A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Frissítve: Újabb lépés a szaporítók ellen: áprilistól szabályozzák a kedvtelésből tartott állatok kereskedését

2021. február 04., 11:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




A kedvtelésből tartott állatokkal történő kereskedés FELIR azonosító köteles tevékenységgé válik a jövőben. A kötelezettségről a 2021. április 1-jén hatályba lépő, az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer (FELIR) működéséről szóló kormányrendelet rendelkezik. Az intézkedés fontos lépés az állatkínzó kutyaszaporítók, illegális kisállatkereskedők tevékenységének visszaszorításáért, felszámolásáért folyó munkában.



 


Frissítés:

2021.02.04



A Nébih kiemelte: a kormányrendelet fontos lépés az állatkínzó kutyaszaporítók, illegális kisállatkereskedők tevékenységének visszaszorításáért, felszámolásáért folyó munkában. Magyarországról több tízezer kutyát adnak el az Európai Unió tagállamaiban évente - jegyezték meg a közleményben utalva arra, hogy ezek nagy része a kutyaszaporítóktól származik, és nem rendelkezik törzskönyvvel.

 

A Nébih az MTI megkeresésére közölte, hogy az embertelen körülmények mellett folytatott kutyaszaporító tevékenység során a hatóság számára lehetővé válik a tevékenység feltételekhez kötése, felfüggesztése vagy megtiltása. A mulasztás bírság kiszabásával szankcionálható, általánosságban a hatóság által kiszabható bírság alapösszege tizenötezer forint, amelyet a jogsértés körülményeitől függően akár többszörös szorzóval is megállapíthatnak.

Kiemelték:

 

az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv és azon belül a Nébih ellenőrzési célkeresztjében biztosan benne lesznek az állatkínzó kutyaszaporítók és az illegális kutyakereskedők.

 

A jogszabály módosításával a hatóság látókörébe kerülnek a kutyaszaporítók, így a kiskutya megszületésétől nyomonkövethető lesz a forgalmazása, lehetőség nyílik az állatvédelmi követelmények betartatására.

 

Felhívták a figyelmet arra is, hogy kisállat vásárlásakor a vevőnek is van felelősége, hogy megfelelő helyről, kiskutya esetében megfelelő életkorú (minimum 8 hetes) és egyedileg jelölt állatot vásároljon.


Az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszert (FELIR) a Nébih üzemelteti.
 

 


2021.02.02

 

Magyarországról több tízezer kutyát adnak el az Európai Unió tagállamaiba évente* - írja a Nébih.  Ezek nagy része fél évnél fiatalabb kutya, amelyek a kutyaszaporítóktól törzskönyv nélkül kerülnek a kisállat piacra. Ráadásul az EU tagállami visszajelzés alapján a Magyarországról származó kutyakölyköket sok esetben illegálisan és túl fiatalon szállítják.

 

 

Áprilistól be kell jelentenie a kisállat kereskedelemmel foglalkozóknak a tevékenységüket a hatóságnak
Áprilistól be kell jelentenie a kisállat kereskedelemmel foglalkozóknak a tevékenységüket a hatóságnak
Fotó: Unsplash - Graham Holtshausen

 

 

A kisállat kereskedelemmel foglalkozóknak, kutyaszaporítóknak eddig nem kellett bejelenteniük tevékenységüket a hatóságnak. Az illegális kisállat kereskedelem felszámolása érdekében ez a jövőben megváltozik. 2021. április 1-től ugyanis a kedvtelésből tartott állatok forgalmazását végző vállalkozásoknak a helyileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szervnél be kell jelenteniük FELIR azonosító szám köteles tevékenységüket. (A FELIR ügyintézési link ide kattintva érhető el.) 

 

 

Kapcsolódó kormányrendelet: 578/2020. (XII. 14.) Korm. rendelet

 

 

 

 

 

*Forrás: 2020-ban kb. 30 ezer kutya volt érintett az Európai Unión belüli élőállat szállításokat nyomonkövető központi számítógépes adatbázisa, az úgynevezett TRACES rendszer (TRAde Control and Expert System) adatai szerint

 

 

Forrás: Nébih
Cikk első megjelenése: 2021. február 02.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Eredményes volt az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának idei ülése Eredményes volt az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának idei ülése
Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos örömmel számolt be arról, hogy Magyarország is képviseltette magát az EuroFAWC-on, május középén Edinburgh-ban. Az EuroFAWC, azaz az Európai Állatjólléti Tanácsok Fóruma 2006-ban jött létre annak érdekében, hogy platformot biztosítson az információk és nézetek megosztásához, valamint hálózatot biztosítson az Állatjólléti Tanácsok számára Európa-szerte. A testület működésének elengedhetetlen alapköve az elméleti és gyakorlati tapasztalatok megosztása a tagállamok között, valamint a közös állatvédelmi vízió kialakítása.

Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme? Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme?
Egy tanulmány szerint a háziasításnak köszönhető, hogy a kutyák és farkasok szemének színe olyannyira különbözik egymástól.

Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban
A francia bulldogok és a labrador retrieverek ismét taroltak.

Illegális kutyakereskedőkre csapott le a rendőrség Illegális kutyakereskedőkre csapott le a rendőrség
Négy embert gyanúsít a rendőrség azzal, hogy hamis kísérő okmányokkal szállítottak kutyákat külföldre; a kisállatok exportálásával foglalkozó ceglédi cég vezetőjét letartóztatta a bíróság - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) szerdán a police.hu oldalon.

Újabb 12 millió forinttal támogat civil szervezeteket a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány Újabb 12 millió forinttal támogat civil szervezeteket a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány
Újabb 12 millió forinttal támogatja a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány a kelet-magyarországi állatvédelmet és a szaporítótelepek elleni fellépést.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Mondial Assistance GesmbH AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kényelmes matracon alhatnak a kóbor kutyák egy törökországi bútorboltnak hála Hírek - Címlapon
Kényelmes matracon alhatnak a kóbor kutyák egy törökországi bútorboltnak hála
Gazdikereső kutyák fotói kerülnek napi több ezer pizzás dobozra Hírek - Címlapon
Gazdikereső kutyák fotói kerülnek napi több ezer pizzás dobozra