kutyák lelkében. A következő gazdi dolga ilyenkor ezerszer nehezebb, hiszen bizalmatlanabb, morcosabb kutyához kell megtalálnia az utat.

 

 

Ha úgy döntesz, gazdi leszel, azzal 10-15 évre vállalsz felelősséget, kötelezettségeket
Ha úgy döntesz, gazdi leszel, azzal 10-15 évre vállalsz felelősséget, kötelezettségeket
Fotó: Unsplash

 

 

Miért történik mindez? Mert az emberek java része hirtelen ötlettől vezérelve, egy kutya küllemébe beleszeretve hoz döntést. Esetleg egy divatirányzatot követve… Mert ő „akar” és nem érdeklik a körülmények. Milyen körülmények? Hogy illik-e a családjához, életviteléhez, időbeosztásához egy kutyus? Több olyan esetbe belefutottam sajnos, hogy a korlátozó intézkedések idején azért hoztak ki menhelyről kutyát, hogy ki tudjanak járni este 10 óra után is. Jobb, ha ezt nem is kommentálom…

 

 

Nem csak szép időben kell sétálni a kutyával - hidegben, szélben, esőben is!
Nem csak szép időben kell sétálni a kutyával - hidegben, szélben, esőben is!
Fotó: Unsplash - Laula Co

 

 

Összeírtam pár kérdést, amit végiggondolva hatékonyabban, azaz a későbbiekben problémamentesebben, a kutya ide-oda ráncigálása és a számára fájdalmas, tárgyként való kezelése nélkül lehetséges eldönteni, illik-e valakihez kutya vagy nem:

 

 • Van-e a családban ember, aki retteg a kutyáktól?
   
 • Van-e allergiás, asztmás személy, aki tüsszög és befullad a kutyaszőrtől?
   
 • Van-e kedv legalább tíz éven keresztül reggel, nap közben és este kutyagolni a mancsossal? Esőben, hóban, gyerek mellett és munkától agyonterhelve is? Plusz utána mancsokat törölgetni, kimosni a sáros kutyaruhát, szárítgatni, napi kismilliószor felmosni a mancsnyomokat?
   
 • Státuszszimbólum, kerti dísz vagy egy érző társ kiválasztása a cél?
   
 • Trendből vagy kötődési igényből történik a választás?
   
 • Van-e kedv hónapokon át kutyapisit és talán nagydolgot is takarítani? Értelemszerűen rászánni az időt minderre, szembesülve a szaggal, kényelmetlenséggel akár ismétlődő jelleggel? Beszerezni a kutyapelust, helyhez szoktató cseppeket vagy spray-t? Mindez hanyagolása estén bűzben, ürülékben és fertőzésveszélyben élni?
   
 • Van-e elkülönített tartalék a kutyussal járó költségek fedezésére? Mert az, hogy oltások, chip, a kutyus vételára vagy örökbefogadási díja, az egy dolog. Erre jön a szobatisztaság kialakításához szükséges dolgok, a fekhely, tálkák, játékok, pórázok, hámok, nyakörvek, a kutyakozmetika, samponok, törülközők, szőr-, fül- és mancsápoló termékek/felszerelések, a kutyatréner, a kutyaútlevél, a havi élősködőellenes szerek (igen, a szívféreg emberben is okozhat férgességet, nem beszélve a bélben lakó cukikákról), az állatorvos díja, ha feleszik valamit az utcán és bélgyulladást kap, hánytatni és röntgenezni kell, allergiás, belemegy egy kullancs, kiderül, hogy diszpláziás, leesik a kanapéról és meghúzza a lábát, megharapja egy másik kutya az utcán… és a többi… Upsz! Ki ne hagyjam a panzió díját vagy kutyás nyaralás esetén a kutyabarát szállodák esetleges felárát!
   
 • Van-e kifogás a hosszúszálú fehér szőnyeg, a kanapé, a kárpitozott bútorok és a ruhák szőrössége, koszolódása, zsírozódása ellen? Végtére az a nagyon keménynek és menőnek kinéző netán überédibédi, dülledtszemű kis szőrmike nem tollas és nem repülve közlekedik a lakásban. Ha el lesz hanyagolva, tuti felugrik, mászik, kapaszkodik mindenhová, a nagyobbak pedig simán megtanulják nyitni a kilincses ajtót, a hűtő és a komódok fogóinál fogva az objektumokat. Hát nem csodás a kreativitásuk és leleményességük?!
   
 • Van-e idő a sétákon túl trénerhez járni, gyakorolni az engedelmes-, az önkontroll- és a játékos feladatokat? Van-e idő kimozgatni egy energiadúsabb kutyust? Jelesül futni vele, biciklizni, húzatni, túrázni és kirándulni járni, apportozni, úszni menni? Ellenkező esetben a bútorboltba állandó belépőt váltani vagy a kárpitoshoz, a kertészhez, a lakberendezőhöz, mert elszórakoztatta magát a kiskedvenc, szétkapta a japán kertet, a vadiúj, hatszemélyes, bőrrel bevont sarokgarnitúrát.

 

 

Ha még mindig itt vagy és nem háborodtál fel a kérdések stílusán, hanem inkább mosolyogsz, azt jelenti, felelős gazdi leszel. Mert alig várod, hogy benne legyél már kutyatársaddal a helyzetekben – kivéve persze a betegségeket.

 

 

Albérletkeresés, költözés - nem lehetetlen kutyával sem.
Albérletkeresés, költözés - nem lehetetlen kutyával sem. 
Fotó: Unsplash - Troy Bridges

 

 

Ez esetben érdemes átgondolni a kutyás albérletek c. opus tartalmát. Igaz, hogy a pandémia után a kiadó bérletek közel hatvan százaléka kutyabarát, mégis időt, fáradságot és utánajárást igényel, hogy kedvenceddel egy tiszta, barátságos és lehetőleg zöld területekben gazdag kis birodalmat találj magatoknak. Ha pedig a tulajra valami miatt rájön a szeszély és meggondolná magát, a te felelősséged a bérleti szerződésbe beleírni, hogy hány kutyával költözöl és ő bizony a bérleti jogviszony lejártáig maradhat is veled.

 

 

A kutya olykor sáros, koszos lesz - ápolásuk ugyanúgy a kutyatartással járó feladat, mint például a sétáltatás
A kutya olykor sáros, koszos lesz - ápolásuk ugyanúgy a kutyatartással járó feladat, mint például a sétáltatás
Fotó: Unsplash - Autri Taheri

 

 

Jobb az előrelátás minden téren, hidd el! Kérlek, soha ne legyél az, aki egy sokat megélt és kiszolgáltatott kutyának okoz csalódást! Tudom, hogy közbejöhet betegség, üzleti mélypont, eleged van az emberekből és leszívják az összes energiád, de nem lehet minderre megoldás, hogy elhajítod magadtól kutyatársad! Ő semmiről nem tehet. Akár illik hozzád, akár nem. Veled van. Tőled függ az egész élete.

 

Őszinte leszek: tudom mit jelent fent és lent. És egészen biztos vagyok benne, ha úgy hozná a sors, hogy egyedül nem tudok mindent megoldani és biztosítani, akkor inkább gyűjtést szerveznék a közösségi média segítségével Felhőnek, de sosem válnék meg tőle!

 

 

 

 

Forrás: panyizita.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szülők és gyermekotthonok is csatlakozhatnak idén az Állatvédelmi Témahéthez Szülők és gyermekotthonok is csatlakozhatnak idén az Állatvédelmi Témahéthez
Szülők és gyermekotthonok is csatlakozhatnak idén az Állatvédelmi Témahéthez, amelyet október 2. és 15. között rendeznek meg - közölte Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos.

95 millió forint az állatvédelem fejlesztésére 95 millió forint az állatvédelem fejlesztésére
A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány szeptemberben éves költségvetése több mint harmadát, mintegy 95 millió forintot állatvédő civil ernyőszervezetek fejlesztésére, prevenciós és edukatív munkájának megsegítésére, az állatkertek állatmentő és fajvédelmi tevékenységének erősítésére, valamint az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) civil állatvédőket segítő ivartalanítási programjának és kutatómunkájának támogatására fordítja - közölték hétfőn, Budapesten.

Állatorvosok és jogászok is segítik a polgárőrök állatvédelmi tevékenységét Állatorvosok és jogászok is segítik a polgárőrök állatvédelmi tevékenységét
Állatorvosok és jogászok segítik a polgárőrök állatvédelmi tevékenységét - közölte Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos titkársága az MTI-vel.

Toklász kérdés – Valóban egyre rosszabb a helyzet? Ha igen, ki a felelős? Toklász kérdés – Valóban egyre rosszabb a helyzet? Ha igen, ki a felelős?
Facebook oldalukon nemrég felhívást tettek közzé és arra kérik a gazdikat, hogy kitöltésével minél többen segítsenek feltérképezni a fővárost, hogy hogyan változott a helyzet az elmúlt években és merre vannak a legproblémásabb területek. Vajon jogos e a felháborodás a gazdik részéről vagy csupán egy felfújt sztoriról van csak szó?

Nyolc kutyát tartott embertelen körülmények között egy kaposvári pár - enyhe büntetéssel megúszhatják Nyolc kutyát tartott embertelen körülmények között egy kaposvári pár - enyhe büntetéssel megúszhatják
A Kaposvári Járási Ügyészség állatkínzás vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival és nővel szemben, akik olyan körülmények között tartották kutyáikat, amely alkalmas volt arra, hogy az állatok maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart AEGON Magyarország Zrt. Ebugatta Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Súlyos szennyezés a Dunán - ne engedjük be kutyánkat a vízbe! Hírek - Címlapon
Súlyos szennyezés a Dunán - ne engedjük be kutyánkat a vízbe!
Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak Hírek - Címlapon
Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak