A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

5+1 tipp, hogyan védd meg a kutyád szilveszterkor

2020. december 30., 08:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
Míg szilveszter éjszakája sokaknak az önfeledt bulizásról és a tűzijátékokról szól, a kutyáknak és a gazdiknak komoly stresszt okozhat a durrogás miatti aggodalom. A legtöbb kutya rosszul viseli a számára szokatlan, erős zajt, így az egyébként nyugodt ebek is könnyen bepánikolhatnak, sőt, ijedtükben akár meg is szökhetnek. Összegyűjtöttünk 5+1 szuper tippet, ami segíthet biztonságban tartani és picit megnyugtatni az ünnepekkor megijedt kiskedvencedet! 

1. Maradj otthon!

 

A jelenlegi helyzetben egyébként sem árt kerülni a nagy társaságot és a bulikat, a kutyusod pedig rendkívül hálás lesz, ha vele töltöd a számára meglehetősen kimerítő szilvesztert. A gazdi jelenléte nyugtatóan hat az ebekre, és segít nekik, hogy ne csak a félelemre összpontosítsanak, de azért azon se csodálkozz, ha mindenhova követ majd téged a lakásban.

 

 

Ne hagyd egyedül szilveszterkor kutyádat!
Ne hagyd egyedül szilveszterkor kutyádat!
Fotó: Unsplash - Luis Alvarado

 

 

2. Alakíts ki neki egy kuckót!

 

 A lakásban tartott kutyák tökéletes biztonságban vannak odabent, ők azonban a tűzijáték idején ezt nem mindig érzik így. Érdemes egy kisebb, szűkebb kuckót kialakítanod kedvencednek, ahova behúzódhat, hiszen így természeténél fogva védettebbnek érzi magát. Teríts le puha pokrócokat, keríts körbe neki egy kisebb részt, és ha van erre lehetőség, engedd be egy lépcső, pult vagy bútor alá. Ebben az időszakban a kertben tartott kutyákat is érdemes beengedni a házba, ezzel növelve az állatod biztonságérzetét. Ha a petárdázás idejére a lakásban maradhat, elkerülheted a gazdik rémálmát, és nem tud elszökni az ijedt kedvenced.

 

 

Alakíts ki neki egy kuckót, és hagyd, hogy melletted legyen - de ne babusgasd!
Alakíts ki neki egy kuckót, és hagyd, hogy melletted legyen - de ne babusgasd!
Fotó: Unsplash - Joshua Hanks

 

 

3. Csak nyugi!

 

A kutyák remekül olvasnak a testbeszédből, ezért nem mindegy, te magad hogyan viselkedsz az állat közelében. A legtöbb fajtára jellemző, hogy a gazdát utánozzák, sőt, felveszik a hangulatát és érzelmeit, ezért szinte lehetetlen úgy megnyugtatni egy kutyát, ha te magad ideges vagy, és „visszaragasztod” rá az izgatott, rémült lelkiállapotot. A nyugodt éjszaka nulladik lépése tehát, hogy a saját érzelmeidet rendbe tedd, és kiegyensúlyozottan, higgadtan viszonyulj a kutyád felé!

 

 

 

4. Jókor dicsérd!

 

Egy ideges kutyát a legtöbb ember simogatással, babusgatással próbál megnyugtatni. Ez a módszer azonban - a gyerekekkel ellentétben - itt nem működik, pontosabban nem ugyanazt a hatást éri el. A simit ugyanis dicséretnek veszik az ebek, megerősíti őket a pillanatnyi, nem helyénvaló viselkedésükben. Ha tehát rémült, izgatott állapotában simogatod, a kutya benne marad ebben a hangulatban, és egész idő alatt remegni fog a félelemtől. A kutyádat megnyugtatni leginkább a saját higgadtságoddal tudod, illetve, ha finoman beszélsz hozzá, szavakkal csitítod. Amikor elérted, hogy a kutyusod lenyugodjon és boldog állapotba kerüljön, már megsimogathatod, és adj neki nyugodtan jutalomfalatot is, hiszen ez már az az állapot és viselkedés, amit meg kell erősítened.

 

 

A játék elvonja a figyelmét és segít levezetni a feszültséget
A játék elvonja a figyelmét és segít levezetni a feszültséget
Fotó: Unsplash - Maya Ciodaru

 

 

5. Játsszatok!

 

Ha a kutyád már higgadt, és tud figyelni rád, adj neki feladatot! Ezzel remekül elterelheted a figyelmét a zajoktól, és egy vidám állapottal kapcsolhatod össze az utcáról beszűrődő durrogást. Itt persze nem az a lényeg, hogy agility mutatványokat tanuljatok a nappaliban, hanem hogy lefoglald és lefáraszd az agyát, illetve minőségi időt töltsetek együtt. Ha csak három dolgot tud, akkor azt a három dolgot kérd tőle, jutalmazd, beszélj hozzá, játszatok valamit.

 

 

 

+1 Kövesd minden lépését!

 

A petárdák és tűzijátékok sajnos nem csak szilveszter éjszakáján, de az ezt megelőző és azt követő napokban is jellemzőek, ez idő alatt pedig bármikor megrémülhet a kutyád. Ha szeretnéd biztonságban tudni őt, és gondoskodni róla, hogy egy esetleges szökés után is megtaláld, szerezz be egy kisállat nyomkövetőt, ami pontosan megmondja, hol kóborol éppen. Ezt a pici és kompakt szerkezetet egyszerűen a nyakörvre vagy a hámra tudod tenni, és a megfelelő telefonos applikáció letöltése után, valós időben követheted a kutyusod, bármerre is jár.

A Vodafone-nál most mind az eszközt, mind a hozzá tartozó Lokátor tarifacsomagot egyszerűen beszerezheted, csak kattints a https://www.vodafone.hu/mobiltarifak/family/lokator oldalra.

 

 

 


Cikk első megjelenése: 2020. december 23.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Augusztus 20-i tűzijáték – Így védd meg kutyádat Augusztus 20-i tűzijáték – Így védd meg kutyádat
Ünneplő tömeg kontra rettegő, összezavarodott házi- és vadállatok. Az augusztus 20-i tűzijátékra ugyanúgy fel kell készülnie az állattartóknak, mint a szilveszterire. Felelős gazdiként kötelességünk felkészülni és megvédeni kedvenceinket.

Tűzijáték kutyával – Biztos jó ötlet? Tűzijáték kutyával – Biztos jó ötlet?
Megdöbbenve olvastam az Állatmentő Liga Facebook oldalán, hogy minden évben sok olyan gazdi van, aki négylábú kedvencét is viszi magával az esti látványosság megtekintésére. A kérdés adja magát: Ez a szeretet, hogy mindenhova viszem magammal a kutyámat, vagy inkább megfontolatlanság a gazdi részéről?

Nem lesz tűzijáték több városban augusztus 20-án - Frissítve Nem lesz tűzijáték több városban augusztus 20-án - Frissítve
Több városban is elmarad az augusztus 20-i tűzijáték: hol gazdasági okokra, hol környezet- és állatvédelemre hivatkozva. Egy biztos: ezeken a településeken fellélegezhetnek az állattartók.

Elveszett kutya: 5 tipp, mit tegyél, ha még nem lett meg! Elveszett kutya: 5 tipp, mit tegyél, ha még nem lett meg!
Szilveszterkor sajnos ugrásszerűen megnő a kóbor kutyák száma, sokuk menekülni próbál a tűzijátékok, petárdák hangja elől. Sok állat nem kerül meg az elkövetkező pár napban: feladni azonban nem szabad, többször is előfordult, hogy akár hónapok, vagy évek elteltével került meg az elcsatangolt kutya!

Sosem volt még ilyen rossz a helyzet egy szilveszter után sem - Rengeteg kutya és macska került bajba idén Sosem volt még ilyen rossz a helyzet egy szilveszter után sem - Rengeteg kutya és macska került bajba idén
Hiába a rengeteg figyelemfelhívó poszt, írás, cikk, fotó, idén is több száz állat került bajba a szilveszteri tűzijátékok miatt. A számuk ráadásul tovább nőhet még a napokban.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 AEGON Magyarország Zrt. Mondial Assistance GesmbH Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Érthetetlen kutyalopás: egy német nő vitte el a zalalövői házaspár kutyáját Hírek - Címlapon
Érthetetlen kutyalopás: egy német nő vitte el a zalalövői házaspár kutyáját
Vak kölyök kiskutya szemműtétjére gyűjtenek Szombathelyen Hírek - Címlapon
Vak kölyök kiskutya szemműtétjére gyűjtenek Szombathelyen