A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

86 kutya és több mint félszáz illegálisan tartott madár - Természetkárosítás miatt kell felelnie a gyulai férfinak

2023. május 04., 10:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Befejeződött a nyomozás a férfi ellen, aki több mint félszáz védett madarat tartott illegálisan gyulai telkén – mellettük további több mint 50 madarat és 86 különböző fajtájú kutyát is találtak a tanyán. 

 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztály Környezeti Bűnözés Elleni Alosztálya még 2021 nyarán kezdett el nyomozni természetkárosítás miatt, miután olyan információk birtokába jutott, hogy egy gyulai tanya tulajdonosa engedély nélkül tart védett madarakat – írja a police.hu.

 

Az adatgyűjtéseket és az elsődleges nyomozati cselekményeket, valamint a társhatóságokkal való kapcsolatfelvételeket követően még 2021 nyarán került sor egy összehangolt akció lebonyolítására. Ebben a KR NNI környezeti bűnözés elleni nyomozóin túl részt vettek az Agrárminisztérium Biodiverzitás- és Génmegőrzési Főosztály, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Békés Vármegyei Kormányhivatal, valamint a Szegedi Vadaspark munkatársai is.

 

 

A tanyán közel száz kutyát és több mint száz madarat tarott a férfi
A tanyán közel száz kutyát és több mint száz madarat tarott a férfi
Fotó: police.hu

 

 

A rendőrök és a hatósági szakemberek kutatást hajtottak végre a gyulai tanyán, ahol mintegy száz madarat találtak. Ezek összértéke hozzávetőlegesen 20 millió forint volt. Az ellenőrzés során kiderült, hogy 54 madár tartásához a szükséges engedélyekkel a férfi nem rendelkezett. Ezek között volt 5 kakadu, 32 papagáj, 12 kifejlett nandu és 5 nandufióka. Utóbbi apróságokra egy keltető dobozban találtak rá a rendőrök. A mintegy tízmillió forint összértékű engedély nélkül tartott madárállományban nagyon értékes és ritkaságnak számító egyedek is voltak. Így például – az akár 6-700 000 forintot érő – jákópapagájok és ara papagájok is, sőt egy hibrid madár is, mely a sárgaszárnyú ara papagáj és a zöldszárnyú ara papagáj keresztezésével jött létre. A megszállott gyűjtőnek mondható tulajdonos – aki többségében Szlovákiából, Csehországból és Hollandiából szerezte be az állatokat – egy-egy madarat szinte családtagként kezelt, és kalitkában tartott, míg a többieknek egymással összenyitható, kültéri röpdét, illetve kifutót alakított ki.

 

 

A 86 kutyát 24 kennelbe zárva tartotta a férfi
A 86 kutyát 24 kennelbe zárva tartotta a férfi
Fotó: police.hu

 

 

Az engedély nélkül tartott 54 madarat a Békés Vármegyei Kormányhivatal zár alá vette, majd elkobozta, és idővel valamennyit a Szegedi Vadaspark mentőközpontjába szállíttatta.

 

A kutatás során az akcióban résztvevők 86 különböző fajtájú kutyát is találtak a tanyán. Az ebek 24 kennelben voltak összezárva. A négylábúak felének nem volt egyedi azonosítást biztosító chipje, és oltási könyvvel sem rendelkeztek. Az állatok tartásának körülményeit külön eljárás keretében vizsgálja a KR NNI a Nébih-hel és a Békés Vármegyei Kormányhivatallal közösen.

 

 

A száz madár fele illegálisan tartott védett madár
A száz madár fele illegálisan tartott védett madár
Fotó: police.hu

 

 

Az 54 éves gyulai H. Zsoltot a KR NNI munkatársai a védett madarak tartásával kapcsolatban természetkárosítás miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Az elmúlt több mint másfél év alatt a nyomozók beszereztek minden olyan bizonyítékot, mely az ügyet vádképessé teszi: szakértői véleményeket szereztek be, szakhatóságokkal, külföldi társszervekkel egyeztettek. Majd a nyomozás befejeztével az iratokat a napokban küldték meg a Gyulai Járási Ügyészségnek.  

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai
Nagy szeretettel gondozgatja a kiskutyákat, és még a tollas farkincáját is csóválja, annyira örül nekik!

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Őrizetbe vették az állatkínzás gyanúsítottját a tapolcai rendőrök Őrizetbe vették az állatkínzás gyanúsítottját a tapolcai rendőrök
A Tapolcai Rendőrkapitányság munkatársai elfogták és gyanúsítottként hallgatták ki az elkövetőket.

Eljárás indult egy fiatal férfi ellen, aki négy újszülött kiskutyát tett ki egy szemetes mellé Eljárás indult egy fiatal férfi ellen, aki négy újszülött kiskutyát tett ki egy szemetes mellé
Megdöbbentő embertelenség: egy veszprémi társasház szemetese mellé tett ki egy fiatal férfi négy újszülött kiskutyát. Az elkövető ellen a Veszprémi Rendőrkapitányság eljárást indított.

Illegális kutyakereskedőkre csapott le a rendőrség Illegális kutyakereskedőkre csapott le a rendőrség
Négy embert gyanúsít a rendőrség azzal, hogy hamis kísérő okmányokkal szállítottak kutyákat külföldre; a kisállatok exportálásával foglalkozó ceglédi cég vezetőjét letartóztatta a bíróság - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) szerdán a police.hu oldalon.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart Rehabportál AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Majdnem elaludt a labrador kölyök, amikor terápiás tanuló kutyává avatták Hírek - Címlapon
Majdnem elaludt a labrador kölyök, amikor terápiás tanuló kutyává avatták
Jótékony fűszerek és gyógynövények kutyáknak Hírek - Címlapon
Jótékony fűszerek és gyógynövények kutyáknak