A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Az Air Force kutyáinak valódi élete

2016. április 17., 12:45


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű




Az Egyesült Államok hadseregében közel 3000 kutya szolgál. A haditengerészet, a légierő, a különleges alakulat, az elit kommandók, és a híres SWAT Kommandó is alkalmazza őket. Bár a bűnüldözésben is nagy szerepet kapnak, mégis a hadseregben van igazán kitüntetett feladatuk.



A kutyás felderítés nem új keletű Amerikában. Egyik támaszpontjukon olyan német juhászokból álló egységet képeznek, akiket aztán egy fejükre szerelt kamerával a tálib vonalak mögé juttatnak, és segítségükkel felderítik a még ismeretlen területeket. A kutyák sajnos az esetek többségében áldozatul esnek az ellenfélnek, ugyanis Afganisztánban az ő fejükre is vérdíjat tűztek ki. Már egy fül, vagy végtag bemutatásával is hozzájuthatnak a gyilkosok a hatalmas jutalomhoz.

 

Időzített bomba, de mindig kész a gazdája parancsára
Időzített bomba, de mindig kész a gazdája parancsára
Fotó: clarksvilleonline.com

 

2011-ben Oszama Bin Laden kivégzésében is megbecsült szerep jutott egy, a Seal kommandó tagjaként szolgáló malinois kutyának. A kutya felderítőként hatolt be a vezér feltételezett szállására a katonák előtt egy kamerával a fején, így feltérképezhették azokat a helyeket, ahova a katonák nem, vagy csak nehezen juthattak be, valamint kiderült, hol erősebb a védelem. A kutya fogát egyébként korábban titán koronákkal látták el, hogy egy golyóálló mellényben védekező katonát is könnyű szerrel harcképtelenné tudjon tenni. Hasonló képzésben is részesült, mint a katonák. Az akciót megelőző fél évben egy makett épületen gyakorolhatta mi lesz a feladata a bevetés során.

 

A kutya.hu újságírójának, Kovács Violettának sikerült bejutnia az Eaglin-i támaszpontra, és beszámolnia az ott folyó képzésről, a kutyák hadseregbeli, és nyugdíjas életéről. Leírása alapján ezek a kutyák időzített bombák, erősek, és dinamikusak. Az Air Force kutyái Texasban, a Lackland-i támaszponton átesnek egy általános kiképzésen, itt eldől milyen feladatra a legalkalmasabbak, és ez alapján sorolják be őket a hadsereg különböző alakulataihoz. Itt folytatódik a kiképzés, de a gyakorlás már gazdákkal együtt történik.

Jimmy Garry King, az Eaglen-i támaszpont kutyás alakulatának parancsnoka elmondása alapján a malinois-okat, és a német juhászkutyákat részesítik előnyben.

 

A német juhász könnyebben elfogad egy új gazdát
A német juhász könnyebben elfogad egy új gazdát
Fotó: pbs.twimg.com

 

A malik fáradhatatlanok, gyorsak és temperamentumosak, a támaszponton mégis inkább német juhászokkal dolgoznak. Problémamegoldó készségükkel, bátorságukkal, és intelligenciájukkal nem ér fel más fajta, valamint a hadseregben az is előnyükre válik, hogy ha gazdájuk elesik a fronton, képesek új embert elfogadni falkavezérként, társként.

 

Kovács Violetta leírja, hogy a kutyás szakasz irodájának fala csordultig tele van hős kutyák portréjaival. Egytől-egyig megbecsült állatok, akik gyakran nem csak gazdájuk, de akár egy egész sereg életét is megmentették.

 

Jimmy Garry King beszámolója alapján a harctéren teljesen egymásra van utalva kutya és gazda. Minden pillanatukat együtt töltik, de az életüket is együtt kockáztatják. Éppen emiatt nem alakíthatnak ki szoros érzelmi kötődést (bár ez általában megtörténik). Így is nehéz egy fegyveres elfogásra előre küldeni őket, nem könnyebb, mint embertársaikat. A döntést azonban az etikett, és a parancs diktálja. Az egyetlen ésszerű lehetőség, hogy a kutya megy előre. Természetesen ebben az is szerepet játszik, hogy kutyáik a legfelkészültebben érkeznek a frontra, úgy képzik ki őket, hogy a lehető legnagyobb eséllyel visszatérhessenek gazdáikhoz.

 

Néha itt is előfordul pihenő
Néha itt is előfordul pihenő
Fotó: archive.defense.gov

 

Nyugdíjas éveikben korábban altatásra került a sor, ma már családoknál töltik el hátralévő életüket. Nyolc éves korukig szolgálnak, majd gazdikeresővé válnak. A hadseregben még az is előfordult, hogy a jószívű emberek támogatásának köszönhetően az egyik kutya eredeti gazdájával, a vele együtt dolgozó katonával hazatérhetett annak szülőhazájába, és vele tölthette hátralevő éveit.

 

A US Air Force kutyáinak élete tehát nem fekete, vagy fehér. Ezek a kutyák munkára születtek, nem viselnék el a tétlenséget, tehát szerencsétlenebb esetben is abba halnak bele amiért oda voltak. Másképp viszont még hosszú, boldog éveket tölthetnek el háziállatként egy családban, miután erejük teljében bebizonyították mire képesek, és azt tették amire születtek.

Forrás: kutya.hu
Indexkép forrás: gawkerassets.com
Cikk első megjelenése: 2015. december 03.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája
Több mint tíz évet szolgált a Salgótarjáni Rendőrkapitányságnál Tina, 13 évesen szerelik le. Ő az országban az első olyan eb, akinek ilyen sokáig tartott aktív rendőri pályafutása.

Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál
Sallie egyszerűen ott volt azok mellett, akiket megszeretett, hűségesen vigyázta álmukat, és a tragédia óráiban sem hagyta el azokat, akik gondoskodtak róla, akik fontosak voltak a számára.

Királyi előtagot kap a Kennel Club megalakulásának 150 évfordulója alkalmából Királyi előtagot kap a Kennel Club megalakulásának 150 évfordulója alkalmából
A Kennel Club örömmel jelentette be, hogy fennállásának 150. évfordulója alkalmából megkapja a királyi előtagot. Ettől kezdve a szervezet neve Királyi Kennel Club.

Hamarosan bevetésen a kiterjesztett valóság (AR) szemüveg szolgálati kutyáknak Hamarosan bevetésen a kiterjesztett valóság (AR) szemüveg szolgálati kutyáknak
Egyszerűbb védőszemüvegeket már korábban is használtak munka közben a kutyákon, hogy óvják a szemüket. Most azonban belátható közelségbe került olyan szemüveg használata, ami az úgynevezett kiterjesztett valóság (AR) technológián alapul. Ennek segítségével vezetőik távolról is tudnák irányítani magasan képzett négylábú kollégáikat.

„Leszel a gazdim?” - Egyszerűen besétált az árva kölyök a tengerészeti bázisra „Leszel a gazdim?” - Egyszerűen besétált az árva kölyök a tengerészeti bázisra
… és megtalálta a hőst, akit keresett.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak AEGON Magyarország Zrt. Brimo partysátor MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyamérgezések a Dunántúlon Hírek - Címlapon
Kutyamérgezések a Dunántúlon
Kiállítási vagy munkakutya? Hírek - Címlapon
Kiállítási vagy munkakutya?