A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nem, nem kell minden nap „lefárasztanod” a kutyádat!

2021. június 30., 12:00


Szerző: Dala Orsolya


Kategória: Jó tudni!




A fáradt kutya a jó kutya. De hogyan lehet igazán fáradt egy kutya anélkül, hogy lefáraszthatatlan atlétává edzenénk?



 

 

Steffi Trott a SpiritDog Training alapítója. A saját border collie fajtájú kutyája képzésével kezdte, majd helyi tanítványai lettek és szemináriumokat tartott. Jelenleg már Európa szerte utazik és megosztja tudását. A kutyákat pozitív megerősítéssel, kötődésen és játékon alapuló módszerrel képzik.

 

Steffi minden héten rengeteg üzenetet kap, mint például:

„A kutyám reaktív/elrohan póráz nélkül/vadakat kerget/felugrál az idegenekre … de annyi energiája van, muszáj minden nap póráz nélkül lefárasztanom vagy kilométereket futni, bicikliznem vele. Hogyan képezzem, hogy közben tartani tudjuk az edzéstervünket?”

 

Sajnos két véglet van a kutyával foglalkozás terén. Az egyik oldalon vannak kutyák, akik nyilvánvalóan nem kapnak elegendő mentális és fizikai kihívást. Ezek a kutyák unatkoznak, pusztítanak, gyakran túlsúlyosak, vagy éppen olyan viselkedést tanúsítanak, mint a túlzásba vitt ásás vagy az árnyékok kergetése. Mindenképp jobb lenne a helyzet, ha több közös tevékenységet folytathatnának a gazdájukkal.

 

A másik végletet azok a kutyák teszik ki, akiknek rengeteg (és a rengeteg alatt túl sokat értek) fizikai foglalkozásban van részük, mivel kiderült, hogy ez az egyetlen módja van annak, hogy viselkedésük kezelhető legyen. Ha úgy érzed, hogy a kutyád a plafonon rohangál, ha nem kapja meg a napi 2 órás futókörét, akkor ez a bejegyzés neked szól.

 

 

A fizikai aktivitás is fontos, viszont önmagában nem elegendő a teljes lefárasztáshoz
A fizikai aktivitás is fontos, viszont önmagában nem elegendő a teljes lefárasztáshoz
Fotó: Dala Orsolya

 

 

A fáradt kutya a jó kutya?

 

Mind hallottuk már számtalanszor, hogy a „fáradt kutya a jó kutya”. Ez igaz, természetesen: a kutya amelyik kimerülten alszik, nem fogja szétrágni a bútoraidat vagy az ablakból ugatni a megrebbenő faleveleket. Viszont fordítva ez nem igaz. A fizikai kifárasztás nem szükséges hozzá, hogy jó legyen a kutya. A kutyák lehetnek jók anélkül, hogy fáradtak lennének.

Ha a kutya nem tud „jó kutya” lenni kifárasztás nélkül, a megoldás nem az, hogy még több fizikai feladatot kap.

 

 

 

A “szuperatlétává” edzés veszélye

 

A kutyák fizikai teljesítőképessége hatalmas (főleg a munkakutyáknak). Minél intenzívebb az edzés, annál jobban fejlődik az állóképességük. Sokkal gyorsabban válnak fittekké, mint a legtöbb ember – így kitartása hamarabb túlszárnyalja a tiédet.

 

Különösen gyakori eset kölyökkutyákkal – nagyon egyszerű „lefárasztani” egy 8 hetes kölyköt fizikai gyakorlatokkal (az utcai fel-alá sétáltatás is megteszi). 6 hónapos korában már sokkal nehezebb lesz egyszerű fizikai gyakorlatokkal lefárasztani.

 

 

Minél több a mozgás, annál nagyobb lesz a kutya állóképessége - és így egyre több mozgást igényel majd ahhoz, hogy elfáradjon
Minél több a mozgás, annál nagyobb lesz a kutya állóképessége - és így egyre több mozgást igényel majd ahhoz, hogy elfáradjon

 

 

A fizikai és mentális tevékenységek egyensúlya

 

A fizikai fárasztásnál sokkal hatásosabbak azok a tevékenységek, melyek igénylik, hogy a kutya gondolkodjon és használja a problémamegoldó képességét. Különösen igaz azokra a kutyákra, melyek hozzászoktak az azonnali sikerélményhez, előbb cselekednek, aztán gondolkodnak, illetve azokra is, akik imádnak vadulni, valamit üldözni. Nagyon gyorsan és hatékonyan elfáradnak, amikor olyan kihívások elé állítják őket, amelyek gondolkodásra késztetik őket.

 

Ironikus módon a helyben maradás az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy kimerítsük az ilyen magas üzemfokon égő kutyákat. Steffi egyik kedvenc tevékenysége a hozzá fordulókkal, hogy együtt elmennek egy kutyabarát bevásárlóközpontba, egy forgalmas parkba vagy hasonlóba. Ott pedig egyszerűen csak állnak és jutalmazzák a kutyát, ha a gazdira összpontosít, közel marad vagy valamilyen magukkal vitt anyagdarabon (például szőnyeg vagy polifoam matrac) fekszik. Steffi minden ilyen foglalkozás után kap egy üzenetet egy olyan kutya képével, amely nagyon jól alszik, pedig alig volt valamilyen fizikai aktivitás (helyette SOK mentális!).

 

 

A helyben maradás remek feladat a mentális munkához
A helyben maradás remek feladat a mentális munkához
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Amikor olyan trükköket tanítasz, amit kis energiával el tud végezni a kutya, de átgondolt és kontrollált mozdulatokat kell végrehajtania, ugyanolyan fárasztó lehet, mint 30 perc labdázás. Mit szólnál ahhoz, ha megtanítanád a kutyádat rá, hogy lépjen be mind a négy lábával egy egyre kisebb kartondobozba vagy forogjon balra és jobbra egy kis felületen, például sámlin vagy padon? Megtaníthatod neki azt is, hogy fekvő helyzetből lassan emelkedjen fel. Sok kutya a lelkesedéstől felpattanna, de tudatosan a lassú felkelésre tanítsd meg, hogy kellően elfáradjon fejben. Ehhez az eredeti cikkben találhatsz videós segítséget.

 

A kutyák nem jók a kétlépcsős problémamegoldásban (ahhoz, hogy elérjem X-et, el kell végeznem Y-t). Könnyedén lemerítheted a kutyádat, ha egy maroknyi finomságot teszel egy nagy törölköző alá és hagyod, hogy megpróbálja megszerezni őket. Nagy eséllyel sok időbe telik, mire rájön, hogyan lehet átfordítani a törülköző egyik sarkát, hogy megkapja a csemegéket (sok kutya megpróbálja felszippantani őket a törülközőn keresztül vagy megpróbálja „kiásni”, harapdálja a törülközőt … ).

 

 

A kutya energiaszintje a nap folyamán

 

A legtöbb kutya reggel pörög, aztán szundikál, kora-délután újabb energiái szabadulnak fel, majd még egyet szundít, lefekvés előtt pedig ismét felhúzza magát.

(Ez változhat a kutya korától, fajtájától, egyéniségétől és a saját megszokott életritmusotoktól – a legtöbb kutya elég jól tud alkalmazkodni, te ismered őt a legjobban)

 

 

Aktív és pihenéssel töltött időszakok váltják egymást a kutya egy napja alatt is
Aktív és pihenéssel töltött időszakok váltják egymást a kutya egy napja alatt is

 

 

Nem érdemes megvárni, amíg a kutya a teljesen felpörög és akkor belevágni a megerőltető fizikai tevékenységbe vagy játékba. Ezzel csak megerősíted ezt az izgatott lelkiállapotot. A kimerültség a nyugodt élet előfeltétele lesz – ez az, amit te nem szeretnél.

 

 

 

A legaktívabb ponton elkezdeni a foglalkozást nem előnyös
A legaktívabb ponton elkezdeni a foglalkozást nem előnyös

 

 

Ezzel fokozatosan sikerül elérni, hogy egy alapból nyugodtabb lelkiállapotban induljanak a közös tevékenységek. Nem éri el azt az energiától tengő állapotot, amit csak kimerítő fizikai gyakorlással lehet megszüntetni.

 

 

 

Érdemesebb a pihenő szakasz után megkezdeni a foglalkozást a kutyával
Érdemesebb a pihenő szakasz után megkezdeni a foglalkozást a kutyával

 

 

 

Mennyi feladatra van szüksége a kutyámnak?

 

Steffinek mindennap felteszik ezt a kérdést. Az az igazság, hogy nem tud erre válaszolni. A kutya viselkedése jelezni fogja, hogy elegendő-e a fizikai és mentális tevékenység és az edzés mennyisége.

 

Általános szabály, hogy a legtöbb kutya akkor érzi jól magát, ha körülbelül másfél-két órás tevékenységet folytathat a gazdájával. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a kutyádat napi 22 órán keresztül figyelmen kívül hagyod, majd minden délután 2 órán át játszol vele, amíg nem lóg földig a nyelve. Ideális felállás, ha több részletre osztod ezt az együtt töltött időt – esetleg egy 10 perces edzés, utána egy 20 perces szaglászós séta, délután az elméjét dolgoztató feladat (például a falat keresés), huzakodós játék és este séta a belvárosban, ahol a nyugodt viselkedést jutalmazzuk.

 

 

Minden kutyának más-más igényei vannak a fizikai és mentális feladatok terén
Minden kutyának más-más igényei vannak a fizikai és mentális feladatok terén
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Több ötletet szeretnél a nyugodt viselkedés tanításához?

 

Az eredeti cikk ide kattintva érhető el.  Az eredeti angol nyelvű cikkben további remek képeket találhatsz és két angol nyelvű videót, amiből hasznos trükköket tanulhatsz!

 

 

Boldog (nyugodt és figyelmes) tréningezést kívánok!

 

 

 

 

Forrás: Steffi Trott
Fordította: Dala Orsolya

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

3 szimatolós játék otthonra, amely kutyádnak is tetszeni fog 3 szimatolós játék otthonra, amely kutyádnak is tetszeni fog
Kutyánk elsődlegesen orra révén fedezi fel a világot, a szaglására alapozó feladatok pedig remekül megdolgoztatják elméjét is. Játékra fel!

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák? Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák?
A kistestű kutyákról gyakran vélekednek úgy az emberek, hogy morcosabbak, mint nagyobb társaik. Mi okozhatja ezt?

Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta? Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta?
Napsütés, lengedező szél, nyár… Mi is lehetne kellemesebb kikapcsolódás, mint kedvencünk társaságában ellátogatni a partra és megmártózni a vízben. És ha ő másként gondolja?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online Mondial Assistance GesmbH MOL Nyrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutyatréner kulisszái mögött – Neked ki a mestered? Hírek - Címlapon
A kutyatréner kulisszái mögött – Neked ki a mestered?
Kutya a medencében - mire figyeljünk? Hírek - Címlapon
Kutya a medencében - mire figyeljünk?