A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

5 dolog, amit a kutyád szívesen elmondana Neked, ha tehetné

2023. december 16., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Bárcsak beszélni tudna – kívánjuk nap, mint nap kedvencünkre nézve. Vajon, mi járhat az okos kis buksijában? Mit üzenne nekünk, ha lehetősége adódna rá?Egyetlen pillantás gyönyörű szemeibe, és máris érezzük a minket összekötő ősi, tiszta köteléket. A szívünk által beszélgetünk kedvencünkkel, mégis olyan érzés, mintha értenénk egymást. Íme 5 örökérvényű üzenet tőle:

 

1. “Bízom benned”

 

Úgy érzed, kedvenced szó nélkül követne, bárhova is sodorjon az élet? A kutyák a kezünkbe helyezik életüket mindenféle kérés vagy kérdezés nélkül. Számukra mi vagyunk a minden; végtelen bizalommal fordulnak hozzánk.

 

Mit szeretne üzenni?

 

Bizonyára mind találkoztunk már alábbi mondással: „Légy az az ember, akinek a kutyád lát.” De valójában hányan lehetünk méltók a hűségre, odaadásra, feltétel nélküli szeretetre, melyet irányunkban mutatnak? Mindenesetre megpróbálhatunk felérni hozzájuk azáltal, hogy türelemmel, kedvességgel, gyengédséggel és megértéssel viseltetünk irántuk a mindennapokban. Még akkor is, ha hibát követnek el; ne feledjük, ilyesmi bármelyikünkkel megtörténhet.

 

"Egyesek nem tudják, hogy mennyire szeretjük a kutyákat. Nekünk elég, hogy a kutyák tudják."

 

Bízom benned - Páratlan a kutya és a gazdi között kialakuló kapcsolat
Páratlan a kutya és a gazdi között kialakuló kapcsolat
Fotó: Twitter

 

2. “Figyelek Rád. Értelek.”

 

A kutya-gazdi közötti kommunikáció jelentős része a testbeszéden alapul, s habár nem „beszélünk” kedvencünk nyelvén, ő tisztán érzi, milyen hangulatban vagyunk. Nagyon is jól olvas a szív hullámaiból; arckifejezésünk, hangunk és testbeszédünk alapján pontosan tudja, hogyan érezzük magunkat.

 

Mit szeretne üzenni?

 

Évezredes együttélésünknek hála volt idejük megfigyelni és kitapasztalni az „emberi nyelvet”, mely igencsak összetett. Ezáltal lehetőségük nyílt arra, hogy jobban megértsék érzelmeinket, szükségleteinket és vágyainkat. Boldogságunkat felismerve velünk együtt örülhetnek ők is, s ha rossz passzban vagyunk, odabújnak hozzánk, vigyáznak ránk. Lehet ennél tisztábban kifejezni a szeretetet és odaadást?

 

"Senki sem értékeli olyan nagyra a szavaid mögött megbúvó mély igazságokat, mint a kutyád." (Christopher Morley)

 

5 dolog, amit a kutyád szívesen elmondana Neked, ha tehetné
5 dolog, amit a kutyád szívesen elmondana Neked, ha tehetné
Fotó: dogsforgood.com

 

3. “Te jelented számomra a világot”

 

Mindennapi teendőink közepette előfordulhat, hogy éppen kedvencünkre nem jut elegendő idő. Család, barátok, munka, hobbi és mindazok a dolgok, amiket tologathatunk, de a végén úgy is túl kell esni rajtuk… Ki az, aki könnyen a háttérbe szorulhat? A kutya. Pedig neki csak te vagy.

 

Mit szeretne üzenni?

 

Elfoglaltak vagyunk, nem bújhatunk ki a vállalt kötelezettségeink alól. Időről-időre érezhetjük úgy, hogy összecsapnak a fejünk felett a hullámok, de kutyánk akkor is mellettünk van, jelenléte visszavezet lelkünk biztonságos menedékébe. Igazán nem kér sokat tőlünk: egy szeretetteljes otthon, kényelmes kuckó, teli pocak, egy kis játék, foglalkozás, ami által érzi, hogy fontos a számunkra. Márpedig az – ne szalasszunk el egyetlen alkalmat sem, hogy emlékeztessük erre.

 

"Ott lesz melletted, hogy vigasztaljon, hogy védelmezzen, és ha szükséges, az életét adja érted. Hűséges lesz hozzád jóban és rosszban. Ő a kutya!”

 

Kutyád számára Te jelented a világot
Kutyád számára Te jelented a világot
Fotó: Pinterest

 

4. "Vigyázz rám, hogy boldog és egészséges életet élhessek"

 

Nem lehet eléggé hangsúlyozni ennek fontosságát, hiszen nem csak akkor kell állatorvoshoz vinnünk a kutyát, amikor beteg. Fordítsunk figyelmet a megelőző jelleggel beiktatott állapotfelmérésekre is, melynek részét képezheti fizikális vizsgálat (ízületek átmozgatása, tüdő, szív meghallgatása, fogak, fülek, szemek, mancsok átnézése, stb.), a táplálás és az élősködők elleni védelem átbeszélése, esetleg a rettegett karomvágás elvégzése. Életminőségük szempontjából sem elhanyagolható, hogy évente néhány alkalommal rászánjuk-e az időt egy-egy állatorvosi látogatásra.

 

Mit szeretne üzenni?

 

A kutyák általában véve jobban viselik a fájdalmat, mint mi, és még csak el sem tudják mondani nekünk, hogyan érzik magukat. A mi segítségünkre van szükségük ahhoz is, hogy eljussanak az rendelőbe, és megkapják a megfelelő kezeléseket. Egyedül rajtunk múlik, megteszünk-e mindent annak érdekében, hogy egészségesen, vidáman élhessenek, amíg csak lehet.

 

„A jó barátok mindig egymás mellett állnak, történjen bármi. Amikor azt mondják, “örökké”, úgy is értik.” (Donna Fargo)

 

Szeretgesd meg és figyelj rá, ahogy ő is kedveskedéssel, figyelemmel halmoz el minden nap
Szeretgesd meg és figyelj rá, ahogy ő is kedveskedéssel, figyelemmel halmoz el minden nap
Fotó: Pinterest

 

 

5.  “Nem leszek melletted örökké”

 

Sohasem tudhatjuk, mennyi időt szánt nekünk az élet, hány évet tölthetünk el egymás társaságában. Annyi viszont bizonyosan tudhatunk, hogy bármilyen hosszúra is nyúlik ez az idő, soha, de soha nem lesz elég.

 

Mit szeretne üzenni?

 

Egy kutya átlagos élettartama (méretétől, fajtájától, tartási körülményeitől és egészségi állapotától függően) kb. 8-16 év. Néha azon kaphatjuk magunkat, hogy napjaink borzasztó lassússággal vánszorognak, miközben az évek egy szempillantás alatt elszállnak. Ha kutyánk beszélni tudna, valószínűleg újra és újra elmondaná, hogy örüljünk minden egyes pillanatnak, mikor együtt lehetünk. Dobjuk el még egyszer azt a labdát, osszunk meg vele egy falat kutyabarát nasit, nézzük egymás mellett a naplementét vagy tegyünk egy kellemes sétát. Mindegy, mit csinálunk, amíg együtt csináljuk, és mindketten jól érezzük magunkat általa.

 

A játék remek szórakozás, és erősíti kutya és gazdája közötti kapcsolatot
Nem lesz mindig mellettünk - élvezzünk hát ki minden egyes pillanatot kutyánk társaságában
Fotó: Twitter

 

"Mindig úgy gondoltam, a kutyák valamiképpen segítenek megélni a jelen pillanatot. Ha velük foglalkozunk, nem aggódunk sem a múlt, sem a jövő miatt, nem vágyunk semmire, megszáll minket a nyugalom, s felismerhetjük létünk igazi valóságát.” (Dean Ray Koontz)

Forrás: iheartdogs.com
Indexkép forrás: dogsforgood.com
Cikk első megjelenése: 2021. január 27.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever
Winnie, az aranyszívű kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta az új jövevényt!

Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai
Nagy szeretettel gondozgatja a kiskutyákat, és még a tollas farkincáját is csóválja, annyira örül nekik!

Hogyan mondják el a kutyák: „Köszönöm”? Hogyan mondják el a kutyák: „Köszönöm”?
Nagyszerű érzés, amikor szívünket belengi a hála, és átjárja egész lényünket. Vajon a kutyák is képesek így érezni?

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat? Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat?
Kutyáink néha egészen furcsa dolgokat művelnek, de mi így szeretjük őket. Ismerős az a jelenet, amikor egy délutáni pihenés közben egyszer csak felkapja kedvenc játékát, odaszalad hozzád, majd letottyan a lábadra, és ott kezdi el nyúzni? Vajon miért csinálja?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Mondial Assistance GesmbH Rehabportál MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyáinkat is érintheti az időskori demencia Hírek - Címlapon
Kutyáinkat is érintheti az időskori demencia
Jelentősen korlátozzák a kutyásokat a Magas-Tátrában az új látogatási rend szerint Hírek - Címlapon
Jelentősen korlátozzák a kutyásokat a Magas-Tátrában az új látogatási rend szerint