A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

5500 kutyaportré azokról, akiket elveszítettünk

Rendhagyó kezdeményezés az állatok életéért


2015. augusztus 14., 06:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem




Amerikában szinte percenként altatnak el gazdátlan kutyákat a menhelyeken. Az eutanázia kegyetlen valósága számos mozgalmat indított útjára az elmúlt években, melyek változásért kiáltanak. Egy ismert művész és felesége mindent feladtak, hogy munkájukkal hozzájáruljanak a küzdelem sikeréhez.



Mark Barone 5.500 kutya portréját festette meg – olyan kutyákét, akiknek utolsó otthonát egy állatmenhely kennelje jelentette. Ez a szám hűen tükrözi az eutanázia négylábú áldozatainak számát. A férfi és felesége, Marina Dervan „An Act of Dog” nevű mozgalmának magyar megfelelője találóan így szólhatna: „Tégy ellene – tégy a kutyákért!”. Mark a menhelyen dolgozóktól kapott fényképek alapján alkotta meg műalkotásait. A legtöbb fotó akkor készült, amikor „az elvesztett lelkek” még életben voltak, ám sorsuk felett már meghozták az ítéletet.

A művész szerint egy számot nem nehéz elfeledni, de 5.500 festményt már nem lehet figyelmen kívül hagyni. Több, mint 4 évig tartott, mire befejezte a portrékat, amelyek a naponta átlagosan elaltatott kutyák számát hivatottak jelképezni. A projekt azonban még gyerekcipőben jár.

 

 

Isis Daisy portréja
Isis Daisy portréja
Portré Guinessről
Portré Guinessről

 

A házaspár célul tűzte ki egy múzeum létrehozását, amely az „Együttérzés Múzeuma” (Museum of Compassion) nevet fogja viselni. Az egyedülálló kezdeményezés keretében egy állandó kiállítás megnyitását is tervezik. A múzeum mérföldkőként szolgálna az állat-jólét gondolatának tudatosításában. Barone reményei szerint festményeivel sikerül felhívnia a figyelmet az ügy fontosságára, elősegítve ezáltal a társadalmi együttérzést a menhelyen élő kutyák iránt.

 


                                       5.500


Leírva talán nem tűnik soknak, de ha belegondolunk, mi rejlik e szám mögött – életek, amelyek véget értek, reménykedő szempárok, amelyekben egyik pillanatról a másikra kihunyt a fény... Összeszorul a szívünk! 

 

A kiállítás egy olyan alapot képez, amelynek bevétele 100%-ban a menhelyi állatok megmentéséhez járulna hozzá. A múzeumot közösségi adományokból építik fel. A honlapon található festmények mindegyike egy-egy történetet mesél el, a mellérendelt támogatási forma pedig lehetőséget kínál arra, hogy az együttérzők kiválaszthassák a számukra legmeghatóbbat. 

 

A Museum of Compassion látványterve
A Museum of Compassion látványterve
Fotó: barkpost.com

 

Az egyik kutya, Leo egy csodálatos fekete keverék, sorsa a színe miatt pecsételődött meg. Ez a szín ugyanis legtöbbször szomorú jelentést hordoz viselője számára: a fekete kutyák gyakran az utolsó helyen állnak az örökbefogadási listán – ezzel arányosan kerülnek az elsők közé az altatási sorrendben.

 

A fekete Leo
A fekete Leo

 

Tavaly az amerikai közszolgálati tévécsatorna (PBS) is csatlakozott a projekthez: végigkísérték a sorozat utolsó 5 festményének elkészültét. Filmre vették a pillanatokat, ahogy a négyéves utazás elérkezett keserédes befejezéséhez. Bonnie Silva, a dokumentumfilm producere, díjnyertes író elmondta, hogy komoly kihívásokkal kellett szembenézniük a projekt során. A film témája sajnos egyáltalán nem tartozik a népszerűbbek közé, az emberek általában elfordítják a fejüket, ha szóba kerül az eutanázia. A legtöbbjüket annyira megviseli maga a gondolat is, hogy inkább nem is akarnak hallani róla... A projekt egy non-profit szervezet részeként készül, amely független filmeseknek biztosít támogatást. A dokumentumfilm gyártása folyamatban van, a megindító előzetes itt látható:

 

 

 

Nincs kétség afelől, hogy a menhelyi eutanázia ijesztő valóságával nem könnyű szembenézni. De az állatok nem tudják megmenteni önmagukat, nekünk, embereknek kell tennünk értük. Mark szavaival élve: „Azért festettem meg 5.500 kutya portréját, mert így az emberek kénytelenek lesznek szembenézni velük.”

 

Rocky portréja
Rocky portréja
Rémült csivava portréja
Rémült csivava portréja

 

 
Bár az állatvédő szervezetek és fajtamentők igyekeznek mielőbb gondos gazdikat találni a hontalanná vált kutyusoknak, hazánkban sajnos ma is gyakran előfordul, hogy a reménytelennek vélt "esetek" a menhelyeken végzik be életüket. Az eutanázia szomorú valóságáról a Cryonmodels Modellügynökség készített egy szívszorító videót, melyet itt tekinthettek meg:
 

 

Öröm az ürömben, hogy egyre több kreatív kezdeményezés kap teret az állatvédelem terén - így szélesebb rétegekhez juthat el az üzenet. Reméljük, az ilyen akciók hatására több ember fogja felkapni a fejét, és közösen megálljt parancsolhatunk az állatkínzásnak és az értelmetlen eutanáziának. Szerencsére pozitív eredmények már vannak: Madridban tavasszal betiltásra került az eutanázia! Járulj hozzá Te is az ügyhöz: fogadj örökbe menhelyről!

 

Forrás: barkpost.com
Indexkép forrás: anactofdog.org
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hihetetlenül aranyos, ahogy játszani hívja az élethű kutyabábot a kíváncsi kutyus Hihetetlenül aranyos, ahogy játszani hívja az élethű kutyabábot a kíváncsi kutyus
A bábmester kedvence olyannyira igazinak tűnik, hogy még a kutyákat is könnyedén megtéveszti.

Idén is több gyűjtés indul a menhelyi állatok megsegítésére – online felületen mutatja a SPAR, mikor és hol Idén is több gyűjtés indul a menhelyi állatok megsegítésére – online felületen mutatja a SPAR, mikor és hol
Folyamatosan zajlik 2024-ben is a menhelyeken élő cicák és kutyák támogatása a SPAR Magyarország és az Országos Állatvédőrség Alapítvány együttműködése keretében. A kezdeményezéssel tavaly többek között 32 ezer kilogramm száraztáp és több mint 45 ezer darab konzerv gyűlt össze számukra.

Igazi happy end: a láncról mentett magyar kutya nemzetközi reklámarc lett! Igazi happy end: a láncról mentett magyar kutya nemzetközi reklámarc lett!
Több társával együtt mentették ki az állatvédők a földi pokolból a sokat szenvedett kutyust – a szakértő kezeknek, a gondoskodásnak hála azonban teljesen felépült. Azóta szerető gazdikra is talált, mi több, igazi reklámarc lett a bájos négylábú! Szívmelengető történet!

Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála
Kedves és hűséges kisugárzásának köszönhetően szívből átérezzük a bennünket összekötő, ősidőktől eredő szeretetet.

Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket
A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány a Thália Színházban Művészek az állatvédelemért címmel indított programot szombaton.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online Mondial Assistance GesmbH Praktiker Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kántor és Csupati Hírek - Címlapon
Kántor és Csupati
Kurkuma - nem csak "nagyiknak" Hírek - Címlapon
Kurkuma - nem csak "nagyiknak"