A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Gyorskereső

Kutyatár

Komondor

Komondor

Ázsiai eredetű, ősi magyar pásztorkut...

Kuvasz

Kuvasz

Ősi magyar pásztorkutya. Elődei a hon...

Puli

Puli

Ázsiai eredetű magyar terelő pásztork...

Erdélyi kopó

Erdélyi kopó

Ősi magyar kutyafajta, amelyet a spec...

További fajták


Tudástár

Egészség
Ápolás Betegségek Mérgezések Nyári veszélyek Oltások Paraziták, élősködők Táplálkozás
7 superfood az idős kutyáknak A kurkuma jótékony hatásai a kutyák egészségére A nyers étrend A nyers étrend hátulütői

A szkeptikusok a lehető legkülönfélébb ellenvéleményekkel állnak elő a B.A.R.F. étrendet tekintve, az emberre terjedő fertőzésektől kezdve a bélférgeken át. Legtöbbjük nem is igazán érti az étrend lényegét, mások pedig csak irigykednek társaik lelkesedésére. Lássuk mire kell tényleg odafigyelnünk!

 

Hirtelen táplálékváltás: Kedvenceink többsége azon ebek közé tartozik, akik nem viselik jól az egyik napról a másikra történő változásokat, főleg, ha az készételről nyers húsra történik. Számos gazdi realizálja, hogy az addig jónak vélt száraztáp összetevői valójában nem az igaziak. Ekkor kidobják a korábbi táplálékot, megvásárolják a legjobb, emberi fogyasztásra is alkalmas húsokat, és azt tálalják az ebnek. Néhány nap múlva természetesen megjelenik a gyomorrontás, esetleg vastagbélgyulladás. A legtöbb állatorvos tévesen fertőzést diagnosztizál, ezzel pánikba kergetve a gazdit, aki újra vált.Érdemes tehát apránként szoktatni az ebet az új étrendhez. Kezdetben csak nasiként vegyen részt a táplálásában az ismeretlen, majd lassanként növeljük az adagot. Több hét elteltével következhet be gond nélkül a váltás. Ez a lassú átállás leginkább az idősebb, esetleg érzékeny gyomrú, vagy a gyengébb immunrendszerű kutyák számára javasolt. Az átállás során folyamatosan növeljük a nyers étrend arányát, míg az eddigi kosztét csökkentsük. Érdemes szétválasztani a kétféle eledelt: reggel kapjon a kutya nyers kosztot, míg este a "szokásosat". 

A fiatal, erős immunrendszerű, egészséges kutyákat általában nem szokta megviselni a hirtelen átállás sem. Jelentkezhet rövid idejű, átmeneti hányás/hasmenés - ez az átállás során keletkező méregtelenítő folyamat miatt léphet fel. 

Mindkét módszernél javasolt az átállás előtt egy egynapos koplalást beiktatni!

 

Kiegyensúlyozatlan diéta: A legtöbb otthon elkészíthető, akár B.A.R.F., akár Pray-model diétának a legfőbb problémája a kiegyensúlyozatlanság. Meglehetősen sok kutya kerül táplálkozási egyensúlyhiány miatt állatorvoshoz, amit ha későn észlelnek, kezelése hosszú ideig eltarthat. Ezek az ebek hiányt szenvednek antioxidánsokból, nem rendelkeznek a megfelelő ásványianyag és vitaminértékekkel. Elengedhetetlen a kielégítő zsírsavmennyiség is a szervezetnek, ugyanis ennek hiánya gátolja a csontok egészséges növekedését, és csökkenti az immunitást. Az állatorvosok többsége ellenzi az otthon összeállított étrendet, különösképpen a makacs gazdik miatt. Nem, vagy csak későn veszik észre a hiánybetegségek tüneteit, orvoshoz jutásukkor sem hallgatják meg a szakvéleményt, nem tartják be a különleges előírásokat.

 

Csontok: Nem árt megbizonyosodni róla, hogy kutyánk egyben nyeli le a csontokat, vagy gondosan szétrágja őket. Ugyanis a tévhitekkel ellentétben, a diéta lényege nem az, hogy elédobunk egy csirkét szőröstül, bőröstül, és ő majd megoldja. Minden csontnak van veszélye, még körültekintő etetés mellett, nyersen is. Ha túl nagy mennyiséghez jut egyszerre az eb, és mohón befalja, a csontok akár bélelzáródást, fogtörést, gastroenteritist, és bélperforációt is okozhatnak. Ezek a következmények ugyan ritkák, de nem elfelejtendők.

 

Fertőzések: Mind az E-coli, mind a szalmonella előfordul az emberi fogyasztásra alkalmas húsokban, tehát a hűtőben is. A nyers táplálékot fogyasztó ebek szervezetében nagyobb mennyiségben vannak jelen, de betegség kialakulásához nem vezetnek, ugyanis a kutyák erős gyomorsava nagy részüket lebontja.

 

Ha bárki épp most akart belevágni a B.A.R.F. etetésbe ne ez tántorítsa el, de mindenképpen számoljon a vele járó esetleges következményekkel. Ilyen mértékű életmódváltás előtt célszerű, és ajánlatos is konzultálni állatorvossal!

Forrás: Dr. Becker véleménye alapján


A rostok jelentősége kutyáink táplálásában Az olívaolaj jótékony hatásai a kutyák egészségére Kutyáink táplálása az alapoktól Kutyáink vitaminszükséglete (hipo- és hipervitaminózis) Superfood - A kutyabarát táplálék
Téli veszélyek
Gazdiknak Szolgáltatóknak Utazás Kutyatár

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Gyorskereső

Kutyatár

Komondor

Komondor

Ázsiai eredetű, ősi magyar pásztorkut...

Kuvasz

Kuvasz

Ősi magyar pásztorkutya. Elődei a hon...

Puli

Puli

Ázsiai eredetű magyar terelő pásztork...

Erdélyi kopó

Erdélyi kopó

Ősi magyar kutyafajta, amelyet a spec...

További fajták

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker Beagle Club Online AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube