A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Az állatvásárok hangulata a Göcseji Falumúzeumban - kutyás bemutatókkal is várják az érdeklődőket

2016. május 19., 09:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




Az egykori állatvásárok hangulatát, a paraszti világ állattartó hagyományait mutatják be a Nálatok laknak-e állatok? című rendezvényen szombaton a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumban.



Az állatvásároknak nagy hagyománya volt Zalaegerszegen: az állattartók a falvakból vitték el jószágaikat - köztük borjút, kecskét, birkát, malacot, tehenet - a kaszaházi városrészben tartott vásárra. A falumúzeumban az egykori állatvásárok hangulatát szeretnék felidézni és egyben bemutatni, hogy a városi és a falusi emberek - akár élelmiszeri alapanyagként, akár házi kedvencként - miként viszonyultak az állatokhoz - mondta el Varjú András osztályvezető az MTI-nek. 

 

Gyönyörű környezet várja a látogatókat a Göcseji Falumúzeumban
Gyönyörű környezet várja a látogatókat a Göcseji Falumúzeumban
Fotó: gocsejiskanzen.hu

 

Hozzáfűzte: május 21-én egész napos "zsibongásra" számítanak a Göcseji Falumúzeumban. A portákat őshonos állatok - nóniusz ló, magyar tarka tehén a borjával, mangalica malacok, szamarak, hagyományos cigája, rackajuh - népesítik be. Lesznek simogatható kisbárányok, bemutatják az őshonos kutyafajtákat, de szép számmal lehet majd különleges állatokat is látni. Több törpenyúl-, galamb-, és magyar vizsla-tenyésztő is elfogadta a múzeum meghívását, a városkörnyékén élő gazdálkodók is visznek állatokat és a látogatókat is arra kérték - ha lehetőségük van rá - házi-kedvenceikkel érkezzenek a rendezvényre - hangsúlyozta Varjú András.  

 

A résztvevők természetesen a Göcseji Múzeumban élő állatokkal is találkozhatnak: a szamár "régi lakója" a Skanzennek, élnek itt őshonos juhok és kecskék is. Idén négy gida is született, jövőre pedig mangalicákkal bővítik az állatállományt. Az egyik porta udvarán mintegy hatvan tollasodó kiscsibe kapirgál, az őshonos lábasjószágok - kopasznyakú tyúkok, kacsák, libák, fodrostollú magyar ludak - egy hónappal ezelőtt érkeztek a gödöllői kutatóintézetből - sorolta az osztályvezető.

 

A falumúzeumban évente egyszer nyírják a birkákat, idén ezt a munkafolyamatot, a "látvány birkanyírást" a rendezvényre időzítették. A programban terápiás kutyabemutató, állatorvosi tanácsadás, őshonos kutyafajták-, galamb- és kisállattenyésztők bemutatója is szerepel. 

 

Őshonos kutyafajtáinkkal is találkozhatunk hétvégén a Göcseji Falumúzeumban
Őshonos kutyafajtáinkkal is találkozhatunk hétvégén a Göcseji Falumúzeumban
Fotó: animaliaz-life.com

 

A Göcseji Múzeum népművészet gyűjteményéből kiállítják az állattartáshoz kapcsolódó tárgyakat, és ezen a napon adják át a rajzpályázat díjait is, a múzeum felhívására csaknem 200 gyermek küldte be a rendezvény tematikájához kapcsolódó alkotását. 

 

A kézműves játszóházakban népi iparművészek különböző munkafolyamatokat - nemezelés, bőrözés, agyagozás - mutatnak be. Hochrein Judit dalos körjátékokra invitálja a gyermekeket, Alexander Horsch hangszeres népzenei bemutatót tart, és fellép a Kutyakölykök néptáncegyüttes - ismertette Varjú András.   

 

Szólt arról is, hogy a hagyományteremtő szándékkal rendezett programra a tervek szerint a következő esztendőkben már megújult környezetben kerülhet sor. A Göcseji Falumúzeumban jövő év áprilisában mintegy másfélmilliárd forint beruházással elkezdődik a szabadtéri gyűjtemény fejlesztése, a rekonstrukció során megújulnak a porták, új látványelemekkel bővül a falumúzeum.

 

 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: animaliaz-life.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

Kivirult új otthonában a kutya, akit 20 évesen adtak le a menhelyen Kivirult új otthonában a kutya, akit 20 évesen adtak le a menhelyen
Szívmelengető történet egy weimari vizsláról és a második esélyről!

Ég veled, Berci! – Hűséges kutyájától búcsúzik a BRFK Ég veled, Berci! – Hűséges kutyájától búcsúzik a BRFK
Csalhatatatlan szimatú keresőkutya, aki minden rosszfiút lebuktatott, de hűséges társ és barát is volt.

Ő a legkisebb mentőkutya: Egy kis vizslával bővült a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata Ő a legkisebb mentőkutya: Egy kis vizslával bővült a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata
Léna, a kis vizsla a legújabb „szaktanácsadó” a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatnál. Bájos pofijával mindenkit azonnal levesz a lábáról!

Szikláról lezuhant kutyát mentett a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat – Vinka már lábadozik! Szikláról lezuhant kutyát mentett a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat – Vinka már lábadozik!
Kirándulás közben zuhant le egy szikláról Vinka a német vizsla. A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat sietett a súlyosan sérült kutya segítségére, és azonnal állatorvoshoz szállították.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Praktiker Irodakutya.com Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Már csak egy hónap és vizsgázik Rex! Hírek - Címlapon
Már csak egy hónap és vizsgázik Rex!
Kutatás a kutyáink eredete után: egy eddig nem ismert ősi kutyafajt fedeztek fel Hírek - Címlapon
Kutatás a kutyáink eredete után: egy eddig nem ismert ősi kutyafajt fedeztek fel