A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyatréner kulisszái mögött – Neked ki a mestered?

2021. július 01., 11:30


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
Ezt a kérdést szegezte nekem a minap egy gazdi. Afelől érdeklődött, kinek milyen technikája mentén dolgoztam ki saját módszerem. Nagyot néztem és az igazat megvallva picit kényelmetlenül éreztem magam. Láttam az arcán, másféle választ vár, mint amilyet adni készülök. 

 

Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeuta

 

Mini-blog Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeutával.

Privát gondolatokkal, kérdőjelekkel, sikerről és örömökről.

 

***

 

 

 

 

 

... Egyetlen mondatot tudtam kiejteni a számon:

 

A kutyák a mestereim.

 

Mindig is ők voltak és ők is lesznek. Senkitől nem tanultam annyit életemben, mint tőlük. Az ember lánya autodidakta módon vagy egyetemi padban ülve, könyvtárak mélyén, vagy a való életben, de rengeteg tudást, tapasztalatot képes szerezni és felhalmozni. Ám annyi használható, a személyiségfejlődésemhez, akár a szó szoros értelmében vett életben maradásomhoz nélkülözhetetlen tudást, mint amennyit a kutyáktól kaptam, egyetlen ember nem adott. Példamutatással végképp nem… Ők tanítottak célra fókuszálni, a jelenben élni, félretenni az egóm, alkalmazkodni, idegrendszert analizálni, észrevenni az eredményt vagy a pillanat vidámságát akkor, amikor különösebb ok erre azért nem mutatkozott… Amikor egy ember rombolt, a kutyáim mindig ott voltak építeni.

 

 

A tanulás fordított irányban is megvalósul: rengeteget tanulhatunk kutyáinktól!
A tanulás fordított irányban is megvalósul: rengeteget tanulhatunk kutyáinktól!
Fotó: Unsplash - Tamas Pap

 

 

Két nemzetközi kutyás szaktekintély nevét hozta fel példaként a gazdi. Belekezdhettem volna, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában hosszú évek óta gyűlnek a tanulmányaim és megfigyeléseim a védetett programom részeként. Kifejthettem volna neki, hogy 2017 óta a nevem lajstromszámozott védjegy lett szakmán belül. De minek? Inkább arról beszéltem, mit tartok zseniálisnak Cesar Millan és Victoria Stilwell munkásságában. Kiegészítve Jan Fennell, Turid Rugaas, Sophia Jin, Martin Rütter, Zak George, dr. Debra Horowitz, dr. Brian Hare és még sok más állatorvos, kinológus, kutyakiképző nevével a listát. Igyekszem rendszeresen olvasni a magyar és a nemzetközi szakirodalmat. Meg is szoktam rendelni a legújabb elérhető könyveket. Legutóbb a szeparációs szorongás és a pórázon mutatott reaktivitás témakörében. Elengedhetetlennek tartom ezt, hiszen folyamatosan új eredmények vannak a kutyák állatorvoslásának, viselkedéskutatásának a területén. Igyekszem ezen tudáselemeket beépíteni az általam vezetett kutya-viselkedésterápiákba.

 

Még valami: meglátásom szerint minden kutyás szakembernek saját magának kell tudni, milyen technika, módszer mennyire illik habitusához. Ha ilyet nem lát maga körül, akkor kidolgozni, megtalálni, rájönni. Ez tipikusan az a hivatás, ahol nem lehet vetíteni. Nem prezentálhatok olyan érintést, módszert, energiát, ami nem sajátom. Ami nem fakad a zsigereimből, nem automatikusan és ösztönösen ered belőlem, kiegészítve a szakmai tudásanyaggal. Ez meglehetősen balesetveszélyes lenne! A kutya – már csak a szaginformációkból is – pontosan tudja, ki mikor autentikus és ki mikor nem. Nem fog komolyan venni, sem követni egy színjátszó figurát.

 

Nem technikákat képviselek, hanem kutyákkal foglalkozom. Nem tudom, sikerült-e választ adnom…

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: Unsplash - Tamas Pap

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Legyen bár veleszületett vagy szerzett a károsodás, egy hallásproblémás kutya gazdijának lenni kisebb-nagyobb kihívásokkal járhat. A békés együttéléshez kínálunk most egy kis segítséget.

Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta? Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta?
Napsütés, lengedező szél, nyár… Mi is lehetne kellemesebb kikapcsolódás, mint kedvencünk társaságában ellátogatni a partra és megmártózni a vízben. És ha ő másként gondolja?

Segíti a kutyák tanulását, ha dicsérettel és simogatással is jutalmazzuk őket Segíti a kutyák tanulását, ha dicsérettel és simogatással is jutalmazzuk őket
A kutyák tanulási sikerére jó hatással van, ha nemcsak étellel jutalmazzuk őket, hanem dicséretet és simogatást is kapnak a jó teljesítményért - derül ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak Scientific Reportsban megjelent legújabb kutatásából. Az etológusok az érzelmek, a tanulás és az alvás összefüggéseit vizsgálták. Eredményeik rávilágítanak, hogy a tanítási stílus és az alvás hogyan hat a kutyák viselkedésére és tanulási sikerére.

Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák? Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák?
A kistestű kutyákról gyakran vélekednek úgy az emberek, hogy morcosabbak, mint nagyobb társaik. Mi okozhatja ezt?

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Egyedi kutyás ajándéktárgyak Mondial Assistance GesmbH MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Újra tesztelte a NÉBIH a kullancsok elleni nyakörveket Hírek - Címlapon
Újra tesztelte a NÉBIH a kullancsok elleni nyakörveket
Éhező kutyák a kiállításon? Botrány az FCI körül Hírek - Címlapon
Éhező kutyák a kiállításon? Botrány az FCI körül