A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

5+1 tipp, hogyan védd meg a kutyád szilveszterkor

2020. december 30., 08:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Míg szilveszter éjszakája sokaknak az önfeledt bulizásról és a tűzijátékokról szól, a kutyáknak és a gazdiknak komoly stresszt okozhat a durrogás miatti aggodalom. A legtöbb kutya rosszul viseli a számára szokatlan, erős zajt, így az egyébként nyugodt ebek is könnyen bepánikolhatnak, sőt, ijedtükben akár meg is szökhetnek. Összegyűjtöttünk 5+1 szuper tippet, ami segíthet biztonságban tartani és picit megnyugtatni az ünnepekkor megijedt kiskedvencedet!



 

1. Maradj otthon!

 

A jelenlegi helyzetben egyébként sem árt kerülni a nagy társaságot és a bulikat, a kutyusod pedig rendkívül hálás lesz, ha vele töltöd a számára meglehetősen kimerítő szilvesztert. A gazdi jelenléte nyugtatóan hat az ebekre, és segít nekik, hogy ne csak a félelemre összpontosítsanak, de azért azon se csodálkozz, ha mindenhova követ majd téged a lakásban.

 

 

Ne hagyd egyedül szilveszterkor kutyádat!
Ne hagyd egyedül szilveszterkor kutyádat!
Fotó: Unsplash - Luis Alvarado

 

 

2. Alakíts ki neki egy kuckót!

 

 A lakásban tartott kutyák tökéletes biztonságban vannak odabent, ők azonban a tűzijáték idején ezt nem mindig érzik így. Érdemes egy kisebb, szűkebb kuckót kialakítanod kedvencednek, ahova behúzódhat, hiszen így természeténél fogva védettebbnek érzi magát. Teríts le puha pokrócokat, keríts körbe neki egy kisebb részt, és ha van erre lehetőség, engedd be egy lépcső, pult vagy bútor alá. Ebben az időszakban a kertben tartott kutyákat is érdemes beengedni a házba, ezzel növelve az állatod biztonságérzetét. Ha a petárdázás idejére a lakásban maradhat, elkerülheted a gazdik rémálmát, és nem tud elszökni az ijedt kedvenced.

 

 

Alakíts ki neki egy kuckót, és hagyd, hogy melletted legyen - de ne babusgasd!
Alakíts ki neki egy kuckót, és hagyd, hogy melletted legyen - de ne babusgasd!
Fotó: Unsplash - Joshua Hanks

 

 

3. Csak nyugi!

 

A kutyák remekül olvasnak a testbeszédből, ezért nem mindegy, te magad hogyan viselkedsz az állat közelében. A legtöbb fajtára jellemző, hogy a gazdát utánozzák, sőt, felveszik a hangulatát és érzelmeit, ezért szinte lehetetlen úgy megnyugtatni egy kutyát, ha te magad ideges vagy, és „visszaragasztod” rá az izgatott, rémült lelkiállapotot. A nyugodt éjszaka nulladik lépése tehát, hogy a saját érzelmeidet rendbe tedd, és kiegyensúlyozottan, higgadtan viszonyulj a kutyád felé!

 

 

 

4. Jókor dicsérd!

 

Egy ideges kutyát a legtöbb ember simogatással, babusgatással próbál megnyugtatni. Ez a módszer azonban - a gyerekekkel ellentétben - itt nem működik, pontosabban nem ugyanazt a hatást éri el. A simit ugyanis dicséretnek veszik az ebek, megerősíti őket a pillanatnyi, nem helyénvaló viselkedésükben. Ha tehát rémült, izgatott állapotában simogatod, a kutya benne marad ebben a hangulatban, és egész idő alatt remegni fog a félelemtől. A kutyádat megnyugtatni leginkább a saját higgadtságoddal tudod, illetve, ha finoman beszélsz hozzá, szavakkal csitítod. Amikor elérted, hogy a kutyusod lenyugodjon és boldog állapotba kerüljön, már megsimogathatod, és adj neki nyugodtan jutalomfalatot is, hiszen ez már az az állapot és viselkedés, amit meg kell erősítened.

 

 

A játék elvonja a figyelmét és segít levezetni a feszültséget
A játék elvonja a figyelmét és segít levezetni a feszültséget
Fotó: Unsplash - Maya Ciodaru

 

 

5. Játsszatok!

 

Ha a kutyád már higgadt, és tud figyelni rád, adj neki feladatot! Ezzel remekül elterelheted a figyelmét a zajoktól, és egy vidám állapottal kapcsolhatod össze az utcáról beszűrődő durrogást. Itt persze nem az a lényeg, hogy agility mutatványokat tanuljatok a nappaliban, hanem hogy lefoglald és lefáraszd az agyát, illetve minőségi időt töltsetek együtt. Ha csak három dolgot tud, akkor azt a három dolgot kérd tőle, jutalmazd, beszélj hozzá, játszatok valamit.

 

 

 

+1 Kövesd minden lépését!

 

A petárdák és tűzijátékok sajnos nem csak szilveszter éjszakáján, de az ezt megelőző és azt követő napokban is jellemzőek, ez idő alatt pedig bármikor megrémülhet a kutyád. Ha szeretnéd biztonságban tudni őt, és gondoskodni róla, hogy egy esetleges szökés után is megtaláld, szerezz be egy kisállat nyomkövetőt, ami pontosan megmondja, hol kóborol éppen. Ezt a pici és kompakt szerkezetet egyszerűen a nyakörvre vagy a hámra tudod tenni, és a megfelelő telefonos applikáció letöltése után, valós időben követheted a kutyusod, bármerre is jár.

A Vodafone-nál most mind az eszközt, mind a hozzá tartozó Lokátor tarifacsomagot egyszerűen beszerezheted, csak kattints a https://www.vodafone.hu/mobiltarifak/family/lokator oldalra.

 

 

 


Cikk első megjelenése: 2020. december 23.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Tizedszer mentettek állatokat szilveszterkor, lesújtó tapasztalataik vannak Tizedszer mentettek állatokat szilveszterkor, lesújtó tapasztalataik vannak
Tizedik alkalommal került megszervezésre a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet, sok állatmentő és állatbarát több száz kutyát és macskát juttatott haza, de nem mindenkit sikerült. Háromszáz önkéntesük volt idén az egész országban, és nyolcszáznál is több eltűnt vagy talált állatról kaptak eddig bejelentést a szilveszter miatt. A kezdeményezés megálmodója arra is mutat egy konkrét, hazai példát, hogyan tudná a hatóság szilveszterkor és előtte biztosítani a lakosság nyugalmát és az állatok biztonságát.

5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz 5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz
Az év első napjaiban hirtelen megnő a kóbor állatok száma: a szilveszteri tűzijátéktól pánikba eső és otthonról elszökő állatok nagy része soha nem tér már haza. Változtassunk ezen: ne menjünk el a kóborkák mellett, segítsünk nekik hazatalálni!

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Az év legnehezebb éjszakája - így készülj fel időben kutyásként a szilveszterre! Az év legnehezebb éjszakája - így készülj fel időben kutyásként a szilveszterre!
Évente ezernél több kutya is bajba kerül szilveszterkor a petárdák és tűzijátékok miatt. A legtöbb kutyás okkal kiált kígyót, békát a tűzijátékozókra - ám mivel egyelőre betiltásra még nem került a durrogtatás, nekünk, gazdáknak kell felkészültnek és okosnak lennünk. Lássuk be, ez legalább annyira a mi felelősségünk, mint a tűzijáték(ozók) hibája.

Szilveszter: Ha nem pánikol a kedvencünk, még nem jelenti, hogy nem fél Szilveszter: Ha nem pánikol a kedvencünk, még nem jelenti, hogy nem fél
A szilveszter a házi kedvencek életében nem a féktelen jókedvről szól: rengeteg állat rohan el ilyenkor otthonról félelmében, de a lakásban tartott jószágokat is megviseli a petárdázás. A felkészültség mellett az is fontos, hogy figyeljünk a jelekre, ugyanis ha nem rohangál félelmében a kutyusunk fel-alá, még nem jelenti azt, hogy nem retteg.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart AEGON Magyarország Zrt. EB OVO Közhasznú Egyesület Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
10 humoros jelenet, ami minden gazdinak ismerős lesz Hírek - Címlapon
10 humoros jelenet, ami minden gazdinak ismerős lesz
Kifejezetten kutyák számára készült karácsonyi dal Hírek - Címlapon
Kifejezetten kutyák számára készült karácsonyi dal