A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Új hírek a február 20-i tüntetésen leadott javaslatokról!

2016. április 15., 15:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Előrelépés történt a február 20-i tüntetésen benyújtott javaslatok terén: megindult a konzultáció és a közös munka az állatvédő szervezetek és a minisztérium között!



Több mint húsz állatvédelmi szervezettel kezdődtek meg az állatvédelmi konzultációsorozat egyeztetései az Igazságügyi Minisztériumban - jelentette be Völner Pál, a tárca parlamenti államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten, írja az MTI.

Elmondta: három munkacsoport létrehozásáról határoztak a felek. Az első munkacsoport a hatóságokkal való operatív együttműködéssel, annak fejlesztésével, kereteivel foglalkozik, a második a szabályozási környezetben felmerülő javaslatokat összesíti, a harmadik pedig a neveléssel, a felvilágosítással kapcsolatos felvetéseket tekinti át. 

 

Tornóczky Anita a tüntetésen
Tornóczky Anita a tüntetésen
Fotó: Állatvédőrség

 

Közölte azt is, hogy a tervek szerint a munkacsoportok két hónap múlva összegzést készítenek, az ősszel pedig újabb összesített egyeztetést tartanak és fél éven belül fogalmazzák meg a jogalkalmazást érintő, illetve a szabályozással kapcsolatos javaslataikat.


Az MTI kérdésére az államtitkár arról is beszélt, hogy más tárcákat is be kívánnak vonni az egyeztetésbe és már a pénteki megbeszélésre is meghívták a hatósági együttműködés érdekében a rendőrséget. Hozzátette: a Belügyminisztérium mellett a szabályozási javaslatokat összesítő munkacsoportba a földművelési tárcát, a neveléssel összefüggő munkacsoportba pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumát tervezik bevonni. 

 

Az Állatmentő Szolgálat a demonstráción
Az Állatmentő Szolgálat a demonstráción
Fotó: Állatmentő Szolgálat


Völner Pál március elején jelentette be, hogy a tárca konzultációsorozatot kezd, s kiemelt célnak nevezte, hogy az állatok megfelelő védelemben részesüljenek. Akkor hangsúlyozta, a büntető törvénykönyv (Btk.) legutóbbi szigorítása emelte az állatkínzás miatt kiszabható büntetési tételeket: alapesetben 2 év, minősített esetben 3 év letöltendő szabadságvesztés is kiszabható, ha valaki ilyen bűncselekményt követ el.

 

A szervezetek minden tagjukat magukkal hozták
A szervezetek minden tagjukat magukkal hozták
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

A jó hírről az Állatmentő Sereg Facebook oldalán is olvashatunk:

 

"Jó hírek! 
Sokszor sokan kérdeztétek, mi történt február 20. után? Mi magunk is hajlamosak vagyunk új időszámításban gondolkodni: "február 20. előtt", "február 20. után". 
Nos a mai napon büszkén számolhatunk be arról, hogy az Igazságügyi Minisztériummal megkezdődtek az egyeztetések az állatvédelmi intézkedések, jogszabály-tervezetek és oktatási programok hatékonyabbá tétele érdekében. Völner Pál IM parlamenti államtitkár meghívására a lezajlott egyeztetés végén a meghívott 22 állatvédelmi szervezet képviselője arról döntött ma, hogy 3 munkacsoport áll fel és dolgozza ki az elkövetkezendő két hónap során a 1. szükséges jogszabály-módosításokat 2. a rendőri/hatósági munka hatékonyabbá tételét segítő intézkedéseket, javaslatokat, együttműködési lehetőségeket és 3. olyan oktatási-képzési programokra tesznek javaslatot, melyek a bölcsődés gyermekektől a nyugdíjasokig minden korosztályt meg tudnak szólítani, valamint az ismeretterjesztésen túl akár az 50 órás kötelező közösségi szolgálathoz akár végső soron a nemzeti kerettantervhez tud csatlakozni, ily módon akár az iskolai tananyag részévé is válhat. A 22 állatvédő szervezet nagyon sokszínű: részt vettek a nyúlmentők, a papagájmentők, a tengerimalac-mentők, a vadászgörény-mentők; a kutyás-cicás szekcióból fajtamentésként vettek részt a foxisok és a szánhúzók; részt vettek menhelyet üzemeltetők és ideiglenes gazdakörrel dolgozók; jelen voltak kifejezetten balesetes vagy állatkínzásos ügyekre szakosodottak és megunt, kidobott, leadott állatokkal foglalkozók; részt vettek a kifejezetten kedvtelésből tartott állatokat mentők és hangunkat hallattuk mi is a vegán életmód és a haszonállatokkal kapcsolatos bánásmód és szabályozás megváltoztatásának elkötelezett hívei. Elhangzott a BRFK szakembere részéről, hogy az állatkínzás bűncselekménynél igen magas a látencia, a statisztikai adatok alapján az évi kb. 300 ügyből 40 jut el bírósági szakba, ahol jellemzően felfüggesztett szabadságvesztés, pénzbírság és közérdekű munka a büntetés. A bűnügyi helyettes rámutatott arra is, hogy a társadalomban egyfajta "érzékenyítésre" van szükség, mert rendkívül nagy a közömbösség az állatvédelem körein túl, tágabb értelemben is; egy-egy állatkínzást, állatelhagyást nagyon nehéz kideríteni akkor amikor nincsenek nyomok, nincsenek tanúk és az emberek nem segítik a nyomozói munkát mert nincs "érdekük benne".
A gyepmesteri telepek átfogó szabályozására és reformjára van szükség, a jófogás és a többi oldalon napi szinten több milliárd forint értékű állat vár gazdára, amely ügyletek 99%-a után az eladók nem adóznak, egyes állatfajoknak jelenleg csak a kereskedelme szabályozott és sok esetben a hatósági állatorvosok is bajban vannak hogy mit és hogyan vizsgáljanak az állatokon (pl. nagypapagájok). Szó esett az állami szervekkel való együttműködési megállapodásokról, a működő és a tervbe vett állatvédelmi járőrszolgálatokról, arról, hogy az önkormányzatoknak sokkal aktívabban kell szerepet vállalniuk a jövőben az állatvédelem terén. 
Véget kell vetni annak, hogy egy-egy eset helyszínén egymást kérdezgeti a rendőr a hatósági állatorvos az önkormányzati ügyintéző és a kormányhivatali ügyintéző hogy kinek mi a feladata, kinek mi a hatásköre. Össze kell fésülni és aktualizálni kell (melyben az állatorvosoknak nagy feladata és felelőssége van) a petvetdata rendszert az önkormányzatok részére kötelezően előírt ebösszeírási nyilvántartással, jelenleg ugyanis a két működő rendszer dacára csak becsült értékek vannak a Magyarországon tartott kutyák példányszámát illetően, mivel az önkormányzati nyilvántartások önbevalláson alapuló nem teljes rendszerek, a petvetdata pedig az elhullott állatokat is tartalmazza. Nincs szankciója annak, ha jelenleg tulajdonosváltáskor a chipet nem regisztrálják át a jogelődről a jogutódra. 
Van tehát tennivaló, és tenni is fogunk érte, hogy a felelős állattartás a felelős állatvédelemmel kéz a kézben járjon. Együtt sikerülni fog! (C.)"

Forrás: MTI , facebook.com/AllatmentoSereg
Indexkép forrás: kutyabarathelyek.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Menhelyi kutyák a reflektorfényben - árva kutyákkal mutatták be a hazai divattervezők kollekcióikat Menhelyi kutyák a reflektorfényben - árva kutyákkal mutatták be a hazai divattervezők kollekcióikat
2023. december 9-én került megrendezésre a Dogs on the Catwalk eseménye. A rendezvény főszereplői örökbefogadható menhelyi kutyusok, akik egy különleges fashion show keretében vonulnak végig a kifutón, divattervezők hazai márkáinak kollekcióit bemutató modellekkel a póráz túlsó végén. 2018. után most az Ürömi Állatmenhely 8 mentvényéé volt a lehetőség, hogy megmutatkozzon a nagyközönség előtt hazai sztárok kíséretében.

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Állatvédelmi ösztöndíjprogramra pályázhatnak diplomás jelentkezők Állatvédelmi ösztöndíjprogramra pályázhatnak diplomás jelentkezők
Állatvédelmi ösztöndíjprogramra pályázhatnak diplomás jelentkezők, a képzések szeptemberben kezdődnek a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán - közölte az MTI-vel a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány.

Így lopják a kutyákat Budapesten! Így lopják a kutyákat Budapesten!
Az egyik újbudai állatvédő személyes tapasztalatait osztotta meg a közösségi médiában, amikor beszámolt az esetről, aminek szemtanúja volt.

Meglepő kutatási eredmények a magyarországi állattartási szokásokról Meglepő kutatási eredmények a magyarországi állattartási szokásokról
A kérdőívet 843-an töltötték ki 2021. június 20. és augusztus 30. között. Talán az egyik legszembetűnőbb adat, hogy a megkérdezett kutyatartók közel 25%-a, a macskatartók 10,1%-a nem szeretné ivartalaníttatni állatát.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH MOL Nyrt. JULIUS-K9 EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kiállítási vagy munkakutya? Hírek - Címlapon
Kiállítási vagy munkakutya?
Az állatvédelem más szemszögből Hírek - Címlapon
Az állatvédelem más szemszögből