A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ebzárlat Szerencsen!

2016. február 16., 15:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Szerencs teljes közigazgatási területére azonnali hatállyal ebzárlatot rendelt el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kormányhivatal veszettség (Lyssa) betegség hatósági megállapítása miatt - közölte a hivatal az MTI-vel kedden.



A tájékoztatás szerint az ebzárlat időtartama 90 nap, ez idő alatt tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok nem tudnak kiszökni.

 

Az MTI február 10-én adott hírt arról, hogy a veszettség vírusát mutatta ki egy őrkutyák által megfojtott rókában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága, ezért arra kértek mindenkit, hogy aki szokatlanul viselkedő állatot vagy elgázolt, elpusztult rókát lát, azonnal értesítse az állategészségügyi hatóságot.

 

Jóllakott róka
Fotó: telegraph.co.uk


A hivatal azt is közölte, hogy a veszettség az egyik legveszélyesebb, állatról emberre terjedő betegség, amely mind emberben, mind állatban halálos kimenetelű agy- és gerincvelő-gyulladást okozMivel a tünetek jelentkezése után a betegséget gyógykezelni nem lehet, az egyedüli védekezési mód a megelőzés, azaz a vakcinázás - írták.


A Szerencs határában talált rókatetemben kimutatott vírus a 2013-2014-es járványkitöréstől genetikailag távolabb áll, ez pedig azt jelenti, hogy "vírusbehurcolással" jutott Magyarországra.


A kormányhivatal tájékoztatása kitér arra is, hogy kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni, a település területéről kizárólag veszettség elleni érvényes védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát, a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

 

Ebzárlat idején fontos, hogy a kutya ne tudjon kiszökni tartási helyéről
Ebzárlat idején fontos, hogy a kutya ne tudjon kiszökni tartási helyéről
Fotó: nagyrede.hu

 

A veszettség ellen érvényes védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófaigazgatóság kutyái, a segítő és terápiás ebek, a látássérült embereket vezető kutyák, valamint a pásztor ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesülnek a korlátozás alól.

 

Magyarországon a rókák veszettség elleni vakcinázását 1992 ősze óta szervezi rendszeresen az állategészségügyi hatóság évente két alkalommal.

Forrás: MTI
Indexkép forrás: vadaszlap.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyasétáltatók figyelem – kezdődik a tavaszi ebzárlat! Kutyasétáltatók figyelem – kezdődik a tavaszi ebzárlat!
Ahogy a rutinos kutyások már számítanak is rá, a tavasz közepe nem csak a jó időt jelenti, hanem a kutyásokat érintő korlátozásokat is: 2024 tavaszán is ebzárlatot rendelnek el több megyében is. Mutatjuk a tudnivalókat és az érintett településeket!

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Nébih: soron kívül vakcinázzák a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében Nébih: soron kívül vakcinázzák a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében
Soron kívül vakcinázzák a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye egész területén 2024. február 24-25. között a veszettség magas kockázata miatt, az érintett térségben ebzárlat és legeltetési tilalom lép majd életbe - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala (Nébih) szerdán az MTI-vel.

Figyelmeztet a Nébih: Veszett kutyát találtak Magyarországon Figyelmeztet a Nébih: Veszett kutyát találtak Magyarországon
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatai az év eleje óta kutyánál és aranysakálnál is igazolták a veszettség fertőzöttséget. Az ukrán határ közelében kimutatott újabb fertőzések miatt a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) és a Nébih felhívja az állattartók figyelmét a veszettség elleni védőoltás és a megelőzést biztosító előírások betartásának fontosságára.

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Ebugatta Rehabportál MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
10 ok, miért vidd magaddal a kutyád a munkahelyedre! Hírek - Címlapon
10 ok, miért vidd magaddal a kutyád a munkahelyedre!
Milyen fajta kutya lennél? Ez a program megmondja! Hírek - Címlapon
Milyen fajta kutya lennél? Ez a program megmondja!