A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Jótékonysági repülőjáratokkal mentik a kutyákat és macskákat a hurrikánok pusztítása elől

2017. szeptember 09., 12:45


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem




Több száz kutya és macska hagyhatta el a Harvey sújtotta menhelyeket egy szebb élet reményében, méghozzá repülővel. A mentés folyamatos, jelenleg Floridát veszélyezteti az újabb vihar.



Augusztus 25-én este érkezett meg a Harvey Texas partjaira, óriási pusztítást hagyva maga után. Ezrek mentették a bajbajutott állatokat a térségből, ám a segítők azóta sem pihenhettek meg, éjt-nappallá téve dolgoznak. Újabb csapatok csatlakoztak a mentéshez. 

 

Közel 80 árva kutya és macska utazhatott el múlt héten a kaliforniai állatmentő központba a zsúfolásig megtelt texasi menhelyekről. A Southwest Airlines repülőtársaság állatbarát vezetősége adományként ajánlotta fel az utat a bajbajutott állatok számára, alkalmazottaik és az állatmentők is hatalmas lelkesedéssel segédkeztek az akció létrejöttében.

 

Utasszállító repülővel mentik a kutyákat és a macskákat a hurrikán sújtotta térségekből
Utasszállító repülővel mentik a kutyákat és a macskákat a hurrikán sújtotta térségekből
Fotó: nydailynews.com

 

A 2300 km-es utazást az ülésekhez szíjazott szállítóboxokban töltötték a kisállatok, az újdonság „varázsát” eleinte aggódó nyüszögéssel fogadták. Ám az önkéntesek végig mellettük voltak, megnyugtatták őket, hogy a repülés a lehető legkényelmesebb legyen számukra.

 

Helen Woodward, a Rancho Santa Fé-ben található Animal Center létesítmény vezetője fontos szerepet vállalt a mentőakció megszervezésében, a Southwest Airlines-sal nem ez volt az első közös projektjük. A 2005-ös Katrina, majd a 2012-es Sandy hurrikán pusztítását követően is több tucatnyi kutyát és macskát mentettek ki az érintett térségekből.

 

Houstonból San Diego szállították az állatokat repülővel
Houstonból San Diego szállították az állatokat repülővel
Fotó: maps.google.com

 

A szervezet négy önkéntese augusztus 31-én, csütörtökön utazott el a texasi Austinba, útjukat a Houstontól északra fekvő átmeneti állatotthon irányába folytatták. Itt a lakhatatlanná vált menhelyekről kimentett több száz kutya és macska várta türelmesen sorsa rendeződését.

 

A nagylelkű felajánlásnak köszönhetően rengeteg élet menekült meg, hiszen a gazdátlan kutyák és macskák pusztán azért kerültek altatásveszélybe, mert egyszerűen nem volt már több hely számukra. Ők ugyanis már a vihar érkezése előtt is a menhelyeken vártak örökbefogadókra, de a hurrikán miatt elárvult állatok javarészét is a menhelyeken szerették volna elhelyezni, a helyhiány azonban komoly fejtörést okozott az állatmentőknek. 

 

 

 

Nem szerették volna elaltatni a gazdikeresőket, viszont a gazdáik által hátrahagyott, a hurrikán miatt elkóborolt állatok is segítségre vártak. Emellett akadtak olyan befogadóhelyek is, melyek szabályzata nem engedélyezte a hontalanná vált állattartóknak, hogy kedvencüket magukkal vigyék, így az ő elhelyezésüket is meg kellett oldani mindaddig, míg gazdáik helyzete rendeződik. A Southwest Airlines és a Wings of Rescue segítsége valóban életmentőnek bizonyult a négylábúak számára. 

 

Texas mellett Louisiana számos menhelyén is óriási károkat okozott a hurrikán. Az elvonulását követő áradásokban elektromosság és közművek nélkül maradtak, a megrongálódott épületek és a leszaggatott tetők miatt szinte újra kellett szervezni a mentést, hogy az árva állatoknak és a gazdisoknak egyaránt helyet tudjanak biztosítani.

 

A hurrikán elől mentett kutyák között rengeteg kölyök is van
A hurrikán elől mentett kutyák között rengeteg kölyök is van
Fotó: Twitter/Helen Woodward

 

Wings of Rescue

 

A „Wings of Rescue” (Mentés Szárnyai) önkéntes csapata folyamatosan indít repülőjáratokat a segítségre szoruló állatok kimentése érdekében. Augusztus 28-án, hétfőn 85 kutyát és 20 macskát szállítottak el a louisianai Lafayette városából San Diegoba. Őket több állatvédő szervezet között osztották szét, így a Labradors and Friends Rescue, a San Diego Humane Society és a Rancho Coastal Humane Society központjaiban és ideiglenes befogadóinál leltek biztonságra.

 

180 kutya és macska landolt az Illinois állambéli Waukegan repterén szeptember 4-én. Őket chicagoi és indianapolisi állatmentő szervezetek fogadták, az állatorvosi vizsgálatokat és esetlegesen szükséges kezeléseket követően örökbefogadhatóak lesznek. Az Irma hurrikán érkezését megelőzően pedig további 400 kutya és macska elszállítását szervezték meg, ezekben a pillanatokban is úton vannak Floridából biztonságos helyekre.

 

 

 

Az Irma hurrikán

 

Bő egy héttel Harvey után az Irma névre keresztelt hurrikán fenyegeti a Mexikói-öbölt. Az egyik legerősebb vihar, amit az Atlanti-óceánon valaha is mértek: az ötfokú skálán ötös fokozatúnak minősítették. Szerda kora reggel csapott le a Karib-tenger kis szigeteire, ahonnan Haiti és Kuba felé vette az irányt.

 

Jelenleg Kubában pusztít négyes erősséggel, az előzetes számítsok szerint ezen a hétvégén éri el Floridát. Harveyhoz hasonlóan óriási károkat hagyhat maga után, ezért a katasztrófavédők, mentők és az állatbarátok újra akcióba lendültek a térségben és országszerte is.

 

Az Irma hurrikán elől mentik a kutyákat és macskákat Floridában
Az Irma hurrikán elől mentik a kutyákat és macskákat Floridában
Fotó: Facebook/Wings of Rescue

Forrás: fox5sandiego.com, huffingtonpost.com
Indexkép forrás: huffingtonpost.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort
Messi, a nyolcéves kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta, micsoda ajándékot kapott!

Videón a husky, aki megpróbálta kiszabadítani társait a menhelyen Videón a husky, aki megpróbálta kiszabadítani társait a menhelyen
A bátor kutya sajnos lebukott, de ennél cukibb letartóztatásról aligha számolhatott be a rendőrség.

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online Egyedi kutyás ajándéktárgyak EB OVO Közhasznú Egyesület Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A gazdik őszi nehézségei Hírek - Címlapon
A gazdik őszi nehézségei
Mudik jöttek Nyíregyházára a világ minden pontjáról Hírek - Címlapon
Mudik jöttek Nyíregyházára a világ minden pontjáról