A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

(Be)menni vagy nem (be)menni - ez itt a kérdés…

Kutyafuti: viselkedési illemtan kint és bent


2015. május 16., 07:00


Szerző: Simán Klára


Kategória: Jó tudni!




Vannak írott és íratlan szabályok a kutyafutikon... Igen, minden kutyafutin. A Tiéteken is, igen. Az íratlan az érdekesebb. Meg a több.



 

... akkor mi is bejöhetünk? (Forrás: www.haziallat.hu)

 

„Sziasztok, bemehetünk?” – ez a legkevesebb, ami elhangzik, amikor új pajti érkezik a futira. Legalábbis jó esetben megkérdezik. Igaz ugyan, hogy elvileg bárki bemehet a zárt kutyafuttató területre, a gyakorlat azonban mégis azt mutatja, hogy az ebek között is vannak, akik nem bírják egymást. (Éppúgy, mint a Gazdik között. Gondolj csak bele: Te sem szívesen találkozol mindig mindenkivel!) Ha elég körültekintőek vagyunk, akkor (többnyire) megelőzhetőek a marakodások, veszekedések – a Gazdik között is!

 

„Fiú vagy lány?” „Játékos, vagy inkább területvédő?” „Barátságos?” „Domináns vagy megadó típus?” Et cetera. Számos olyan kérdés merülhet fel, amelyet célszerű feltenni a már bent tartózkodóknak. Aki tehát újonnan érkezik, az nyugodtan érdeklődjön! Ezt az éppen bent lévő területfoglalók is díjazzák, hiszen kinek van kedve egy mérges kutya után rohanni…? Se nekik, se az új jövevény(ek)nek. Pl. ha tudjuk, hogy a kutyánk nem bírja a kanokat, vagy túl domináns és szereti megvillogtani a fogait és a fölényét a riválisnak tekinthető pajtikezdeménynek, akkor vigyázzunk! Ha problémás számunkra a bent lévő páros (min. egyik tagja…), akkor inkább ne menjünk be! A türelem futit terem…!

 

A tökéletes kutyafuti - bemennétek? (forrás: www.4.kerület.ittlakunk.hu)

 

Tolerancia. A kutyafutik protokollja közül az egyik leghasznosabb dolog, hogy nemcsak az érkezőnek, de a benti Gazdinak is illik empatikusnak  lenni az újakkal szemben: ha nem mer/akar bejönni, akkor mielőbb célszerű elhagyni a futtató területét – hadd végezze el a dolgát a másik kutyus is… A tolerancia a kerítés mindkét oldalán alap! …és hát a muszáj is nagy úr! (Ha látjuk topogni a Gazdit, akkor biztonsággal megállapíthatjuk, hogy a négylábújának már „nagyon kell.” :D )

 

Más kutyáját ne etesd! – Gyakran kérdés nélkül jópofiznak a Gazdik a jutifalattal. A finomsággal nemcsak az ebek jóindulatát, hanem többnyire az emberekét is megpróbálják elnyerni az anyatípusú kutyatulajdonosok. Hiba! Szerencsére egyre több házi kedvencet tanítanak meg arra a Gazdik, hogy idegentől nem szabad semmilyen élelmet elfogadni! (Megelőzhető ezzel a mérgezés, különböző fertőzés is.) Ilyenkor tehát vegyük figyelembe, hogy kedveskedésünk miatt szidást kaphat a kutya is és mi is. Arról nem is beszélve, hogy komoly tanulási folyamatba rondíthatunk bele. „Ne vigy’ minket kísértésbe…” – ahogy az meg van írva. (Jó tudni, hogy néhány kutya agresszív lesz az ilyen jellegű kínálgatásoktól!)

 

Nem így fognak várni odabent... (Forrás: www.kutyahazmegoldasok.hu)

 

Optimális, ha rendszeres időpontokban viszed ki a kutyádat a szokásos(nak szánt) futira: így kialakulhatnak az összeszokott falkák, csoportok. Velük biztonságban tudhatod a saját négylábú barátodat is, hiszen a megszokott pajtikkal többnyire nincs gond: tudod, hogy kell viselkedni velük. Ha pedig új pajti érkezik…

...olvastassátok el vele a fenti cikket!  ;)

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Cikk első megjelenése: 2014. augusztus 25.

Témába vág

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

3 fontos ok, amiért NE engedd, hogy a kutyád pórázon ismerkedjen idegen kutyákkal 3 fontos ok, amiért NE engedd, hogy a kutyád pórázon ismerkedjen idegen kutyákkal
„Ugyan, mi lehet a probléma?” - Merülhet fel benned. „Hiszen a kutyák társas lények, nem?” Nos, nem feltétlenül. És bár fejleszthető a szocializációjuk, mégsem hasznos dolog erőltetni a barátkozást, mert bizony baj is lehet belőle.

5 dolog, amivel megtörheted a kutyád lelkét még, ha nem is tudsz róla 5 dolog, amivel megtörheted a kutyád lelkét még, ha nem is tudsz róla
A legtöbben feltehetően sosem tennék meg ezeket, ha azonban biztosra akarsz menni, vagy ismersz valakit, akinek segíteni szeretnél, mert úgy látod, hogy fölöslegesen stresszeli a kutyusát, akkor feltétlenül nézd meg az alábbi listát.

Befogadta a pilóta a reptéren hagyott kutyust Befogadta a pilóta a reptéren hagyott kutyust
Ezek után a San Francisco SPCA állatjóléti szolgálat és a United Airlines légitársaság képviselői közös erővel igyekeztek az eb számára a legjobb otthont megtalálni. Így talált egy igazán jófiú végül a legszeretőbb otthonra. A kölyköt, akit előző tulajdonosa egyszerűen a reptéren hagyott, William Dale pilóta és családja vette végül magához még pont karácsony előtt.

Újabb kutya halt meg a Budai várban Újabb kutya halt meg a Budai várban
Gino, a lagotto kutyus csütörtökön a várban sétált gazdáival a kutyafuttatásra kijelölt területen, amikor máig érthetetlen okból felugrott a Tóth Árpád sétány külső falára, majd a mélybe zuhant. Súlyos sérülései következtében sajnos a gondos orvosi kezelés ellenére belehalt a balesetbe. Részvétünk a gazdinak!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Mondial Assistance GesmbH Irodakutya.com MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Nevelőgazdi kerestetik! Hírek - Címlapon
Nevelőgazdi kerestetik!
Májusi hőguta Hírek - Címlapon
Májusi hőguta