A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A legtutibb kutyaápolási tippek

2023. február 01., 16:00


Szerző: (X)


Kategória: Ajánló




Sok háziállat sajnos nem kifejezetten kedveli, ha a bundáját, a fogait vagy a karmait zargatjuk...



 

...Pedig a kedvenceink rendszeres és megfelelő ápolása a felelős állattartás elengedhetetlen része. Bizonyos időközönként érdemes meglátogatni a kisállat kozmetikát, de van amit otthon is nyugodtan elvégezhetünk. Ehhez gyűjtöttünk össze néhány hasznos tudnivalót!

 

 

A fogak egészségére nagy figyelmet kell fordítani!

 

A kedvencünk fogsorát heti rendszerességgel érdemes ellenőrizni és tisztítani, mivel a fogakra gyorsan lerakódhat a lepedék, ami hosszú távon kellemetlen fogkövet eredményezhet. A fogkövet pedig csak az állatorvos tudja eltávolítani.

A fogmosás sajnos nem mindig a legegyszerűbb művelet, de ha türelemmel és kitartással állunk hozzá, akkor megtanítható. Érdemes már kölyökkorban elkezdeni hozzászoktatni a fogápoláshoz a kutyát, hogy ne zavarja, ha a szájába nyúlunk.

 

A fogmosás során a fogíny alatti területet a fogkefével óvatosan, apró mozdulatokkal kell megtisztítani. Fontos, hogy ne dörzsöljük erősen, mert könnyen felsérthetjük a kutyus fogínyét. Amikor a kutya elkezd mocorogni, mindenképp hagyjuk abba a fogmosást és inkább a következő nap próbálkozzunk vele újra, nehogy rossz élményként maradjon meg benne. A fogmosás után pedig jöhet a jutalom és a dicséret!

 

Léteznek kifejezetten kutyáknak készült fogkefék és fogkrémek is. Nagyon fontos, hogy soha ne az embereknek szánt termékeket használjuk, mert ezek akár károsak is lehetnek a kutyának.

 

 

A legtutibb kutyaápolási tippek

 

 

A körmöket rendszeresen le kell vágni!

 

A körmökre is kiemelt figyelmet kell fordítani, főleg a lakásban tartott és keveset mozgó kutyák esetében. A túl hosszú karmok igen kellemetlenek, akár fájdalmasak is lehetnek a kedvencünknek, és előfordulhat, hogy komolyabb egészségügyi problémákat okoznak.

 

A karmoknak sosem szabad leérniük a talajig, tehát ha a körmök kopogását hallod, akkor bizony eljött az ideje a körömvágásnak! Nagyon óvatosnak kell lenni, mert ha rossz helyen vágjuk le a körmöt, akkor nagy fájdalmat, sérülést okozhatunk a kutyának, akár vérezhet is a körömágy.

 

A speciális ollót mindig 45 fokos szögben tartsuk a vágás során, és figyeljük arra, hogy a körömágy végétől legalább 2-3 mm-re fejezzük be a műveletet. A fehér, világos körmöknél egyszerűbb a dolgunk, mert szemmel jól látható a körömágy - egy rózsaszín vonalként jelenik meg. A fekete körmöket viszont mindig csak apránként szabad vágni, mert itt nem látható a körömágy. A karom belsejében lévő szürke/fehér kör alakú fekete közepű rész jelzi azt, hogy meddig vághatsz.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja? A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja?
Apró fehér szöszmöszök a kutya bundáján? Csak nem korpásodik? Lehetséges egyáltalán?

Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba? Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba?
… és egyéb szagos dolgokba, amit csak úton-útfélen találnak. Valami ellenállhatatlan erő vonzza szimatukat feléjük, majd hazafelé büszkén hordják „varázslatos” illatukat. Mi pedig nem győzzük befogni orrunkat, és lélekben készülünk egy (újabb) alapos fürdetésre.

Fürdetés: 6 tipp, hogy kellemesebbé tehesd kutyád számára Fürdetés: 6 tipp, hogy kellemesebbé tehesd kutyád számára
A kutya fürdetése amolyan "nemszeretem" dolog lehet, mégsem úszhatjuk meg. Időnként bizony szükséges, hogy megfürdessük kedvencünket, nemcsak az esetleges kutyaszag és a kosz miatt. A tiszta, ápolt szőrzet és bőr egészsége szempontjából is fontos, általa pedig kutyánk is mi is jobban érezzük majd magunkat!

Miért jön utánam a kutyám a fürdőszobába? Miért jön utánam a kutyám a fürdőszobába?
Vannak ebek, akik előszeretettel követik a gazdit mindenhova, és arról sem maradhatnak le, ha lezuhanyozunk vagy veszünk egy kellemes fürdőt. De mi teszi ezt olyan érdekessé?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com Praktiker Beagle Club Online AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hírek - Címlapon
Hírek - Címlapon