A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutatás a kutyáink eredete után: egy eddig nem ismert ősi kutyafajt fedeztek fel

2016. május 19., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




12 millió évvel ezelőtt élt az ősi kutya Észak-Amerika keleti partjainál. A különleges lelet sokat elárul a több millió évvel ezelőtti ökoszisztémáról.



A Cynarctus Wangi nevet kapta az ősi kutya, melynek megkövesedett maradványaira Maryland környékén bukkantak. A kutatók megállapították, hogy a kutya a Borophaginae családhoz tartozik, melynek alfajait gyakran “csonttörőnek” becézik igen erős állkapcsuk és széles fogaik miatt. Steven Jasinski szerint ezen tulajdonságaikban a mai hiénákhoz voltak hasonlatosak.

 

A Borophaginae család alfajai 30-10 millió évvel ezelőtt igen elterjedtek voltak Észak-Amerikában, utolsó példányuk körülbelül 2 millió évvel ezelőtt pusztulhatott el. A Cynarctus Wangi a csonttörők utolsó túlélői lehetnek. Érdekes, hogy az erős állkapocs ellenére a Cynarctus Wangi nem csak húst fogyasztott, sőt! Feltehetően étrendjének mindössze egyharmadát tette ki a hús. Növényekkel és rovarokkal egészítette ki táplálékát - ez alapján inkább mondható egy “mini-medvének”, mint kutyának - magyarázza Steven Jasinski.  

 

A lelet alapján a Cynarctus Wangiról, az ősi kutyáról készült rajz
A lelet alapján a Cynarctus Wangiról, az ősi kutyáról készült rajz
Fotó: sci-news.com

 

A területen élő ősi fajok közül a Cynarctus Wangi az első ragadozó - korábban találtak ősi sertések maradványát, szarvasféléket, egy ősi elefánt-szerű állat maradványait és őslovakat is. +Ez az új kutyafajta segít teljessé tenni a képet, milyen lehetett ezen a területen az ökoszisztéma sok-sok évvel ezelőtt”- mondta Jasinski.

 

Forrás: sci-news.com
Indexkép forrás: sci-news.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál
Egy ókori argentin temetkezési helyen talált rókacsontok vizsgálata alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az akkor emberek háziállatként tarthatták a rőt ragadozókat - jelentette a The Guardian című brit lap.

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Mikortól tekinthető idősnek a kutya? Mikortól tekinthető idősnek a kutya?
A kutyám a mindenem – és bármit megtennék érte, hogy jól érezze magát. Ám az öregedés az ember legjobb barátját sem kerülheti el. Honnan lehet tudni, hogy idős korba lépett?

Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála
Kedves és hűséges kisugárzásának köszönhetően szívből átérezzük a bennünket összekötő, ősidőktől eredő szeretetet.

Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük? Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük?
Több mint 9500 évvel ezelőtt jelentek meg először Szibériában.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com EB OVO Közhasznú Egyesület Hírstart Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Az állatvásárok hangulata a Göcseji Falumúzeumban - kutyás bemutatókkal is várják az érdeklődőket Hírek - Címlapon
Az állatvásárok hangulata a Göcseji Falumúzeumban - kutyás bemutatókkal is várják az érdeklődőket
Újabb eredmények a kutyák fertőző rákjának kutatásáról Hírek - Címlapon
Újabb eredmények a kutyák fertőző rákjának kutatásáról