A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Májusi hőguta

2015. május 15., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Egészség




Az időjárás idén sem cicózott velünk, és a tavasz átugrásával hirtelen a nyár kellős közepén találtuk magunkat, lihegő kedvenceinkkel együtt. A májusi hőguta nem is olyan lehetetlen, a lenti cikkből kiderül mit tehetünk ellene.



Kutyáinknál a hő leadása kicsit másképp történik, mint nálunk. Mi megizzadunk, és hála ennek a folyamatnak „önhűtést” végzünk. A négylábúaknál ez nem így működik. Minimális verejtékmirigy található a testükön, azok is inkább a tappancs párnácskáinál, így a túl melegben lihegéssel próbálnak kompenzálni. Azonban ők képtelenek akkora hőkülönbségeket, és olyan magas hőmérsékletet elviselni, mint mi. A hőguta tünetei eléggé változatosak: gyors, szapora lihegés, megvastagodott nyál, vörösödő nyelv, hányás, majd kóma. Jó volna eddig nem eljutnunk, hiszen ez már az életveszélyes állapot, amin csak sürgősségi ellátás tud hatékonyan segíteni.

 

Fontos a megfelelő folyadékpótlás
Fontos a megfelelő folyadékpótlás
Kép: pets.webmd.com

 

Egyrészt felejtsük el a közös vásárlásokat, ha ebünket a kocsiban hagynánk. Hiába húzzuk le az ablakot, a levegő hőmérséklete könnyen a kritikus 41 Celsius fok fölé kúszik, s lehet amire visszaérünk a friss tejjel, kenyérrel kedvencünk már ájultan hever a hátsó ülésen. A másik, hogy mindig legyen friss víz négylábúnk előtt, hiszen a melegebb napokon nagyon megnőhet a folyadék igénye. Az itatóba töltött víz ne legyen se túlságosan hideg, se meleg. Séta közben érdemes kedvencünket locsolgatni, akár a „boka”, tappancsok környékével kezdve, hiszen ott tudják magukat a legjobban lehűteni.

 

Figyeljünk, cselekedjünk időben, és ne utólag! A kánikulai nyári napok alkalmával pedig felejtsük el a napközbeni sétákat, és álljunk át egy hajnali/esti verzióra, így biztosítva a megfelelő mozgást kitikkadt kutyánknak.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: blog.gudog.co.uk

Témába vág

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Segítség! Kakit eszik a kutyám! Segítség! Kakit eszik a kutyám!
Undort vagy meglepetést válhat ki a gazdiból, amikor észreveszi, hogy kedvence ürüléket fogyaszt. Lássuk a lehetséges okokat és megoldási tippeket!

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Hírstart Brimo partysátor Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
(Be)menni vagy nem (be)menni - ez itt a kérdés… Hírek - Címlapon
(Be)menni vagy nem (be)menni - ez itt a kérdés…
„Elpusztítjuk őket” - Veszélyben Johnny Depp kutyái Hírek - Címlapon
„Elpusztítjuk őket” - Veszélyben Johnny Depp kutyái