A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kántor és Csupati

2015. augusztus 17., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




A legendás Kántor kutya gazdáját sokan Madaras József színésszel azonosítják, aki a 70-es években készült filmsorozatban alakította Csupatit és tette a magyar nézők kedvencévé a sikeres rendőrt. No, de ki is volt valójában Csupati, a híres rendőrkutya igazi gazdája? Budai-Sántha Balázs írása.



Tóth Tibor (regénybeli neve: Tóti Tibor "Csupa ti") nyugalmazott rendőrfőhadnagy az "Ágnes-pelenkás" kutyás szagazonosítás kidolgozója, anno 1953-ban végezte el az országban elsőként induló nyomozókutya képző tanfolyamot a később világhírűvé vált Kántorral, akivel a Vas megyei rendőr-főkapitányságon kezdte meg szolgálatát.

 

Tóth Tibor - Csupati
Tóth Tibor - Csupati
Kép: mixonline.hu

 

Kántorra és a gazdájára ezután nehéz, de szép és mozgalmas évek köszöntöttek: a folyamatos ügyelet miatt eleinte állítólag egyetlen napot sem voltak szabadságon. Történetüket az 1970-es években könyvekben (Kántor nyomoz, Kántor a nagyvárosban), majd a többrészes játékfilmben is megörökítették. A Kántor-könyvek a nyomozókutya legnagyobb és legbonyolultabb ügyeit örökítették meg, a hétköznapok azonban kevésbé voltak változatosak.


- Rögtön az első munkánk egy tyúklopás tettesének a kézrekerítése volt - mesélte Tóth Tibor egy riport kapcsán. - Legtöbbször egyébként bolti tolvajok nyomában jártunk, de több tucatszor előfordult, hogy különböző munkahelyeken nekünk kellett megtalálnunk az öltözői szarkákat. Kántornak persze mindegy volt, hogy hétpróbás gazembereket, gyilkosokat vagy kisstílű csalókat keresünk-e: őt csak a kutatás szenvedélye hajtotta.

 

Kántor a magyar bűnüldözés történetének legeredményesebb nyomozókutyája. Tizenegy éves szolgálata alatt 536 esetben vett rész bűncselekmények felderítésében - 279 alkalommal sikeresen.

 

A róluk készült könyveket több nyelvre lefordították, milliós példányszámban kelt el a nagyvilágban. 1976-ban megszületett a filmsorozat is Kántor címmel. Csupati bácsi a filmet is szerette, bár magát talpraesettebbnek tartotta a filmbéli Csupatinál.

 

Kántort 1964-ben, üldözés során, egy szolgálati balesetben vesztette el. Száz szál rózsával búcsúzott barátjától. A kutyát azonban nem temették el. Akkora legenda és annyi siker övezte a nevét, hogy kitömve a Bűnügyi és Rendőrség-történeti Múzeumban helyezték el, ahol a mai napig bárki által megtekinthető.

 

Csupati és Kántor
Csupati és Kántor 
Kép: kanizsatv.hu

 

- Nem vagyok érzelgős típus, és nem is szeretek beszélni arról, hogy mit jelentett számomra Kántor, de amikor nagy ritkán a múzeumban járva meglátom a kitömött kutyámat, könnybe lábad a szemem. Ő másoknak legenda, nekem viszont a barátom volt - vallotta.

 

Kántor
Kántor
Kép: blikk.hu

 

Az azóta felnőtt generációk már teljesen más rendőrképpel szembesülnek a hazai médiából, vagy a mostanában készült magyar filmekből, ahol a rendőr rendszerint buta, becstelen, korrupt, pöffeszkedő...

Egyik utolsó, 2010-ben vele készült riportja során, arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a mai magyar rendőrségről, Csupati így válaszolt:
– Teljesen más világ! (…) Tekintélyünk volt, ezért rend is volt. Ha Kántorral végigsétáltam a legrosszabb hírű környéken, egy pisszenést sem lehetett hallani. Bizony annak idején nem voltak összefirkálva a falak, és nem volt ennyi csavargó. Abban az időben nem a bűnözőt védte a törvény...

 

Csupati bácsi 2011 januárjában, 82 éves korában, 47 évvel később követte Kántort. Az Országos Rendőr-főkapitányság a rendőrség halottjának nyilvánította Tóth Tibort. Katonai tiszteletadással helyezték végső nyugalomra.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: Budai-Sántha Balázs, www.facebook.com/felforgatas
Indexkép forrás: ujsag.allatvilag.net

Témába vág

Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever
Winnie, az aranyszívű kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta az új jövevényt!

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját
Megható videón a két öregecske kutyus, akik már 9 éve igaz barátok!

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket? Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket?
Van, aki szereti a kutyapuszit és van, aki a gondolatától is irtózik. Mit gondolhatnak erről kutyáink? Értik-e, ha puszit adunk nekik, és egyáltalán szeretik-e?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Rehabportál Hírstart AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Áldás a kutyákra! Hírek - Címlapon
Áldás a kutyákra!
5500 kutyaportré azokról, akiket elveszítettünk Hírek - Címlapon
5500 kutyaportré azokról, akiket elveszítettünk