A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tényleg kutya az Északi-középhegység farkasa?

Canis lupus - szürke farkas


2015. szeptember 18., 13:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Közérdekű




Régóta terjeng a pletyka az internet világában, miszerint az új territórium után járó farkasok megjelentek hazánkban is. Egyesek állításukkal azt akarták igazolni, hogy nem is farkasról, hanem egy kevésbé ismert, ám létező kutyafajtáról van szó. De vajon mi az igazság?



A csehszlovák farkaskutya a fajtát nem ismerők számára rémisztő, és egyből a farkast juttatja eszükbe. A csehszlovák hadsereg tenyésztette ki a farkas és a németjuhász kutya keresztezésével. Céljuk egy hibátlan munkakutya elérése volt, akinek nagy az állóképessége, viszonylag ritkán tüzel, és kiválóan tanítható. Ezek a tulajdonságok (a tüzelést leszámítva) nem valósultak meg, így nem keresztezték ismételten a két fajt. A csehszlovák farkaskutya vérvonalát már csak civil tenyésztők vitték tovább, akik úgy vélik, hogy az eb nagyon okos, családcentrikus, de domináns, ha negatív élmény éri akár agresszív is lehet.

 

A csehszlovák farkaskutya valóban hasonlít a vadon élő farkasra
A csehszlovák farkaskutya valóban hasonlít a vadon élő farkasra
Fotó: kutyakozpont.hu

 

Nevét, származását, küllemét és vadászösztönét tekintve érthető, hogy az emberek egy elvadult farkaskutya falkára gondoltak, amikor szembetalálkoztak az első megtelepedő farkas családdal. Sokáig reménykedtek, hogy igazuk van, azonban ez a hír csak pletyka. Több állatvédő szervezet, és erdész is igazolta, hogy az Északi-középhegységben, az Aggteleki-karszt környékén megjelent egy kisebb falka.

 

Az utóbbi időben a Kárpátokban elszaporodtak a farkasok, és Magyarország irányába kezdték meg az újabb territórium foglalását. A ’80-as évek közepétől előfordult, hogy áttévedt egy-egy példány, de mára egy áttelepedett családról, egy falkáról beszélhetünk. Még nem sikerült a szakértőknek pontosan azonosítani, hogy hány példányról van szó, de a székletminták, DNS-tesztek, lábnyomok, és kameracsapdák azt igazolták, hogy legalább 7 farkas választotta állandó lakhelyéül hazánkat. A felmérések még folynak az egyedszámot illetően, a pontos megállapítás nehéz, ugyanis nem minden példány tartózkodik állandóan magyar területen.

 

Az aggteleki felvételek
Az aggteleki felvételek
Fotó: rewrite.origos.hu/

 

Nem kell tartanunk tőlük! A farkasok nem bántanak minket, ha mi sem bántjuk őket. Korábban, a vadászterületükről kiszorított farkasok az emberlakta területekre kényszerültek, hogy vadászni tudjanak. Megfogták a pásztorok birkáit, emiatt a földművelő-állattenyésztő réteg tartott tőlük. Sajnos ez a félelem megmaradt, pedig a farkasok nem támadnak emberre, hacsak nem a kölykeik védelméről van szó. Sokan gondolják, hogy ezek az állatok erősek, és magabiztosak, mivel falkában élnek, ezáltal bárkit szétmarcangolnak, ha éhesek. A feltételezés téves. Az esetek túlnyomó többségében négylábúink ősei tartanak az embertől, és még kiéhezett állapotban is inkább elkerülik.

 

Ők is aranyosak, még ha nem is testközelből
Ők is aranyosak, még ha nem is testközelből
Fotó: images.nationalgeographic.com/

 

Ne bántsuk őket! Hazánkban igen ritkák, emiatt az orvvadászok kiszemelt áldozatai. Gyakran jóindulatuk ellenére azok is bántják, akik téves információkkal rendelkeznek a fajról. Ismeretek hiányában azt hiszik vad, és kártékony állatról van szó, így szorgalmazzák a mielőbbi kipusztításukat akár csapdákkal, akár egyéb módszerekkel. Ha bárki hasonlót hall, vagy tapasztal, azonnal jelentse be, ugyanis ritka kincs tért vissza az országba, vigyázzunk rá!

 

 

Forrás: 24.hu/
Indexkép forrás: static.guim.co.uk/

Témába vág

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

150 év után visszatértek a farkasok Kaliforniába, ám ennek sokan nem örülnek 150 év után visszatértek a farkasok Kaliforniába, ám ennek sokan nem örülnek
A 2021-es erdőtüzeket követően újra életre kelt a növényzet, ami nemcsak a farmerek állatainak, de a vadon élő növényevőknek is paradicsomi körülményeket kínál. Ez pedig természetes módon odavonzza a ragadozókat is, köztük a farkasokat.

A mára már kihalt japán farkas adhat magyarázatot a kutyák eredetére A mára már kihalt japán farkas adhat magyarázatot a kutyák eredetére
Amikor megpróbálták felállítani a Honshu farkas családfáját, kiderült, hogy sokkal szorosabb kapcsolatban áll a kutyákkal, mint bármely más állattal.

Vigyázz hova teszed a jutifalatot – A kutyád megjegyzi! Vigyázz hova teszed a jutifalatot – A kutyád megjegyzi!
Pontosan tudja, melyik polcon hova tettük le a finomságos dobozkát. De honnan ered ez a lenyűgöző képesség?

Letartóztattak két férfit, akik a gyanú szerint megölhették a svájci farkast Letartóztattak két férfit, akik a gyanú szerint megölhették a svájci farkast
Elfogtak két férfit az elpusztult, jeladós svájci farkas ügyében.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Brimo partysátor Mondial Assistance GesmbH Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Állandó kutyastrand a Balaton-parton? Hírek - Címlapon
Állandó kutyastrand a Balaton-parton?
Megszakított repülőút egy kutya életéért Hírek - Címlapon
Megszakított repülőút egy kutya életéért