A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

2020-ra állatkísérlet-mentes lesz Kalifornia

2018. október 06., 08:00


Szerző: László Enikő


Kategória: Állatvédelem




Betiltják Kaliforniában az állatkísérletekkel tesztelt kozmetikumokat. A törvény 2020 januárjában lép életbe, onnantól komoly büntetésre számíthatnak a tesztelő cégek.



Európában tilos olyan szépségápolási terméket gyártani, amelyet állatokon tesztelnek (árulni viszont lehet). Amerikában más a helyzet, sehol sem tiltott az állatokon való kísérletezés. Ezért is hatalmas előrelépés, hogy Kalifornia kormányzója, Jerry Brown aláírta azt a törvényt, amely nem engedélyezi az állam területén az állatokon tesztelt kozmetikai termékek árusítását. Tehát nem csak, hogy gyártani nem lehet majd, de eladni sem. Minden olyan áru, ami 2020-ig került forgalomba megvásárolható lesz, viszont ami az után, annak gyártója komoly pénzbírságra számíthat. A kihágás 5000 dolláros büntetést von maga után, ami naponta emelkedik 1000 dollárral, ha továbbra is árusítják. Kalifornia egyébként az egyik legtöbb kutyakísérletet végző állam az USA-ban.

 

 

 

A múlt pénteken aláírt törvény azonban nem azt jelenti, hogy 2020 januárjától minden egyes Kaliforniában megtalálható szépségápolási termék cruelty-free lesz. Néhány márka (például MAC, L’oreal) állatokon végzett kísérleteinek szükségességét jogszabály írja elő, így ezek továbbra is megtalálhatók lesznek a polcokon.

 

A jogszabály szerint állatkísérletek végzése lehetséges ha:

  • a szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatóság vagy a Mérgező Anyagok Ellenőrzési Főosztálya megköveteli azt
  • nincs alternatív módszer a tesztelésre, és szükséges hogy megfeleljen külföldi hatóságok követelményeinek
  • nem kozmetikai célú a teszt és egy szövetségi, állami vagy külföldi szabályozó hatóság formális követelményének kell megfelelnie (ha a termék nem kozmetikai használatra szánt)

 

Ugyan néhány konkrét cég nem végez állatkísérleteket, de az anyavállalatuk igen, esetleg egyes összetevőiket tesztelik, de magát a terméket nem. Ez is kiskapu lehet a cégek számára.

 


 

Bizonyára sokan láttak már fényképeket, videókat arról, hogy mi zajlik a tesztelést végző laboratóriumok falain belül. Rengeteg rágcsáló, majom, kutya, macska szenved az emberi hiúság miatt. Sokan nem tudják, de nem kell lemondani a minőségről azért, hogy állatkísérlet-mentes kozmetikumokat használjunk. Az interneten számos oldal gyűjt össze olyan márkákat, amelyek 100%-ig cruelty-free-k, könnyen elérhetők és az áruk is kedvező. A legegyszerűbb, ha a terméken keressük a nyuszis logót, amely biztosít minket arról, hogy a termék állatkísérlet-mentes. Egy kis utánajárással mi is tehetünk azért, hogy ezek az élőlények ne szenvedjenek miattunk.

 

Különböző jelöléseket találhatunk az olyan termékeken, melyek állatkísérlet-mentesek
Különböző jelöléseket találhatunk az olyan termékeken, melyek állatkísérlet-mentesek
Fotó: Cruelty-Free Kitty

 


 

 

 

Mindenesetre a mostani nagy előrelépés és reméljük hamarosan Amerika többi állama is követni fogja Kalifornia példáját! 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón
Miss Ingrid, a fekete labrador csóválva vonult be a vörös szőnyegen gazdája mellett.

Betiltják az amerikai bully XL kutyák tartását az Egyesült Királyságban Betiltják az amerikai bully XL kutyák tartását az Egyesült Királyságban
Nem egy konkrét fajtáról van szó, ám az elmúlt évek sorozatos kutyatámadásai miatt egyre többen emelték fel hangjukat az XL Bullyk ellen.

Egy évvel mentése után ilyen boldog életet él a kísérleti telepről gazdisodott beagle Egy évvel mentése után ilyen boldog életet él a kísérleti telepről gazdisodott beagle
Szívmelengető látni, milyen kíváncsisággal és örömmel veti bele magát az életbe a kutya, aki korábban semmit nem látott a világból.

Tönkretette a svájci farkas jeladóját az állattal végző vadász, az mégis tovább működött Tönkretette a svájci farkas jeladóját az állattal végző vadász, az mégis tovább működött
A természetvédelmi szakembereknek először az lett gyanús, hogy a farkas rövid ideig száz kilométer per óra fölötti sebességgel „haladt” egy autóúton. Ez alapján az elkövető járművel szállíthatta a farkast, vagy annak jeladós nyakörvét, hogy aljas tettének nyomait elrejthesse.

3 év börtönt is kaphat az a vadász, aki kilőtte a Svájcból Magyarországra vándorló farkast 3 év börtönt is kaphat az a vadász, aki kilőtte a Svájcból Magyarországra vándorló farkast
A Gruppe Wolf Schweiz szervezet folyamatosan nyomon követte útvonalát, innen tudják, hogy mikor hol járt pontosan. Mire átlépte a magyar határt légvonalban több mint hétszáz kilométert tett meg közel egy év alatt, a való életben azonban sokkal többet.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor EB OVO Közhasznú Egyesület AEGON Magyarország Zrt. MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ázsiai kutyakiállítás az AsiaCenterben Hírek - Címlapon
Ázsiai kutyakiállítás az AsiaCenterben
Elítélte a bíróság az állatkínzó állatorvost Hírek - Címlapon
Elítélte a bíróság az állatkínzó állatorvost