A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hogyan hat a kutyákra a hangos zene?

2022. január 31., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Mind szeretjük feltekerni a hangerőt, ha megszólal kedvenc számunk. De az eszünkbe jutott már, hogyan érinti kedvencünket a hangos zene? És mit tehetünk, ha zavarja?



Kivételes hallásuk miatt nagyon is elképzelhető, hogy egy bizonyos hangerő felett már egyenesen zavaró, akár ijesztő is lehet számukra a zaj. Olyannyira, hogy hosszú távon káros hatással lehet nemcsak a kutya hallására, hanem arra is, hogyan érzi magát. A zajterhelés szintjének növekedését különösen megérzik az érzékenyebb ebek, ezért is fontos körüljárni a témát.

 

Hangok és zajok tömkelege vesz minket körül, főként, ha városban, forgalmas helyen élünk. A megszokott zajokat képesek vagyunk kizárni, de kutyáink számára ez nem is olyan egyszerű feladat. Autók, buszok, kamionok vagy egy építkezés robaja mind megterhelheti szervezetüket. Míg az emberi fül 20 és 23.000 Hertz (Hz) között érzékeli a hangokat, részükről ez a tartomány 67 és 45.000 Hz közé esik, de mértek már 55ezer Hz-et is. Minél magasabb ez a szám, annál magasabb a frekvencia, vagyis a kutyák olyan magas hangokat is meghallanak, amit mi nem, például egy egérke leheletvékony cincogását a bozótosban. Ami a távolságot illeti, a kutyák jóval messzebbre elhallanak (kb. négyszer távolabbra), mint mi. Nem csoda, ha egy-egy erősebb hang kellemetlenül érinti őket.

 

Hogyan hat a hangos zene a kutyára?
Hogyan hat a hangos zene a kutyára?
Fotó: GettyImages

 

Egy kis tudomány: Hogyan hat a kutyákra a hangos zene?

 

Hozzánk hasonlóan a kutya hallása is a hanghullámokon alapszik. Hatásukra a dobhártya megrezeg, ezt a mozgást átveszik a középfülben található aprócska csontok. A rezgések innen a belső fül folyadékkal telített "csiga" elnevezésű hallószervhez továbbítódnak, ahol az érzékelő sejtek felfogják azokat. Egy kutya esetében több mint 16.000 receptor lép működésbe a beérkező hanghullámok hatására. 

Ha megfelelően vigyázunk rájuk, egy életen át egészségesek maradhatnak és remekül ellátják feladatukat. Ugyanakkor a hangos zene, különféle zajok (lövés, robbanás, sziréna, szerszámok berregése, stb.) jelentős károkat okozhatnak működésükben. Éppen ezért megfontolandó, milyen hangoknak, zajoknak tesszük ki kutyánk érzékeny hallását.

 

Összehasonlításkéntaz emberi beszélgetés kb. 60 decibel körül mozog normális hangon, a fűnyíró hangja már 90 dB, míg egy rock-koncert elérheti a 120 dB-t is. Általában véve a 85 decibelt meghaladó hangerő már káros az emberi fül számára, természetesen ez attól is függ, mennyi ideig vagyunk kitéve neki és van-e a fülünkön védelmet nyújtó eszköz. Ami a kutyákat illeti tehát, egy szabadtéri koncert vagy tűzijáték például rettentő súlyos terheléssel járhat hallására, egyben közérzetére nézve.

 

Ha szeretnénk hozzászoktatni a kutyát különböző hangokhoz, zajokhoz, tegyük fokozatosan
Ha szeretnénk hozzászoktatni a kutyát különböző hangokhoz, zajokhoz, tegyük fokozatosan
Fotó: arrfscarf.com

 

Honnan lehet tudni, hogy valami túl hangos a kutya számára?

 

Minden kutya más: míg egyeseket kevésbé zavar a zaj, mások megijedhetnek, menekülőre foghatják, ha a zajterhelés növekszik. Az a hangerő, ami a gazdi fülének még éppen jól esik, kedvence szemszögéből sokkalta hangosabb, és ezáltal zavaróbb lehet. Bizonyos jelek segítségével ezt egyértelműen tudtunkra adhatja:

  • elbújik a takaró alá, ágy alá
  • kimegy a szobából
  • idegesen fel-alá járkál
  • remeg
  • szorong
  • bizonytalanul mozgatja füleit (oldalra csapja, leereszti)
  • riadt tekintettel néz (kikerekedett szemek)
  • vokalizál (nyüszít, ugat, vonyít)
  • ijedtében maga alá is pisilhet

Fontos, hogy figyeljünk ezekre a jelekre, így időben közbeléphetünk, hogy kedvencünk megnyugodjon!

 

Mit tehetünk, ha kutyánkat nagyon zavarja a zene?

 

Mi sem egyszerűbb: tekerjük lejjebb a hangerőt, telepedjünk egy másik szobába vagy tegyük fel fül- vagy fejhallgatónkat, ha szeretnének hangosabb zenét hallgatni. Autóban is ügyeljünk arra, hogy alacsonyabbra állítsuk a hangot, különösen, ha kedvencünk hajlamos az utazási betegségre. Ha lakóhelyünkön koncerteket, fesztiválokat is szoktak tartani, és az utcáról beszűrődik a zaj, próbálkozhatunk figyelemeltereléssel: vegyük elő a kutya imádott játékát és játsszunk vele, gyakoroljunk pár trükköt, jutalmazzuk finom falatokkal, stb.

 

Elbújhat a kutya, ha zavarja a hangos zene, megijed tőle
Elbújhat a kutya, ha zavarja a hangos zene, megijed tőle
Fotó: corgicare.com

 

Sajnos előfordul olyan is, hogy mindezek nem válnak be, így megoldást nyújthat, ha arra a bizonyos estére rokonoknál vagy barátainknál vendégeskedünk. Segíthet, ha lágy, kellemes hangon beszélünk kedvencünkhöz, és hagyjuk, hogy hozzánk bújjon, ha az megnyugtatja, netán békésen elszenderül mellettünk. Ha tanácstalanok vagyunk, kérjük pozitív módszerekkel dolgozó kutyatréner segítségét, hogy kutyánk könnyebben átvészelje a zajos napokat, estéket.

 

Mire figyeljünk még?
 

  • Vigyázzunk kutyánk hallására, e rendkívül fontos érzékre. Különös odafigyelést igényel idősebb korban, amikor fülük érzékenyebb lehet, de kölyköknél és frissen befogadott kutyáknál is célszerű fokozatosan kezdeni a különféle hangokhoz, zajokhoz való szoktatást.
  • Ne kapcsoljunk be egyszerre mindent, tévét, rádiót, zenelejátszót, mert ez a színes kavalkád összezavarhatja az ebet, és szorongást kelthet benne. Pláne, ha emellett még beszélgetünk egymással, és közben kutyánkhoz is szólunk.
  • Csökkentsük minimálisra azon alkalmak számát, amikor erős hanghatás érheti a kutyát. Természetes, hogy legszívesebben magunkkal vinnénk, ahova csak lehet, de bizonyos helyzetekben a zajok miatt (hangos zene egy bárban, koncert, építkezés, stb.) felesleges terhelésnek tehetjük ki kedvencünket.

Összegzés

 

A kutya érzékeny hallását a hangos zene, zajok hosszú távon károsíthatják. Figyeljük meg, hogyan viselkedik, és ha úgy látjuk, nem érzi jól magát, vegyük halkabbra a hangerőt vagy tegyük fel fül-, fejhallgatónkat. Ha adott környezetben rosszul reagál a zajokra, távolodjunk el onnan, és kérjük kutyatréner segítségét annak kapcsán, hogyan szoktassuk hozzá fokozatosan a különféle ingerekhez. Legyünk türelmesek és következetesek, hogy kutyánk úgy tekinthessen ránk, mint arra az emberre, akiben minden körülmények között megbízhat.

 

Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár? - Kutyabarát helyek

Kevésbé reagál a szavainkra, meg sem hallja, ha csörög a kulcs a zárban, még a hangos zajokra sem riad fel álmából. Lehet, hogy kutyánknak gond van a hallásával?.

 

Forrás: petmd.com, wagwalking.com
Indexkép forrás: GettyImages
Cikk első megjelenése: 2021. augusztus 10.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Miért bökdös az orrával a kutyám? Miért bökdös az orrával a kutyám?
Figyelemre vágyik, finomságot szeretne, aggódik értünk vagy a segítségünket kéri? Íme 10 fontos üzenet, melyet a kutyaorr közvetíthet felénk!

Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben? Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben?
Dünnyög, dörmög, jólesően nyög és talán még horkant is egyet-egyet… Mi pedig odáig vagyunk érte! De mit szeretne kifejezni általa?

Miért érintik össze orrukat a kutyák? Miért érintik össze orrukat a kutyák?
Üdvözlés, információgyűjtés, a kötődés növelése... Mi mindenben segítheti a kutyákat ez a barátságosnak tűnő gesztus?

Mikortól tekinthető idősnek a kutya? Mikortól tekinthető idősnek a kutya?
A kutyám a mindenem – és bármit megtennék érte, hogy jól érezze magát. Ám az öregedés az ember legjobb barátját sem kerülheti el. Honnan lehet tudni, hogy idős korba lépett?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online Brimo partysátor Hírstart Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A barátságos kutyák alacsonyabb rangúak - A kutyaszemélyiség és a rangsorban elfoglalt hely összefüggését vizsgálták az ELTE etológusai Hírek - Címlapon
A barátságos kutyák alacsonyabb rangúak - A kutyaszemélyiség és a rangsorban elfoglalt hely összefüggését vizsgálták az ELTE etológusai
A Fressnapf vásárlói ismét bizonyították, hogy az összefogásnak mekkora ereje van: több mint 17 millió Ft adomány a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola Alapítványnak Hírek - Címlapon
A Fressnapf vásárlói ismét bizonyították, hogy az összefogásnak mekkora ereje van: több mint 17 millió Ft adomány a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola Alapítványnak