A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

5+1 tipp, hogyan védd meg a kutyád szilveszterkor

2020. december 30., 08:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
Míg szilveszter éjszakája sokaknak az önfeledt bulizásról és a tűzijátékokról szól, a kutyáknak és a gazdiknak komoly stresszt okozhat a durrogás miatti aggodalom. A legtöbb kutya rosszul viseli a számára szokatlan, erős zajt, így az egyébként nyugodt ebek is könnyen bepánikolhatnak, sőt, ijedtükben akár meg is szökhetnek. Összegyűjtöttünk 5+1 szuper tippet, ami segíthet biztonságban tartani és picit megnyugtatni az ünnepekkor megijedt kiskedvencedet! 

1. Maradj otthon!

 

A jelenlegi helyzetben egyébként sem árt kerülni a nagy társaságot és a bulikat, a kutyusod pedig rendkívül hálás lesz, ha vele töltöd a számára meglehetősen kimerítő szilvesztert. A gazdi jelenléte nyugtatóan hat az ebekre, és segít nekik, hogy ne csak a félelemre összpontosítsanak, de azért azon se csodálkozz, ha mindenhova követ majd téged a lakásban.

 

 

Ne hagyd egyedül szilveszterkor kutyádat!
Ne hagyd egyedül szilveszterkor kutyádat!
Fotó: Unsplash - Luis Alvarado

 

 

2. Alakíts ki neki egy kuckót!

 

 A lakásban tartott kutyák tökéletes biztonságban vannak odabent, ők azonban a tűzijáték idején ezt nem mindig érzik így. Érdemes egy kisebb, szűkebb kuckót kialakítanod kedvencednek, ahova behúzódhat, hiszen így természeténél fogva védettebbnek érzi magát. Teríts le puha pokrócokat, keríts körbe neki egy kisebb részt, és ha van erre lehetőség, engedd be egy lépcső, pult vagy bútor alá. Ebben az időszakban a kertben tartott kutyákat is érdemes beengedni a házba, ezzel növelve az állatod biztonságérzetét. Ha a petárdázás idejére a lakásban maradhat, elkerülheted a gazdik rémálmát, és nem tud elszökni az ijedt kedvenced.

 

 

Alakíts ki neki egy kuckót, és hagyd, hogy melletted legyen - de ne babusgasd!
Alakíts ki neki egy kuckót, és hagyd, hogy melletted legyen - de ne babusgasd!
Fotó: Unsplash - Joshua Hanks

 

 

3. Csak nyugi!

 

A kutyák remekül olvasnak a testbeszédből, ezért nem mindegy, te magad hogyan viselkedsz az állat közelében. A legtöbb fajtára jellemző, hogy a gazdát utánozzák, sőt, felveszik a hangulatát és érzelmeit, ezért szinte lehetetlen úgy megnyugtatni egy kutyát, ha te magad ideges vagy, és „visszaragasztod” rá az izgatott, rémült lelkiállapotot. A nyugodt éjszaka nulladik lépése tehát, hogy a saját érzelmeidet rendbe tedd, és kiegyensúlyozottan, higgadtan viszonyulj a kutyád felé!

 

 

 

4. Jókor dicsérd!

 

Egy ideges kutyát a legtöbb ember simogatással, babusgatással próbál megnyugtatni. Ez a módszer azonban - a gyerekekkel ellentétben - itt nem működik, pontosabban nem ugyanazt a hatást éri el. A simit ugyanis dicséretnek veszik az ebek, megerősíti őket a pillanatnyi, nem helyénvaló viselkedésükben. Ha tehát rémült, izgatott állapotában simogatod, a kutya benne marad ebben a hangulatban, és egész idő alatt remegni fog a félelemtől. A kutyádat megnyugtatni leginkább a saját higgadtságoddal tudod, illetve, ha finoman beszélsz hozzá, szavakkal csitítod. Amikor elérted, hogy a kutyusod lenyugodjon és boldog állapotba kerüljön, már megsimogathatod, és adj neki nyugodtan jutalomfalatot is, hiszen ez már az az állapot és viselkedés, amit meg kell erősítened.

 

 

A játék elvonja a figyelmét és segít levezetni a feszültséget
A játék elvonja a figyelmét és segít levezetni a feszültséget
Fotó: Unsplash - Maya Ciodaru

 

 

5. Játsszatok!

 

Ha a kutyád már higgadt, és tud figyelni rád, adj neki feladatot! Ezzel remekül elterelheted a figyelmét a zajoktól, és egy vidám állapottal kapcsolhatod össze az utcáról beszűrődő durrogást. Itt persze nem az a lényeg, hogy agility mutatványokat tanuljatok a nappaliban, hanem hogy lefoglald és lefáraszd az agyát, illetve minőségi időt töltsetek együtt. Ha csak három dolgot tud, akkor azt a három dolgot kérd tőle, jutalmazd, beszélj hozzá, játszatok valamit.

 

 

 

+1 Kövesd minden lépését!

 

A petárdák és tűzijátékok sajnos nem csak szilveszter éjszakáján, de az ezt megelőző és azt követő napokban is jellemzőek, ez idő alatt pedig bármikor megrémülhet a kutyád. Ha szeretnéd biztonságban tudni őt, és gondoskodni róla, hogy egy esetleges szökés után is megtaláld, szerezz be egy kisállat nyomkövetőt, ami pontosan megmondja, hol kóborol éppen. Ezt a pici és kompakt szerkezetet egyszerűen a nyakörvre vagy a hámra tudod tenni, és a megfelelő telefonos applikáció letöltése után, valós időben követheted a kutyusod, bármerre is jár.

A Vodafone-nál most mind az eszközt, mind a hozzá tartozó Lokátor tarifacsomagot egyszerűen beszerezheted, csak kattints a https://www.vodafone.hu/mobiltarifak/family/lokator oldalra.

 

 

 


Cikk első megjelenése: 2020. december 23.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Egy teljes napon át remegett egy autó alatt Elza, a szilveszteri petárdáktól megijedt kutya Egy teljes napon át remegett egy autó alatt Elza, a szilveszteri petárdáktól megijedt kutya
A Szilveszteri Állatmentő Ügyeletet kilencedik alkalommal szervezték meg lelkes önkéntesek, és elkeserítő a statisztikájuk. Csak hozzájuk 700-nál is több elveszett vagy talált kutyát vagy macskát jelentettek be, és a 300 önkéntesük közül sokan egész hétvégén, éjjel is mentették a rémült állatokat. Pintér Attila, az Ügyelet főszervezője szerint azonban „valójában jóval több állat kerül bajba ilyenkor, hiszen sok állat a chipnek köszönhetően hamar hazajut, másokat pedig nem jelentenek be. Ezért a valós szám feltehetően több ezer állatot jelent, akik rettegve menekülnek ilyenkor. Nem ritka, hogy elütik őket, vagy ahogy Elzánál is, hiába keresik, nem találják meg, mert elbújnak, és félnek előjönni. De Elzának szerencséje volt.

Jazzy hazatér - 7 év után került meg a tűzijáték elől elmenekült kutya Jazzy hazatér - 7 év után került meg a tűzijáték elől elmenekült kutya
Az Orange County Animal Services menhely munkatársait egy floridai hotelszobában, étlen-szomjan magára hagyott, idős kutyushoz hívták ki az ott dolgozók, aki annyira le volt gyengülve, hogy járni is alig tudott.

5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz 5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz
Az év első napjaiban hirtelen megnő a kóbor állatok száma: a szilveszteri tűzijátéktól pánikba eső és otthonról elszökő állatok nagy része soha nem tér már haza. Változtassunk ezen: ne menjünk el a kóborkák mellett, segítsünk nekik hazatalálni!

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Szilveszteri égzengés - vigyázz kutyádra, előzd meg a bajt! Szilveszteri égzengés - vigyázz kutyádra, előzd meg a bajt!
A kutyatartók nagy része előtt nem ismeretlen a probléma, amit a szilveszter éjjel és az azt megelőző napok okoznak. Nagyon sokat tehetsz azért, hogy kutyád könnyebben viselje az év utolsó napját kísérő durrogtatást! Előzd meg a bajt!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Praktiker Rehabportál Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
10 humoros jelenet, ami minden gazdinak ismerős lesz Hírek - Címlapon
10 humoros jelenet, ami minden gazdinak ismerős lesz
Kifejezetten kutyák számára készült karácsonyi dal Hírek - Címlapon
Kifejezetten kutyák számára készült karácsonyi dal