A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tovább nő a turai tömeges madármérgezés áldozatainak száma - már két kutya is áldozatul esett

2021. szeptember 14., 12:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Negyedik hete küzdenek a madarakért a természetvédők, kutyás kereső egységek és az önkéntesek: a mérgezett csalétkek és az áldozatok után kutatnak a turai Szent András Dombi vadásztársaság működési területén. Az áldozatok száma folyamatosan nő, a kár már több mint hat és fél millió forint! 

Ahogy arról oldalunk is beszámolt, augusztusban az MME méreg- és tetemkereső kutyás egysége, a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata és önkéntesek segítségével 101 mérgezett csalétket és 50 mérgezés miatt elpusztult állat tetemét találta meg a Pest megyei Tura határában.

 

A civil és állami természetvédők, kutyás kereső egységek és önkéntesek azóta is fáradhatatlanul dolgoznak: negyedik hete folyik a mérgezés felderítése, amely során folyamatosan nő a megtalált csalétkek és az elpusztult állatok száma. 

A keresések során a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kifejezetten ilyen célra kiképzett méreg- és tetemkereső kutyás egységei, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának tagjai és önkéntesek is aktívan közreműködnek, illetve lakossági bejelentések is érkeztek - írja az MME közleménye. Több új mérgezési gócpont is felderítésre került, így a legújabb eredmények alapján kirajzolódott, hogy a tettes közel 8000 hektáron - gyakorlatilag a Szent András Dombi Vadásztársaság teljes működési területét lefedve - helyezett ki csalétkeket.

 

 

A méreg és tetemkereső kutyák nagyban segítik a csalétkek megtalálását
A méreg és tetemkereső kutyák nagyban segítik a csalétkek megtalálását
Fotó: imperialeagle.eu

 

 

Sajnos az elmúlt hetekben nem csak a megtalált csalétkek, de az áldozatul esett állatok száma is növekedett. Többek közt egy fokozottan védett rétisas és egy újabb barna kánya teteme is megkerült. A keresőkutyák két szándékosan elrejtett barna rétihéja tetemet is találtak, mely annak a jele, hogy az elkövetők a csalétkek kiszórása után is mozognak a területen, és megpróbálják elrejteni a nyomokat.

Az összehangolt munkának köszönhetően eddig 246 “találat” a területen: 114 mérgezett állat és 132 csalétek. Az áldozatok között nyolc védett állatfaj 93 egyede: 76 barna rétihéja, hét egerészölyv, három holló, két barna kánya, két erdei pityer, egy hamvas rétihéja, egy rétisas és egy aranypettyes bábrabló bogár szerepel, a természetvédelmi kár meghaladja a hat és fél millió forintot - összegzi a közlemény.  Két élve megtalált madarat (egy hamvas rétihéját és egy barna rétihéját) a gyors állatorvosi kezelésnek köszönhetően már sikerült szabadon engedni.

 

Nem csak vadállatok estek áldozatul a mérgezésnek: négy háziállat (két kutya és két macska), három vadászható faj 11 egyede (nyolc róka, két dolmányos varjú és egy szajkó), további hat állat esetében pedig nem lehetett meghatározni a maradványokat.

Egy helyi lakos kutyája sétáltatás közben talált rá egy csalétekre, amiből fogyasztott is. Szerencsére csak kevés méreganyag került a kutya szervezetébe, valamint a gazda lélekjelenlétének is köszönhetően gyors állatorvosi segítséget kapott az állat, így meg tudták menteni az életét. 

 

Az MME felhívja a figyelmet arra, hogy nem csak a csalétkekhez, hanem az elhullott állatokhoz sem szabad hozzányúlni, hisz rendkívül erős méreggel állunk szemben:

“Egy sétáló család szeme láttára esett le egy éppen akkor elpusztult mérgezett ölyv a levegőből, és ők gyanútlanul megnézték és meg is fogták a tetemet, amely során akár maguk is érintkezhettek volna a rendkívül mérgező szerrel. Ezek a mérgezett csalétkek – pláne ilyen mennyiségben – nem kizárólag a ragadozó állatokra jelentenek veszélyt, hanem bármilyen azzal érintkezésbe kerülő állatra és az emberre is. Egy olyan mérgezett rókának a teteme is felkutatásra került, amelyet a vaddisznók már részben elfogyasztottak, így fennáll annak is a veszélye, hogy a méreganyag vadászható vadfajokba is bekerülhet.”- írják.

 

 

 

 

 

A közlemény szerint a bűncselekmény elkövetői és indokai egyelőre ismeretlenek. 

Az elkövetés módja és a korábbi tapasztalatok arra engednek következtetni, hogy azzal a céllal helyezhettek ki ilyen mennyiségben mérgezett csalétkeket, hogy a lehető legtöbb ragadozót irtsák ki szisztematikusan a területről. Ennek egyik oka lehetne, hogy az elkövető a környéken tartott háziállatait kívánta öncélúan megvédeni, de a mérgezés mértéke és nagy kiterjedése ezt nem valószínűsíti. A másik leggyakoribb ok, hogy az elkövetők azt hiszik, hogy a ragadozók kiiktatásával nagyobb apróvad-terítéket tudnak a sportvadászat részére biztosítani - írják. Az MME tudomása szerint a Gödöllői Rendőrkapitányság eddig hat alkalommal végzett a területen helyszínelést és nyomrögzítést. A begyűjtött minták vizsgálata alapján az elkövetők idegmérget használtak a tömeges és szándékos mérgezéshez. 

 

 


Az MME továbbra is felhívja a természetjárók, kutyasétáltatók és a külterületeken dolgozók figyelmét, hogy aki gyanús húsdarabokat, tyúktojásokat vagy elpusztult állatokat észlel a szabadban, semmiféleképpen ne nyúljon ezekhez és mérgezés gyanúja esetén azonnal értesítse a hatóságokat!


 

  • A területen és környékén legyünk fokozottan éberek kutyasétáltatás esetén is! Ha tehetjük, válasszunk más útvonalat, séta- vagy kiránduló helyet kutyánkkal!
     
  • Ne engedjük el pórázról, és ne hagyjuk, hogy bármit felegyen a földről!
     
  • Figyeljünk arra, hogy kutyánk véletlenül se tudjon kereket oldani az udvarunkról: bóklászás közben könnyen rátalálhat egy mérgezett csalétekre.

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál
Zsírcsomó, zsírdaganat, lipoma… Első olvasatra ijesztően hangozhatnak e kifejezések, ám legtöbb esetben jóindulatú daganatokról van szó. Mit kell tudni róluk és mi a teendőnk?

Passzív dohányzás: kutyáinkat is veszélyezteti! Passzív dohányzás: kutyáinkat is veszélyezteti!
Tudjuk jól, milyen veszélyeket rejt egészségünkre az aktív és a passzív dohányzás. De tisztában vagyunk-e azzal, milyen hatással van a cigaretta és a dohányzás kedvenceinkre?

Súlyos madármérgezés: óvatosságra intenek a hatóságok Súlyos madármérgezés: óvatosságra intenek a hatóságok
Nagyon fontos: semmiképp se nyúljunk gyanús húsdarabokhoz, tyúktojásokhoz, vagy elpusztult állathoz! Különösen figyeljünk oda kutyánkra is! Ha az előbbiek közül bármelyiken megakadna a szemünk, értesítsük a hatóságokat!

Sorozatos kutyamérgezés Somogy megyében: már 20 kutya esett áldozatul Sorozatos kutyamérgezés Somogy megyében: már 20 kutya esett áldozatul
A Somogy megyei Gigén ismeretlen tettes mérgezi sorra a kutyákat. Két hét alatt 20 kutya esett áldozatául a szívtelen kutyagyilkosnak.

Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet
Kertünk az a hely, ahol kutyánk szabadon mozoghat, kedvére szaladgálhat, játszhat, napozhat. A mi felelősségünk, hogy mindez biztonságos is legyen számára.

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Dió, mandula, mogyoró… Ehet a kutya dióféléket és olajos magvakat? Dió, mandula, mogyoró… Ehet a kutya dióféléket és olajos magvakat?
Ízletes rágcsálnivaló, pont a megfelelő méretben. Jutalomfalatnak is kiváló, gondolhatnánk, de vajon tudjuk-e, hogy a diófélék és magvak közül melyeket fogyaszthat biztonsággal a kutya?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál JULIUS-K9 Mondial Assistance GesmbH MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Mikortól tekinthető idősnek a kutya? Hírek - Címlapon
Mikortól tekinthető idősnek a kutya?
A kutyák meg tudják különböztetni az ember szándékos és véletlen tetteit Hírek - Címlapon
A kutyák meg tudják különböztetni az ember szándékos és véletlen tetteit