A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mudik jöttek Nyíregyházára a világ minden pontjáról

2017. szeptember 09., 07:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Az egyik legritkább és legkevésbé ismert magyar pásztorkutya-fajtát, a mudit mutatják be a nagyközönségnek az első alkalommal megrendezett Mudi Világtalálkozón a nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluban.



A csütörtökön kezdődött négynapos rendezvényen az érdeklődők áttekintést kaphatnak a fajta történetéről és genetikájáról, lesz kutyakiállítás- és show, a sportnapon pedig ügyességüket és erejüket is megmutathatják a nemrég hungarikummá vált kutyafajta képviselői - mondta el Maczák Viktória, a szervező Magyar Mudi Egyesület elnöke a megnyitón az MTI-nek.

 

Szakáli István Loránd, a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a magyar kutyafajták kiemelt nemzeti értéket képviselnek és méltán kerültek be a hungarikumok gyűjteményébe.

 

A mudi rendkívül jó társ sportra, munkára, de nagyon lakáskutya is
A mudi rendkívül jó társ sportra, munkára, de nagyon lakáskutya is
Fotó: pinterest.com

 

Az első alkalommal megrendezett világtalálkozóra Magyarországon kívül Svédországból, Finnországból és Németországból is érkeznek kutyatartók. Maczák Viktória szerint a pulihoz hasonlító pásztorkutya fajta egyre népszerűbb a tartók körében, mert kiválóan alkalmas munkára és sportolásra, rendkívüli tanulékonysága és értelmessége miatt remek kereső- és segítőkutyává képezhető, valamint viszonylag igénytelen az ápolását tekintve.

 

A fajtát sokáig nem is különböztették meg a pumitól és a pulitól. Tenyésztése Fényes Dezső balassagyarmati múzeumigazgató nevéhez fűződik, aki néprajzi gyűjtőútjai során vásárolt néhány ragyogó szőrű, felálló fülű, igen értelmes és tanulékony egyedet az akkor még nem ismert fajtából. Az általa tenyésztett - addig csak hajtókutyaként emlegetett - négylábúakat 1936-ban a tenyészállatvásáron mutatta be, a bíráló bizottság elfogadta a leírást és az általa javasolt mudi fajtanevet, amely valószínűleg Tóth Mihály bugaci számadó juhász Mudi nevű kutyájától származik.

A hat mudit tartó egyesületi elnök elmondta, hogy az úgynevezett agility versenyeken - amelyeken a kutya ügyessége és a képezhetősége számít a különböző akadályok leküzdésénél - kiemelkedő eredményeket ér el az utóbbi években, mivel jól idomítható és gyors kutya a mudi. A gazdájához nagyon ragaszkodó, bátor és éber, jól használható vadászatnál és terelőversenyeken is jól szerepel, viszonylag rövid szőrzete és kitűnő alkalmazkodóképessége miatt lakásban is nehézség nélkül tartható.

 

Mudi Világtalálkozó 2017

 

A www.mudi.hu oldalon olvasható leírás szerint a mudik közepes és kis termetüknél fogva nagyon mozgékonyak, képesek pillanatok alatt a nyáj megfelelő oldalánál lenni, a nyájról elszakadt birkát visszaterelni a többihez, vagy épp csak körbeszaladni a falkát. Elengedhetetlenek az olyan munkáknál, mint a szorítón való áthajtás fürdetéskor vagy fejéskor, állatorvosi vizsgálatok alkalmával, a nyáj "összehajtása" új állomány nyájba helyezésekor, a nyáj kísérése, noszogatása hodályba ki- és betereléskor.

 

A mudi világtalálkozó első napján a fajta történetével, ápolásával és genetikájával foglalkoztak elméleti előadásokon a meghívottak, pénteken pedig mintegy hetven kutya mutatkozott be a kiállításon, amelyen a tenyésztők lesznek a bírálók. A hétvégén kutyás sportnapokkal várják majd a múzeumfaluba kilátogatókat: szombaton tartják meg kezdő és nyílt kategóriában az agility versenyeket, vasárnap pedig a terelőnap következik, amelyen a magyar és a külföldi versenyzők fognak szemináriumot és bemutatót tartani az érdeklődőknek.

 

 

 

Forrás: MTI

Témába vág

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

A világon elsőként sikerült felállítani a magyar kutyafajták genomját A világon elsőként sikerült felállítani a magyar kutyafajták genomját
Kiemelt állami feladat az őshonos növény- és állatfajták génállományának megőrzése, a genetikai erőforrások fenntartása - mondta hétfőn Budapesten, a magyar kutyafajták genetikai vizsgálatának eredményeit bemutató sajtótájékoztatón az agrárminiszter.

Minden Kutyás Egyeteme – ingyenes előadások és izgalmas programok a Rex Állatszigeten Minden Kutyás Egyeteme – ingyenes előadások és izgalmas programok a Rex Állatszigeten
Szombaton, az Engedelmes kutyák napján rendezik meg a havonta jelentkező Minden Kutyás Egyeteme rendezvénysorozat első állomását a Rex Állatszigeten, amelyen a különböző kutyás sportok bemutatása mellett előadásokat is hallgathatnak az érdeklődők.

Petőfi Sándor kutyája néhány éve még BKV-zni is megtanult Petőfi Sándor kutyája néhány éve még BKV-zni is megtanult
Megtalálta a tökéletes Morzsa kutyát Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata!

Szakmai együttműködés keretében segítik a hungarikum kutyafajták fennmaradását Szakmai együttműködés keretében segítik a hungarikum kutyafajták fennmaradását
A hungarikum kutyafajták egészséges fennmaradásának elősegítését, valamint képességeik és genetikai sokféleségük megőrzését célzó szakmai együttműködési megállapodást írt alá Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora és Fernandez Diaz Daniel, a HUKOSZ - Magyar Ebfajták Szövetségének elnöke szerdán Budapesten.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak AEGON Magyarország Zrt. Rehabportál MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Jótékonysági repülőjáratokkal mentik a kutyákat és macskákat a hurrikánok pusztítása elől Hírek - Címlapon
Jótékonysági repülőjáratokkal mentik a kutyákat és macskákat a hurrikánok pusztítása elől
Hard Dog Race Wild – ilyen volt a verseny a szervező szemével Hírek - Címlapon
Hard Dog Race Wild – ilyen volt a verseny a szervező szemével