A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

10 ok, miért vidd magaddal a kutyád a munkahelyedre!

2016. február 17., 06:00


Szerző: RSM


Kategória: Közérdekű
Tíz olyan tényt szedtünk össze, ami megerősíti a feltevést, miszerint jó, ha kutyánk velünk tart a munkahelyünkre - abban az esetben természetesen, ha a munkahely a kutya számára sem jelent veszélyt, vagy a tevékenység megengedi kedvencünk jelenlétét.Június utolsó péntekén tartják a nyugati és tengeren túli országokban a „Vidd magaddal munkahelyedre a kutyád” napot, már 1998 óta. Ekkor a munkáltatók megengedik, hogy az alkalmazottak a házi kedvencükkel megjelenjenek a reggeli kezdésre. 

 

Míg külföldön egyre népszerűbb a kutyák léte az irodákban, szabadtéri munkahelyeken, addig Magyarországon alig találkozni ennyire toleráns munkaadóval. A terápiás és munkakutyák jelenléte is szabályokhoz kötött, ezért szinte elképzelhetetlen, hogy ennyire nyitottá váljon a társadalom a kutyakíséretre. 

Pedig egyre több tanulmány, kísérlet készül, melyek bizonyítják, hogy a kutya nagyon jó hatással van a dolgozókra!

 

Egész napos kapcsolat a kutyával
Egész napos kapcsolat a kutyával
Fotó: www.inc.com

 

Íme, 10 ok, amiért jót tesz a kutya jelenléte a munkahelyen:

 

1. A kutya jelenléte jobb kedvre deríti az alkalmazottakat.

Egy kutya mindig kapható egy kis bohóckodásra, vagy pocak-simogatásra. Még egy nehéz napon is képes mosolyt csalni az arcokra.

 

2. A kutya-gazda kapcsolat tovább erősödik.

Egész nap együtt lehet a kedvenc a szeretett gazdijával. Még ha nem is vele foglalkozik minden percben… A tudat, hogy ott van, mindkettőjük számára megnyugtató.

 

Embernek is, kutyának is jó
Embernek is, kutyának is jó
Fotó: blog.humanesociety.org

 

3. Simogatása, bújása csökkenti a stresszt.

Kutatások igazolják, hogy a kutya simogatása, a kutya jelenléte segít feldolgozni a mindennapos stresszt.

 

4. Nő a munkavállalók teljesítménye.

Kutya az irodában: a dolgozók vidámabbak, könnyebben dolgozzák fel a stresszt… Kell ennél jobb indok, miért növekszik ezzel a teljesítmény?

 

5. Csökkenti a táppénzes hiányzásokat.

Hála a kutatásoknak, azt is tudjuk már, hogy a kutya jótékony hatással van az egészségünkre. Segít az asztma ellen, erősíti az immunrendszerünket.

 

6. Elégedettebbé teszi a dolgozókat.

Jó hangulat, kevesebb stressz… mindenki jobban fogja érezni magát a munkahelyén!

 

7. Túlórázásokat szívesebben vállalnak a beosztottak.

Vagy legalábbis kevésbé rohannak haza, hiszen kutyusuk velük van… A kutya által is teremtett jó hangulatnak köszönhetően nem olyan megterhelő a plusz egy óra a munkahelyen.

 

Inspirálja a gazdát és a többi dolgozót is
Inspirálja a gazdát és a többi dolgozót is
Fotó: extras.mnginteractive.com

 

8. Barátságosabb légkör uralkodik a munkahelyen, segít egy jó csapatot kialakítani.

Általa könnyebb a beszélgetés kezdeményezése még azokkal a kollégákkal is, akikel egyébként ez nehezebb.

 

9. Sokkal kreatívabban oldják meg a problémákat a dolgozók.

Egy szusszanásnyi szünet is elég ahhoz, hogy az agyad kikapcsoljon, pihenjen egy percet. Egy pár perces kutyázás után felfrissülve térhetsz vissza a feladatodhoz.

 

10. Fizikai állapotot javít: csökkenti a vérnyomást, endorfint termel, és fájdalomcsillapító hatása van.

A kutya ösztönöz a testmozgásra, az aktív életmódra. Egy rövid séta a szünetben a kedvenccel - kiszellőzteti a fejet, megindítja a vérkeringést. Máris jobban megy majd a munka tovább!

 

Munkát is vállalhat a kutyánk
Munkát is vállalhat a kutyánk
Fotó: fairfaxregional.com.au

 

A kutyatartás terápiás és jótékony hatásai megjelenik a munkahelyen, így mind fizikailag, mind pszichésen terhelhetőbbé válnak a dolgozók. A rövid kutyasétáltatások alatt a feszültséget le lehet vezetni, mert elterelődik a figyelem, és a mozgás által is csökken a felgyülemlett stressz.

 

A kutyák számára jól kialakított (munka)környezetben nyugodtan tölti el a mindennapokat az állat, hiszen számára is fontos, hogy gazdája közelében legyen. Természetesen, olyan ebet érdemes irodai munkára fogni, aki nyugodt és barátságos természetű, vagyis nem hiperaktív. A szociális készségei jók, barátságos az idegenekkel szemben is. És nem utolsó sorban szobatiszta.

 

Nem a méret a lényeg
Nem a méret a lényeg
Fotó: i.imgur.com

 

És még két fontos dolog, amit még érdemes megfontolnod, mielőtt kutyád magaddal vinnéd a munkahelyedre: Légy biztos abban, hogy megengedett-e a munkahelyed épületébe kutyát bevinni. Győződj meg róla, hogy kollégáid közül senki sem allergiás a kutyára, illetve van-e olyan, aki fél a kutyáktól!

 

Mielőtt megfűznénk a főnökünket, hogy holnaptól magunkkal vihessük kedvencünket, tegyük kutyabaráttá a területet, ahol mozoghat. Ne legyenek elektromos vezetékek, gépek a közelben. A teniszlabdánál kisebb eszközöket és az éles tárgyakat távolítsuk el. Legyen fekhelye, vize, póráza, és kakis zacskója.

 

Egy nagyobb kutya is tud türelmes lenni
Egy nagyobb kutya is tud türelmes lenni
Fotó: europemediatour2013.files.wordpress.com

 

Sajnos vannak olyan munkahelyek, ahol a munka jellegéből adódóan veszélyes lenne a kutyára nézve, ha elkísérné gazdáját. Ezt a kutyánk biztonsága érdekében el kell fogadnunk. Mindig mérlegelnünk kell, neki is jó-e ha velünk tart a munkába!

 

Forrás: theundercoverrecruiter.com, kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: blog.nuvet.com
Cikk első megjelenése: 2015. június 30.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Lengyelország új alelnöke kutyabaráttá tenné a lengyel parlamentet Lengyelország új alelnöke kutyabaráttá tenné a lengyel parlamentet
Kutyával nem lehet belépni a lengyel parlamentbe, és bizony még a parlamenti autókat sem lehet használni – ezen változtatna mielőbb az újonnan megválasztott alelnök, Dorota Niedziela.

Pulóver, kabát, ruha kutyáknak: Öltöztessük-e kedvencünket? Pulóver, kabát, ruha kutyáknak: Öltöztessük-e kedvencünket?
„Minek kell a kutyára ruha? Van neki szőre…” Hallhattunk már ilyen és ehhez hasonló mondatokat, de gazdiként tudjuk, hogy vannak olyan helyzetek, amikor sokat segíthet egy praktikus ruhadarab. Hogyan és milyet válasszunk?

Miért dől nekem a kutyám? Miért dől nekem a kutyám?
Figyelemre vágyik vagy inkább biztonságos menedéket keres nálunk? Netán aggódnunk kellene amiatt, ha kutyánk nekünk dől? Tudj meg többet e viselkedésről!

Miért csikorgatja a kutya a fogait? Miért csikorgatja a kutya a fogait?
Szokatlan és meglepő, de kedvenceinknél is előfordulhat: a fogcsikorgatás. Mi okozza, mire utalhat, és mit tegyünk, ha észleljük kutyánknál?

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál Brimo partysátor Beagle Club Online Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Újabb ellenőrzés a gyerekorvosi rendelőben Rex miatt Hírek - Címlapon
Újabb ellenőrzés a gyerekorvosi rendelőben Rex miatt
Ebzárlat Szerencsen! Hírek - Címlapon
Ebzárlat Szerencsen!