A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Utazás repülővel

Külföldre a kedvenccel


2015. április 16., 04:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!




Sokunkat szeretett kutyánk gátol meg abban, hogy hosszabb időre külföldre utazzunk, hiszen az ebet mégsem hagyhatjuk itthon. Pedig manapság már a legtöbb légitársaság szállít állatot, ha elég pici az eb akár még az utastérben is.



A repülőn szállításnak gyakran kevesebb követelménye van, mint azt gondolnánk. De nem szabad elfelejteni, hogy minden légitársaságnál más az előírás mind méret, mind szállítás kérdésében.

 

Teendőink az utazás előtt:

  • Kutyánknak egyedi azonosítóval kell rendelkeznie (Chip, vagy tetoválás), ezt ne felejtsük el, ugyanis az útlevél nem érvényes nélküle. Az azonosító száma legyen feltüntetve az útlevélen, oltási könyvön is.
  • A veszettség elleni oltást időben adassuk be, mivel a beadást követő 21-31 napban nem minden ország fogad kisállatokat, esetleg karantén alá helyezhetik őket, amíg az említett idő le nem telik.
  • Vemhes, és szoptatós anyakutya szállítását a légitársaságok nem engedik, így ne közvetlenül az utaztatás utánra tervezzük a kölykök születését.
  • Ha az EU területén kívüli országba utazunk az állatorvos által kiállított útlevél nem használható. Erre az esetre a hatósági állatorvostól kell kérnünk egy egészségügyi bizonyítványt, mely csak 6 napig érvényes, így ezt legfeljebb 72 órával az utazás előtt érdemes elintézni.
  • Tájékozódjunk, hogy van-e ezen felül előírt okmánya, feltétele a célországnak, előfordulhat, hogy plusz engedélyekhez, igazolásokhoz köti az eb belépését!
  • Gondolkozzunk el a kisállat biztosításán is! A kis szervezetet nagyon megterheli a repülőút, és ha véletlenül megsérülne nem árthat, ha nem kell rákölteni a kezdőtőkénket rögtök az érkezéskor az ebre.
  • A szállítás menete, a szállítóbox mérete
  • Kedvencünk a légitársaság előírásaitól függően az utastérben (PETC), vagy a csomagtérben (AVIH) utazhat. Egyre gyakoribb, hogy az 5 kg-t nem meghaladó ebeket az előírásoknak megfelelő szállítóboxban utaztatva felengedik a fedélzetre. Fontos, hogy a box és a kutya együttes tömege nem haladhatja meg a 8 kilót. Efölött az állatok kizárólag a rakományok között szállíthatóak.
Utazás az utastérben
Utazás az utastérben
Forrás: cwcarriers.com

 

  • Utazás előtt érdeklődjünk a légitársaságnál, hogy az állatok elhelyezésére kijelölt területen az utastérrel megyegyező-e a nyomás, és a hőmérséklet. Ne tegyük ki kutyáinkat felesleges veszélynek, tudakozódjunk erről időben. Ha a válasz nemleges keressünk más légitársaságot, vagy más módot az eb szállítására.
  • A 8 kg össztömeget meghaladó kedvencek kizárólag a csomagtérben utaztathatóak, de erre is szigorú előírások vonatkoznak. A szállítmány maximális súlya (tehát az állat és a box együtt) nem haladhatja meg a 32 kilót. Ellenkező esetben külön engedélyek, plusz utánajárás szükséges.
  • A fedélzeti szállítás esetén a szállítóketrec mérete maximálisan 42*32*29 cm lehet, poggyásztéri szállítás esetén nem haladhatja meg a 125*69*80 cm-t.
  • A box méretére külön előírások vonatkoznak: Magassága a kutya ülő, vagy álló helyzetben mért magasságánál 5 cm-rel magasabb legyen. Hosszúsága az állat orra hegyétől a farka végéig terjedő hossza, plusz a mellső láb hosszának fele, szélességének pedig a mellkas duplájának kell lennie.

 

Mérési segítség a boxhoz
Mérési segítség a boxhoz
Forrás: Airmax Cargo

 

 

  • A kutyának kényelmesen el kell férnie ha feláll, fekvő helyzetben ki kell tudnia nyújtani a lábát, és ha úgy tartja kedve meg kell tudnia fordulni a ketrecben.
  • A szállítóbox ajtaja mindenképpen fém legyen, erősítsünk rá két tálat, az egyikbe vizet téve. A kölyök kutyákat az utazás során 6 óránként megetetik. A felnőttet nem érdemes táplálni.
  • Ha a box nem felel meg az előírásnak, túl kicsi, vagy sérülést okozhat a reptéren nem engedik tovább.
  • Előnyben részesíthetőek a két oldalt szellőzőnyílással rendelkező fém ajtós műanyag szállítódobozok.

 

Néhány dolog, amivel könnyebbé tehető az utazás:

  • A boxot már otthon ismertessük meg kedvencünkkel, hiszen ha ismeri, szereti, sokkal kevésbé fogja magát kényelmetlenül érezni az utazás során.
  • A repülés időtartamára helyezzük a ketrecbe kedvenc játékát, rongyát, ez biztonságérzetet, nyugalmat adhat neki.
  • Az út előtt 6-8 órával már ne etessük, nehogy hányást, hasmenést váltson ki nála az idegesség. Ha kutyánk nagyon összepiszkítja magát a légitársaság visszautasíthatja a szállítást.
  • Semmiképpen ne adjunk neki nyugtatót! Ezek a szerek viszonylag rövid ideig hatnak, tehát az út elejét leszámítva nincs sok értelmük, ellenben hatalmas károkat okozhatnak szeretett ebünkben. Az esetleges nyomásváltozás hatására trombózis alakulhat ki, ami akár végzetes is lehet.

 

Ilyen a szabályos utazás a kutyáknak a repülőgépen.
Ilyen a szabályos utazás a kutyáknak a repülőgépen.
Forrás: public.media.smithsonianmag.com

 

Fontos, hogy csak akkor utaztassuk kutyánkat, ha tényleg elengedhetetlen, ne tegyük ki az igen megterhelő és stresszes repülőútnak, ha nem muszáj. Az út előtt mindenképpen látogassunk el az orvoshoz egy átfogó vizsgálatra, ne a repülőn, esetleg érkezéskor derüljön ki, hogy gond van. Ne feledkezzünk meg érdeklődni a kiválasztott légitársaságnál, és jelezni, hogy mekkora termetű, és milyen típusú állatról lenne szó, hiszen a fedélzeten csak két azonos fajba tartozó állat utazhat.

 

Ajánljuk figyelmedbe az állatszállítmányozással foglalkozó partnerünket, az Airmax Cargo Zrt.-t!

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Kutyával Bécsben: Álomhely a kutyabarátok számára Kutyával Bécsben: Álomhely a kutyabarátok számára
Ausztriáról köztudott, hogy csodálatos kirándulóhely, és egyben erős kutyabarát kultúrája is van. Ebben a cikkünkben az osztrák fővárost, Bécset mutatjuk be: mire is kell figyelnünk, ha kutyával érkezünk.

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben
A megfelelő felszerelés birtokában kedvencünk is biztonságban utazhat velünk.

Jó hír a kutyával utazóknak! Jó hír a kutyával utazóknak!
Fontos és jó hír érkezett azok számára, akik kedvencükkel együtt utaznának: kedvezményes áron válthatnak bérletet kutyájuknak a gazdik az új tarifarendszerben.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület MTI Irodakutya.com Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyát késeltek Szombathelyen Hírek - Címlapon
Kutyát késeltek Szombathelyen
Drazsé a világ legjobbjai között! Hírek - Címlapon
Drazsé a világ legjobbjai között!