A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyatréner kulisszái mögött - Ami előre visz

2021. május 07., 11:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
Hogy honnan van ennyi energiám? Ezt árulom el mini-blogomban. 

Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeuta

 

Mini-blog Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeutával.

Privát gondolatokkal, kérdőjelekkel, sikerről és örömökről.

 

***

 

 

 

„Honnan van ennyi energiád?” Ezt szegezte nekem a minap egyik ismerősöm. Rögtön beugrott a kép… Állok nap végén a pórázt fogasra akasztva, földre zuttyanok és csak simizem Felhőcske bundáját vagy öt percen át, mert fölállni nincs erőm. Tény, hogy maximálisan ki van használva az időm.

 

Hát igen. Tréningeken kifejezetten energikus vagyok. Mert imádom! Csodálatos azonnal látni a munka gyümölcsét. Ahogyan hozzáérek egy kutyus oldalához és megáll, lenyugszik az acsarkodásból. Vagy a gazdija szeme, amikor nála is működik, amit mutatok. Megtapasztalja és látszik, el sem hiszi, hogy itt van a megoldás. Sokszor kapok üzenetet vagy képeket gazdiktól, videót az eredményekről.

 

Nemrég egy esküvői fotóval leptek meg, ott feszített a ragyogó Mr. és Mrs. között a kis örökbefogadott védencük. Szenzációs volt, a gazdi marcipánból megformázta mindhármójukat az esküvői tortára. Mondanom sem kell, a kutyus sikerült a legrészletesebbre…

Máskor olyan fotót kapok, amin három agár között virít az a bull típusú kutya, akiről korábban ezt saját gazdija sem hitte volna, hogy megtörténhet.

 

 

Az esküvőről sem maradhatott el a négylábú családtag. Az ilyen boldog pillanatok és visszajelzések a gazdiktól jelentik az igazi motivációt!
Az esküvőről sem maradhatott el a négylábú családtag. Az ilyen boldog pillanatok és visszajelzések a gazdiktól jelentik az igazi motivációt!
Fotó: panyizita.hu

 

 

Iszonyat büszke vagyok ezekre az emberekre! Akkor is, ha már nem dolgozunk együtt, mert az élet másfelé kanyarított minket. Hálás vagyok, amiért bizalmat szavaztak nekem és megmutathattam a későbbi boldog együttélésük titkát és kulcsát, ahelyett, hogy „engedelmesre neveltük volna a kutyát”.

Értitek?

Élethelyzetek vannak! Kapcsolódás van az állati társunkkal! Nagy kincs, ha ezeket formálhatjuk jóvá. Az engedelmes képzés, és amit a hagyományos értelemben vett nevelésnek tartunk, ennek „csak” icipici eszköze. Legalább hetven éves elmaradásunk van az északi, nyugati országokhoz képest, ami kutyáinkkal való kapcsolódásunk, kapcsolatépítésünk illeti.

 

Itt most húztam egy bekezdést, mert órákig tudnék még példálózni kutyás sztorikkal és lelkendezni. Jó lesz a következő blogba. Arról fog szólni, ami embert és kutyát egyaránt kicsalogat a házából… 

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: Unsplash - Austin Kirk

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A kutyatréner kulisszái mögött – Születésnap, forgatás A kutyatréner kulisszái mögött – Születésnap, forgatás
Május utolsó napja van; lezárul egy hónap, indul egy új szakasz. Az előző hét forgatásán merengek. Ami történetesen a születésnapomra következő pénteken zajlott. Három tündéri kisgyerekkel és a szüleikkel, tíz kutyussal, no és gazdijaikkal forgattunk a budai oldalon. Napsütés, pattogó energiák, puha fű, erős kávé illata a közeli kerthelyiségből.

A kutyatréner kulisszái mögött – Előcsalogatni embert, kutyát A kutyatréner kulisszái mögött – Előcsalogatni embert, kutyát
Viselkedést tartósan csak az érzelmi állapot megváltoztatásával lehet módosítani. Az pedig kutya nehéz, hogy stílusos legyek. Gondolj bele! Hány gazdit bélyegeznek meg mások, mert agresszív a kutyatársuk, mert félős, mert nem érdeklik a játékok, mert lassú… Hány gazdi érez emiatt kétségbeesést vagy szomorúságot. Aztán szép lassan elbújnak. Akkor indulnak sétálni, mikor mások már alszanak. Vagy ha simán csak sötét van. Arra mennek, amerre a többiek nem járnak, kerülik a társaságot. Képletesen szólva magukra zárnak egy ajtót – sok-sok zárral. Elszigetelődnek.

Pozitív megerősítés - a gazdiknak! Pozitív megerősítés - a gazdiknak!
Múlt héten pár nap különbséggel két meghatározó beszélgetésem volt egy-egy családnál a nappalijukban. Ráadásul egymástól tökéletesen függetlenül. Ráterelték a figyelmem valamire. Ez pedig a gazdiknak való pozitív visszajelzés fontossága.

Egy kutyatréner történetei - Viadalból az életbe Egy kutyatréner történetei - Viadalból az életbe
Rehabilitálható egy viadaloztatott harcikutya? Mit kell tenned, hogy családban élhessen? Mi ad biztonságot nektek és környezeteteknek? Ezekre válaszolok a következő esettanulmánnyal és videóval.

Egy kutyatréner történetei - Többet ésszel, mint erővel! Egy kutyatréner történetei - Többet ésszel, mint erővel!
Nem minden az, aminek látszik. A figyelmet, állati társunk megértésének igényét, a vele való humánus foglalkozást többen a vezetői minőség hiányaként és fölösleges tutujgatásként értelmezik – tévesen. Kedves vezetőnek lenni nem jelent erélytelenséget. Sőt!

Alapengedelmesség: tudni nem elég, alkalmazni is kell! Alapengedelmesség: tudni nem elég, alkalmazni is kell!
Szemünk előtt a kép: a kutya parancsra ugrik át az akadályon, felkapja a labdát, majd szájában tartva visszafut hozzánk. Elénk ül és szinte mondani sem kell semmit, máris kezünkbe adja féltett kincsét. Nagyon sok gazdi első kérdése, mennyi idő, ameddig a kutya megtanulja az alapengedelmességet?

Csodarecept, varázsmódszer a kutyanevelésben – létezik? Csodarecept, varázsmódszer a kutyanevelésben – létezik?
A válasz egyértelmű: nem. Ezzel tulajdonképp rövidre is zárhatnánk a problematikát…

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com EB OVO Közhasznú Egyesület AEGON Magyarország Zrt. MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Kutyás barangolások - Rám-szakadék: kutyával vagy kutya nélkül? Hírek - Címlapon
Kutyás barangolások - Rám-szakadék: kutyával vagy kutya nélkül?
Megható barátság: a cicának hála béke költözött a szorongó kutya szívébe Hírek - Címlapon
Megható barátság: a cicának hála béke költözött a szorongó kutya szívébe
fb-text