A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Terápiás hatással bír a simogatás a menhelyi kutyákra

Már 15 perc simogatástól is jobban érezhetik magukat


2024. október 17., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Számos előnnyel jár, ha a menhelyen élő kutyák kedves önkéntesek társaságában tölthetnek el némi időt, és ezalatt annyi simogatást kapnak, amennyit csak szeretnének.



 

A menhelyen élő kutyák számára talán az egyik legnagyobb problémát a magány okozza. Bár a gondozók vigyáznak rájuk, etetik, itatják őket és takarítanak utánuk, ám a túlzsúfolt menhelyeken sokszor nincs idő arra, hogy naponta többször megsétáltassák őket, játszanak velük, és megadják azt az érzelmi stabilitást, ami egy szeretetteljes családban élő kutyának természetes. Éppen ezért hatalmas segítséget nyújt az önkéntesek jelenléte, akik enyhítik a magányt.

 

 

Mi a helyzet a simogatással?

 

Erre voltak kíváncsiak a kutatók, amikor menhelyi kutyák tanulmányozása során azt is vizsgálták, milyen hatással lehet rájuk az, ha megsimogatja őket egy idegen ember. Az Applied Animal Behaviour Science (Alkalmazott Állatviselkedés Tudomány) szaklapban publikált tanulmány fő kérdése az volt, vajon „Pozitív hatással van-e egy 15 perces simogatás a menhelyi kutyákra?” És a válasz igen volt.

 

 

A kutyák gyakran örömmel fogadják a simogatást
A kutyák gyakran örömmel fogadják a simogatást, de azért vannak kivételek - Ezt is tartsuk tiszteletben!
Fotó: Freepik

 

 

Dr. Ragen McGowan és kutatótársai megállapították, hogy „a menhelyen élő kutyáknál szemmel láthatóak voltak a pozitív fiziológiai és viselkedésbeli változások". Ehhez már egyetlen alkalom is elegendő volt, amikor egy ismeretlen önkéntes 15 percet töltött el egy kutyával, és ez idő alatt sokszor megsimogatta.

 

Az ember-állat kötődés teljes megértése a kutya szemszögéből még gyerekcipőben jár, azonban ez a munka hozzájárul az egyre gyarapodó bizonyítékokhoz, melyek alátámasztják, hogy az emberek fontos szerepet játszanak állattársaik érzelmi jólétében. A vizsgálat eredményeként egyértelmű, hogy „mindössze 15 perc is óriási különbséget jelenthet” a menhelyi kutyák számára, ha ez az idő magában foglalja a szoros interakciót egy személlyel, aki megsimogatja őket, és nyugodt hangon beszél hozzájuk.

 

 

A legtöbb kutya keresi a kapcsolatot az emberrel
A legtöbb kutya keresi a kapcsolatot az emberrel - A menhelyen élők eleinte félénkek lehetnek idegenekkel
Fotó: Freepik

 

 

A vizsgálatban 55 menhelyi kutya vett részt a Missouri állambeli Maryville egyik állatmenhelyén. A tesztalanyokat alábbi szempontok alapján választották ki: legalább két hete a menhelyen voltak, így volt idejük beilleszkedni, továbbá egészségesek voltak és a gondozók elmondása alapján barátságosak is.

 

A felvezető minden kutyát külön-külön egy kis megfigyelőszobába vitt, ahol az öt önkéntes közül egy – akik még soha nem jártak a menhelyen – várta a 15 perces foglalkozás megkezdését. Az önkéntes egy széken ült vagy egy takarón foglalt helyet a földön. Amikor a kutya odament hozzá, az illető megsimogatta, és kedvesen beszélt hozzá, figyelembe véve a kutya preferenciáit, például azt, melyik testrészen kedvelte inkább a simogatást, és mely pontokon nem szerette, ha megérintették.

 

 

Egy kis gondoskodás
Egy kis gondoskodás - Simogatásért cserébe kutyapuszik
Fotó: Freepik

 

 

A kutatók nyálmintát vettek a kutyáktól a kortizol szint vizsgálatához, megmérték a pulzusszámot, és a kutyák viselkedését is feljegyezték a foglalkozások során.

 

A kutyáknak megadták a választási lehetőséget: közeledhettek az önkénteshez, de ha nem volt kedvük ismerkedni, azt is tiszteletben tartották. Az önkéntesekkel előzetesen megbeszélték a kutyák megérintésének, simogatásának alapvető szabályait.

 

Az eredmények alapján három csoportra osztották a kutyákat:

 

- Voltak, akik szívesen léptek interakcióba az önkéntesekkel, az idő több mint háromnegyedét velük töltötték.

- Voltak mérsékelt érdeklődést mutató kutyák az idő felét-háromnegyedét töltötték velük.

- A harmadik csoportban lévő kutyák kevésbé keresték a kapcsolatot. Az idő kevesebb mint felét töltötték az önkéntesekkel.

 

 

Nem mindegy kutya kedveli, ha megvakargatják az álla alatt
Nem mindegy kutya kedveli, ha megvakargatják az álla alatt
Fotó: Freepik

 

 

A foglalkozás elején és végén mért értékek alapján elmondható, hogy mindhárom csoportban csökkent a kutyák pulzusszáma. Az 55-ből csak 32 kutyánál tudtak nyálmintát venni a kortizolszint méréséhez. Ezen a téren az eredmények nem mutattak különbsége a foglalkozás eleje és vége között mért szinteknél. (A kortizolszint megemelkedése jelezhet izgatottságot és stresszt is, ami a minták hiányossága miatt megnehezíti az adatok pontos értelmezését.) Az eredmények viszont összességében azt sugallják, hogy a simogatás előnyös volt a kutyák számára.

 

Más kutatások azt is kimutatták, hogy a menhelyi kutyák szeretik a simogatást, és örömmel fogadják azt. Az új tanulmány szépsége, hogy mindössze 15 perc is elegendő lehet ahhoz, hogy egy önkéntes pozitív változást hozzon a gazdikereső kutya életébe.

 

A simogatás jó dolog, de ez lehet, hogy kicsit már sok
A simogatás jó dolog, de ez lehet, hogy kicsit már sok
Fotó: Freepik

 

További kutatásokra van szükség, ám az a megállapítás, mely szerint egy olyan személytől érkező simogatás, akivel a kutya még sohasem találkozott, pozitív fiziológiai és viselkedésbeli változásokkal járt, fontos információt árul el arról, mekkora jelentősége van a kutya érzelmi jóléte szempontjából az emberekkel való kapcsolatteremtésnek.

 


A Te kutyusod is szereti a simogatást?


 

Forrás: companionanimalpsychology.com
Indexkép forrás: Freepik

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Brunch a mancsokért Brunch a mancsokért
Az alapítvány tizennégy éve dolgozik az Illatos úti, árva és sérült kutyák gyógyításáért, örökbefogadási esélyeinek növeléséért, gazdához juttatásáért.

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

17 év után vesztette el társát a tacskó, majd megtalálta „ikertesóját” 17 év után vesztette el társát a tacskó, majd megtalálta „ikertesóját”
A tacskóplüss egy picit segített enyhíteni a kedves kisöreg fájdalmát.

Egészségesebbek a dizájner kutyák, mint a fajtatiszták? Egészségesebbek a dizájner kutyák, mint a fajtatiszták?
Egy friss kutatás nem talált jelentős eltéréseket a „tervezetten keresztezett” kutyák és fajtatiszta társaik általános egészségi állapota között.

Kisállat ivartalanítás támogatása kérhető 2024 év második felében Kisállat ivartalanítás támogatása kérhető 2024 év második felében
Magyarországon sokkal több állatot szaporítanak, mint amennyi felelős gazda van, ez is oka, hogy a kóborrá váló állatok száma nem csökken. A felelőtlen állapotoknak, a gazdátlan kutya, cica egyedszámának csökkentésére ivartalanítással van esély. Az Orpheus Állatvédő Egyesület 2024 második felében 300 állat ivartalanítását támogatja. Ennek köszönhetően több ezer potenciálisan túlszaporított állattal lesz kevesebb.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. AEGON Magyarország Zrt. Rehabportál Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyabarát, tartós, strapabíró gyepszőnyeg Hírek - Címlapon
Kutyabarát, tartós, strapabíró gyepszőnyeg
Így ünnepeld kutyád szülinapját Hírek - Címlapon
Így ünnepeld kutyád szülinapját