A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szinte hibátlanul szagolják ki a kutyák a koronavírust

2020. augusztus 04., 13:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Akár egy hét alatt is képesek megtanulni a keresőkutyák a koronavírus minták szagának felismerését. Szaglásuk pedig csalhatatlan: elképesztő pontossággal képesek a minta azonosítására, annak jelzésére!



 

A Hannoveri Állatorvosi Egyetemen a hadsereg keresőkutyái közül nyolcat képeztek ki a koronavírus szagának felismerésére. A mintákat a vírussal fertőzött emberek nyálából és orrváladékából szerezték, összesen 1012 mintával dolgoztak a projekt során. 

 

 

Egy hét képzés és tanulás után a kutyák sikeresen teljesítették a feladatokat: a minták 96 százalékánál jeleztek!

 

 

A projektben egy speciális gépet használtak, melyen hat nyílás található: ezek mögé helyezi el a gép véletlenszerűen az öt negatív és egy pozitív mintát, melyet a kutyának ki kell szagolni és jeleznie vezetőjének. 

 

"Bár tisztában voltunk azzal, hogy milyen rendkívüli képességekkel rendelkeznek a kutyák a szaglás terén, még minket is meglepett, milyen gyorsan tanulták meg és milyen pontossággal jelezték a pozitív mintákat kutyáink." – idézi az egyetem közleménye Dr. Esther Schalke-t, a hadsereg kutyakiképzőjét.

Bizonyos betegségek specifikus, illékony szerves vegyületeket szabadítanak fel. Ez volt a kiindulópont a kutatáshoz – mutatott rá Albert Osterhaus, az egyetem professzora.

 

A projekt még kísérleti stádiumban van, az eredmények azonban rendkívül bíztatóak. Elképzelhető, hogy a későbbiekben a kutyák nagyobb szerepet kapnak majd a koronavírussal fertőzött emberek felfedezésében olyan nyilvános területeken, eseményeken, mint például repülőtereken, sporteseményeken.

 

 

 

 

 

Ugyanakkor a Torontói Egyetem docense, Colin Furness felhívja arra is a figyelmet, hogy az ilyen jellegű kísérletekkel is nagyon óvatosan kell bánni, hiszen nem zárható ki, hogy a kutyák is hordozzák a vírust, de nem szabad esélyt adni a vírus mutálódására sem. A szakértők egyébként továbbra is egyetértenek abban, hogy házi kedvenceink nem játszanak szerepet a vírus terjedésében. 

 

Mindenesetre további vizsgálatokra, kutatásra van szükség, míg a kutyák bevethetőek lesznek. Nem csak Németország dolgozik a programon: hasonló munka folyik az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztriában, Nagy-Britanniában, de még Chilében is.

 

 

 

 

 

 

Forrás: tiho-hannover.de, globalnews.ca

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul
„Fogalmam sincs, mihez kezdenék nélküle. Egészen más lenne az életem, ha Echo nem lenne benne.”

Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik
Kutyás szív, kutyás lélek… Odavagyunk értük, nem vitás. Legszívesebben mindegyikükkel barátkoznánk, de tiszteletben tartjuk azt is, ha nem szeretnének ismerkedni. Ha mégis felkeltettük kíváncsiságukat, akkor jöhet a bemutatkozás. Hogyan is tegyük ezt?

Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között
A menangiómák genetikai felépítése meglehetős hasonlóságot mutat az ember legjobb barátjánál is.

A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel
Kutyáinkat is érinthetik daganatos megbetegedések, ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mely tünetek jelentkezése esetén lehet rákra gyanakodni. Ehhez szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani.

Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal
Mi történik, ha kedvenced meghallja a kérdést: Menjünk sétálni? Rögtön felfigyel rá? Izgatottá válik? Legtöbbször igen, ami remekül jelzi, miként érez a sétákkal kapcsolatban. Indulááás!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor MOL Nyrt. Hírstart AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Az erőkifejtés vagy testmozgás miatt kapnak hőgutát a kutyák az esetek háromnegyedében Hírek - Címlapon
Az erőkifejtés vagy testmozgás miatt kapnak hőgutát a kutyák az esetek háromnegyedében
A kutyák agya az emberekéhez hasonlóan dolgozza fel a beszédet Hírek - Címlapon
A kutyák agya az emberekéhez hasonlóan dolgozza fel a beszédet