A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyatréner kulisszái mögött – Neked ki a mestered?

2021. július 01., 11:30


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
Ezt a kérdést szegezte nekem a minap egy gazdi. Afelől érdeklődött, kinek milyen technikája mentén dolgoztam ki saját módszerem. Nagyot néztem és az igazat megvallva picit kényelmetlenül éreztem magam. Láttam az arcán, másféle választ vár, mint amilyet adni készülök. 

 

Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeuta

 

Mini-blog Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeutával.

Privát gondolatokkal, kérdőjelekkel, sikerről és örömökről.

 

***

 

 

 

 

 

... Egyetlen mondatot tudtam kiejteni a számon:

 

A kutyák a mestereim.

 

Mindig is ők voltak és ők is lesznek. Senkitől nem tanultam annyit életemben, mint tőlük. Az ember lánya autodidakta módon vagy egyetemi padban ülve, könyvtárak mélyén, vagy a való életben, de rengeteg tudást, tapasztalatot képes szerezni és felhalmozni. Ám annyi használható, a személyiségfejlődésemhez, akár a szó szoros értelmében vett életben maradásomhoz nélkülözhetetlen tudást, mint amennyit a kutyáktól kaptam, egyetlen ember nem adott. Példamutatással végképp nem… Ők tanítottak célra fókuszálni, a jelenben élni, félretenni az egóm, alkalmazkodni, idegrendszert analizálni, észrevenni az eredményt vagy a pillanat vidámságát akkor, amikor különösebb ok erre azért nem mutatkozott… Amikor egy ember rombolt, a kutyáim mindig ott voltak építeni.

 

 

A tanulás fordított irányban is megvalósul: rengeteget tanulhatunk kutyáinktól!
A tanulás fordított irányban is megvalósul: rengeteget tanulhatunk kutyáinktól!
Fotó: Unsplash - Tamas Pap

 

 

Két nemzetközi kutyás szaktekintély nevét hozta fel példaként a gazdi. Belekezdhettem volna, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában hosszú évek óta gyűlnek a tanulmányaim és megfigyeléseim a védetett programom részeként. Kifejthettem volna neki, hogy 2017 óta a nevem lajstromszámozott védjegy lett szakmán belül. De minek? Inkább arról beszéltem, mit tartok zseniálisnak Cesar Millan és Victoria Stilwell munkásságában. Kiegészítve Jan Fennell, Turid Rugaas, Sophia Jin, Martin Rütter, Zak George, dr. Debra Horowitz, dr. Brian Hare és még sok más állatorvos, kinológus, kutyakiképző nevével a listát. Igyekszem rendszeresen olvasni a magyar és a nemzetközi szakirodalmat. Meg is szoktam rendelni a legújabb elérhető könyveket. Legutóbb a szeparációs szorongás és a pórázon mutatott reaktivitás témakörében. Elengedhetetlennek tartom ezt, hiszen folyamatosan új eredmények vannak a kutyák állatorvoslásának, viselkedéskutatásának a területén. Igyekszem ezen tudáselemeket beépíteni az általam vezetett kutya-viselkedésterápiákba.

 

Még valami: meglátásom szerint minden kutyás szakembernek saját magának kell tudni, milyen technika, módszer mennyire illik habitusához. Ha ilyet nem lát maga körül, akkor kidolgozni, megtalálni, rájönni. Ez tipikusan az a hivatás, ahol nem lehet vetíteni. Nem prezentálhatok olyan érintést, módszert, energiát, ami nem sajátom. Ami nem fakad a zsigereimből, nem automatikusan és ösztönösen ered belőlem, kiegészítve a szakmai tudásanyaggal. Ez meglehetősen balesetveszélyes lenne! A kutya – már csak a szaginformációkból is – pontosan tudja, ki mikor autentikus és ki mikor nem. Nem fog komolyan venni, sem követni egy színjátszó figurát.

 

Nem technikákat képviselek, hanem kutyákkal foglalkozom. Nem tudom, sikerült-e választ adnom…

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: Unsplash - Tamas Pap

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

6 ok, amiért a kutyád nyüszíthet 6 ok, amiért a kutyád nyüszíthet
A szűkölés különböző okainak megismerése segíthet jobban megérteni a kutyát és erősítheti a kötődést. Segíthet továbbá a kiképzésben is, mert ha rosszul értelmezzük a kutya nyüszítő jelzéseit, előfordulhat, hogy nem megfelelően reagálunk rá. Az alábbiakban felsoroljuk a hat legfontosabb okot, amiért a kutyák ehhez a hangjelzési formához fordulnak.

10 dolog, amit a kutyák nem szeretnek – mi emberek mégis csináljuk 10 dolog, amit a kutyák nem szeretnek – mi emberek mégis csináljuk
Vannak azonban a szeretetnek olyan kifejezési módjai, ami emberek között rendben van, a kutyák viszont nem szeretik, de a gazdájuk iránti odaadásból mégis eltűrik. Aztán olykor, ha túlmegyünk egy ponton, akkor bizony odakapnak. Sok ember pedig ilyenkor meglepődik és nem is érti, hogy miért történt a baleset. Rosszabb esetben pedig a kutyát hibáztatják. Nézzünk meg néhány ilyet.

Apró hibák – így nevelheted félre kölyökkutyád, mikor harapja a kezed Apró hibák – így nevelheted félre kölyökkutyád, mikor harapja a kezed
Na jó, legtöbbször a kezed. De attól sem jön zavarba a kis gombóc, ha éles fogacskáival a nadrágszáradra csimpaszkodhat. Végtére jó móka azon utazni. Hogy vérző sebek, bosszús pillantások maradnak utána a te részedről, nos, ez a legkevésbé szegi kedvét. Minden kutya tudja, hogy rágni jó. Ő pedig nagy és veszélyes vadászkutya – legalábbis álmaiban. Így hát rágnia kell. Nem mindegy azonban, hogy mit és mikor.

Miért csinálja a kutyám? – Támadás Miért csinálja a kutyám? – Támadás
Sok sétát és kutyussal töltött szabadidőt keserít meg a támadás jelensége. Amikor hiába szeretnél egy nyugis sétát tenni, lehetetlennek tűnik. Mert kiszámítható, mi fog történni. Eleinte minden rendben, labdáztok, játszotok. Ügyesen megcsinál minden feladatot. Aztán kedvenced meglát egy másik kutyát pár méterre... Megáll. Befeszül a teste. Összecsukja a száját és meredten néz. Nem borzol, nem ugat. Csendben van. Elég beszédes az a csend…! Sokszor állatorvosi rendelőben köt ki az áldozat kutyus. Aki túléli vagy nem a támadást. Aggodalom, orvosi számla és a félelem… Mi van, ha megismétlődik?

Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül! Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül!
Te is elgondolkodtál már azon, mi lenne, ha kedvenced elmesélhetné, mit érez? Az alábbi jelek segítségével megtudhatod a választ az egyik legfontosabb kérdésre is: boldog-e a kutyád?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart EB OVO Közhasznú Egyesület Brimo partysátor Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Állati mentés: a golden retriever hátán utazott ki a partra a vízben rekedt mormota Hírek - Címlapon
Állati mentés: a golden retriever hátán utazott ki a partra a vízben rekedt mormota
Nem, nem kell minden nap „lefárasztanod” a kutyádat! Hírek - Címlapon
Nem, nem kell minden nap „lefárasztanod” a kutyádat!