A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szaporító gazdától a vadászok célkeresztjéig - két tragikus sorsú husky története

2018. március 29., 11:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Két ártatlan élet lett kioltva a múlt héten. Óriási viták övezik az esetet: ki a hibás? A ravaszt meghúzó vadász? Netán mégis maguk a marhákra kutyák? Ugyanakkor ott van a gazda, aki képtelen volt megfelelően gondoskodni kutyáiról, hozzáállása kimeríti a felelőtlen állattartás fogalmát...



Minden mindennel összefügg. A két kutyát vadászok lőtték le, mert azok legelésző marhákra támadtak. De hogy kerültek oda a kutyák? A hely, ahol éltek, a legkevésbé sem nevezhető ideális környezetnek, élettérnek nem csak egy husky, hanem bármilyen kutya számára. Ráadásul a területen összesen 13 kutya tengette napjait, arról már nem is szólva, hogy a kerítés már csak az állapota miatt sem jelentett akadályt a kalandra vágyó kutyáknak.
Fajtaismeret. Pontosabban annak hiánya - itt (is) kezdődik a felelős - ez esetben felelőtlen - kutyatartás. Egy huskynak feladat kell. Munka. És atombiztos kerítés. Ha egy ilyen jellemű kutya unatkozik, rövid úton talál magának elfoglaltságot. Márpedig megfelelő szocializáció, nevelés nélkül akár veszélyes is lehet: csirkékre, vadakra, rosszabb esetben emberekre is.
Igen, minden összefügg mindennel. És ez esetben egy felelőtlen kutyatartótól indul ki minden. Egy kutyatartótól, aki eladásra szánja a nála született kölyköket. Törzskönyv, chip, oltások nélkül. Ezek fényében felmerül bennünk a kérdés: egyáltalán milyen esélyekkel indulhat neki egy ilyen helyen született kutya?

 

A tragikus történetben rengeteg a megválaszolatlan kérdés, homályos körülmény. A kutyák tulajdonosát többször is felszólították, hogy rendezze a kutyák tartási körülményeit, aki ezek hatására a chipeltetést meg is csináltatta, ám az udvari körülményeket nem rendezte. A vadásztársaságtól is több figyelmeztetést kapott a gazda a szökős kutyái miatt.

Mégsem változott semmi.

A két husky tragédiáját követően Békésszentandrás település jegyzője az állatvédők bevonásával a többi 11 kutyát (köztük négy fiatal kölyköt) elkobozta. Az eset részleteit vizsgálják.


Ajánljuk figyelmetekbe a Szarvas Kóbor és Elveszett Kutyáiért Állatvédő Egyesület tanulságos, elgondolkodtató írását az esetről:

 

 

 

 

 

 

Témába vág

Eredményes volt az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának idei ülése Eredményes volt az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának idei ülése
Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos örömmel számolt be arról, hogy Magyarország is képviseltette magát az EuroFAWC-on, május középén Edinburgh-ban. Az EuroFAWC, azaz az Európai Állatjólléti Tanácsok Fóruma 2006-ban jött létre annak érdekében, hogy platformot biztosítson az információk és nézetek megosztásához, valamint hálózatot biztosítson az Állatjólléti Tanácsok számára Európa-szerte. A testület működésének elengedhetetlen alapköve az elméleti és gyakorlati tapasztalatok megosztása a tagállamok között, valamint a közös állatvédelmi vízió kialakítása.

Videón a husky, aki megpróbálta kiszabadítani társait a menhelyen Videón a husky, aki megpróbálta kiszabadítani társait a menhelyen
A bátor kutya sajnos lebukott, de ennél cukibb letartóztatásról aligha számolhatott be a rendőrség.

Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük? Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük?
Több mint 9500 évvel ezelőtt jelentek meg először Szibériában.

Több ezer hamis kisállat útlevelet állított ki a korrupt állatorvos – vádat emeltek ellene Több ezer hamis kisállat útlevelet állított ki a korrupt állatorvos – vádat emeltek ellene
Több mint ötezer kisállatnak állított ki hamis kisállat útlevelet a hatósági állatorvos és társa, egy szolgáltató állatorvos. A kiskutyákat és macskákat az Európai Unió több tagállamába szállították – a hamis papírokon túl a kölykök korával is baj volt, túl fiatalok voltak még a szállításhoz, ráadásul azonosító chippel sem rendelkeztek. A hatósági állatorvos és társai ellen vádat emeltek – börtön várhat rájuk!

Betiltaná a kormány a kutyák, macskák és madarak árusítását az állatvásárokon Betiltaná a kormány a kutyák, macskák és madarak árusítását az állatvásárokon
Az állatvédő szervezetek kezdeményezésére rendeletet hozna a kormány, mellyel betiltaná a kutyák, macskák és madarak árusítását.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Egyedi kutyás ajándéktárgyak AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Éjszakai vásárlás a kutyabarát AsiaCenterben Hírek - Címlapon
Éjszakai vásárlás a kutyabarát AsiaCenterben
Kuvaszokkal indul a polgárőrség kutyás szolgálata Hírek - Címlapon
Kuvaszokkal indul a polgárőrség kutyás szolgálata