A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kiállítási vagy munkakutya?

Miért jó a kutyának, ha a kiállítási standard-hez igazodunk, a természetes helyett?


2016. április 17., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!




Ez a cikk kicsit megosztó, célunk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy minden kutyában ott lakozik az ősi ösztön, és csak rajtunk múlik, mennyire hozzuk a felszínre ezeket az ösztönöket. Kérjük senki se személyes támadásként élje meg a cikket, inkább kommentben fejtsük ki véleményünket. Köszönjük!



Napjainkban egyre több túlsúlyos, cammogó kutya sétál az utcán, és meglepő, de a gazdik azt állítják, hogy ez így helyes, sőt mi több, egészséges. Ami ennél is sokkal meglepőbb, hogy  egyes kutyáknál kiállításon meg is követelik a “túlsúlyt”, előfordulhat, hogy plusz 5 kg felesleggel kellene szaladgálnia (legalábbis a kiállítás erejéig) az adott ebnek. Ez idősebb korára az ízületeibe kerülhet, a szív-, cukor-, és egyéb betegségekről nem is beszélve.

 
Bedlington Show kutya
Bedlington Show kutya
Fotó: http://noisydogbarks.tumblr.com/
Bedlington munka kutya
Bedlington munka kutya
Fotók: http://noisydogbarks.tumblr.com/
 

 

Sok kutyafajtát tartanak, tenyésztenek jelenleg is munka céljából, ezek alkata jelentősen eltér a kiállításokon elvárttól, ugyanakkor a standard-nek ugyanúgy megfelelnek. Tehát jogosan merül fel a kérdés, hogy mi a különbség, és főként hogy miért kell különbséget tenni? A spánielt, vizslát, agarat, collie-kat, és sok más fajtát is munkára tenyésztettek ki, és a tapasztalatok alapján a súlyfelesleggel nem rendelkező egyedek sokkal jobban megállják a helyüket minden téren, mint teltebb társaik.
 
Show Border Collie
Show Border Collie
Fotó: http://noisydogbarks.tumblr.com
Working Border Collie
Munkavonalú Border Collie
Fotó: http://web3.foxinternet.net

 

Természetesen a kiállításokon is változnak az elvárások. Van nyílt, és munka osztály is, ahova elvétve egy-egy, tényleg a feladatra kitenyésztett kutyát is beneveznek, de sajnos sokkal gyakoribbak a kiépült izomzattal nem rendelkező, túlsúlyos, kicicomázott, munkára kevésbé alkalmas ebek. Az évtizedek során a standard is rengeteget változott. Mindig más volt az elvárás, előfordult, hogy 1-2 éven belül is sokat alakítottak rajta. Szerencsére a magyar fajtáknál törekszenek rá, hogy a régi, akár 100 évvel ezelőtti standard-ek legyenek használatosak, ami elősegíti a kutya feladatára való alkalmazását.

 
Show Labrador
Show Labrador
Fotó: Mallorn's kennel
Munka labrador
Munka Labrador
Fotó: kingsdale.hu

 

Sokszor hallottuk, hogy a feladat határozza meg a küllemet. Gondoljunk csak az agárra, melyek évezredek alatt lettek egyre hatékonyabbak a vadászatban, és a testük ezekhez a speciális igényekhez igazodva vált olyanná amilyen.

Mostanra a kutyák nagy része elvesztette “funkcióját” és kedves kanapékutyaként élik mindennapjaikat. Ők már küllemben meg sem közelítik a több tíz évvel ezelőtt élt társaikat. De miért jó ez? Olyan, mintha a farkast ketrecbe zárnánk, és felhízlalnánk. Nem tudná ellátni a neki kiszabott feladatokat, nem tudna vadászni, az ösztönei eltompulnának, és végül belőle is csak egy cél nélküli, acsargó, harapós “kanapéfarkas” lenne.

 

Dolgozó Cocker Spániel
Dolgozó Cocker Spániel
Fotók: http://noisydogbarks.tumblr.com/
Cocker Spániel kiállításon
Cocker Spániel kiállításon
Fotók: http://noisydogbarks.tumblr.com/

 

Különbséget kellene tenni a “kedvenc”, és a munkakutya között minden téren. Például egy spániel sosem lesz teljesen szobakutya. Nem hiába hallunk annyi példát, hogy harap. Az ösztönei nincsenek kielégítve. Aki vadászkutyát vesz, igenis vadásszon vele, mozgassa le, aki terelőt, az járjon terelni. Ha erre nincs lehetőség érdemes keresni egy kutyaiskolát, ahol kutyasportokkal foglalkoznak, vagy egy coursing pályát, ahol kirohanhatja magát az eb, esetleg járjunk el rendszeresen kirándulni. Tehát mielőtt kutyát veszünk, vagy fogadunk örökbe, tájékozódjunk az igényeiről mind mozgás, mind ösztönkielégítés terén.

 


Cikk első megjelenése: 2015. február 27.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

A spanyol tradíciók négylábú áldozatai - A Galgok világnapja A spanyol tradíciók négylábú áldozatai - A Galgok világnapja
Miért ragaszkodik az ember valamihez, ami embertelen. Ami másokat bánt. Csak azért, mert hagyomány? Tényleg e mögé bújunk? Tényleg elegendő ezt az egy szót kimondani, és máris tisztára mostuk magunkat?

Mit keres egy bárány a kutyakozmetikában? Mit keres egy bárány a kutyakozmetikában?
Nem mindennapi látvány fogadja a járókelőket egy argentin kutyaszalonnál.

Királyi előtagot kap a Kennel Club megalakulásának 150 évfordulója alkalmából Királyi előtagot kap a Kennel Club megalakulásának 150 évfordulója alkalmából
A Kennel Club örömmel jelentette be, hogy fennállásának 150. évfordulója alkalmából megkapja a királyi előtagot. Ettől kezdve a szervezet neve Királyi Kennel Club.

Skóciában jelentősen szigorítják a rókavadászat szabályait - Egy régi tradíció érhet véget? Skóciában jelentősen szigorítják a rókavadászat szabályait - Egy régi tradíció érhet véget?
Idén márciusban utoljára szervezett rókavadászatot az egyik hagyományőrző klub Skóciában. Egy törvénymódosításnak köszönhetően 252 év után pontot tesznek a sokak által megkérdőjelezett esemény végére.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Irodakutya.com Rehabportál Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Az Air Force kutyáinak valódi élete Hírek - Címlapon
Az Air Force kutyáinak valódi élete
Új hírek a február 20-i tüntetésen leadott javaslatokról! Hírek - Címlapon
Új hírek a február 20-i tüntetésen leadott javaslatokról!