A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Az állatvásárok hangulata a Göcseji Falumúzeumban - kutyás bemutatókkal is várják az érdeklődőket

2016. május 19., 09:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű
Az egykori állatvásárok hangulatát, a paraszti világ állattartó hagyományait mutatják be a Nálatok laknak-e állatok? című rendezvényen szombaton a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumban.Az állatvásároknak nagy hagyománya volt Zalaegerszegen: az állattartók a falvakból vitték el jószágaikat - köztük borjút, kecskét, birkát, malacot, tehenet - a kaszaházi városrészben tartott vásárra. A falumúzeumban az egykori állatvásárok hangulatát szeretnék felidézni és egyben bemutatni, hogy a városi és a falusi emberek - akár élelmiszeri alapanyagként, akár házi kedvencként - miként viszonyultak az állatokhoz - mondta el Varjú András osztályvezető az MTI-nek. 

 

Gyönyörű környezet várja a látogatókat a Göcseji Falumúzeumban
Gyönyörű környezet várja a látogatókat a Göcseji Falumúzeumban
Fotó: gocsejiskanzen.hu

 

Hozzáfűzte: május 21-én egész napos "zsibongásra" számítanak a Göcseji Falumúzeumban. A portákat őshonos állatok - nóniusz ló, magyar tarka tehén a borjával, mangalica malacok, szamarak, hagyományos cigája, rackajuh - népesítik be. Lesznek simogatható kisbárányok, bemutatják az őshonos kutyafajtákat, de szép számmal lehet majd különleges állatokat is látni. Több törpenyúl-, galamb-, és magyar vizsla-tenyésztő is elfogadta a múzeum meghívását, a városkörnyékén élő gazdálkodók is visznek állatokat és a látogatókat is arra kérték - ha lehetőségük van rá - házi-kedvenceikkel érkezzenek a rendezvényre - hangsúlyozta Varjú András.  

 

A résztvevők természetesen a Göcseji Múzeumban élő állatokkal is találkozhatnak: a szamár "régi lakója" a Skanzennek, élnek itt őshonos juhok és kecskék is. Idén négy gida is született, jövőre pedig mangalicákkal bővítik az állatállományt. Az egyik porta udvarán mintegy hatvan tollasodó kiscsibe kapirgál, az őshonos lábasjószágok - kopasznyakú tyúkok, kacsák, libák, fodrostollú magyar ludak - egy hónappal ezelőtt érkeztek a gödöllői kutatóintézetből - sorolta az osztályvezető.

 

A falumúzeumban évente egyszer nyírják a birkákat, idén ezt a munkafolyamatot, a "látvány birkanyírást" a rendezvényre időzítették. A programban terápiás kutyabemutató, állatorvosi tanácsadás, őshonos kutyafajták-, galamb- és kisállattenyésztők bemutatója is szerepel. 

 

Őshonos kutyafajtáinkkal is találkozhatunk hétvégén a Göcseji Falumúzeumban
Őshonos kutyafajtáinkkal is találkozhatunk hétvégén a Göcseji Falumúzeumban
Fotó: animaliaz-life.com

 

A Göcseji Múzeum népművészet gyűjteményéből kiállítják az állattartáshoz kapcsolódó tárgyakat, és ezen a napon adják át a rajzpályázat díjait is, a múzeum felhívására csaknem 200 gyermek küldte be a rendezvény tematikájához kapcsolódó alkotását. 

 

A kézműves játszóházakban népi iparművészek különböző munkafolyamatokat - nemezelés, bőrözés, agyagozás - mutatnak be. Hochrein Judit dalos körjátékokra invitálja a gyermekeket, Alexander Horsch hangszeres népzenei bemutatót tart, és fellép a Kutyakölykök néptáncegyüttes - ismertette Varjú András.   

 

Szólt arról is, hogy a hagyományteremtő szándékkal rendezett programra a tervek szerint a következő esztendőkben már megújult környezetben kerülhet sor. A Göcseji Falumúzeumban jövő év áprilisában mintegy másfélmilliárd forint beruházással elkezdődik a szabadtéri gyűjtemény fejlesztése, a rekonstrukció során megújulnak a porták, új látványelemekkel bővül a falumúzeum.

 

 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: animaliaz-life.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Karácsonyi kutyás könyvajánló Karácsonyi kutyás könyvajánló
Még keresed a megfelelő ajándékot szeretteid számára? Ha kedvelik a szívmelengető történeteket, egy mesekönyv vagy regény igazi meglepetés lehet! Varázslatra fel!

A világ egyik legjelentősebb nemzetközi kutyakiállítását rendezik meg Budapesten decemberben A világ egyik legjelentősebb nemzetközi kutyakiállítását rendezik meg Budapesten decemberben
December 28. és 31. között a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége Budapesten rendezi meg az FCI Európa Kutyakiállítást (European Dog Show) és kísérő rendezvényeit, az eseményre több ezer hazai és európai kutyát várnak.

Érkezik a következő kutyás emlékérme: ezúttal a magyar agár főszereplésével Érkezik a következő kutyás emlékérme: ezúttal a magyar agár főszereplésével
A magyar kutyafajtákat bemutató emlékérme-sorozat következő darabja a magyar agarat ábrázolja és október elején, az állatok világnapján érkezik.

A 10 legjátékosabb kutyafajta A 10 legjátékosabb kutyafajta
Kedvességük, vidámságuk magával ragadó, vicces pillanataik mosolyt csalnak arcunkra. Mellettük igazán nem lehet unatkozni egy percig sem!

Tiszafüreden mutatták be először a gazdijogsit Tiszafüreden mutatták be először a gazdijogsit
A Bajba Jutott Állatokért Alapítvány negyedik alkalommal rendezte meg Dogs ‘n Nature - kutyával a természetben elnevezésű jótékonysági eseményét. A rendezvény célja, hogy az eseményből befolyt összeggel a tiszafüredi Gyepmesteri Telep kutyáit támogassák. Az idei összeg, melyet a résztvevők segítségével gyűjtött az alapítvány, 150.000 Ft volt.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 EB OVO Közhasznú Egyesület JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Már csak egy hónap és vizsgázik Rex! Hírek - Címlapon
Már csak egy hónap és vizsgázik Rex!
Kutatás a kutyáink eredete után: egy eddig nem ismert ősi kutyafajt fedeztek fel Hírek - Címlapon
Kutatás a kutyáink eredete után: egy eddig nem ismert ősi kutyafajt fedeztek fel