A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Az állatvédelem más szemszögből

2016. április 15., 13:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Állatvédelem




Legtöbbünkben soha nem fogalmazódik meg a kérdés, hogy mi is az az állatvédelem, kik tartoznak a szereplői közé, és hogyan, milyen módon érhető el egyirányú, pozitív változás a témában? A kérdéskör közel sem egyszerű, de összefoglalása a Kinológiai Konferencia kapcsán elérhetőbbé vált.



Márton Attila a MEOESZ volt ügyvezetője külföldi tevékenységei során tágabb információkat szerzett az állatvédelemről. Előadása alapján cikkünkben összefoglaltuk főbb észrevételeit, gondolatait.

 

Az állatvédelem arcai nem csak az állatvédők, gyepmesteri telepek, politikusok, menhelyek, szaporítók és tenyésztők, bár gondolnánk, hogy közvetlenül kizárólag ők hatnak a témára. Csoportosítás szerint tágabb körökre bonthatóak, így a gyepmesteri telepek és politikusok az államapparátus, az állatvédők és a menhelyek pedig a civil szervezetek kategóriájába sorolhatók. Az állatvédelem megfeledkezik az aktivistákról, átlagos kutyatartókról, és tartani szándékozókról, a Kennel Clubokról, valamint bárki olyanról, aki kutyákkal foglalkozik (állatorvos, kiképző), és azokról, akik nem tartanak kutyát.

 

A megelőzés legalább olyan fontos, mint a mentés
A megelőzés legalább olyan fontos, mint a mentés
Fotó: earthintransition.org

 

Ez alapvető problémákat vet fel, hiszen az állatkínzást gyökereiben kellene elfojtani. Magyarországon jelenleg csak „tűzoltás” folyik, a szakmaiság és a tudás hiánya miatt nincs fejlődés. Az állatvédelem elsődleges célja, hogy az aktuális kutyát, vagy más állatot megmentsék a maga nyomorult helyzetéből, egészségügyi problémáiból kikúrálják, majd gazdát találjanak neki. Arra azonban nagyon kevés hangsúlyt fektetnek, hogy a menhelyekre bekerülő kutyák száma, és ezáltal a rossz tartásból, tudatlanságból fakadó problémák csökkenjenek.

 

Meglepő, de a témában hatalmas felelősség hárul azokra, akik nem feltétlenül kutyatartók, csak ebekkel foglalkoznak. Kapcsolatot teremtenek a társadalommal, a kutyatartókkal, ők látják az állat állapotát, ők tudnak figyelmeztetni a problémára, vagy felvenni a kapcsolatot állatvédő szervezetekkel. Tekintsünk egy kutyakozmetikust, aki a bolhás, büdös, egészségtelenül koszos és csomós szőrű kutya gazdájának kifejezheti nemtetszését, tanácsolhat gyakoribb kozmetikázást, vagy ápolási lehetőségeket. Az állatorvos fel tudja mérni a rossz egészségi állapotot, jelezni tudja a gazdának, vagy ez alapján mérlegelni, hogy forduljon-e bennfentes szervezetekhez.

 

Fontos, hogy az állatorvos minden gazdát tájékoztasson a kutyatartás "szabályairól"
Fontos, hogy az állatorvos minden gazdát tájékoztasson a kutyatartás "szabályairól"
Fotó: bradenton.com

 

Nagy felelősség hárul a kutyakiképzőkre, tanácsadókra, és azokra, akik a fajtákról tájékoztatják a kutyavásárlást tervezőket. Számos tudatlanságból, tájékozatlanságból fakadó elárvásodás, menhelyre, vagy utcára kerülés róható fel azoknak, akik szeretnének kutyát, de nem néznek utána a fajtajellegnek, és a tartási igényeinek. Rájönnek, hogy a nem mozgatott kutya zajos, hogy a kötelező oltás pénzbe kerül, és nem lehet pl. egy beagle-t napi 5 perces sétákkal lakásban tartani.

 

A felvilágosítatlan gazdák sok problémát okoznak. A legtöbben nemhogy nem elég tájékozottak, de nem is akarják ismerni a kutyatartás szabályait. Hiszen elvan „az” a kertben, jó neki a legolcsóbb táp, és „megszokta a láncot”. Nem gondolnak bele, sőt legtöbbször nem is foglalkoznak vele az állatvédők, hogy az elhízás is állatvédelmi témába tartozik. Lehet, hogy hosszabb lefolyású rendellenesség, mint a kóros soványság, de komoly egészségügyi problémákat von maga után. A szív-, cukor-, és ízületi betegségek elkerülhetetlenek, arról nem is beszélve, hogy a kutya keretek közé van szorítva azáltal, hogy hatalmas túlsúlya miatt nem tud kedvére szaladgálni, játszani. Kínzás neki a séta, de még a 15 fok feletti hőmérséklet is.

 

Az elhízott kutyának kínszenvedés az élete - a néhány kiló túlsúly is túlsúly!
Az elhízott kutyának kínszenvedés az élete - a néhány kiló túlsúly is túlsúly!
Fotó: dogjogpeoria.files.wordpress.com

 

Az alapvető problémákat a szakmaiság hiánya okozza, valamint az, hogy a különböző szervezetek az esetek többségében nem hajlandóak az összefogásra. A menhelyek, szervezetek nem szeretik a tenyésztőket, bele sem gondolva abba, hogy a törzskönyvezéssel nyilvántartásba kerülnek a kutyák, egész életükben nyomon követhetőek lesznek. Alapvetően nem a tenyésztőkkel van a gond, hanem a plusz jövedelemszerzési szándékkal szaporítókkal, valamint azokkal, akik nem foglakoznak a tüzelő szukájukkal, kiengedik sétálni, vagy beengedik a kóborló kanokat.

 

Az országban szűk körben van csak jelen a felelős állattartás eszméje, a kutyatartás kultúrája nem alakult még ki (és rövid időn belül nem is fog), és hiányzik a tudás az állatvédelem területén is. A kutyamentés sokaknak csak divat, az országban a közösségi portálokra épül, hiszen a legtöbb ember abban a tudatban él, hogy a megosztásával, vagy kommentjével segített valakinek. És jelenleg segít is. A legtöbb kutya interneten, közösségi portálokon talál gazdára, és nem a különböző hírdető oldalakon, vagy menhely látogatások alkalmával.

 

Bonyolult feladat, de azt a réteget kell megszólítani, aki nem akar, vagy nem tud tájékozódni. A változáshoz szükség van konferenciákra, képzésekre, szakértőkre, és leginkább összefogásra. Csak így léphetünk előrébb!

 

Márton Attila írása a témáról
Márton Attila írása a témáról
Fotó: Magyar Kutyás Akadémia

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: mtviewmirror.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Kóbor kutyák örökbefogadására buzdít miséin a kutyabarát pap Kóbor kutyák örökbefogadására buzdít miséin a kutyabarát pap
A Brazíliában élő Paulo atya szívében kiemelt helyet töltenek be a magukra hagyott, elárvult állatok - "Felesküdtem arra, hogy amíg csak élek, segíteni fogom őket."

Egy bolt ajtaja előtt könyörgött segítségért az éhező mamakutya Egy bolt ajtaja előtt könyörgött segítségért az éhező mamakutya
… de nem volt egyedül. Négy aprócska kölykét szerette volna biztonságban tudni, mielőtt feladná a reményt.

Menhelyi kutyák a reflektorfényben - árva kutyákkal mutatták be a hazai divattervezők kollekcióikat Menhelyi kutyák a reflektorfényben - árva kutyákkal mutatták be a hazai divattervezők kollekcióikat
2023. december 9-én került megrendezésre a Dogs on the Catwalk eseménye. A rendezvény főszereplői örökbefogadható menhelyi kutyusok, akik egy különleges fashion show keretében vonulnak végig a kifutón, divattervezők hazai márkáinak kollekcióit bemutató modellekkel a póráz túlsó végén. 2018. után most az Ürömi Állatmenhely 8 mentvényéé volt a lehetőség, hogy megmutatkozzon a nagyközönség előtt hazai sztárok kíséretében.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com Hírstart Ebugatta Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Új hírek a február 20-i tüntetésen leadott javaslatokról! Hírek - Címlapon
Új hírek a február 20-i tüntetésen leadott javaslatokról!
20 hónap után újra magához ölelhette kutyáját Hírek - Címlapon
20 hónap után újra magához ölelhette kutyáját