A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ezrek segítik a bajbajutott állatokat a Harvey hurrikán pusztítását követően

2017. augusztus 30., 12:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem




Texas - Emberfeletti erővel mentik az otthonaikban és a menhelyeken rekedt állatokat a Harvey elvonulása után. Ám a vihar nem csillapodik, Louisiana államot sem kíméli.



270 km/h-ás széllökések és méteres hullámok kíséretében csapott le a hurrikán a Mexikói-öböl és Texas déli részére augusztus 25-én, péntek este. Szombaton és vasárnap is folytatódott az esőzés, a Harvey névre keresztelt hurrikán pillanatok alatt mérhetetlen pusztítást végzett az érintett térségben. 

 

Több, mint 300.000 embert kellett kitelepíteni otthonából a veszélyeztetett zónákból. Az eddigi információk szerint tizenegyen vesztették életüket a katasztrófában, de az eltűntek száma is egyre nő. Hétfő reggelre már 5.500 texasi lakos keresett menedéket az ideiglenesen kialakított szállásokon. A segítségre szorulók száma folyamatosan nő, egyre többen érkeznek a kijelölt helyekre.

 

Harvey hurrikán - Rengetegen hagyták el otthonaikat az árvíz miatt
Harvey hurrikán - Rengetegen hagyták el otthonaikat az árvíz miatt
Fotó: nbcnews.com

 

Az ötös skálán négyes erősségűnek minősítették a hurrikánt. A 2005-ös Kathrina óta nem volt ilyen erős vihar a térségben, az előrejelzések sokakban heves érzelmeket váltottak ki - azok, akik átélték a 12 évvel ezelőtti katasztrófát, máig emlékeikben őrzik hontalanná vált embertársaik és a földdel egyenlő vált épületek képeit.

 

A tenger felől érkező Harvey 4-6 méteres hullámokat keltett, elvonulása után pedig hatalmas árvízzel lehetett számolni. A partmenti településekről közel 100.000 embert telepítettek ki már a vihar előtt, az állatmentők a menhelyeken élő állatok elszállítását is megkezdték.

 

Sajnos vannak olyan befogadóhelyek is, ahová az emberek nem vihetik magukkal állataikat, ezért az ő elszállításukról is az állatmentőknek kell gondoskodniuk, temérdek papírmunka kíséretében, hogy helyzetük rendeződésekor visszakaphassák kedvenceiket, akiktől most szomorú szívvel el kell válniuk. Akadnak azonban olyan gazdik is, akik nem hajlandóak lemondani állataikról, inkább felváltva vigyáztak rájuk kint a szakadó esőben átmeneti otthonuk előtt.

 

 

 

 

Harvey az állatokra is komoly veszélyt jelent, arról azonban egyelőre kevés információ áll rendelkezésre, hányan eshettek eddig áldozatul. Kathrina megszámlálhatatlan életet követelt, ezután törvénybe foglalták, mi a teendő evakuálás esetén. Mivel sokan nem voltak hajlandóak elhagyni otthonaikat a kedvenceik miatt (ezáltal még nagyobb veszélynek tették ki magukat), a hatóságok külön figyelmeztetést adtak ki az állattartók részére, hogy vigyék magukkal állataikat, és ehhez minden segítséget igyekeztek megadni.

 

Sajnos még így is sok házi- és haszonállat maradt hátra. A láncra kötött kutyák, karámokba zárt lovak, marhák, juhok, sertések vagy a zárt helyiségben hagyott szárnyasok tömegének esélye sem volt a menekülésre... A többiek, akik a vihar éjszakáján páni félelmükben elszöktek, csónakokban, háztetőkön várják a segítséget:

 

Segítségre várnak a kutyák, miután gazdáik hátrahagyták őket
Segítségre várnak a kutyák, miután gazdáik hátrahagyták őket
Fotó: Ed Lavandera

 

A hátrahagyottak és a vihar keltette pánikban elszabadult állatok megmentésén azonban fáradhatatlanul dolgoznak a Humane Society of the United States (HSUS) önkéntesei. Nemcsak helyi, hanem a környező államokban található szervezetekkel szoros együttműködésben segítik a bajbajutott állatokat. Felkutatják, biztonságos helyre szállítják és élelemmel látják el őket. Tevékenységük sikerességében természetesen felbecsülhetetlen segítséget jelent az ideiglenes befogadók és az örökbefogadásra jelentkezők segítsége is.

 

Harvey hurrikán - Menhelyen rekedt kutyák
Harvey hurrikán - Menhelyen rekedt kutyák
Fotó: Kevin Miller

 

Egyikük, Betty Walker saját kutyái mellett 11 ebről gondoskodik. Szombaton kora reggel megjelent az ablaka alatt öt kutya: segítséget kértek tőle, hiszen a környékről mindenki elmenekült már.

 

Nem hiszem, hogy valaha is képes leszek elfeledni a környéken élő kutyák sírását. Sokan hagyták kint a kutyáikat. Megpróbáltam segíteni rajtuk, de túl magas volt a víz. Órákon át üvöltöttek… Az otthonomban maradtam, míg megérkezett a segítség.” - idézte fel az asszony a tehetetlenség kínzó érzését. 

 

Velük együtt huszonegyre duzzadt gondozottjainak létszáma. Ahogy emelkedett a víz szintje, a padlásra húzódtak vissza. Vasárnap érkeztek meg az állatmentők, s a tizennégy órás várakozást követően épségben kijutottak a házból. A férfiak segítségével mind a 21 kutyát bepakolták a csónakba, ők pedig a vízben gázoltak a csónak mellett. 

 

Harvey hurrikán - 21 kutyát mentettek ki egy csónakkal a bátor férfiak
Harvey hurrikán - 21 kutyát mentettek ki egy csónakkal a bátor férfiak
Fotó: Betty Walker

 

A katasztrófa képei bejárták a világot, Otis, a németjuhász keverék fotója azonban kivételes figyelmet kapott. Egy hölgy kapta lencsevégre, ahogy ázott bundával kóborol az utcán, fogai közt egy zsák tápot tartva. Péntek éjjel szökött el a hurrikán érkezésekor. Gazdáját asztmával és rohamokkal kórházban ápolták, végül nagyapja lelt rá a kutyára pár órás kocsikázás után, a család és Otis legnagyobb örömére.

 

Az idős kutyát egyébként jól ismerik már a környéken. Bejárása van az élelmiszerboltba, eljár hamburgerezni és ő az egyetlen kutya, akinek megengedik, hogy a megyei bíróság épülete előtt leheveredjen, ha kedve tartja. Igazi híresség!

 

Harvey hurrikán - Egy zsák táppal a szájában rótta az utcákat Otis, a kutya
Harvey hurrikán - Egy zsák táppal a szájában rótta az utcákat Otis
Fotó: Tiele Dockens

 

Csodálatos összefogásról tettek és tesznek ma is bizonyosságot az állatmentő szervezetek és állatbarátok, a katasztrófa árnyékában újabb és újabb hősök születnek. A 22 éves Connor édesanyjától értesült két texasi kutyáról, akiket mielőbb ideiglenes befogadóhoz kellett eljuttatni.

 

Az asszony egy labrador fajtamentő szervezet tagja, fia a hír hallatán azonnal autóba pattant és elindult Austinból a négy órányira fekvő városba. Míg az autópálya ellenkező sávjában végeláthatatlan sorokban kígyóztak a menekülni vágyók autói, addig ő egyenesen a hurrikán felé tartott. Kutyaszállítási tapasztalat és felszerelés híján is sikerült befognia és átmeneti otthonukba szállítania az ebeket. Bármikor újra megtenné.

 

Harvey hurrikán - A hurrikánnal szembement a fiatalember, hogy kutyákat mentsen
Harvey hurrikán - A hurrikánnal szembement a fiatalember, hogy kutyákat mentsen
Fotó: thedodo.com

 

A hurrikán hősei ebben a pillanatban is a helyszínen vannak, keresőkutyák segítségével kutatnak az eltűnt emberek és állatok után. Az ideiglenes szállásokon élelmet, meleg takarót és orvosi ellátást is kapnak a katasztrófa áldozatai.  

 


 

A Harvey hurrikán képekben:

 

Steve Culver és két kutyája szerencsésen túlélte a katasztrófát, ám otthonuk lakhatatlanná vált:

 

Harvey hurrikán - Steve Culver és két kutyája otthonuk romjai előtt
Harvey hurrikán - Steve Culver és két kutyája otthonuk romjai előtt
Fotó: Joe Raedle / Getty

.

Ez a hölgy a hátán cipelte ki kedvencét az evaukálás alatt: 

 

Harvey hurrikán - Naomi Coto és Simba
Harvey hurrikán - Naomi Coto és Simba
Fotó: Joe Raedle / Getty

 

Andrew White egyik szomszédjának nyújt segítséget, miután a hurrikán lecsapott otthonukra. Az idős asszony kutyájával együtt megmenekült: 

 

Harvey hurrikán - A férfi az idős asszony kutyáját viszi
Harvey hurrikán - A férfi az idős asszony kutyáját viszi
Fotó: Scott Olson / Getty

 

A befogadóhelyeken ketrecekben vagy a számukra elkülönített helyen pihennek a menekültek kutyái, macskái, madarai és egyéb kisállatai: 

 

Harvey hurrikán - Befogadóhelyen pihenő cicák
Harvey hurrikán - Befogadóhelyen pihenő cicák
Fotó: Suzanne Cordeiro / Getty

 

Mindenki azt vitte magával, ami a legfontosabb számára, ahogy ez az idős asszony is. Uszkárjával együtt ringatózik egy felfújható matracon, míg megérkezik a segítség: 

 

Harvey hurrikán - Az idős asszony és uszkárja gumimatracon
Harvey hurrikán - Az idős asszony és uszkárja gumimatracon
Fotó: Adrees Latif / Reuters

 

A 2005-ös Kathrina hurrikán idején 250.000 kutya és macska került veszélybe, sokan nem élték túl a katasztrófát. Ekkor törvénybe foglalták, hogy evakuálás esetén büntetendő hátrahagyni állataikat. Mégis akadtak kivételek: 

 

Harvey hurrikán - Láncravert kutya
Harvey hurrikán - Láncravert kutya
Fotó: ntd.tv

 

Az állatok megérezték a vihar közeledtét, megrémültek, hisz nem értették, mi történik körülöttük. A gazdik többsége nem volt hajlandó szeretett kedvence nélkül elhagyni otthonát. Joe Garcia sem hagyta hátra Heidi nevű német juhászkutyáját: 

 

Harvey hurrikán - Joe Garcia és Heidi, a németjuhász
Harvey hurrikán - Joe Garcia és Heidi, a németjuhász
Fotó: David J. Phillip / AP

 

Forrás: abcnews.com, telegraph.co.uk
Indexkép forrás: Scott Olson / Getty

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Irodakutya.com Ebugatta MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Menhelyről örökbefogadott kutya lett Franciaország elnöki ebe Hírek - Címlapon
Menhelyről örökbefogadott kutya lett Franciaország elnöki ebe
Rekordkísérlet az Allee Bevásárlóközpont kutyás napján! Hírek - Címlapon
Rekordkísérlet az Allee Bevásárlóközpont kutyás napján!