A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Frissítve: Újabb lépés a szaporítók ellen: áprilistól szabályozzák a kedvtelésből tartott állatok kereskedését

2021. február 04., 11:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




A kedvtelésből tartott állatokkal történő kereskedés FELIR azonosító köteles tevékenységgé válik a jövőben. A kötelezettségről a 2021. április 1-jén hatályba lépő, az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer (FELIR) működéséről szóló kormányrendelet rendelkezik. Az intézkedés fontos lépés az állatkínzó kutyaszaporítók, illegális kisállatkereskedők tevékenységének visszaszorításáért, felszámolásáért folyó munkában.



 


Frissítés:

2021.02.04



A Nébih kiemelte: a kormányrendelet fontos lépés az állatkínzó kutyaszaporítók, illegális kisállatkereskedők tevékenységének visszaszorításáért, felszámolásáért folyó munkában. Magyarországról több tízezer kutyát adnak el az Európai Unió tagállamaiban évente - jegyezték meg a közleményben utalva arra, hogy ezek nagy része a kutyaszaporítóktól származik, és nem rendelkezik törzskönyvvel.

 

A Nébih az MTI megkeresésére közölte, hogy az embertelen körülmények mellett folytatott kutyaszaporító tevékenység során a hatóság számára lehetővé válik a tevékenység feltételekhez kötése, felfüggesztése vagy megtiltása. A mulasztás bírság kiszabásával szankcionálható, általánosságban a hatóság által kiszabható bírság alapösszege tizenötezer forint, amelyet a jogsértés körülményeitől függően akár többszörös szorzóval is megállapíthatnak.

Kiemelték:

 

az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv és azon belül a Nébih ellenőrzési célkeresztjében biztosan benne lesznek az állatkínzó kutyaszaporítók és az illegális kutyakereskedők.

 

A jogszabály módosításával a hatóság látókörébe kerülnek a kutyaszaporítók, így a kiskutya megszületésétől nyomonkövethető lesz a forgalmazása, lehetőség nyílik az állatvédelmi követelmények betartatására.

 

Felhívták a figyelmet arra is, hogy kisállat vásárlásakor a vevőnek is van felelősége, hogy megfelelő helyről, kiskutya esetében megfelelő életkorú (minimum 8 hetes) és egyedileg jelölt állatot vásároljon.


Az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszert (FELIR) a Nébih üzemelteti.
 

 


2021.02.02

 

Magyarországról több tízezer kutyát adnak el az Európai Unió tagállamaiba évente* - írja a Nébih.  Ezek nagy része fél évnél fiatalabb kutya, amelyek a kutyaszaporítóktól törzskönyv nélkül kerülnek a kisállat piacra. Ráadásul az EU tagállami visszajelzés alapján a Magyarországról származó kutyakölyköket sok esetben illegálisan és túl fiatalon szállítják.

 

 

Áprilistól be kell jelentenie a kisállat kereskedelemmel foglalkozóknak a tevékenységüket a hatóságnak
Áprilistól be kell jelentenie a kisállat kereskedelemmel foglalkozóknak a tevékenységüket a hatóságnak
Fotó: Unsplash - Graham Holtshausen

 

 

A kisállat kereskedelemmel foglalkozóknak, kutyaszaporítóknak eddig nem kellett bejelenteniük tevékenységüket a hatóságnak. Az illegális kisállat kereskedelem felszámolása érdekében ez a jövőben megváltozik. 2021. április 1-től ugyanis a kedvtelésből tartott állatok forgalmazását végző vállalkozásoknak a helyileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szervnél be kell jelenteniük FELIR azonosító szám köteles tevékenységüket. (A FELIR ügyintézési link ide kattintva érhető el.) 

 

 

Kapcsolódó kormányrendelet: 578/2020. (XII. 14.) Korm. rendelet

 

 

 

 

 

*Forrás: 2020-ban kb. 30 ezer kutya volt érintett az Európai Unión belüli élőállat szállításokat nyomonkövető központi számítógépes adatbázisa, az úgynevezett TRACES rendszer (TRAde Control and Expert System) adatai szerint

 

 

Forrás: Nébih
Cikk első megjelenése: 2021. február 02.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban
A francia bulldogok és a labrador retrieverek ismét taroltak.

Illegális kutyakereskedőkre csapott le a rendőrség Illegális kutyakereskedőkre csapott le a rendőrség
Négy embert gyanúsít a rendőrség azzal, hogy hamis kísérő okmányokkal szállítottak kutyákat külföldre; a kisállatok exportálásával foglalkozó ceglédi cég vezetőjét letartóztatta a bíróság - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) szerdán a police.hu oldalon.

Újabb 12 millió forinttal támogat civil szervezeteket a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány Újabb 12 millió forinttal támogat civil szervezeteket a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány
Újabb 12 millió forinttal támogatja a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány a kelet-magyarországi állatvédelmet és a szaporítótelepek elleni fellépést.

Egy évvel mentése után ilyen boldog életet él a kísérleti telepről gazdisodott beagle Egy évvel mentése után ilyen boldog életet él a kísérleti telepről gazdisodott beagle
Szívmelengető látni, milyen kíváncsisággal és örömmel veti bele magát az életbe a kutya, aki korábban semmit nem látott a világból.

Holland szaporítókat fogtak Borsodban – Tragikus körülmények közül mentik a kutyákat az állatvédők Holland szaporítókat fogtak Borsodban – Tragikus körülmények közül mentik a kutyákat az állatvédők
Beteg, sérült kutyák. Tetemek. Elhanyagolás, kosz és mocsok. Innen származnak az olcsó, „minek-a-törzskönyv”, de „legyen-divatos”fajtájú kutyák. Ezt támogatod, ha szaporítótól vásárolsz kutyát.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com Mondial Assistance GesmbH AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kényelmes matracon alhatnak a kóbor kutyák egy törökországi bútorboltnak hála Hírek - Címlapon
Kényelmes matracon alhatnak a kóbor kutyák egy törökországi bútorboltnak hála
Gazdikereső kutyák fotói kerülnek napi több ezer pizzás dobozra Hírek - Címlapon
Gazdikereső kutyák fotói kerülnek napi több ezer pizzás dobozra