A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A barátságos kutyák alacsonyabb rangúak - A kutyaszemélyiség és a rangsorban elfoglalt hely összefüggését vizsgálták az ELTE etológusai

2022. január 31., 11:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




A kutyaszemélyiség és a rangsorban elfoglalt hely összefüggését vizsgálták az ELTE Etológia Tanszékének munkatársai legújabb kutatásukban. Eredményeik alapján az extravertáltabb, megbízhatóbb és nyitottabb kutyák általában magasabb helyet foglalnak el a rangsorban, míg a barátságosabb kutyák alacsonyabb rangúak. Emellett a többkutyás háztartásokban jellemzően az idősebb kutyák a dominánsak.



 

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói a társállatként tartott kutyák otthoni hierarchia viszonyait vizsgálták.

 

A kérdőíves kutatásban a házi kedvencek személyiségjegyeiről kérdezték a kutyatartókat. A kérdőív kitöltésének egyetlen feltétele az volt, hogy a családban egynél több, egyévesnél idősebb kutya éljen együtt. A kérdőívben öt személyiségjegyre kérdezte rá. A vizsgálat során a kutatók összesen 1082 kérdőívet dolgoztak fel - közölte az ELTE pénteken.

 

Az eredmények alapján a barátságosság negatív összefüggést mutat a dominancia pontszámmal. Ezt a pontszámot olyan, a gazda által megfigyelt viselkedések és interakciók alapján számolták, melyek összefüggésbe hozhatók a rangsorban elfoglalt hellyel.

 

Emellett az életkor is hatással volt a sorrendre. A kutatók a korábbi vizsgálataikhoz hasonló eredményre jutottak, miszerint az idősebb kutyák nagyobb eséllyel dominánsak.

 

"Tudjuk, hogy a személyiség fokozatosan változhat az életkorral, ezért ellenőriztük, hogy az eredményeink az életkortól függetlenül is megállják-e a helyüket. Azt találtuk, hogy a nyíltságra és nyitottságra az életkor negatívan hat, azaz pont fordított az összefüggés, mint ezen személyiségjegyek és a dominancia között. A barátságosság az életkorral és a dominancia pontszámmal azonos irányú összefüggésben állt. Az idősebb kutyák kevésbé barátságosak, a barátságos kutyák alacsonyabb rangúak" - magyarázza a közleményben Vékony Kata, a cikk első szerzője.

 

 

Az idősebb kutyák kevésbé barátságosak, a barátságos kutyák pedig alacsonyabb rangúak
Az idősebb kutyák kevésbé barátságosak, a barátságos kutyák pedig alacsonyabb rangúak
Fotó: Unsplash - Alvan Nee

 

 

A kutatók azt is megnézték, hogy a gazda véleménye a kutyái rangsorban elfoglalt helyéről mennyire egyezik meg a szociális viselkedések alapján számolt pontszámmal. Ehhez a kérdőívben a gazda véleményét kérdezték, miszerint az adott kutya a domináns-e. Azt találták, hogy szignifikáns korreláció van a gazda véleménye és az általunk számított pontszám között, azaz a gazdák viszonylag jól meg tudják figyelni a kutyáik közötti hierarchiát.

 

 

 

"Vizsgálatunk alátámasztotta azt a feltételezést, miszerint a kutya személyiségjegyei között nincs meghatározó szerepe egy különálló 'dominancia' tulajdonságnak" - emelték ki a kutatók.

 

 

 

Pongrácz Péter, a kutatócsoport vezetője elmondta, hogy a személyiségjegyek kialakításában számos nem versenyhelyzeten alapuló tulajdonság is részt vesz a kutya esetében. Ugyanakkor az emberrel a családban együtt élő kutyák személyisége komplex kapcsolatban van a csoportban kialakuló hierarchiával és az egyes kutyák abban elfoglalt helyével. A kutató szerint további vizsgálatok szükségesek annak kiderítése, hogy a személyiségjegyek és a rangsorban elfoglalt pozíció között milyen oksági kapcsolatok lehetnek.

 

A közleményben ugyanakkor hozzáteszik azt is, hogy a dominancia, rangsor, hierarchia fogalmak definíciója, illetve használata az utóbbi évtizedekben sokszor heves vitákat kavart nemcsak a kutyatartók és kiképzők, hanem a viselkedéskutatók körében is. Ezek a kifejezések leginkább az együtt élő kutyák csoportját kívülről megfigyelő ember számára fontosak. Ugyanakkor az egyes kutyák közötti interakciók hajtóereje jóval egyszerűbb komponensekből áll: erőviszonyok, motiváció, illetve a korábbi tapasztalatokból történő tanulás.

 

"Etológusként az értelmezésünk szerint a dominancia nem tartozik az egyed személyiségjegyei közé, viszont az joggal feltételezhető, hogy a viselkedést nagyban befolyásoló személyiség a kutya-kutya interakciók lezajlására, kimenetelére - azaz a dominanciára is hatni fog. Tágabb értelemben pedig a csoport tagjainak személyiségjegyei, illetve az ezek közötti különbségek bizonyosan hatással vannak a páros interakciók által felépített rangsorra és az egyes kutyák ebben elfoglalt helyére. Jelen vizsgálatunkat ezekre a feltételezésekre alapoztuk" - fogalmazott Vékony Kata, a tanulmány első szerzője.

 

 

 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: Unsplash - Alvan Nee

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

"A kutyák többet értenek, mint amennyit mutatnak" – újabb meglepő kutatási eredmény az ELTE kutatóitól "A kutyák többet értenek, mint amennyit mutatnak" – újabb meglepő kutatási eredmény az ELTE kutatóitól
A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat - derült ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak a Current Biology című folyóiratban pénteken megjelent tanulmányából, amely szerint az ismert szavak a kutyák agyában is előidézik a jelentés mentális reprezentációját.

Miért ül rám a kutyám? Miért ül rám a kutyám?
Ha Te is azok közé tartozol, akik szeretik dédelgetni kutyájukat, örömmel tölthet el, ha kedvenced időnként az öledben kucorodik össze. De mit is jelent ez a viselkedés valójában?

A kutyák agyában is tetten érhető, hogy milyen ételt szeretnek A kutyák agyában is tetten érhető, hogy milyen ételt szeretnek
A kutyák agyában, pontosabban a jutalom feldolgozásáért felelős nucleus caudatusban is tetten érhető, hogy milyen ételt szeretnek igazán és milyet kevésbé - derült ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék és a francia Symrise Pet Food cég közelmúltban megjelent közös kutatásából.

A legrangosabb európai támogatást nyerte el az ELTE etológusa A legrangosabb európai támogatást nyerte el az ELTE etológusa
Az ELTE Etológia Tanszék tudományos munkatársa, Faragó Tamás az Európai Kutatási Tanács (ERC) Consolidator pályázatán nyert több mint két és fél millió eurós támogatást kutatására.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart Egyedi kutyás ajándéktárgyak Irodakutya.com AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egy kóbor kutya feküdt az ellopott autó tetején, és hűségesen védte mindenkitől Hírek - Címlapon
Egy kóbor kutya feküdt az ellopott autó tetején, és hűségesen védte mindenkitől
Hogyan hat a kutyákra a hangos zene? Hírek - Címlapon
Hogyan hat a kutyákra a hangos zene?