A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A legtutibb kutyaápolási tippek

2023. február 01., 16:00


Szerző: (X)


Kategória: Ajánló
Sok háziállat sajnos nem kifejezetten kedveli, ha a bundáját, a fogait vagy a karmait zargatjuk... 

...Pedig a kedvenceink rendszeres és megfelelő ápolása a felelős állattartás elengedhetetlen része. Bizonyos időközönként érdemes meglátogatni a kisállat kozmetikát, de van amit otthon is nyugodtan elvégezhetünk. Ehhez gyűjtöttünk össze néhány hasznos tudnivalót!

 

 

A fogak egészségére nagy figyelmet kell fordítani!

 

A kedvencünk fogsorát heti rendszerességgel érdemes ellenőrizni és tisztítani, mivel a fogakra gyorsan lerakódhat a lepedék, ami hosszú távon kellemetlen fogkövet eredményezhet. A fogkövet pedig csak az állatorvos tudja eltávolítani.

A fogmosás sajnos nem mindig a legegyszerűbb művelet, de ha türelemmel és kitartással állunk hozzá, akkor megtanítható. Érdemes már kölyökkorban elkezdeni hozzászoktatni a fogápoláshoz a kutyát, hogy ne zavarja, ha a szájába nyúlunk.

 

A fogmosás során a fogíny alatti területet a fogkefével óvatosan, apró mozdulatokkal kell megtisztítani. Fontos, hogy ne dörzsöljük erősen, mert könnyen felsérthetjük a kutyus fogínyét. Amikor a kutya elkezd mocorogni, mindenképp hagyjuk abba a fogmosást és inkább a következő nap próbálkozzunk vele újra, nehogy rossz élményként maradjon meg benne. A fogmosás után pedig jöhet a jutalom és a dicséret!

 

Léteznek kifejezetten kutyáknak készült fogkefék és fogkrémek is. Nagyon fontos, hogy soha ne az embereknek szánt termékeket használjuk, mert ezek akár károsak is lehetnek a kutyának.

 

 

A legtutibb kutyaápolási tippek

 

 

A körmöket rendszeresen le kell vágni!

 

A körmökre is kiemelt figyelmet kell fordítani, főleg a lakásban tartott és keveset mozgó kutyák esetében. A túl hosszú karmok igen kellemetlenek, akár fájdalmasak is lehetnek a kedvencünknek, és előfordulhat, hogy komolyabb egészségügyi problémákat okoznak.

 

A karmoknak sosem szabad leérniük a talajig, tehát ha a körmök kopogását hallod, akkor bizony eljött az ideje a körömvágásnak! Nagyon óvatosnak kell lenni, mert ha rossz helyen vágjuk le a körmöt, akkor nagy fájdalmat, sérülést okozhatunk a kutyának, akár vérezhet is a körömágy.

 

A speciális ollót mindig 45 fokos szögben tartsuk a vágás során, és figyeljük arra, hogy a körömágy végétől legalább 2-3 mm-re fejezzük be a műveletet. A fehér, világos körmöknél egyszerűbb a dolgunk, mert szemmel jól látható a körömágy - egy rózsaszín vonalként jelenik meg. A fekete körmöket viszont mindig csak apránként szabad vágni, mert itt nem látható a körömágy. A karom belsejében lévő szürke/fehér kör alakú fekete közepű rész jelzi azt, hogy meddig vághatsz.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért jön utánam a kutyám a fürdőszobába? Miért jön utánam a kutyám a fürdőszobába?
Vannak ebek, akik előszeretettel követik a gazdit mindenhova, és arról sem maradhatnak le, ha lezuhanyozunk vagy veszünk egy kellemes fürdőt. De mi teszi ezt olyan érdekessé?

A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja? A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja?
Apró fehér szöszmöszök a kutya bundáján? Csak nem korpásodik? Lehetséges egyáltalán?

Mit keres egy bárány a kutyakozmetikában? Mit keres egy bárány a kutyakozmetikában?
Nem mindennapi látvány fogadja a járókelőket egy argentin kutyaszalonnál.

Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után? Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után?
Megrázza magát, majd heves dörgölőzésbe kezd, vagy körbe-körbe rohangál eszméletlen sebességgel… Mintha kivetkőzne magából azok után, hogy megfürdettük, vagy pancsolt egy hatalmasat a vízben. Vajon miért csinálja?

Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba? Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba?
… és egyéb szagos dolgokba, amit csak úton-útfélen találnak. Valami ellenállhatatlan erő vonzza szimatukat feléjük, majd hazafelé büszkén hordják „varázslatos” illatukat. Mi pedig nem győzzük befogni orrunkat, és lélekben készülünk egy (újabb) alapos fürdetésre.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Brimo partysátor Irodakutya.com Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hírek - Címlapon
Hírek - Címlapon