A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Májusi hőguta

2015. május 15., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Egészség
Az időjárás idén sem cicózott velünk, és a tavasz átugrásával hirtelen a nyár kellős közepén találtuk magunkat, lihegő kedvenceinkkel együtt. A májusi hőguta nem is olyan lehetetlen, a lenti cikkből kiderül mit tehetünk ellene.Kutyáinknál a hő leadása kicsit másképp történik, mint nálunk. Mi megizzadunk, és hála ennek a folyamatnak „önhűtést” végzünk. A négylábúaknál ez nem így működik. Minimális verejtékmirigy található a testükön, azok is inkább a tappancs párnácskáinál, így a túl melegben lihegéssel próbálnak kompenzálni. Azonban ők képtelenek akkora hőkülönbségeket, és olyan magas hőmérsékletet elviselni, mint mi. A hőguta tünetei eléggé változatosak: gyors, szapora lihegés, megvastagodott nyál, vörösödő nyelv, hányás, majd kóma. Jó volna eddig nem eljutnunk, hiszen ez már az életveszélyes állapot, amin csak sürgősségi ellátás tud hatékonyan segíteni.

 

Fontos a megfelelő folyadékpótlás
Fontos a megfelelő folyadékpótlás
Kép: pets.webmd.com

 

Egyrészt felejtsük el a közös vásárlásokat, ha ebünket a kocsiban hagynánk. Hiába húzzuk le az ablakot, a levegő hőmérséklete könnyen a kritikus 41 Celsius fok fölé kúszik, s lehet amire visszaérünk a friss tejjel, kenyérrel kedvencünk már ájultan hever a hátsó ülésen. A másik, hogy mindig legyen friss víz négylábúnk előtt, hiszen a melegebb napokon nagyon megnőhet a folyadék igénye. Az itatóba töltött víz ne legyen se túlságosan hideg, se meleg. Séta közben érdemes kedvencünket locsolgatni, akár a „boka”, tappancsok környékével kezdve, hiszen ott tudják magukat a legjobban lehűteni.

 

Figyeljünk, cselekedjünk időben, és ne utólag! A kánikulai nyári napok alkalmával pedig felejtsük el a napközbeni sétákat, és álljunk át egy hajnali/esti verzióra, így biztosítva a megfelelő mozgást kitikkadt kutyánknak.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: blog.gudog.co.uk

Témába vág

Kutyák és a fűtés - Mennyire legyen meleg otthonunkban? Kutyák és a fűtés - Mennyire legyen meleg otthonunkban?
Az évszakok változásaihoz és az időjárási körülményekhez kénytelenek vagyunk alkalmazkodni, ám otthonunk hőmérsékletét ideális esetben mi magunk is szabályozhatjuk. Kedvencünk testhőmérséklete is igazodhat ehhez, de ahogy nekünk, úgy nekik is megvannak a maguk határai. Mi számít hidegnek, melegnek és mire figyeljünk a fűtés beállításánál?

Így kerüld el a fagyálló mérgezést! Így kerüld el a fagyálló mérgezést!
A fagyálló egy erősen mérgező, az állatok számára édeskés illatú, és finom ízű folyadék. Azonban akár néhány nyalás is halálos lehet, visszafordíthatatlan vesekárosodást okozva a kutyának. Emiatt nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk a fagyálló elkerülése érdekében!

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Miért szeretik a kutyák a macskakakit? Miért szeretik a kutyák a macskakakit?
Csóválva közelít, csak úgy süt róla a lelkesedés: szeretne adni egy puszit vagy legalább megnyalni a gazdi kezét. Valami apróság virít a bajszán... csak nem kaki? Netán macskaalom? Már megint?

Kutyák hidegtűrése, hidegtűrő kutyafajták Kutyák hidegtűrése, hidegtűrő kutyafajták
A tél közeledtével gondot kell fordítani a kertben élő kutyák házának téliesítésére, testének melegen tartására. Ehhez azonban több tényezőt figyelembe kell venni, ugyanis minden fajtának mások az igényei, eltérő a tűrőképességük, valamint más a számukra ideális hőmérséklet.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Egyedi kutyás ajándéktárgyak EB OVO Közhasznú Egyesület Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
(Be)menni vagy nem (be)menni - ez itt a kérdés… Hírek - Címlapon
(Be)menni vagy nem (be)menni - ez itt a kérdés…
„Elpusztítjuk őket” - Veszélyben Johnny Depp kutyái Hírek - Címlapon
„Elpusztítjuk őket” - Veszélyben Johnny Depp kutyái