A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyatréner kulisszái mögött - Ami előre visz

2021. május 07., 11:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
Hogy honnan van ennyi energiám? Ezt árulom el mini-blogomban. 

Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeuta

 

Mini-blog Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeutával.

Privát gondolatokkal, kérdőjelekkel, sikerről és örömökről.

 

***

 

 

 

„Honnan van ennyi energiád?” Ezt szegezte nekem a minap egyik ismerősöm. Rögtön beugrott a kép… Állok nap végén a pórázt fogasra akasztva, földre zuttyanok és csak simizem Felhőcske bundáját vagy öt percen át, mert fölállni nincs erőm. Tény, hogy maximálisan ki van használva az időm.

 

Hát igen. Tréningeken kifejezetten energikus vagyok. Mert imádom! Csodálatos azonnal látni a munka gyümölcsét. Ahogyan hozzáérek egy kutyus oldalához és megáll, lenyugszik az acsarkodásból. Vagy a gazdija szeme, amikor nála is működik, amit mutatok. Megtapasztalja és látszik, el sem hiszi, hogy itt van a megoldás. Sokszor kapok üzenetet vagy képeket gazdiktól, videót az eredményekről.

 

Nemrég egy esküvői fotóval leptek meg, ott feszített a ragyogó Mr. és Mrs. között a kis örökbefogadott védencük. Szenzációs volt, a gazdi marcipánból megformázta mindhármójukat az esküvői tortára. Mondanom sem kell, a kutyus sikerült a legrészletesebbre…

Máskor olyan fotót kapok, amin három agár között virít az a bull típusú kutya, akiről korábban ezt saját gazdija sem hitte volna, hogy megtörténhet.

 

 

Az esküvőről sem maradhatott el a négylábú családtag. Az ilyen boldog pillanatok és visszajelzések a gazdiktól jelentik az igazi motivációt!
Az esküvőről sem maradhatott el a négylábú családtag. Az ilyen boldog pillanatok és visszajelzések a gazdiktól jelentik az igazi motivációt!
Fotó: panyizita.hu

 

 

Iszonyat büszke vagyok ezekre az emberekre! Akkor is, ha már nem dolgozunk együtt, mert az élet másfelé kanyarított minket. Hálás vagyok, amiért bizalmat szavaztak nekem és megmutathattam a későbbi boldog együttélésük titkát és kulcsát, ahelyett, hogy „engedelmesre neveltük volna a kutyát”.

Értitek?

Élethelyzetek vannak! Kapcsolódás van az állati társunkkal! Nagy kincs, ha ezeket formálhatjuk jóvá. Az engedelmes képzés, és amit a hagyományos értelemben vett nevelésnek tartunk, ennek „csak” icipici eszköze. Legalább hetven éves elmaradásunk van az északi, nyugati országokhoz képest, ami kutyáinkkal való kapcsolódásunk, kapcsolatépítésünk illeti.

 

Itt most húztam egy bekezdést, mert órákig tudnék még példálózni kutyás sztorikkal és lelkendezni. Jó lesz a következő blogba. Arról fog szólni, ami embert és kutyát egyaránt kicsalogat a házából… 

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: Unsplash - Austin Kirk

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Advent kutyával - Tippek, hogy gondtalanul készülhess az ünnepekre Advent kutyával - Tippek, hogy gondtalanul készülhess az ünnepekre
Nemsoká útjára indul a karácsonyi készülődés és láz, ami számos bevásárlással, utazással, programgazdag hétköznapokkal jár. Egy pici többletenergiával fűszereződnek az esték munka után: tervezni a meglepetéseket, beszerezni a hozzávalókat, barátokkal beülni a közeli vegán éttermekbe levezetésképp. Mindebben részt venni kutyatársadnak hol kihívás, hol vakkantásra ingerlő élménykavalkád, mi tagadás.

Miért csinálja a kutyám? – Támadás Miért csinálja a kutyám? – Támadás
Sok sétát és kutyussal töltött szabadidőt keserít meg a támadás jelensége. Amikor hiába szeretnél egy nyugis sétát tenni, lehetetlennek tűnik. Mert kiszámítható, mi fog történni. Eleinte minden rendben, labdáztok, játszotok. Ügyesen megcsinál minden feladatot. Aztán kedvenced meglát egy másik kutyát pár méterre... Megáll. Befeszül a teste. Összecsukja a száját és meredten néz. Nem borzol, nem ugat. Csendben van. Elég beszédes az a csend…! Sokszor állatorvosi rendelőben köt ki az áldozat kutyus. Aki túléli vagy nem a támadást. Aggodalom, orvosi számla és a félelem… Mi van, ha megismétlődik?

A kutyatréner kulisszái mögött – Milyen a jó hám? A kutyatréner kulisszái mögött – Milyen a jó hám?
Máris csalódást fogok okozni, méghozzá szándékosan. Aki arra számított, jó kis lincshangulat-keltő bekezdés következik a nyakörv versus hám (sajnos) örök kérdéskörét illetően, az most biztosan nem fog kommentelni e röpke gondolatmenet befejeztével. Ennél sokkal izgalmasabb témát hoztam mára. Még az is lehet, provokatívabbat.

Miért ugrál fel a kutyám? Miért ugrál fel a kutyám?
Melyik gazdi ne ismerné a jelenetet, amikor egy hosszú munkanap végén végre hazaér, nyílik az ajtó… és ott tobzódik előtte kutyusa széles vigyorral. Pörög, toporog izgalmában, hol tutulkodva fontoskodik, hol meg nyálas puszikat oszt vég nélkül, mindeközben pedig igyekszik megmászni szeretett kétlábúját?

Tudomány a kutyanevelésben – Az alternatív viselkedés Tudomány a kutyanevelésben – Az alternatív viselkedés
Mit jelent az alternatív viselkedés? Cikkemben megosztom veled és tippeket is adok, hogyan tudod bővíteni tudásod.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 AEGON Magyarország Zrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A túlzott lihegés lényeges tünet! Hírek - Címlapon
A túlzott lihegés lényeges tünet!
Közös séta a gazdátlan állatokért Hírek - Címlapon
Közös séta a gazdátlan állatokért