A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Állatvédelem

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

2020-ra állatkísérlet-mentes lesz Kalifornia

2018. október 06., 08:00


Szerző: László Enikő


Kategória: Állatvédelem
Betiltják Kaliforniában az állatkísérletekkel tesztelt kozmetikumokat. A törvény 2020 januárjában lép életbe, onnantól komoly büntetésre számíthatnak a tesztelő cégek.Európában tilos olyan szépségápolási terméket gyártani, amelyet állatokon tesztelnek (árulni viszont lehet). Amerikában más a helyzet, sehol sem tiltott az állatokon való kísérletezés. Ezért is hatalmas előrelépés, hogy Kalifornia kormányzója, Jerry Brown aláírta azt a törvényt, amely nem engedélyezi az állam területén az állatokon tesztelt kozmetikai termékek árusítását. Tehát nem csak, hogy gyártani nem lehet majd, de eladni sem. Minden olyan áru, ami 2020-ig került forgalomba megvásárolható lesz, viszont ami az után, annak gyártója komoly pénzbírságra számíthat. A kihágás 5000 dolláros büntetést von maga után, ami naponta emelkedik 1000 dollárral, ha továbbra is árusítják. Kalifornia egyébként az egyik legtöbb kutyakísérletet végző állam az USA-ban.

 

 

 

A múlt pénteken aláírt törvény azonban nem azt jelenti, hogy 2020 januárjától minden egyes Kaliforniában megtalálható szépségápolási termék cruelty-free lesz. Néhány márka (például MAC, L’oreal) állatokon végzett kísérleteinek szükségességét jogszabály írja elő, így ezek továbbra is megtalálhatók lesznek a polcokon.

 

A jogszabály szerint állatkísérletek végzése lehetséges ha:

  • a szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatóság vagy a Mérgező Anyagok Ellenőrzési Főosztálya megköveteli azt
  • nincs alternatív módszer a tesztelésre, és szükséges hogy megfeleljen külföldi hatóságok követelményeinek
  • nem kozmetikai célú a teszt és egy szövetségi, állami vagy külföldi szabályozó hatóság formális követelményének kell megfelelnie (ha a termék nem kozmetikai használatra szánt)

 

Ugyan néhány konkrét cég nem végez állatkísérleteket, de az anyavállalatuk igen, esetleg egyes összetevőiket tesztelik, de magát a terméket nem. Ez is kiskapu lehet a cégek számára.

 


 

Bizonyára sokan láttak már fényképeket, videókat arról, hogy mi zajlik a tesztelést végző laboratóriumok falain belül. Rengeteg rágcsáló, majom, kutya, macska szenved az emberi hiúság miatt. Sokan nem tudják, de nem kell lemondani a minőségről azért, hogy állatkísérlet-mentes kozmetikumokat használjunk. Az interneten számos oldal gyűjt össze olyan márkákat, amelyek 100%-ig cruelty-free-k, könnyen elérhetők és az áruk is kedvező. A legegyszerűbb, ha a terméken keressük a nyuszis logót, amely biztosít minket arról, hogy a termék állatkísérlet-mentes. Egy kis utánajárással mi is tehetünk azért, hogy ezek az élőlények ne szenvedjenek miattunk.

 

Különböző jelöléseket találhatunk az olyan termékeken, melyek állatkísérlet-mentesek
Különböző jelöléseket találhatunk az olyan termékeken, melyek állatkísérlet-mentesek
Fotó: Cruelty-Free Kitty

 


 

 

 

Mindenesetre a mostani nagy előrelépés és reméljük hamarosan Amerika többi állama is követni fogja Kalifornia példáját! 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Új rendeletet terveznek Németországban: napi kétszeri sétáltatásra köteleznék a kutyatartókat Új rendeletet terveznek Németországban: napi kétszeri sétáltatásra köteleznék a kutyatartókat
A kutyatartóknak arról is gondoskodniuk kell, hogy az állat ne legyen egész nap egyedül.

26 kísérleti beagle kapott esélyt egy új életre 26 kísérleti beagle kapott esélyt egy új életre
Új, sokkal boldogabb életre kapott esélyt az a 26 beagle, akik a fajtamentők gondozásába kerültek. Számukra örökre vége a kísérleteknek!

Több mint 10 millió állatot használtak fel egyetlen év alatt kísérletekre az Európai Unióban Több mint 10 millió állatot használtak fel egyetlen év alatt kísérletekre az Európai Unióban
Az Európai Unió tagországaiban 10,7 millió állatot használtak fel állatkísérletekben 2017-ben, és további 12,6 millió állatot neveltek és öltek meg tudományos célból anélkül, hogy végül felhasználták volna őket állatkísérletekben - derül ki abból az uniós jelentésből, amelyben először összegezték a kutatási célra használt állatok számát.

200 állat menekült meg a német horror laborból! 200 állat menekült meg a német horror laborból!
Sikerült bezáratni azt a német laboratóriumot, melyben kegyetlen embertelenséggel bántak a kísérleti állatokkal. A laborból kikerült sokkoló felvételek az egész világot megrázták.

Az év emberének választották az állatvédők Joaquin Phoenix-et Az év emberének választották az állatvédők Joaquin Phoenix-et
A Jokert alakító színész rengeteget tesz az állatok védelméért, amit a PETA állatvédői is elismernek: őt választották meg az év emberének 2019-ben!

Végleg bezárhatják a kegyetlen állatkísérleteket végző hamburgi kutatólaboratóriumot Végleg bezárhatják a kegyetlen állatkísérleteket végző hamburgi kutatólaboratóriumot
Végleg bezáratják azt a laboratóriumot, ahol nem csak állatkísérletek folytak, de a dolgozók brutális kegyetlenséggel bántak a kísérleti alanyokkal. A reménykeltő hírt azonban beárnyékolják a különböző, egymásnak ellentmondó híradások és értesülések.

A múlt szelleme: egy kutya, aki áldozatával megváltoztatta az állatkísérletek megítélését A múlt szelleme: egy kutya, aki áldozatával megváltoztatta az állatkísérletek megítélését
Avagy hogyan változtatta meg egy fájdalmas sorsú kiskutya az állatkísérletekről alkotott vélekedést a 20. század folyamán.

Botrány: ismét állatkínzáson kapták az egyszer már elítélt ex-állatorvost Botrány: ismét állatkínzáson kapták az egyszer már elítélt ex-állatorvost
Újabb felháborító eset: korábban felfüggesztett börtönre és hivatásának gyakorlásának megtiltására ítélte a bíróság azt az állatorvost, aki a kiszolgáltatott, beteg állatok és gazdáik kárára nyerészkedett. Az ex-állatorvosnak ismét súlyos vádakkal kell majd szembenéznie.

Tíz kutya halálra éheztetése mindössze egy felfüggesztettet ér Tíz kutya halálra éheztetése mindössze egy felfüggesztettet ér
Újabb érthetetlen ítélet van készülőben - mi több, elfogadhatatlan. Tíz agár éhezett, szomjazott, ki tudja milyen kínokat élve át, míg elérkezett a megváltó halál… Az ügyészség felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott.

Az egész ország Marcira, a megkínzott kutyára emlékezett Az egész ország Marcira, a megkínzott kutyára emlékezett
Néma csöndben felvonuló tömegek, plüssállatot ölelő emberek, pislákoló gyertyák. Vasárnap Marciról, az autóval halálba vonszolt kutyáról emlékeztek meg az állatbarátok az ország több pontján - egyúttal egy emberként kiálltak az állatvédelmi törvények szigorítása mellett.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Rehabportál Hírstart Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Ázsiai kutyakiállítás az AsiaCenterben Hírek - Címlapon
Ázsiai kutyakiállítás az AsiaCenterben
Elítélte a bíróság az állatkínzó állatorvost Hírek - Címlapon
Elítélte a bíróság az állatkínzó állatorvost