A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Új hírek a február 20-i tüntetésen leadott javaslatokról!

2016. április 15., 15:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Előrelépés történt a február 20-i tüntetésen benyújtott javaslatok terén: megindult a konzultáció és a közös munka az állatvédő szervezetek és a minisztérium között!



Több mint húsz állatvédelmi szervezettel kezdődtek meg az állatvédelmi konzultációsorozat egyeztetései az Igazságügyi Minisztériumban - jelentette be Völner Pál, a tárca parlamenti államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten, írja az MTI.

Elmondta: három munkacsoport létrehozásáról határoztak a felek. Az első munkacsoport a hatóságokkal való operatív együttműködéssel, annak fejlesztésével, kereteivel foglalkozik, a második a szabályozási környezetben felmerülő javaslatokat összesíti, a harmadik pedig a neveléssel, a felvilágosítással kapcsolatos felvetéseket tekinti át. 

 

Tornóczky Anita a tüntetésen
Tornóczky Anita a tüntetésen
Fotó: Állatvédőrség

 

Közölte azt is, hogy a tervek szerint a munkacsoportok két hónap múlva összegzést készítenek, az ősszel pedig újabb összesített egyeztetést tartanak és fél éven belül fogalmazzák meg a jogalkalmazást érintő, illetve a szabályozással kapcsolatos javaslataikat.


Az MTI kérdésére az államtitkár arról is beszélt, hogy más tárcákat is be kívánnak vonni az egyeztetésbe és már a pénteki megbeszélésre is meghívták a hatósági együttműködés érdekében a rendőrséget. Hozzátette: a Belügyminisztérium mellett a szabályozási javaslatokat összesítő munkacsoportba a földművelési tárcát, a neveléssel összefüggő munkacsoportba pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumát tervezik bevonni. 

 

Az Állatmentő Szolgálat a demonstráción
Az Állatmentő Szolgálat a demonstráción
Fotó: Állatmentő Szolgálat


Völner Pál március elején jelentette be, hogy a tárca konzultációsorozatot kezd, s kiemelt célnak nevezte, hogy az állatok megfelelő védelemben részesüljenek. Akkor hangsúlyozta, a büntető törvénykönyv (Btk.) legutóbbi szigorítása emelte az állatkínzás miatt kiszabható büntetési tételeket: alapesetben 2 év, minősített esetben 3 év letöltendő szabadságvesztés is kiszabható, ha valaki ilyen bűncselekményt követ el.

 

A szervezetek minden tagjukat magukkal hozták
A szervezetek minden tagjukat magukkal hozták
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

A jó hírről az Állatmentő Sereg Facebook oldalán is olvashatunk:

 

"Jó hírek! 
Sokszor sokan kérdeztétek, mi történt február 20. után? Mi magunk is hajlamosak vagyunk új időszámításban gondolkodni: "február 20. előtt", "február 20. után". 
Nos a mai napon büszkén számolhatunk be arról, hogy az Igazságügyi Minisztériummal megkezdődtek az egyeztetések az állatvédelmi intézkedések, jogszabály-tervezetek és oktatási programok hatékonyabbá tétele érdekében. Völner Pál IM parlamenti államtitkár meghívására a lezajlott egyeztetés végén a meghívott 22 állatvédelmi szervezet képviselője arról döntött ma, hogy 3 munkacsoport áll fel és dolgozza ki az elkövetkezendő két hónap során a 1. szükséges jogszabály-módosításokat 2. a rendőri/hatósági munka hatékonyabbá tételét segítő intézkedéseket, javaslatokat, együttműködési lehetőségeket és 3. olyan oktatási-képzési programokra tesznek javaslatot, melyek a bölcsődés gyermekektől a nyugdíjasokig minden korosztályt meg tudnak szólítani, valamint az ismeretterjesztésen túl akár az 50 órás kötelező közösségi szolgálathoz akár végső soron a nemzeti kerettantervhez tud csatlakozni, ily módon akár az iskolai tananyag részévé is válhat. A 22 állatvédő szervezet nagyon sokszínű: részt vettek a nyúlmentők, a papagájmentők, a tengerimalac-mentők, a vadászgörény-mentők; a kutyás-cicás szekcióból fajtamentésként vettek részt a foxisok és a szánhúzók; részt vettek menhelyet üzemeltetők és ideiglenes gazdakörrel dolgozók; jelen voltak kifejezetten balesetes vagy állatkínzásos ügyekre szakosodottak és megunt, kidobott, leadott állatokkal foglalkozók; részt vettek a kifejezetten kedvtelésből tartott állatokat mentők és hangunkat hallattuk mi is a vegán életmód és a haszonállatokkal kapcsolatos bánásmód és szabályozás megváltoztatásának elkötelezett hívei. Elhangzott a BRFK szakembere részéről, hogy az állatkínzás bűncselekménynél igen magas a látencia, a statisztikai adatok alapján az évi kb. 300 ügyből 40 jut el bírósági szakba, ahol jellemzően felfüggesztett szabadságvesztés, pénzbírság és közérdekű munka a büntetés. A bűnügyi helyettes rámutatott arra is, hogy a társadalomban egyfajta "érzékenyítésre" van szükség, mert rendkívül nagy a közömbösség az állatvédelem körein túl, tágabb értelemben is; egy-egy állatkínzást, állatelhagyást nagyon nehéz kideríteni akkor amikor nincsenek nyomok, nincsenek tanúk és az emberek nem segítik a nyomozói munkát mert nincs "érdekük benne".
A gyepmesteri telepek átfogó szabályozására és reformjára van szükség, a jófogás és a többi oldalon napi szinten több milliárd forint értékű állat vár gazdára, amely ügyletek 99%-a után az eladók nem adóznak, egyes állatfajoknak jelenleg csak a kereskedelme szabályozott és sok esetben a hatósági állatorvosok is bajban vannak hogy mit és hogyan vizsgáljanak az állatokon (pl. nagypapagájok). Szó esett az állami szervekkel való együttműködési megállapodásokról, a működő és a tervbe vett állatvédelmi járőrszolgálatokról, arról, hogy az önkormányzatoknak sokkal aktívabban kell szerepet vállalniuk a jövőben az állatvédelem terén. 
Véget kell vetni annak, hogy egy-egy eset helyszínén egymást kérdezgeti a rendőr a hatósági állatorvos az önkormányzati ügyintéző és a kormányhivatali ügyintéző hogy kinek mi a feladata, kinek mi a hatásköre. Össze kell fésülni és aktualizálni kell (melyben az állatorvosoknak nagy feladata és felelőssége van) a petvetdata rendszert az önkormányzatok részére kötelezően előírt ebösszeírási nyilvántartással, jelenleg ugyanis a két működő rendszer dacára csak becsült értékek vannak a Magyarországon tartott kutyák példányszámát illetően, mivel az önkormányzati nyilvántartások önbevalláson alapuló nem teljes rendszerek, a petvetdata pedig az elhullott állatokat is tartalmazza. Nincs szankciója annak, ha jelenleg tulajdonosváltáskor a chipet nem regisztrálják át a jogelődről a jogutódra. 
Van tehát tennivaló, és tenni is fogunk érte, hogy a felelős állattartás a felelős állatvédelemmel kéz a kézben járjon. Együtt sikerülni fog! (C.)"

Forrás: MTI , facebook.com/AllatmentoSereg
Indexkép forrás: kutyabarathelyek.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Állatvédő szervezetek REpont QR kódjai – itt a lista! Állatvédő szervezetek REpont QR kódjai – itt a lista!
Minden apró segítség jól jön az állatvédő egyesületeknek, fajtamentőknek, menhelyeknek – akár 50 forint is! Összeszedtük, hogyan segítheted a REpont visszaváltó rendszerrel az árva állatokat!

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Menhelyi kutyák a reflektorfényben - árva kutyákkal mutatták be a hazai divattervezők kollekcióikat Menhelyi kutyák a reflektorfényben - árva kutyákkal mutatták be a hazai divattervezők kollekcióikat
2023. december 9-én került megrendezésre a Dogs on the Catwalk eseménye. A rendezvény főszereplői örökbefogadható menhelyi kutyusok, akik egy különleges fashion show keretében vonulnak végig a kifutón, divattervezők hazai márkáinak kollekcióit bemutató modellekkel a póráz túlsó végén. 2018. után most az Ürömi Állatmenhely 8 mentvényéé volt a lehetőség, hogy megmutatkozzon a nagyközönség előtt hazai sztárok kíséretében.

Állatvédelmi ösztöndíjprogramra pályázhatnak diplomás jelentkezők Állatvédelmi ösztöndíjprogramra pályázhatnak diplomás jelentkezők
Állatvédelmi ösztöndíjprogramra pályázhatnak diplomás jelentkezők, a képzések szeptemberben kezdődnek a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán - közölte az MTI-vel a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány.

Így lopják a kutyákat Budapesten! Így lopják a kutyákat Budapesten!
Az egyik újbudai állatvédő személyes tapasztalatait osztotta meg a közösségi médiában, amikor beszámolt az esetről, aminek szemtanúja volt.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Egyedi kutyás ajándéktárgyak Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kiállítási vagy munkakutya? Hírek - Címlapon
Kiállítási vagy munkakutya?
Az állatvédelem más szemszögből Hírek - Címlapon
Az állatvédelem más szemszögből