A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A gazdik őszi nehézségei

2017. szeptember 10., 07:15


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!




Minden évszaknak megvan a maga sajátossága, hogy mire kell fokozott figyelmet fordítani az adott körülmények között. A nyár a hőguta, és napégés, a tél pedig a maró só hatásának veszélyeit rejti magában.



Ősszel sem feledkezhetünk bele a játékba, nem mehetünk elővigyázatosság nélkül kirándulni, ugyanis a tavasz veszélyeihez hasonló problémákkal szembesülhetünk.

 

Korábban beszélhettünk őszi és tavaszi kullancsszezonról, manapság ez már eltűnőben van. A vérszívóktól még télen, és a nagy hőségben is tartanunk kell. Az enyhe tél miatt egyre jobban elszaporodnak a kórokozók, akik a nyári hőség után, az enyhülést követően előszeretettel támadnak. A tavasszal vásárolt kullancs elleni nyakörvek általában szeptember környékén járnak le. Senki ne spóroljon azzal, hogy a hűvösebb, őszi-téli időszakra, már nem vesz újat. Tévhit, hogy ilyenkor a kullancsok téli álmot alszanak, vagy megfagynak. Az enyhe időnek köszönhetően nagy mennyiségben lepik el ősszel az erdőt, és télen is maradnak szép számmal, még a lakótelepi parkokban is.

 

Őszi kirándulás a bogáncs rengetegben
Őszi kirándulás a bogáncs rengetegben
Fotó: Bencze Zsófi

 

A kirándulóknak további gondot okozhat a vadászszezon kezdete. Az interneten terjedő, kilőtt kutyákról szóló történetek elrettentik az embert az erdőtől egy időre. Ne űzzük kutyánkat hónapokra a négy fal közé a feladatukat teljesítő vadászok miatt. Előzetes tájékozódás után a kijelölt vadászterületről, és a vadászatok időpontjáról, nyugodtan nekivághatunk. A túra előtt szerezzünk be sárga, vagy narancssárga, fényvisszaverő csíkkal ellátott ruhát az ebnek. Ne feledkezzünk meg a póráz használatáról!

 

A hosszú szőrű kutyások rémálma az erdőkben, és réteken fellelhető bogáncs, melynek nagy része általában az eb szőrében landol. Ilyenkor felborítja az egész napos programot ez az apró növény, ugyanis a hazatérést követően előfordulhat, hogy egy 4-5 órás fésülésre kell sort keríteni. Ismert néhány házi praktika a bogáncs eltávolítására vonatkozóan, ilyen például a balzsamos vizezés, és a villa használata. Balzsamból legjobb, ha kutyaszőrre valót választunk, de egy-két alkalommal alkalmazható az emberi hajra használatos is. Nedvesítsük be kedvencünk szőrének bogáncsos részét, majd viszonylag nagy mennyiségű balzsamot dörzsöljünk bele. Hagyjuk hatni néhány percig, majd töröljük át egy törülközővel, és keféljük ki a szőrt. Jelentős időt spórolunk meg ezzel a módszerrel. Ne feledkezzünk meg a szárításról sem, nehogy megfázzon az eb.

 

Belefeledkezett a játékba
Ez a kutya belefeledkezett a játékba
Fotó: haziallat.hu

 

A másik módszer egy régi villa használata. Hajlítsuk vissza a végét, csúsztassuk a feji részt a bogáncs alá, és emelőszerű mozdulatokkal távolítsuk el a növényt. Figyeljünk oda, hogy ne maradjon benne egy darab sem, ugyanis később nehezebb lesz kiszedni, és akár problémákhoz is vezethet.

 

Örök probléma a sár, és a reggeli harmat. Jó nagy koszt csinál a lakásban az eb, ha nem tisztítjuk le eléggé a mancsokat. Ameddig lehet, kerüljük a fürdetést, inkább állítsuk bele egy vödörbe, és mossuk le ott a lábát, vagy zuhanyozzuk le a kádban. A teljes száradásig ne sétáljunk újra.

 

Mindezeket figyelembe véve boldogan élvezhetjük kutyánkkal az őszi erdőt. Nem kell aggódnunk a kirándulások során, belemerülhetünk a táj szépségeibe. Csak az utólagos szépészeti beavatkozásokról ne feledkezzünk meg, ha az időbeosztásunkat tervezzük!

 

 

Forrás: haztartasilexikon.blog.hu
Indexkép forrás: miriadna.com
Cikk első megjelenése: 2015. november 06.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Ebugatta AEGON Magyarország Zrt. Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Legyél Te a falkavezér - íme 7 tipp! Hírek - Címlapon
Legyél Te a falkavezér - íme 7 tipp!
Jótékonysági repülőjáratokkal mentik a kutyákat és macskákat a hurrikánok pusztítása elől Hírek - Címlapon
Jótékonysági repülőjáratokkal mentik a kutyákat és macskákat a hurrikánok pusztítása elől