A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyák már családtagok, nem háziállatok – de mit esznek és mennyiért? Felmérés készült a hazai kutyatartási szokásokról

2024. május 18., 08:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




A kutyatartók közel negyede szerint a kutyájuk fontosabb, mint a legtöbb családtagja vagy ismerőse. A legfiatalabb kutyagazdák között az arány egy harmad. Többek között ez derült ki a Whizzopet.hu webáruház által készített kutatásból.



 

Hogyan ápolják a kutyájukat a magyarok? Mennyit költenek állateledelre? Mennyire vannak tisztában a gazdák a kutyájuk egészségével? Többek között ezekre kaphatunk választ abból a kutatásból, amit majdnem 1600 magyar kutyatartó töltött ki.

 

 

Mit esznek a kutyák és mennyiért?

 

Havonta 10.000 és 25000 forintot költ állateledelre a legtöbb kutyatartó (47,6%), havi 10.000 forint alatti összeget a válaszadók negyede adott meg. Ugyanakkor életkoronként vannak komoly eltérések, például a 18-24 korosztály láthatóan többet fordít a kutyája táplálására, hiszen náluk 9,7% csak azoknak az aránya, akik havi 10.000 forintot szánnak eledelre.

 

Ugyanakkor a tápok választásánál nem az ár az elsődleges. A válaszadóknak fontosabb, hogy egy táp természetes és hypoallergén legyen, a márka pedig a legkevésbé érdekli őket.

A kutyák étkezésében a nyers étrend teljesen háttérbe szorul, és a házikosztot is megelőzik a konzervek és a száraztápok, bár a nagyvárosokban kevesebb kutyának adnak a gazdák házikosztot (23,9%), mint a kistelepüléseken és falukban (37,9%).

 

 

Felmérés készült a hazai kutyatartási szokásokról
Felmérés készült a hazai kutyatartási szokásokról
Fotó: Unsplash -  Karsten Winegeart

 

 

A városi kutyák allergiásabbak, vagy a gazdák tudatosabbak?

 

A válaszadók 28,8%-a mondta azt, hogy van a kutyájának allergiája, 12,7% viszont nem tud róla. Érdekes, hogy a nagyvárosi és fővárosi válaszadók 38,2%-a tud arról, hogy a házi kedvencének van allergiája, míg a kisvárosi, vidéki kutyatartóknál ez az arány csak 24,2%.

 

„Az allergia nem emberi privilégium, nagyon sok kutya is szenved tőle, éppen ezért fontos, hogy a gazdák felismerjék ennek a jeleit” – nyilatkozta Balla Barbara a Whizzopet kutyaherbológusa – „szerencsére a kutyatartók egyre tudatosabbak, de az állatok egészsége és jóléte miatt fontos, hogy megismerjék az allergia tüneteit, és ne keverjék azt össze az állatok szokásaival, és az is fontos, hogy a gazdák segítsék is az állatok jólétét, egészségét”.

 

 

A kutyák nagyrésze tényleg fél a tűzijátéktól

 

A kitöltők 62,3%-a válaszolta azt, hogy a kutyája fél a tűzijátéktól, szerencsére arról kevesebben számoltak be, hogy ebből már valami gond is származott (3,5%).

 

 

A kutyák már családtagok, nem háziállatok, sőt néha még az embereknél is fontosabbak

 

A kutyatartók életében  - természetesen - nagyon fontos szerepe van a kutyáknak. A válaszadók 67,8%-a mondta azt, hogy a kutyájuk ugyanolyan fontos, mint a többi családtag, 23,8%-uk pedig azt, hogy fontosabb, mint a legtöbb családtagja, ismerőse. A fővárosi és nagyvárosi kutyatartók még nagyobb arányban válaszolták azt, hogy a kutyájuk fontosabb, mint több ismerőse vagy családtagja (27,9%), a kisvárosi és falusi válaszadóknál ez az arány csak 21,7% volt. A legfontosabb szerepet a kutya a 18-24 éves korosztály életében tölt be, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy közülük 34,1% válaszolta azt, hogy a kutya fontosabb, mint több ismerős vagy családtag.

Érdekes, hogy a válaszadóknak mindössze 0,3%-a válaszolta azt, hogy a kutya csak egy háziállat.

 

„A kutyák családtagok, megérdemlik, hogy úgy vigyázzunk a jólétükre és az egészségükre, mint a család többi tagja esetében. Felelősséggel tartozunk nekik.” - mondta el Lupis Gergő, a Whizzopet.hu webáruház üzemeltetője – „A kutyáknak más igényük van, mint nekünk embereknek, ezért érdemes a nekik való táplálási és gondozási módokat megkeresni, és megtanulni az ő »egészségnyelvüket«. Így lesz az állat és az egész család is boldogabb, kiegyensúlyozottabb.”

 

 


Indexkép forrás: Unsplash - Karsten Winegeart

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért élnek rövidebb ideig a nagytestű kutyák? Miért élnek rövidebb ideig a nagytestű kutyák?
Hatalmas szív dobog e békés óriásokban - mi pedig azt kívánjuk, bár még több időt tölthetnénk el társaságukban. Van remény?

Miért csóválja a kutya a farkát? Miért csóválja a kutya a farkát?
Boldog, kíváncsi, vagy éppen békítő szándékkal jár a farkincája? Rengeteg oka lehet a csóválásnak, de hogyan is alakult ki ez a viselkedés?

Tényleg hajlamosabbak a fajtatiszta kutyák a betegségekre? Tényleg hajlamosabbak a fajtatiszta kutyák a betegségekre?
Vagy ha megfordítjuk a kérdést: egészségesebbek a keverék kutyák, mint fajtatiszta társaik? Egy friss tanulmány szerint téves ez a feltételezés. Lássuk, mit mutatnak az adatok!

Rekordszámú pályázat érkezett az állatvédő civil szervezeteknek kiírt pályázatra Rekordszámú pályázat érkezett az állatvédő civil szervezeteknek kiírt pályázatra
Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy rekordszámú pályázat érkezett a május elején meghirdetett, állatvédelemmel, illetve mentő-, segítő- és vakvezető kutyás jellegű tevékenységgel foglalkozó civil szervezetek számára szóló pályázatra. A pályázati kiírás szerint a kérelmek benyújtására nyitva álló határidő kedden letelt, 284 szervezet élt a pályázat beadása adta lehetőséggel.

Eredményes volt az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának idei ülése Eredményes volt az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának idei ülése
Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos örömmel számolt be arról, hogy Magyarország is képviseltette magát az EuroFAWC-on, május középén Edinburgh-ban. Az EuroFAWC, azaz az Európai Állatjólléti Tanácsok Fóruma 2006-ban jött létre annak érdekében, hogy platformot biztosítson az információk és nézetek megosztásához, valamint hálózatot biztosítson az Állatjólléti Tanácsok számára Európa-szerte. A testület működésének elengedhetetlen alapköve az elméleti és gyakorlati tapasztalatok megosztása a tagállamok között, valamint a közös állatvédelmi vízió kialakítása.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Praktiker EB OVO Közhasznú Egyesület Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hátizsák kutyáknak – Praktikus tippek a viseléshez Hírek - Címlapon
Hátizsák kutyáknak – Praktikus tippek a viseléshez
Kutyabarát ajánló a hosszú hétvégére Hírek - Címlapon
Kutyabarát ajánló a hosszú hétvégére